Recenze

Bez šance - Co je to život?

10.09.2018 18:47

Bez šance - Neil Shusterman

Originální název: Unwind
Rok vydání: 2016 (originál vydán 2007)
Počet stran: 304
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Knižní klub

Jaký má význam existovat?

Představte si budoucnost nového tisíciletí, kde je právo na život nedotknutelnou veličinou od doby početí až do věku třinácti let. Jenže to, zda se dožijete dospělosti už je velká neznámá. Pokud děláte problémy, patříte mezi sirotky anebo jste se znelíbili svým rodičům, pošlou vás jednoduše rozpojit. Tohle nenápadné slovíčko v sobě skrývá konec všeho, co znáte. Pokud se jednou dostanete do sběrného tábora, není z něj cesty zpět. Jednoduše budete rozebráni na miliony malinkatých kousíčků. Vnitřní orgány, končetiny, či třeba oční bulvy dostane ten, kdo je nejvíce potřebuje. Fakticky tedy žijete dál, i když v poněkud odděleném stavu.

Risa, Connor a Lev jsou tři naprosto odlišní dospívající, které osud svedl dohromady. Za normálních okolností by se zřejmě nikdy nesetkali, ale teď je pojí jedna chmurná skutečnost. Jejich životy tak, jak je znají brzy skončí. Jedná se o rozhodnutí, které učinil někdo jiný. Budou užiteční pro ty, kdož si jejich pomoc žádají a vlastně ani neumřou, ale bůhví proč, je to nikterak neuklidňuje. Májí jedinou naději, zůstat pohromadě a pokusit se změnit smyšlení lidstva. Jenže co zmůžou tři rozpojenci na útěku?

Druhá občanská válka, známá také jako „Válka o vnitrozemí“, byla dlouhý a krvavý konflikt vedený kvůli jedné jediné věci. Aby válka skončila, bylo schváleno několik ústavních dodatků známých jako „Zákon o životě“.

Uspokojil armády zastánců obou stran: jak práva na ochranu života, tak práva volby. Zákon o životě říká, že lidský život je nedotknutelný od okamžiku početí do dovršení třináctého roku dítěte. Ale mezi třináctým a osmnáctým rokem se rodič může rozhodnout, že pošle dítě zpětně na „potrat“ pod podmínkou, že život dítěte „fakticky „nebude ukončen. Proces, kterým je dítě usmrceno a zároveň uchováno při životě, se nazývá „rozpojení“. Rozpojování je nyní společností přijímáno jako běžný postup.

 Společnost chce vaše vnitřnosti, vy chcete přežít!

Neil Shusterman není rozhodně na poli literatury pro mládež žádným nováčkem. Jedná se o úspěšného uchazeče o dvanáct amerických literárních cen, který šokoval společnost již svým románem „Smrtka“, který u nás vydalo nakladatelství Yoli. V roce 2015 se stal držitelem prestižního „National Book Award“ za přínos v oblasti Young Adult tvorby. Jeho díla se těší velmi pozitivnímu hodnocení napříč celosvětovou fanouškovskou základnou. Jen na české knižní databázi trhá rekordy, jelikož neklesá pod solidních 85 %.

 Samotné „Bez šance“ se četlo velice příjemně. Za vyzdvihnutí stojí především kapitoly, které byly psané z pohledu vedlejšího charakteru, který v celém kontextu nehrál až tak velkou roli. Autorův styl je opravdu chvályhodný, ať už se jedná o způsob, jakým se hlavní protagonisté potkali, či o vykreslení vcelku reálného prostředí do nějž je kniha nenásilně situovaná. Jen škoda, že pilotním postavám chyběla určitá jiskra, která by je odlišovala od „obyčejné“ šedé masy.

Connor uvažuje, jak by mohl místu, kde žije, říkat domov, když z něho má být vykázán – nejenom z místa, kde přespává, ale také ze srdcí těch, kteří ho mají mít rádi. Když Connor vstoupí, otec sedí v křesle a dívá se na zprávy.

„Ahoj, táto.“ Otec ukáže na jakési nahodilé krveprolití ve zprávách. „Zase tleskači.“ „Co odbouchli tentokrát?“ „V Severním Akronu vyhodili do vzduchu obchod Old Navy v nákupním centru.“ „Hm,“ řekne Connor. „Člověk by čekal, že budou mít lepší vkus.“ „Mně to jako legrace nepřipadá.“ Jeho rodiče netuší, že Connor ví, že má jít na rozpojení.

Neměl to vůbec zjistit, jenže vyčmuchávat tajemství mu šlo vždycky. Když před třemi týdny v tátově domácí pracovně hledal sešívačku, objevil letenky na Bahamy. Na Den díkůvzdání měli odletět na rodinnou dovolenou. Ale mělo to jeden háček. Letenky byly jen tři. Pro matku, pro otce a pro mladšího bratra. Pro něho žádná. Nejdřív si jenom myslel, že jeho letenka je někde jinde, ale čím víc o tom přemýšlel, tím míň se mu to zamlouvalo. Pustil se tedy do trochu důkladnějšího pátrání, když byli rodiče mimo dům, a našel to. Příkaz k rozpojení. Byl podepsaný na starém tiskopise se dvěma kopiemi. Bílý originál už byl pryč – vzaly si ho úřady. Žlutá kopie měla Connora doprovodit na jeho poslední cestě a růžová zůstane jeho rodičům jako důkaz toho, co udělali. Třeba si ji zarámují a pověsí vedle jeho fotografie z první třídy.

Dimenze, v níž je lidské bytí obchodovatelné není jen výmysl!

Příběh sám o sobě je proklán zcela nezvyklé novotvary, jakými jsou například „čapnutí“ nebo „tleskači“. Ke chmurnému nádechu a navození autentičnosti přispívají i krátké pasáže na počátku některých kapitol, které se týkají přímo nechvalně proslulého chirurgického zákroku, který děti nedobrovolně podstupují. A tak vám nejednou při čtení naskočí husí kůže. Jenže od tohohle dílka se zkrátka nelze odtrhnout.

Čtenář tak má možnost v ruce držet něco, co se zcela vymyká klasickému klišé stylu. Ano, sice i tady narazíte na romantickou linku, ale ta je upozaděna, a navíc působí zcela přirozeným, nenásilným dojmem. Logická návaznost je přímo excelentní díky čemuž vše funguje přesně tak, jak má. Tahle dystopie vás jednoduše dostane. Já na ní nedokážu přestat myslet a byla bych opravdu nadšená, kdyby se mi do rukou co nejdříve dostalo i její pokračování. Naprosto jasných 5. z 5. hvězdiček! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy,TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Risa přechází v zákulisí a čeká, až na ni u klavíru dojde řada. Ví, že by tu sonátu dokázala zahrát ze spaní – dokonce to často dělá. Mnohokrát se v noci probudila a cítila, jak svými prsty hraje po prostěradlech. Tóny jí zněly v hlavě a ona hrála ještě několik chvil po probuzení, než se hudba rozplynula do noci a zanechala za sebou jenom prsty bubnující do přikrývek. Musí tu sonátu znát. Musí jí připadat stejně přirozená jako dýchání.

„Není to žádná soutěž,“ říká jí pokaždé pan Durkin. „Recitál nemá vítěze ani poražené.“

Rudá volavka - Stvořena zabíjet!

26.08.2018 20:10

Jason Matthews - Rudá Volavka

Originální název: Red Sparrow 
Rok vydání: 2014 (originál vydán 2013)
Počet stran: 488
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Knižní klub

Moc dokáže doslova zabíjet!

Dominika Jegorová je mladá, úspěšná a ambiciózní dáma. Mluví se o ní jako o vycházející hvězdě ruského baletu. Velké osobnosti v oboru ji předpovídají zářivou budoucnost, plnou slávy a blahobytu. Jenže, její úspěch znamená překážku v životním snu někoho jiného. Svým přirozeným talentem zkřížila cestu své méně schopné spolužačce, která na přijetí do elitního baletního sboru dřela celý život. Rozhodne se proto konkurentku odstranit jednou pro vždy. Kdo by také toužil po umělkyni, která pajdá? Cesta na výsluní je holt nelítostná a musí se o ní bojovat.

Dívka se tak rázem ocitá v úplně jiné dimenzi. Poté, co se jí roztříštil její koníček se dostává do víru tajných služeb. Nepřetržité sítě, her, intrik a předstírání. Pokud chce přežít, a přitom si uchovat dekorum, bude se muset stát nejlepší ve svém oboru. Volavkou, která je sice krásná navenek, ale vražedná uvnitř. Její úkol je jasný, najít, identifikovat, a především eliminovat zrádce ve svých řadách. Jenže klubko polopravd se stále více zašmodrchává a ona už neví, komu může věřit. Jedno je, ale jisté, chce zůstat na živu!

Po dvanácti hodinách detekce sledování byl Nathaniel Nash od pasu dolů promrzlý. Na dláždění vedlejší moskevské uličky mu připadalo, že má nohy ze dřeva. Dávno se už setmělo, přesto pokračoval v detekci, jejímž cílem bylo napnout pavučinu sledovačů do krajnosti a znervóznit je natolik, aby se odhalili. Ničeho si nevšiml, žádné jednotky si nevyměňovaly místa, nikdo se za ním s odstupem neskrýval, žádné zvláštní zvuky za rohy bloků neslyšel, nic a nikdo nereagoval na jeho pohyby. Byl čistý? Nebo ho sledoval hodně početný tým? V samotné povaze téhle Hry spočívalo, že nevidět, kdo vás sleduje, je ještě horší než vědět, že vás mají pod dozorem.

