Temnota na okraji města – na minulost se nezapomíná!

20.07.2020 23:00

Adam Christopher - Temnota na okraji..

Originální název: Darkness on the Edge..
Rok vydání: 2020 (originál vydán 2019)
Počet stran: 408
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Fobos

To co se stalo, nejde vzít zpět!

Vánoce jsou svátky klidu, míru a pohody. Také Jim Hopper by rád strávil tyto oblíbené sváteční chvilky relaxováním nad sklenicí jablečného punče. Jeho adoptivní dcera Eleven má však jiné plány. Pozorování padající sněhu a sezení u vyhřátého krbu ji k smrti nudí. Útěchu nenabízí ani televize. Rozhodne se tedy vydat na průzkum do sklepa. Honba za pokladem však přinese jiné odhalení, než by původně vůbec zamýšlela. Stará, trochu omšelá krabice s nápisem „New York“ v sobě ukrývá střípky dávných časů na něž by její otec již velice rád zapomněl.

Na neutichající naléhání své dcerušky se Jim pouští do vypracování příběhu, který je založen na skutečných událostech. Dostává se do téměř deset let staré vzpomínky, kdy ještě coby mladý policista věřil v ideály, chtěl pomáhat a chránit jedno z největších a nejznámějších měst USA. Pravdu nelze popřít, a právě teď se ona pravda dere na povrch z temných hlubin.

Neměl rád Vánoce, ani trochu, od té doby, co... zkrátka už hodně dlouho. Od té doby, co přišel o Sáru. Věděl to, bral to jako holý fakt a celých šest let, z nichž se mělo brzy stát sedm, které strávil zpátky v Hawkinsu, se s blížícím se obdobím svátků podvoloval narůstajícímu pocitu mizérie a stesku.

Podvoloval se? Ne, to není úplně přesné. Vlastně ten pocit ví­tal a uděloval sám sobě svolení, aby se jím nechal zahltit, protože to bylo tak... snadné. Pohodlné. A zvláštním způsobem uklidňující. Přitom za to sám sebe nenáviděl, za takovou rezignaci, za to, že nechal semínko zoufalství ve své mysli každý rok znovu růst, dokud nevyklíčilo. Hněv jej přitom jen zatlačoval hlouběji do temnoty, a tak se to pak opakovalo rok co rok, znovu a znovu, pořád dokola.

Ale s tím je konec. Teď už ano. Počínaje letoškem. Protože tento rok se konečně něco změnilo. Změnil se jeho život a ta změna mu umožnila prohlédnout, jak hluboko padl a co se z něj stačilo stát.

Již druhá kniha, která odkrývá tajemství oblíbených postav!

V pořadí již druhý prequel ke kultovnímu sitcomu „Stranger things“ je již nějaký ten pátek na pultech českých knihkupectví. Stejně jako jeho předchůdce, tak i tento krasavec byl vydán pod značkou