Byl sice teprve začátek září, ale mezi první a třetí hodinou detekční trasy začalo sněžit. Pomohlo to zakrýt, že vystoupil z auta. Pozdě dopoledne Nate vyskočil z jedoucí Lady Kombi, kterou řídil Leavitt z expozitury. Leavitt změřil mezeru mezi nimi a sledovači, a když zahnuli za roh do ulice v industriální části města, beze slova zvedl tři prsty. Pak poklepal Nateovi na rameno. Sledovači z FSB, Federální služby bezpečnosti, je během tří vteřin nedohnali a projeli kolem Natea ukrytého za hromadou sněhu. Leavitt je odvedl pryč. Nate nechal svůj aktivní mobilní telefon registrovaný na ekonomickou sekci velvyslanectví v Leavittově autě. FSB tak klidně mohla přes retranslační stanice přístroj zaměřovat nejméně další tři hodiny. Když Nate vyskočil z auta, natloukl si koleno. Prvních několik hodin ho měl ztuhlé, ale ten v něm díky zimě bolest necítil. Padla tma a Nate se procházel, skrýval a proklouzával přes polovinu Moskvy, aniž zahlédl cokoli podezřelého. Zdálo se, že je opravdu čistý.

Knížka, která je inspirovaná skutečnými událostmi!

Ještě, než tato kniha spatřila světlo světa, byl tady jeden docela obyčejný muž. Jmenoval se Jason Matthews. Vystudoval žurnalistiku a přesídlil do hlavního města Spojených států amerických. Doufal, že získá vysněnou práci v nějaké příjemné redakci, místo toho, ale přišla nabídka od federálních tajných služeb. V kariérním žebříčku se vyšplhal až na posty nejvyšší. Mnoho toho prožil, stejně joho viděl. Až po odchodu na penzi nastal čas ke splnění pisatelského snu. Právě psaní mu sloužilo jako terapie, při níž své lehce poupravené zážitky zformuloval do napínavého špionážního thrilleru.

Již od prvních okamžiků si autor nebere servítky. Děj je přímočarý, bez příkras a jakkoliv dlouhých romantických, či vedlejších scén, které by mohly působit coby rušivý element. Jeho pozornost je soustředěna především na práci. Na více jak čtyři sta stránkách jemně odhaluje delikátní tajemství špionážní praxe. Jak sám ostatně zcela otevřeně uvádí, některé postupy a metody jsou změněny tak, aby neodhalovaly jádro pudla, ale princip zůstává stejný. A tak vás při čtení tohoto díla bude zaručeně mrazit v kostech.

Nate sáček opatrně otevřel a přidržel ho roztažený. MARBLE sáhl dovnitř a vyndal baterie, které technici pečlivě zabalili v laboratořích ve Virginii. Na oplátku vhodil do sáčku dva disky. „Odhaduju, že na těch discích bude přibližně pět metrů složek,“ prohlásil. „Že nechám pozdravovat.“

 Nate si všiml, že starý špion dál přemýšlel v objemu papírových složek, ačkoli kradl digitální tajemství. „Díky. Je tam i shrnutí?“ Centrála požádala Natea, aby MARBLEOVI připomněl, že u každé předávky potřebují souhrn, aby mohli stanovit priority pro překlady a zpracování zpráv. „Ano, tentokrát jsem nezapomněl. Na druhém disku je také nový telefonní seznam úřadu. Několik změn, ale nic překvapivého. Také je tam plán mých zahraničních cest na příští rok. Vždy pro ně hledám nějaké pracovní zdůvodnění. Podrobnosti jsem uvedl,“ vysvětloval MARBLE a hlavou kývl směrem k diskům.

 „Těším se, až se sejdeme mimo Moskvu,“ prohlásil Nate. „Rozhodnutí je na vás.“ Čas utíkal. Došli spolu na konec uličky a vraceli se zpátky.

Tahle série se vám zaručeně dostane pod kůži!

Postavy i prostředí působí opravdu realistickým dojmem. Navíc díky četnému střídání několika pohledů máte možnost zformulovat si o celé záležitosti svůj vlastní obrázek. Porozumíte tomu, proč jednotlivý hrdinové jednají tak, jak jednají, protože jim doslova a do písmene vidíte do hlavy. Pilotní charaktery „DIVU“ a „Nathea“ si navíc nelze nezamilovat. A tak jim budete držet palce od začátku až do konce. Mimochodem závěr prvního dílu je opravdu šokující, takže u něj buďte opravdu obezřetní!

Pro milovníky kvalitních krimi a napínavého čtení je „Rudá volavka“ jasnou volbou. A mimochodem, pokud jste to ještě nepostřehli, tak jsme se v březnu dočkali i filmové adaptace, která ovšem není pro slabé povahy. Já teď budu muset co nejrychleji vyrazit do knihkupectví, protože nutně potřebuji vědět, jak si bude osud s hlavními protagonisty i nadále pohrávat. Pro mě je to jeden z nejlepších románů tohoto žánru a jednoznačně ho doporučuji vaší pozornosti. Jednoznačných 5. z 5. hvězdiček! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Na zlomek vteřiny se podíval na MARBLEA a vzápětí se oba dali do pohybu. Odhodili starosti kvůli špionskému prášku, zapomněli na všechno ostatní. Nate pomohl staršímu muži svléct si tmavý kabát a současně mu ho obrátil naruby, takže se z něj najednou stal barevný a jiného střihu, špinavý a odřený na loktech a ve švech. Pak pomohl MARBLEOVI do kabátu vklouznout. Sáhl do kapsy a vyndal starou kožešinovou beranici. Byla prožraná od molů a používal ji pro vlastní maskování, ten ji však narazil MARBLEOVI na hlavu. MARBLE z kapsy vyndal brýle se širokými obroučkami a jednou nožičkou oblepenou bílou náplastí. Nasadil si je na nos. Nate hmátl do jiné kapsy a vyndal krátkou tyčku. Namířil jí dolů, pružinový napíná uvnitř cvakl a najednou Nate držel v ruce hůlku, kterou vtiskl MARBLEOVI do ruky.

Moskvan středního věku zmizel, protože ho během osmi vteřin nahradil vetchý penzista v levném oblečení, který se stěží šoural o holi. Nate ho mírným postrčením nasměroval ke křižovatce a stanici metra. Použít metro sice bylo v rozporu se všemi příručkami, protože agent se mohl pod zemí snadno ocitnout v pasti, ale pokud by se tak MARBLE dostal pryč z oblasti, stálo by to za to. Jeho maskování by mělo ošálit i řady bezpečnostních kamer na nástupištích.

 „Odlákám je odsud,“ dodal ještě Nate, zatímco se MARBLE sehnul a začal se šourat ke křižovatce. Starý špion se na něho ještě jednou podíval, sice podmračeně, ale klidně, a mrkl. Tenhle člověk je legenda, pomyslel si Nate. Ten se jeho prioritou stalo odlákat sledovací vozy a přimět je, aby se vydaly za ním, pryč od MARBLEA. Ani on sám se však nesměl nechat zadržet. Disky v kapse by starého muže zabily stejně jistě, jako kdyby ho zadržela skupina sledovačů.

  

James Patterson - Zpovědi podezřelé

Originální název: Confessions of a Murder Suspect
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2012)
Počet stran: 328
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

 

Cesta šamana – Vítejte v blízké budoucnosti!

18.08.2018 17:46

Vasilij Mahaněnko - Úkol přežít 

Originální název: Survival Quest 
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2015)
Počet stran: 304
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Fantom Print 

Napínavá série, pro příznivce fantastiky!

IT specialista Daniel Mahan rozhodně není žádná bezduchá troska. Žije si celkem pohodlný život, aby také ne, když má doslova práci snů. Zastává totiž flek ve fantaskní online hře Barliona, která funguje coby virtuální realita. Jenže ani on se nevyhne krásné „lásce na první pohled“, která se však zdá býti krutým žertem osudu. Propadne kouzlu přitažlivé ženy, která si říká Marina, předvádí se před ní doslova jako kohout v kurníku, a tak když mu navrhne vskutku poťouchlou sázku s díky ji přijme.

Jeho úkolem je obelstít tajný systém městské kanalizace. Všechno se jeví být opravdu zábavné, vše je jen jako. K této akci má oficiální povolení a pokud to klapne, tak s ním ona tajemná dívka bude muset po určitou dobu randit. Ideální, lepší motivaci si snad ani nelze představit. Jenže kráska nečekaně vezme do zaječích a na Mahana sklapne past. Nyní musí strávit osm let uvěznění v počítačovém světě, kde si bude těžkou prací v dolech odpykávat svůj trest. Jeho jedinou šancí je zalíbit se dozorcům a dostat pozvánku do hlavního herního prostředí.

… shledal obžalovaného Daniela Mahana vinným z nabourání se do bezpečnostního systému městských kanalizací, což vyústilo v zastavení programu, a odsoudil ho k odnětí svobody v nápravné kapsli, jako pracovníka sběru surovin na dobu osmi let, dle článku 637, sekce 13 trestního zákoníku. Místo výkonu trestu bude obžalovanému přiděleno. Pokud vězeň splní podmínky předepsané v článku 78 sekce 24 trestního zákoníku, dostane nabídku přenést svou postavu do hlavního herního světa. Soud stanovuje obžalovanému následující vlastnosti: rasa ‒ člověk, třída ‒ šaman, hlavní profese ‒ klenotník. Filtry smyslového vnímání budou po celou dobu trestu vypnuty. Podmíněné propuštění je možné, pokud obžalovaný zaplatí částku sto milionů zlaťáků v herní měně. Rozsudek je konečný a není možné se odvolat.“

Říkají, že Bůh je Pravda. Opravdu nevím. Možná to tak je. Nikdy jsem to neověřoval, takže se nebudu hádat. Ale všechny hádky jsou zlé, velmi zlé. A to je Pravda, o které se nelze hádat. Slovní hříčka, chcete-li.

Ruský spisovatel je průkopníkem zcela nového žánru!

Úkol přežít“ je prvním dílem několikadílné ságy „Cesta šamana“, kde autor popisuje to, co tak důvěrně zná. Mahněnko je hráč celou svou duší, proto mu činní neskonalou radost popisovat jako se jeho knižní já vypořádává se všemi těmi úkoly, které mu přidělil. Sledovat proces narůstání zkušeností, který má přímí vliv na jeho postup herními úrovněmi. Zkrátka srdce nejednoho gamblera při čtení této knihy zaplesá radostí. Bude mít pocit, jako kdyby se na plno ponořil do své oblíbené RPG.

Toto dílko, řadící se do nového žánru LitRPG, stejně jako kupříkladu „Ready player one“ vás buď pohltí a vy si ho zamilujete, nebo nad ním budete nevěřícně kroutit hlavou. Žádná zlatá střední cesta v tomto případě neexistuje. Ovšem jsem si jistá, že stejně jako já, a mnoho jiných přede mnou, i vy nakonec propadnete tomuto nově se vzmáhajícímu fenoménu. Přeci jen, takováto tvorba vnáší do ponuré a pořád se opakující tématiky fantasy knih zcela nový rozměr.

„No tak, skoč dovnitř!“ Smál se technik, když mě strkal do kapsle. Vtipálci. Všechny městské noviny mi jednohlasně přezdívaly „Ničitel kanalizace,“ což byla asi nejmírnější přezdívka, jakou jsem za tu dobu dostal. Především jsem však nestál o to, aby se na mě tahle přezdívka přilepila ve vězení. Před očima mi šlehl blesk a zůstal jsem na chvíli ochromený.

„Pozor! Probíhá vstup do Barliony! Vězeňská kapsle TK3.687PZ‒13008/LT12.“ Ocelově chladný hlas byl doprovázen bílým ubíhajícím textem na obrazovce. Hlas bez emocí působil nepříjemně. To bylo cílem. Věděl jsem, že stejný hlas může být i jemný a uklidňující. „Počáteční parametry byly nastaveny a nemohou být změněny. Pohlaví: Muž. Rasa: Člověk. Třída: Šaman. Vzhled: totožný se subjektem. Skenování subjektu dokončeno. Synchronizace fyzických dat s vlastnostmi vybrané rasy implementována. Fyzická data nastavena. Počáteční lokace zvolena. Místo trestu: Měděný důl Pryke. Účel trestu: těžba měděné rudy. Zahájeno vytváření postavy.“

Virtuální realita jako nový prostředek vězeňské služby!

Jak už samotní název pilotního dílu napovídá, děj se bude upínat především na přežití hlavního hrdiny. Úvod do série se nese v duchu seznamování se s novou dimenzí, i když v blízké budoucnosti, jako takové se příliš nezdržíme, jelikož nás spisovatel hned přemístí do prostoru tvořeného jedničkami a nulami. A tak, vám celé tohle dobrodružství bude spíše připomínat počáteční minuty vašich oblíbených RPGéček.

Pokud se hrdě řadíte mezi obdivovatele „World of Warcraft“, či jemu podobných počinů, tak si jistě přijdete na své. Vasilij vás totiž donutí nahlížet na vaši zálibu z trochu jiné perspektivy. Toužili jste někdy poznat, co se skrývá na druhé straně monitoru? Ano? Tak teď k tomu máte příležitost. Za mě to bylo výborné dobrodružství, které jsem si náležitě vychutnala, a tak nemohu jinak, než ohodnotit ho maximem 5. z 5. hvězdiček! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy,TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Nedaleko stála osamocená budova. Na budově jsem spatřil ceduli s nápisem: „Vítejte v Měděném dolu Pryke.“ Aha, tohle bude zdejší administrativní kancelář. Tam bych měl najít strach nahánějícího předáka, který má pravomoc přesunout mě do hlavního světa.

Ano, přístup do hlavního světa. Těsně před umístěním do kapsle jsem si vyhledal obsah článku 78 sekce 24, který zmiňoval soudce, když mluvil o možnosti přístupu do hlavního světa. Během přípravy na trest jsem tuto část nějak přehlédl. „Pokud vězeň získá přízeň dozorců na místě svého trestu, může být přeložen do hlavního světa.“ Další část nařizovala strávit šest měsíců od počátku v přiděleném táboře, i pokud získáte přízeň strážných druhý den po příchodu do dolu. Navíc musíte odevzdat třicet procent všech vydělaných peněz. Zbytek nařízení si už nepamatuju, ale hlavní věc je, že mám šanci dostat se do hlavního herního světa.

Mým hlavním cílem bylo získat respekt a zalíbit se vedoucímu dolu. Nebo se nejdřív zalíbit a pak si získat respekt. Nezáleželo na pořadí, hlavně, abych odsud zmizel. Skvělé, jsem tu jen pár minut a už osnuju plány, jak zmizet.

 

Šťastně až na věky - Pohádkový konec přichází!

25.07.2018 23:03

Sarah J. Maasová - Skleněný trůn

Originální název: Throne of glass
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2012)
Počet stran: 392
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: CooBoo

Kelly Oram- Šťastně až na věky

Originální název: Hapilly Ever After
Rok vydání: 2018 (originál vydán 2017)
Počet stran: 375
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Baronet

Zakončení hollywoodské love story!

Ella se ze dne na den stala ze všemi nenáviděné dívky doslova miláčkem Hollywoodu. Ze všech stran se jí hrnou reklamní nabídky a dotazy ohledně spolupráce. Všechen tento humbuk se kolem ní spustil jenom protože je přítelkyní slavné hvězdičky Briana Olivera, který ve svém novém snímku opravdu zaválel na všech frontách, a tak trhá návštěvnost kin. Vskutku pohádková romance, jenže život je více, než jen příběh a sláva sebou nutně nemusí přinášet jenom samá pozitiva. Na dívku, která si toho již vytrpěla více než dost tak rázem čeká nová zkouška. Dokáže se popasovat se životem celebrity?

Zatímco její přítel je již na komunikaci s médii a dotěrnými novináři zvyklý, tak Ellamaře dělají ze života doslova peklo na zemi. Již ani nemůže vyjít z domova, aby i jí hned někdo nevšiml a něco po ní nechtěl. Ovšem lidé dokáží být nejen laskaví, ale i pěkně krutí. Zvláště dívčino postižení si o výsměšky přímo říká, její tělo je totiž samá jizva po nedávné autonehodě, v níž málem zemřela. Dokáže se opět postavit na nohy, získat ztracenou sebejistotu a udržet si svou lásku? Anebo všechno lehne popelem? Lze vůbec ve světle nekonečné popularity získat chvilku soukromí?

Oči se mi začaly zavírat, zatímco jsem ležela na měkkém gauči a koukala u toho do počítače na svém klíně. Připozdívalo se a slova na obrazovce mi začala splývat. Nejspíš jsem už usínala, protože jsem celá nadskočila, když mi počítač cinknutím oznámil příchozí zprávu.

 Cinder458: Chybíš mi. Odfrkla jsem si. Takový slaďoušek. Potřásla jsem hlavou a odpověděla mu:

PravaHrdinkaElla: Cha! Nějak měkneš.

 Cinder458: Mluvím vážně.

 PravaHrdinkaElla: Takže fakt měkneš.

Cinder458: Ne, jsem jen romantik. Tobě se člověk nezavděčí.

PravaHrdinkaElla: A ještě otravuješ. Nech mě na pokoji. Mám práci.

Cinder458: Jenže mi chybíš. Potřebuju tě. Hned teď.

Romantický příběh s velkou hloubkou, který si zamilujete!

Pokračování přepracování největší romance všech dob populární Popelky začíná právě tam, kde první skončil. Avšak sladká atmosféra je zde mnohem výraznější než v pilotní knize. Pozitivními emocemi, polibky a zamilovaností. Místy vám tak přijde, že je dějová linie až příliš idealizovaná. Navíc žánr Young Adult předpokládá, že je první velká láska je velice emotivní a silně prožívaná. Ovšem i v tomto sladkém románku se autorka snaží poukázat na to nejdůležitější. Čímž je fakt, že není důležitý vnější vzhled, ale to, co se nachází uvnitř.

Pokud zrovna nejste dvakrát romantické dušičky, nezoufejte. Kromě této tématiky se v knize objevuje nepřeberné množství humrových scén. Právě zábavné situace skvěle odlehčují místy opravdu závažnější děj a činní ho tak ještě více čtivějším. Velkým plusem jsou i postavy sami o sobě, kromě pilotních hrdinů tu najdete i spoustu vedlejších aktérů, kteří vám jednoduše přirostou k srdci. Navíc má každý z nich jak své světlé, tak i stinné stránky, což je činní ještě více realistickými.

Brian se uchechtl a přitiskl si mě k sobě ještě o něco pevněji. Pohladil mě po zádech, jako by si mě snažil zapamatovat, než mě pustil. „Ano,“ souhlasil bez ostychu. „Jsem rozmazlený. A sebestředný. A chamtivý. Obávám se, že ze mě bude hodně náročný přítel. Určitě se na to cítíš?“

Předstírala jsem, že nad tím uvažuju. „Bude to těžké, ale máš ferrari, takže…“ „Aha, takže mě miluješ kvůli mému autu.“ S úsměvem jsem se ohlédla k tomu elegantnímu italskému sporťáku, kterému dal Brian jméno Milášek. Bylo to snobské auto, ale musela jsem přiznat, že jezdit v něm byla zábava. „Jo, jenom kvůli němu.“ „Konečně vyšla pravda najevo.“ Brian potřásl hlavou a pak se na mě podíval se zvláštním výrazem v očích. „Řekni mi to znovu.“

Tak trochu nevšední čtení pro všechny příznivce happy endů!

Kelly Oram je známá tím, že se ve svých knihách zaměřuje na závažnější témata, ale i přesto si její díla zanechávají výbornou kvalitu a jsou oblíbené u velké fanouškovské základny. „Šťastně až na věky“ rozhodně není výjimkou. Hlavní pozornost na sebe upoutává problematika vypořádání se s tělesným postižením a přijímáním sebe sama. Druhořadou problematikou je pak otázka tzv. „lásky na první pohled“ a trablemi s ní spojenými.

Musím říci, že za mě byl úvod do série o malinko lepší než její závěr. Jelikož konec je opravdu krapet přestřelený ve stylu „žili spolu šťastně, až do smrti“. Jenže ruku na srdce, která z nás dámy, byť jen občas netouží potkat svého prince na bílém koni, který by ji splnil první, poslední. Právě pro to je tahle duologie správná volba pro všechny ženy a dívky. Bude se výborně hodit jako letní čtivo někam k vodě, či na chatu. Finální hodnocení tentokrát o něco slabší 3. z 5. hvězdičekTouto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Objetí mi oplatil a políbil mě na spánek, než pokračoval: 

"Od chvíle, co jsem od Elly dostal první e-mail po její nehodě, jsem na jiné ženy ani nepomyslel. Ella je jediná, na kom mi záleží. Ta náhlá "změna", která vám dělá takové starosti, není žádná změna. Je to moje skutečné já, které konečně našlo cestu z temnoty. Vaší dceři nikdy neublížím. Neopustím ji a jiné ženy nemají v mém životě místo. A až budeme staří a vrásčití a bude čas odejít, i Bůh bude mít co dělat, aby mi ji vzal. Bude si nás muset vzít oba.

 

Cinder & Ella - Popelka moderní doby

24.06.2018 20:16

K.Oram- Cinder a Ella

Originální název: Cinder and Ella
Rok vydání: 2018 (originál vydán 2014)
Počet stran: 376
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Baronet

Stačí málo a vše co jste dosud znali zmizí!

E. Lockhartová - Ostrov lhářů

Originální název: We Were Liars 
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2014)
Počet stran: 264
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Host

Ellin život je všechno, jen ne pohádkový. Pouhých pět vteřin rozhodlo o jejím nelítostném osudu. Jedna automobilová nehoda zahýbala vesmírem a obrátila ho vzhůru nohama. Před necelým rokem totiž vinou nepozornosti řidiče před nimi ztratila člověka, kterého milovala ze všeho nejvíce, svou maminku. Ona sama přitom sotva unikla ze spárů smrti. Nesčetné jizvy a popáleniny ji však ani na okamžik nenechají zapomenout na hrůzy toho dne, který měl být pro ni tím nejlepším. A teď se navíc musí přestěhovat k otci, kterého sotva zná. Tatínek ji totiž opustil ještě když byla malá holčička. Nyní má novou rodinu jako vystřiženou z módního časopisu, avšak ona sama mezi ně jen stěží zapadá.

Chmury všedních dnů ji pomáhá odvrátit Cinder, tajemný internetový kamarád. Vlastně se jedná o jediného přítele, který ji zbyl. Nicméně dívence to vůbec nevadí, protože on je tím jediným v celé galaxii, kterému může říct naprosto všechno, protěže ji chápe. Má rád stejné filmy a knížky jako ona. Navíc je vtipný a pro slovíčka nechodí daleko. Jenže když se z jejího virtuálního druha vyklube slavná hvězda Hollywoodu začne její mizerné živoření nabírat zcela jiné obrátky.

S pohádkami je problém v tom, že většina z nich začíná tragédií. Chápu, proč tomu tak je. Nikdo nechce číst o rozmazlené hlavní hrdince. Skvělá postava potřebuje překonávat překážky, potřebuje zkušenosti, které jí dodají hloubku a zranitelnost a díky nimž se s ní čtenáři lépe ztotožní a oblíbí si ji. Dobré postavy si svou sílu musejí tvrdě vydřít. Dává to smysl, jenže to stojí za prd, když tou hlavní hrdinkou jste právě vy.

 

Můj život neměl s pohádkou nikdy moc společného. Nikdy se mi nesplnila kouzelná přání, nikdy mě ale ani nepostihla skutečná tragédie. Když mi bylo osm, táta měl nemanželský poměr a mámu a mě opustil, ale krom toho jsem měla opravdu dobrý život.

 

Jsem docela hezká díky chilským předkům z máminy strany mám dlouhé vlnité černé vlasy a hebkou, zlatavě hnědou pokožku. Oči mám však po tátovi velké a jasně modré. Jsem i docela chytrá mívám jedničky, přestože se moc neučím. A jsem taky celkem oblíbená o přátele a občasné sobotní rande jsem nikdy nouzi neměla.

Jak by si počínala taková princezna našeho století?

Cinder & Ella“ je příběhem, který se inspiroval slavnou a všemi oblíbenou pohádkou. Tak trochu kouzelně také působí. Jedná se o první knihu známé americké autorky Kelly Oram, která si našla cestu i na pulty českých knihkupectví. Počin má na starosti nakladatelství Baronet, které nezahálelo a díky velkému čtenářskému úspěchu přivedlo k životu i pokračování s názvem „Šťastně až na věky“.  Sama spisovatelka má na svém kontě již nespočet skvělých knih, z nichž většina je právě romantického ražení.

Dílo je sepsáno v ich formě času minulého a jak už je dnes milým zvykem, střídají se nám pohledy dvou pilotních postav. Zatímco „ženská část“ působí poněkud pochmurným dojmem, jelikož Ellamara nemá zrovna na růžích ustláno a okolnosti posledních dvanácti měsíců ji zanechaly silné rány nejen na těle, ale i na duši. Tak Brian je jejím přesným opakem. Herecká hvězdička, která zažívá své nejslavnější období, díky filmovému trháku, který se má brzy objevit na plátnech kin.

Žádné podrobnosti z nehody si nepamatuju, jasně si však vybavuju strach, který jsem toho dne cítila. V jednom kuse se mi zdají noční můry. Jsou pokaždé stejné – několik rozmazaných výjevů a pak kakofonie chaotických zvuků, jenže mě paralyzuje strach tak silný, až zapomenu dýchat, dokud se s křikem neprobudím. Sen je vždy prodchnutý naprostou hrůzou.

 

Kdyby mi do obličeje nepálilo slunce a tělo mě nebolelo z více než pětihodinového letu z Bostonu, říkala bych si, že se mi nejspíš zdá další takový sen. Tak strašně vyděšená jsem byla, když jsem z příjezdové cesty hleděla na svůj nový domov.

 

Cestou z letiště do domu mého otce jsem z okna auta neviděla nic než kopce zvedající se nad Los Angeles. Už to stačilo, aby mi došlo, že Los Angeles nemá s Bostonem nic společného – ačkoli dopravní ruch na dálnici se mi snažil namluvit pravý opak.

 

Kéž by jediný rozdíl byl ve scenerii. Na intenzivní péči jsem strávila osm týdnů a dalších šest měsíců v rehabilitačním centru. Celkem osm měsíců hospitalizace a teď mě propustili do péče muže, který před deseti lety zmizel z mého života – do péče mého otce a ženy, kvůli níž mě opustil a s níž vychovával dvě dcery, kterými mě nahradil.

 

Milý příběh, který vám vykouzlí úsměv na tváři a zahřeje u srdce!

Pokud se to vezme kolem a kolem, tak hrdinové jsou rozhodně více než zajímavý. Ano, nějakému tomu klišé se jen stěží vyhneme, ale zas na druhou stranu protagonisté rozhodně nejsou černobílí. Každý z nich má své světlé stránky, a naopak i ti největší andílci ukrývají ve skříni nejednoho kostlivce. Navíc počáteční dějová linie, která je z velké části tvořená zprávami a komunikací pomocí chatu se velmi rychle mění v něco víc. A samozřejmě nesmím opomenout ani Los Angeles, do kterého je celý tento románek umně zasažen.

Závěr se „nečekaně“ nese ve stylu „a byli spolu, dokud je smrt nerozdělila“, nicméně i tak si tuhle sladkou jednohubku užijete. Na zaláskované knihy mě normálně moc neužije, ale této jsem jednoduše podlehla. Možná je to tím, že Kelly má opravdu čtivý styl, a tak její tvorbu vůbec nedáte z ruky. Nevím, každopádně už se nemohu dočkat, až se ke mně dostane druhý díl! Hodnotím 5. z 5. hvězdiček a vřele doporučuji jako ideální letní čtení někam k vodě nebo jen tak na zkrácení dlouhých chvil.  Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

No konečně žádné depresivní téma. „Nevím,“ odpověděla jsem upřímně. „O místo na Bostonské univerzitě jsem přišla, všichni přátelé na mě zapomněli. Nebylo by to stejné, kdybych se vrátila, takže bych si asi vybrala jiné město.“

 

„A kam byste šla?“ zeptala se doktorka Parishová znovu. „Co byste dělala se svým životem?“

 

„Nejdřív bych si přes internet dokončila střední školu. Přes internet bych mohla začít hned a maturitu bych si udělala už za pár měsíců, místo abych musela opakovat celý čtvrtý ročník. Potom bych šla na vysokou. Chci studovat žurnalistku. Jen se asi musím rozhodnout, kam jít. Mohla bych jít kamkoli, ale chtěla bych psát recenze a kulturní články, takže bych mohla zůstat tady nebo jet do New Yorku. Asi bych spíš vybrala ten New York, protože to mám na východním pobřeží ráda.“

 

Jakmile doktorka Parishová přimhouřila oči, pochopila jsem, že jsem řekla něco špatně. „Odešla byste? Jen tak? Na vysokou, do města, kde byste byla sama a nikoho neznala? Neměla tam žádné přátele?“

 

Zrádce trůnu - Poušť přináší změnu!

16.05.2018 20:26

Alwyn Hamiltonová - Zrádce trůnu

Originální název: Traitor to the Thorne
Rok vydání: 2018 (originál vydán 2017)
Počet stran: 440
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: CooBoo

Schyluje se ke krvavé válce!

Amání mladá dívka s nadpřirozenými schopnostmi jen o vlásek unikla vlastní smrti. Díky tomu, že jejím otcem není nikdo jiný než mocná první bytost, je pro všechny lákavou kořistí. Mnozí věří, že má léčivou moc a dokáže zacelit jakékoliv neduhy. Díky tomu je ona, i všichni jí podobní, neustále pronásledována. Teď se navíc připletla k tajemnému spolku, „Nový úsvit, nová poušť“ který je nově se formulující povstaleckou skupinou mající za cíl svrhnout krutého sultána, který neváhal zavraždit svého vlastního otce jen proto, aby se dostal na trůn, a nastolit vládu rebelského prince.

Jenže tahle malá holka z pouště přitahuje problémy jako jeden obrovský magnet, a tak není divu, že ji cesty zavedou rovnou do zajetí. Jenže jejím věznitelem není nikdo jiný než zlovolný panovník. Nyní se nachází za zdmi jeho harému, ze kterého zdá se, není úniku. Avšak i tak neztrácí naději v úspěch své věci, tajně slídí po paláci a sbírá informace, které by mohli pomoci jejím přátelům i budoucnosti celé Miradži. Jenže si po čase začíná uvědomovat, že mocný despota toho ví mnohem více, než je ochoten připustit.

Tuhle košili jsem měla vždycky ráda. Škoda té krve.  Aspoň že většina nebyla moje. Vlastně moje nebyla ani   ta košile, tu jsem si vypůjčila od Šazád a nikdy jsem se ji neobtěžovala vrátit. No, teď už ji nejspíš chtít nebude. 

„Stůj!“ 

Trhnutím mě zastavili. Měla jsem svázané ruce a provaz se mi bolestivě zařezával do odřených zápěstí. Sprostě jsem zaklela a zvedla hlavu, abych konečně odlepila oči od svých zaprášených bot a upřela pohled do pouštního slunce. Hradby Saramotai v posledních paprscích denního světla vrhaly opravdu dlouhé stíny.

Byly přímo mytické.  Netečně přestály jednu z největších bitev První války, mezi hrdinou Attalláhem a Ničitelkou světů. Byly tak starobylé, že vypadaly, jako by je tvořily kosti samotné pouště. Avšak ta slova, ledabyle načrtnutá nad branou bílou barvou... ta byla nová. VÍTEJTE VE SVOBODNÉM MĚSTĚ.

Tajemný svět ožívá v představivosti svých čtenářů!

Konečně jsem se dočkala a po dlouhých pochybách, zda vydat pokračování, či nikoliv je „Zrádce trůnu“ konečně na světě. Po akci nabytém začátku mě kniha do sebe doslova vtáhla. Jedno napětí střídá druhé. Nicméně autorka si najde nějakou tu mezeru mezi těmi všemi přestřelkami a připomene svým věrným příznivcům, co se stalo v mezičase, kdy byli od svých oblíbených hrdinů odloučení.

Zvraty a velká odhalení se tady střídají doslova jako na běžícím páse, až budete mít během čtení pocit, že vám srdce buší až v krku. A pak přijde srdcervoucí konec a vy máte pocit, že to s vámi jednoduše sekne. Alwyn Hamiltonová je zkrátka mistryně intrik, servíruje vám je pod nos stránku, co stránku.

Teď jsem však přemýšlela nad tím malinkým sluncem v rukou Raná’a. Bylo neškodné, jak si ho, tak držela v dlaních. Ale kdyby se stokrát znásobilo, už by tak neškodné být nemuselo. Najednou vypadaly   sultánovy vyhlídky poněkud nadějněji.

 „Vaše povstání ho zatím udrželo mimo tuhle část pouště. Jak dlouho si myslíš, že to ještě vydržíte?“ 

Tak dlouho, jak bude potřeba. Radši se propadnu, než bych sultánovi dovolila, aby nějakému jinému demdži udělal to, co Núršamovi. Raná’a sice možná byla vypiplaný fracek s hlavou v oblacích z toho, jak jí celý život lili do hlavy, že je reinkarnací mytické princezny. Ale byla demdži. A my se o svoje lidi starali.

 „Můžu ji odvést do bezpečí.“ Tady jsem ji nechat nemohla. Ne, když existovala možnost, že ji najdou a já na ni budu koukat a mířit na ni revolverem. „Ven z města.“ „Já s tebou nikam nechci,“ vzpírala se Raná’a. Obě jsme ji ignorovaly.

Skvělá autorka a ještě lepší knižní série! 

Spisovatelka píše opravdu skvostně. Strhující styl a perfekcionistickou zápletku si jednoduše zamilujete. Po přečtení poslední kapitoly si tak budete přát, aby příběh nikdy neskončil. Dokonalé využití bujné fantasie ve spojitosti s perfektním dějovým načasováním je opravdovou zárukou úspěchu. A samozřejmě nechybí ani trocha té exotiky, cizokrajných slov a příchutě dalekých končin. Vytříbené postavy, které rozhodně nejsou černobílé, jen přidávají ke kvalitě celkového dojmu!

Čekala jsem velkolepé knižní dobrodružství, ale dostala něco mnohem většího. „Poušť v plamenech“ je vskutku výjimečnou sérií na poli Young adult žánru. Snoubí v sobě klasické westernovky s trochou fantasie a špetkou orientu k tomu. Zajímává kombinace, nemám snad pravdu? Já jsem více než nadšená a hodnocení 5. z 5. hvězdiček tomu jen a jen nasvědčuje! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Jednoho dne dorazila k Hawá do Izmánu zpráva o tom, že velké město na druhém konci pouště je v obležení ghúlů a bojuje tam i Attalláh. Město se každý den snažilo vybudovat nové obranné valy, ale ghúlové je každou noc znovu   strhli a nutili tak obyvatele, aby za úsvitu, až ghúlové zmizí, začali znovu.  Jakmile Hawá uslyšela, že Attalláha čeká téměř jistá smrt, vyšla do pouště za Izmánem a ronila tak   mučivé slzy, že jeden z búraqi, nesmrtelných koní z písku   a větru, se nad ní slitoval a přišel jí na pomoc. Přecválala na   něm poušť a zpívala tak krásně, že jakmile dojela Attalláhovi po bok, na oblohu vyšlo slunce.

Když dorazila do Saramotai, udržela slunce na nebi a tím i ghúly od města po   celých sto dní, dost dlouho na to, aby lidé ze Saramotai postavili svoje vysoké neproniknutelné hradby, a tak na nich   pracovali dnem i nocí, dokud nebyli v bezpečí. Když byla práce konečně hotová, Hawá slunce pustila a v bezpečí za městskými hradbami se provdala za svou lásku, Attalláha. 

Hawá pak na hradbách hlídkovala každou noc, když    Attalláh vyjížděl do bitvy, a pokaždé se jí za úsvitu vrátil.  Dalších sto nocí Attalláh vyjížděl za brány hájit město. V bitvě byl nedotknutelný. Žádný z ghúlů mu nedokázal zkřivit ani vlásek. Princezna Hawá stála na hradbách každou noc a o stoprvní noci její hlídky zasáhl hradby zbloudilý šíp z bitvy a skolil ji.

Když ji Attalláh viděl padat z hradeb, srdce se mu zastavilo žalem. Ochrana, která mu po sto nocí tak dobře sloužila, najednou zmizela, ghúlové ho přemohli a vyrvali mu srdce z hrudi. Ale v okamžiku, kdy Attalláh a Hawá zemřeli, slunce naposledy zazářilo uprostřed noci. Ghúlové na slunci bojovat nemohli. Místo toho je jeho záře spálila a Hawá s Attalláhem tak město svým posledním dechem zachránili.

Replika - Dvě dívky, jedna minulost!

29.04.2018 23:09

Lauren Oliverová - REPLIKA 

Originální název: REPLICA
Rok vydání: 2018 (originál vydán 2016)
Počet stran: 456
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Věda je jen dobrým sluhou!

Lyra toho zatím moc nezažila. Veškerá její existence je spjatá s Havenovým institutem, jehož zdi nikdy neopustila. Je to její jediný domov, ve kterém vládne řád, čistota a sterilnost. Děvče je jedním z mnoha obyvatel tohoto zdravotnického zařízení, kteří mají místo jména číslo a jejichž jediným smyslem je plnit příkazy zdravotnického personálu. Pokud je někdo příliš slabí a neprospívá, tak zkrátka zemře. Jednoho večera se však stane něco strašného, teroristický útok, jenž zničí jediný svět, který je dívence tak důvěrně známí.

Naproti tomu Gemma vyrůstá v luxusu. Jakožto dcera farmaceutického giganta má všechno, co si jen může v životě přát. Milující matku, oborské rodinné sídlo se spoustou personálu a věrného psího kamaráda. Jenže po ničem z toho zrovna dvakrát neprahne. Už ji nebaví být pořád vzorný maminčin mazánek. Ráda by okusila trochu toho dobrodružství. A tak se rozhodne podniknout něco šíleného, utéct z domova, a ještě k tomu se spolužákem, kterého zná jen od vidění!

Testování soukolí probíhalo ve velké místnosti v oddělení D, kde táhlo a kde dřív byly klece s králíky, takže to tu pořád bylo cítit granulemi a králičí močí. Lyra nevěděla, co se s těmi králíky stalo. Havenův institut byl obrovský a řada místností byla nepřístupná, takže měla za to, že králíky prostě někam přesunuli. Anebo možná králíci taky neprospívali, jako některé repliky.

Každý týden bylo Testování soukolí trochu jiné: někdy měly repliky posbírat co nejrychleji malé, kluzké špendlíky, nebo měly poskládat 3D skládačku, nebo vybrat na papíru vzor, který nepatřil mezi ostatní. Trvalo to celý den. Ženské repliky, všech devět set šedesát, chodily dovnitř po čtyřiceti podle barev. Rosalgin už se vrátila z Krabice a posadila se vedle Lyry.

Originálně zpracovaná kniha, kterou je radost číst!

Dvě mladé dospívající dívky jsou odlišné asi jako den a noc. Vlastně se nikdy neměli setkat, ale přesto se tak stalo. Dvě na první pohled různorodá individua však sdílejí stejný osud. Pojí je hluboká pravda o jejich minulosti. Pravda, která měla zůstat skrytá, a přesto se nyní dere na povrch odhodlána změnit vše, co děvčata doposud tak důvěrně znala.

Lauren Oliverová vnáší do světa literatury pro mládež zcela nový aspekt. Replika je totiž knihou, kterou můžete číst hned několika způsoby. Tohle dílo v sobě snoubí dva příběhy, dvou hlavních hrdinek Lyry a Gemmy. Můžete tak začít se čtením jednoho a postupně se propracovat k druhému. Důrazně se však doporučuje postupovat střídavě po kapitolách. Díky tomu vám totiž jednotlivé detaily lépe zapadnou a začnou dávat větší smysl. Nicméně já jsem četla oba příběhy odděleně a musím říct, že i tento princip měl své kouzlo.

Pak Línej Zadek ohlásila, že čas vypršel, a sestra No Jasně papíry vybrala a všechny repliky seděly, ani nedutaly, zatímco se vyhodnocovaly jejich výsledky, propočítávaly se a zapisovaly do jejich složek. Lyře se potily dlaně. Teď to přijde.

„Zapomněla jsem ty písmenka,“ kňourala Rosalgin. „Nemohla jsem si vzpomenout na ty písmenka.“ „Tak fajn, to by stačilo.“ Línej Zadek se ztěžka zvedla ze židle a zaškvířila se, jako vždycky po testování. Repliky se taky postavily. Jediná Lyra zůstala sedět a srdce se jí v hrudi svíralo a zase uvolňovalo.

Jakmile byla Línej Zadek na nohou, začala si okamžitě stěžovat, jako obvykle. „Zatracený boty. Zatracený počasí. A teď musím ten svůj línej zadek dostat až do Adminu. Tam a zpátky mi to zabere dvacet minut. A k tomu ještě dneska dorazí ti muži.“ Línej Zadek normálně pracovala na recepci a u testování jen vypomáhala. Měla aspoň padesát kilo nadváhy a v horku jí natékaly kotníky, až byly nakonec stejně oblé a tlusté jako kmeny palem na dvoře.

Příběh nejen pro milovníky sci-fi, ale i pro romantické snílky!

Za zmínku stojí i postavy, které se v průběhu celého příběhu velice výrazně vyvíjí. Zatímco na začátku jsou obě nesmělé. Gem se v prvopočátcích docela dost podceňuje, myslí si, že je k ničemu. Jenže jak přichází napětí a ve vzduchu je cítit nebezpečí, vše se rapidně mění. Dívčina vylézá ze své bezpečné komfortní zóny a je připravena postavit se tváří v tvář realitě, byť je sebevíc krutá.

Autorka zkrátka umí psát. Stvořila realistické dílko, které je postaveno na v dnešní době velice diskutovaném tématu. Na mušku ji totiž tentokráte přišlo klonování a jeho možné dopady na lidské pokolení jako takové. Musím říct, že ze všech Oliverových knih je tato, tedy alespoň pro mě tou nejlepší. Nechybí v ní totiž kromě napětí, dobrodružství a záhad, i trocha té lásky a mezilidských vztahů. Já ji rozhodně doporučuji a dávám 5. z 5. hvězdiček! Kéž by brzo vyšlo pokračování! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Nikdo se jí ale neptal. Prošla kolem sesterny, kde sedělo několik sester a smály se dvěma ženám v televizi – repliky, pomyslela si Lyra a bodl ji osten nadšení, ale pak si všimla drobných rozdílů a došlo jí, že jsou to jen dvojčata. Potom šla kolem ubikací zaměstnanců: menších pokojů, kde na palandách vždycky spali až čtyři lidé, sestry nebo mladší výzkumníci, a prostornějších ložnic doktorů. Nakonec přišel Hrnec. Z pachu dušeného masa se jí okamžitě zvedl žaludek.

Sklopila hlavu a spěchala dál. Když si bzučákem otevřela dveře do oddělení A, hlídač, který měl službu, sotva vzhlédl. Prošla mramorovou recepcí, kde stála kamenná busta Richarda Havena, prvního Boha, které někdo natáhl červenomodrý plášť a směšný klobouček. Lyra chápala, že je to nějaká hra, že má něco společného s místem zvaným Penn, odkud přišel první i druhý Bůh. Kousek za hlavním vchodem stál umělý vánoční stromek, původně koupený na každoroční havenský večírek, ale teď už tři roky neuklizený. Jen ho od jara do podzimu zhasínali. Ze zdí se usmívaly fotky cizích lidí, a na jedné z nich byli Richard Haven a doktor Saperstein, mnohem mladší než dnes a oblečení v červenomodré. Dokonce měli pomalované tváře.

Dneska se u nich ale Lyra nezastavovala. Prošla dveřmi ke schodišti. Bylo to tu slabě cítit po cigaretách.

Kiera Cassová - První

Originální název: The One
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2014)
Počet stran: 280
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Dvůr křídel a zmaru -Epické zakončení série!

20.04.2018 21:55

S.J. Maasová - Dvůr křídel a zmaru

Originální název: A Court of Wings...
Rok vydání: 2018 (originál vydán 2017)
Počet stran: 720
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: CooBoo

Válka se nevyhnutelně přibližuje!

Feyre, kdysi smrtelná dívka a nyní vznešená víla je vtažena do víru nebezpečných intrik, které mají tu moc navždy změnit uspořádání světa. Mladá panovnice se musí vrátit na Jarní dvůr, do míst, které ze srdce nenávidí. Předstírat lásku k muži, který ji zradil a usmívat se na své někdejší přátelé, kteří nyní stojí na druhé straně barikády. Má se stát špehem, stínem, který vyčkává, až přijde jeho chvíle. Jen a jen ona se totiž může dovědět cenné detaily o postupu hybernských vojsk. Zdá se, že nová válka je na spadnutí!

Nenasytný vladař dychtí po pomstě. Touží získat odvetu za veškerá léta křivd a trápení, které se jeho lidu děly. Nezastaví se před ničím a nyní má navíc v ruce mocnou zbraň, Kotlík, který stvořil veškerý život. Avšak pokud jeho magické schopnosti i nadále zůstanou v rukou hybernského panovníka, přinese to pouze zkázu. Dokáže „Ničitelka kleteb“ zareagovat včas a předejít tak apokalypse?

Dva roky před zbudováním zdi.

Bzučení much a křik přeživších dávno vystřídaly dunění válečných bubnů. 

Válečné pole se změnilo ve spletenec bezvládných těl lidí i víl, který pouze sem tam narušovala zlámaná křídla čnící k šedé obloze či mohutná koňská mršina.

V tom horku bude jejich puch zanedlouho nesnesitelný, a to i navzdory pokrývce těžkých mraků.  Kolem očí hledících nehybně vzhůru už lezly mouchy. Ty nedělaly rozdíl mezi masem lidí a nesmrtelných víl.

Kráčel jsem po kdysi travnaté pláni a všímal si zástav napůl pohřbených v blátě a krvi. Stálo mě většinu sil, co mi ještě zbývaly, abych nevláčel křídla po mrtvých a kusech zbroje. Z mé moci zbyla vyprázdněná studnice už předtím, než krveprolití ustalo. Poslední hodiny jsem bojoval tak jako smrtelníci po mém boku mečem i pěstmi, s brutálním, nepomíjejícím soustředě­ním.  Drželi jsme linie proti Ravenniiným legiím.  Hodinu za hodinou jsme je drželi, jak mi otec přikázal, a já věděl, že není jiná možnost.  Pokud bychom zklamali, zasadilo by to smrtící ránu naší již beztak rozdrolené obraně.

Pevnost, jež se mi tyčila za zády, byla příliš cenná na to, abychom ji nechali padnout do rukou králových přívrženců.  Nejen kvůli její poloze v srdci světadílu, ale také kvůli zásobám za jejími zdmi. Kvůli kovárnám na západní straně, z nichž dnem i nocí stoupal dým a kde kováři v potu tváře pracovali na výzbroji pro naše vojska.

Bravurní závěr nadupané trilogie je konečně tady!

A je to tady, volejte sláva! Konečně jsme se dočkali. Třetí díl trilogie „Dvůr trnů a růží“ si našel cestu i do našich knihovniček. Je to sice pořádný kus, čítající více než 700.stran, ovšem nudit se u něj rozhodně nebudete. Zatímco prostředek série byl spíše romantický, se zaměřením na vztahovou linii mezi hlavními postavami. Závěrečný díl prudce otočil a chrlí na své čtenáře jednu akční scénu za druhou. Avšak nic se nebojte o lásku, či měla bych říci spíše o Rhysanda, rozhodně nepřijdete.

Zajímavý je taktéž vývoj pilotních aktérů. Ohledně nich vyjdou najevo skutečnosti, které měly zůstat nadosmrti skryté a vy se nestačíte divit. Máte se rozhodně na co těšit, protože někteří „kostlivci ve skříni“ jsou více než šťavnatí. Ovšem zdaleka největším vývojem si prošla „naše hlavní hrdinka“ z křehké smrtelnice s naivními představami, se nám změnila v neohroženou bojovnici, která si naprosto nekompromisně hodlá vzít to, co ji právem patří.

Ať Jurian naznačoval cokoli ohledně toho, jak se bude Rhysand k mým sestrám chovat, sdělila jsem mu, ať je Noční dvůr, jaký chce, oni mým sestrám takhle neublíží aspoň prozatím.  Rhysand zná  vynalézavější způsoby, jak je trápit. Zdálo se, že o tom Lucien stále pochybuje. Na druhou stranu jsem při kratičkých „návratech“ paměti také naznačila, že já takovéto vynalézavosti nebo pozornostem unikla.

To, že tomu tak snadno uvěřili, že se domnívali, že by kdy Rhysand někoho nutil... Tu urážku jsem přidala na dlouhý, předlouhý seznam věcí, za které mi zaplatí.

Odložila jsem štětec, sundala si zástěru plnou skvrn a opatr­ně jsem ji odložila na stoličku, na níž už jsem dvě hodiny seděla. „Půjdu se převléknout,“ zamumlala jsem a přehodila si cop přes rameno.

Tamlin přikývl a sledoval každý můj pohyb, když jsem k nim zamířila. „Ten obraz je nádherný.“ „Ještě zdaleka není hotový,“ odpověděla jsem a oprášila jsem přitom tón dívky, která není zvyklá na chválu a poklony a nestojí o pozornost. „Pořád vyžaduje spoustu práce.“

Popravdě řečeno byl to jeden z mých nejlepších výtvorů, ovšem to, že postrádá ducha, bylo zřejmé jenom mně. „To se asi dá říct o nás všech,“ nadhodil Tamlin s váhavým úsměvem. Potlačila jsem nutkání protočit panenky a oplatila jsem mu úsměv. Když jsem ho míjela, přejela jsem mu rukou po rameni. Deset minut nato jsem se vynořila ze své nové ložnice a Lucien na mě už čekal.

To pravé ořechové pro příznivce kvalitní fantasy pro mládež!

 Kniha v sobě mísí romantickou a fantaskní část. Ačkoliv jsem příznivcem spíše fantasy žánru nežli červené knihovny, tak musím uznat, že ani ta romantika ve výsledku není vůbec špatná. O konci, který byl nervy drásající a natolik emotivní, že doslova rval srdce z těla, radši ani nemluvě. Téměř jsem si napětím okousala všechny nehty, co mi to ta autorka proboha dělá?

Dvůr křídel a zmaru“ byl jednoznačně TOP záležitostí. Nicméně pár drobných chybiček by se přeci jen našlo. Pominu-li trochu vleklý prostředek knihy, tak pro mě asi největším zklamáním bylo poměrně dosti otevřené zakončení. Jistě, chápu, že Maasová má v plánu doprovodnou novelu k trilogii. Ovšem od pomyslné třešničky na dortu bych očekávala přeci jen o něco víc. Jenže i přes všechny drobné mouchy nemohu hodnotit jinak než 5. z 5. hvězdičkami. Pokud patříte mezi příznivce Young Adult fantasy, tak vězte, že toto dílko vám rozhodně nesmí proklouznout mezi prsty! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Mým prvním úkolem bylo zjistit, kde se chystají udeřit a jak  

dlouho Kotlíku potrvá doplnit veškerou moc. A pak tu infor­maci tajně doručit Rhysandovi a ostatním. 

Další den jsem se oblékla nanejvýš pečlivě. Po večeři s Ianthe, která se užírala vinou a mohla se přetrhnout, aby mně a Lu­cienovi lezla do zadku, jsem se příliš dobře nevyspala. Zdálo se, že velekněžka chce počkat, až si hybernští velitelé odpočinou po cestě, než před ně předstoupí. Zavrkala něco v tom smyslu, že jim chce dopřát příležitost, aby nás poznali, než mezi nás vstoupí, ale mně stačil jediný pohled na Luciena, abych pocho­pila, že jsme výjimečně zajedno. Nejspíš měla v úmyslu vejít na scénu ve velkém stylu.

Pro mě se tím nic neměnilo. Ani pro mé plány. Plány, které jsem ráno potom vyslala po duševním poutu v po­době slov a výjevů nesoucích se chodbou pohrouženou do noci. Netroufala jsem si pouto využívat příliš často. Od svého pří­chodu sem jsem s Rhysandem hovořila jen jednou. Pouze jed­nou, hodiny poté, co jsem vešla do své staré ložnice a uviděla trny, které ji porostly.

Bajky Barda Beedleho - kouzelné poučení!

02.04.2018 18:03

J.K. Rowlingová - Bajky Barda..

Originální název: The Tales of...
Rok vydání: 2008 (originál vydán 2008)
Počet stran: 128
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Albatros

Kouzelnické pohádky plné poučení!

Pohádky a nejrůznější historky mají sloužit zejména jako mravní poučení pro nejmenší. Máme si z nich odnést, že člověk má být čestný, hodný a pomáhat ostatním. Dobro vždy zvítězí nad zlem. Laskavé srdce bude odměněno, kdežto to prohnilé se dočká odplaty. Také kouzelnické ratolesti slýchali nejrůznější příběhy, ale na rozdíl od nás mudlů v nich není magie vnímána jako něco nadpřirozeného a prapodivného, ale jedná se o běžnou součást každodenního bytí.

Bard Beedley žil v patnáctém století, ale víme toho o něm poměrně málo. Jedna zachovalá dřevořezba nám ukazuje, že měl neobyčejně dlouhý a hustý plnovous. Pokud bychom měli vycházet z obsahuje jeho tvorby, tak ta poukazuje na autorův vřelý vztah k nečarům. Považuje je za příjemné společníky, kteří jsou spíš nevědomí, co se světa, čar a kouzel týče, ovšem nikoliv zákeřní. Ve svých bajkách, které se čtou dětičkám na dobrou noc upozorňuje na fakt, že každá kouzelná formule má svou cenu a nic se nesmí brát na lehkou váhu.

V jednom domě malé holčičce ve spánku zmizely bradavice, ztraceného osla našlo přivolávací kouzlo ve vzdáleném trnitém houští a jemně ho uložilo do stáje, nemocné dítě polil odvar z dobromysli, takže se probudilo zdravé a usměvavé. Ve všech domech sužovaných nemocí a žalem udělal čaroděj vše, co bylo v jeho silách, hrnec po jeho boku postupně přestával sténat a chroptět a byl znovu tichý lesklý a čistý. „Tak co, hrnku?“ zeptal se roztřesený čaroděj ve chvíli, kdy se na oblohu vyhouplo slunce.

 Hrnec si říhl, vyplivl bačkoru, kterou do něj čaroděj hodil, a nechal se ji navléknout na mosaznou nohu. Když se pak společně vydali zpět k čarodějovu domu, byly kroky hrnce konečně ztlumené. Od onoho dne však čaroděj vesničanům pomáhal stejně jako před ním jeho otec, aby hrnec neodhodil bačkoru a nezačal opět skákat.

Starý příběh dostal druhou šanci i nový vzhled!

Tuhle tenkou knížečku, která je skvělým doplněním série o čaroději s jizvou na čele, bylo možno spatřit na pultech knihkupectví již v roce 2008. Tehdy se jednalo o malou, modrou nevýraznou obálku. Minulý rok přišla změna, v podobě nového kabátku, který má rozhodně potenciál zaujmout nejednoho nového příznivce kouzlení. Avšak obsah zůstal téměř netknutý. Autorka si pro nás přichystala pět krátkých příběhů, které navíc umně doplnila o trefné ilustrace. A samozřejmě nesmí chybět ani odborný nadhled bradavického ředitele, který k vyprávění připojil i svá moudra.

Velkým plusem je zejména vykreslení postav, které rozhodně nejsou ploché a jednotvárné. Kromě kýžených vlastností, jakými jsou čestnost a ochota přiložit ruku k dílu, se tu setkáváme i s temnou stránkou lidské existence, chamtivost, touha po moci a sebestřednost. Každý hrdina je něčím jiný a nikdo není „jen dobrý“ nebo „jen zlí“ v každém se mísí jeho světlá i temnější stránka. Nakonec si každý z nás v pohádkách najde to své. Někdo zábavu a někdo životní lekci.

Vysoko na kopci v začarované zahradě, ukrytá za mohutnými zdmi a chráněná mocnými kouzly, tryskala fontána příznivé sudby.

Jednou do roka, vždy v době mezi sluncem východem a západem nejdelšího dne roku, se jedinému nešťastníkovi dostalo příležitosti probojovat si cestu až k fontáně, vykoupat se v jejích vodách a po zbytek života se pak těšit přízni osudu. Onoho určeného dne mířily k zahradě stovky lidí z celého království tak časně, aby ještě před rozbřeskem dospěly k jejím zdem. Muži i ženy, bohatí i chudí, mladí i staří, čarodějové i mudlové se scházeli v temnotě a každý z nich doufal, že právě on bude tím jedním, který bude smět do zahrady vstoupit.

Na okraji shromážděného davu se setkaly tři čarodějky, každá obtížená vlastním břemenem žalu, vyprávěly si navzájem o svých strastech a čekaly na svítání.

 První z nich se jmenovala Asha a trpěla chorobou, již nedokázal vyléčit žádný z léčitelů. Doufala, že ji fontána jejich příznaků zbaví a umožní jí žít dlouhým a šťastným životem.

Bajky jsou milou povinností pro každého správného fanouška!

 Příběh tří bratří se dokonce objevil na filmovém plátně, coby vysvětlení původu relikvií smrti. Magických předmětů, které propůjčují jeho majiteli ohromnou moc díky níž se stává téměř neporazitelným. Rozhodně se jedná o záležitost, která se těší velké popularitě z řad fanoušků Harryho Pottera. Pokud tedy milujete svět J.K.Rowlingové, tak vězte, že tohle je něco, co by vám nemělo uniknout.

Já sama jsem opravdu ráda, že jsem se k bajkám konečně dostala. Rozhodně se jednalo o velice zajímavé dílo, jehož čtení jsem si opravdu užila. Nyní mám v plánu pustit se i do dalších doprovodných knih. Breedleyho zcela určitě doporučuji vaší pozornosti a dávám maximální hodnocení 5. z 5. hvězdiček! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu MegaKnihy, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

,,Fontána příznivé sudby“ je pohádkou nadčasovou a natolik oblíbenou, že se stala předmětem dosud jediného pokusu obohatit vánoční oslavy v Bradavicích o divadelních představeních. Náš tehdejší učitel bylinkářství, profesor Herbert Beere, nadšený příznivec ochotnického divadla, přišel s návrhem upravit tuto dětmi milovanou pohádku do podoby vánočního představení pro učitele i studenty. Já sám jsem tehdy byl mladým učitelem přeměňování a Herbert mě pověřil zajištěním,, speciálních efektů“, k nimž patřilo vytvoření plně fungující fontány příznivé sudby a miniaturního travnatého pahorku, po němž měli naše tři hrdinky a jeden hrdina zdánlivě stoupat vzhůru, zmíněného dojmu bylo dosaženo tím, že se pahorek pomalu propadal pod jevištěm a mizel obecenstvu z dohledu .

Génius - "Hodina H" se kvapem blíží!

25.03.2018 22:51

Leopold Gout - Génius: hra

Originální název: Genius - The Game
Rok vydání: 2018 (originál vydán 2016)
Počet stran: 304
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Fragment

Připravte se, hra právě začíná! 

Jen si to představ, někdo tě sleduje doslova na každém kroku. Televize, počítače, tablety nebo třeba mobilní telefony, tyhle přístroje jsou jedno velké ucho a jedno velké oko. Před nimi se neschováš, sledovací zařízení si tě najdou, ať jsi kdekoliv. Internet je dobrý sluha, ale špatný pán. Jenže právě internetová síť je poslední možností, jak najít ztraceného bratra, nebo svést boj s korupcí. Právě vody internetového prostředí dají dohromady tři geniální puberťáky, kteří by se jinak neměli šanci potkat. Barevná vlčice je populární blogová aktivistka, která se snaží nastolit spravedlnost. Thunde je naopak nadaným konstruktérem, který i z kousku šrotu dokáže stvořit veledílo. A Rex je tím nejlepším programátorem široko daleko.

Afričan, Číňanka a Američan stejně jako sto devadesát sedm jim podobných mladých geniu dostalo svou životní příležitost. Byli pozváni na hru, kterou organizuje vizionář Kiran Biswas. Ten se dokázal vypracovat z chudoby až na vrchol společenského žebříčku. Nyní dává šanci dalším nadaným dětem vzít svůj osud do vlastních rukou. Vítěz bere vše, dokáže v pravém slova smyslu změnit budoucnost, bude totiž psát dějiny! Jediné, co je potřeba, je porazit ostatní při "hodině H". Tým z doupěte si věří, přesto, že se nikdy na živo neviděli, jsou to přátele na život a na smrt, ochotní si pomoc, ať jde o cokoliv. Jenže, co když hra v sobě ukrývá víc, než je blahosklonné poslání?

Od: Rex_n_effex@doupe_revoluce.com 

Předmět: Vítej na palubě

Albert Einstein kdysi prohlásil: „Pravým důkazem inteligence nejsou vědomosti, ale představivost.“

Měl pravdu. Lidi, které znám, měli vždycky v rukávu trumf v podobě kreativity. A věk je nikdy nezastavil. Kimu Ungyongovi bylo osm let, když studoval v NASA astrofyziku. Taylor Wilson postavil fúzní reaktor ve čtrnácti. Síla, co? Moje maličkost napsala počítačový program, který jediným kliknutím najde pohřešovanou osobu. A to mi ještě nebylo dvacet.

Říkají o nás, že jsme „neobyčejní“, ale přesto jsme jako ty.  Chodíme do kina, hádáme se s rodiči, dovedeme se po uši zamilovat a litujeme, že nám to nejde drobátko líp na skateboardu. Akorát k tomu všemu máme mozek, kterému bílé pláště říkají „organický počítač“. Sami jsme si to nevybrali, zkrátka je to tak. A víš, co je na tom nejlepší? Všichni ostatní nás odepsali.  Ještě před dvaceti lety by po mně a mých kamarádech neštěkl pes. Po mně, protože jsem z chudé rodiny, po nich, protože pocházejí z míst, která jsou každému ukradená nebo je lidi nenávidí. Jenže teď máme technologii a ta nám dává křídla. Posaď mě k počítači a napíšu každý program, o kterém se ti kdy snilo. Dej kámoši Tundemu součástky z hodinek a postaví funkční mobil. Kámoška, co se jí říká Barevná vlčice, zase vyřeší jakýkoli problém.

Svět, v němž vyrostli naši rodiče, je tentam. Stará pravidla   jsme zahodili. Budoucnost tvoříme my. My jsme otcové zakladatelé. Zařiď nám dost rychlý internet a kuřecí křidýlka v medu a česneku a napravíme svět.

Novodobý román, který si prostě nesmíte nechat ujít! 

Fragment poslední dobou opravdu vydává jednu knižní „pecku“ za druhou. Na přeplněný trh s Young Adult literaturou totiž přichází neuvěřitelný román plný moderních technologií. Připravte se na parádní jízdu, ve které nepůjde o nic menšího než o záchranu světa před zlotřilými padouchy, kteří se snaží změnit lidskou populaci k obrazu svému. Jen se nebojte, o žádné sladké klišé se nejedná, právě naopak, nic podobného jste zatím ještě nečetli, to mi věřte!

Do popředí se dostávají v pravém slova smyslu různorodé postavy, a to nejen po kulturní stránce. Setkáváme se s lidmi z odlišných sociálních vrstev. Každá ze tří hlavních postav má odlišné smýšlení i světonázor. Jistě, trochu neuvěřitelných momentů kniha přeci jen nabízí. Přiznejme si, kdo z nás je tak talentovaný, aby se za deset minut naboural do kvantového počítače? Během hodiny stvořil důvtipnou aplikaci nebo z kusů starého plastu postavil zcela fungující solární elektrárnu? No, já to určitě nejsem, jelikož i zapojení tiskárny do počítače je pro mě pěkným oříškem. Nicméně, pokud se přes tento drobný „technický úlet“ dokážete přenést, tak na vás čeká opravdu napínavý příběh s neočekávanou zápletkou.

WALKABOUT byl ten nejsložitější program, který jsem napsal. Zdroják tak složitý, že jsem sám nevěděl, jak jsem ho dal dohromady. Tak šílený, že se dal pořádně rozběhat leda na kvantovém počítači, tedy na přístroji, který pracuje na kvantové úrovni. Ta nejostřejší technologická špička. Počítač, který běží deset miliardkrát rychleji než laptop, co máš na stole.  Takový se nevidí každý den.

WALKABOUT byl zkrátka a dobře mystický. Jo, drobátko přeháním, ale fakt jen trochu. V kultuře Austrálců neboli Aboridžinců je tradicí, že se mladí muži vypraví do divočiny a musí o samotě přežít až půl roku. Tomu se říká Walkabout. Je to zkouška dospělosti. Je to pauza, únik z normálnosti.  Čas vymezený k úvahám   o tom, co chceš v životě dokázat, čím chceš být. A je to taky posvátný obřad, při němž se adept může přenést i na duchovnější úroveň, do stavu, kterému se říká čas snění. Přítomnost se tu prolíná s minulostí a budoucností.  V čase snění můžeš navštívit své předky a skrze ně najít odpovědi na všechny otázky života.

Když Teo odcházel, řekl mi, že má před sebou výpravu na zkušenou.

Děj, jenž vás srazí na kolena a donutí přemýšlet o světě!

Body k dobru získává tahle série i za své grafické zpracování. Pokud si všichni chválili „Akta Iluminae“ jako naprostý skvost na poli sci-fi pro mládež, právě díky jejímu obsahu, tak „Hra“ se jim s přehledem vyrovná. Nákresy, náčrty, poznámky na okrajích stránek nebo třeba záznamy ze skrytých kamer, to je jen špetka toho, co si Leopold Gout přichystal pro své čtenáře. Navíc každý z pilotních hrdinů má svůj vlastní styl, díky němuž ho můžete skvěle odlišit od ostatních!

Musím říct, že já jsem byla s „Géniusem“ více než spokojená. Neotřelá dějová linie, která je navíc svižná a má „grády“. Ani chviličku jsem se při čtení nenudila. Autor mě navnadil na další díly a už teď se těším s čím opět přijde. Dávám 4.7 hvězdiček z 5.možných za ten trochu ufiknutý konec a rozhodně doporučuji vaší pozornosti! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Naija Boi: Barevná vlčice bude brzo online. Můžem zatím probrat goniofotometrie?

KingRx: Tak jo. Ale jakmile se přihlásí, všechno nám řekneš a nebudeš nás napínat. Přesně za jedenáct minut končí první poločas. 1.1

Tak jo, probereme goniofotometry. Když jsem o goniofotometru slyšel poprvé, taky jsem si musel

najít, co to je. Je to přístroj na měření světla. Tunde se snažil vylepšit svou solární elektrárnu (vysvětlí až k tomu), ale obnášelo se na dost komplikované kódování a se dostal k poměrně zastaralým počítačům. Asi tak dvacet let zastaralým. Jako PCDOS 6.3. Dalo by se toho nechat, ale měl kliku, protože já čirou náhodou rád trápím mozek psaní programů pro staré kompy. Je něco jako překládat HTML na papyrus.

Fungovalo to jednoduše. Tunde mi poslal hromadu údajů ke zlepšovákům pro tu svoji elektrárnu a taky obecné představě o tom, jak by to mělo nakonec vypadat. Já měl přijít na to, jak to vyřešit na softwarové úrovni. V tomhle případě nainstaloval nový heliostaty (zrcadla, které odrážejí sluneční světlo směrem k vrcholku sběrné věže).

Naija Boi: Takže ten goniofotometr se propojí se spektrometrem.

KingRx: Ehm, a to je co?

Naija Boi: To je snad jasný, ne? Měří spektrální intenzitu záření slunečního světla.

Všechny články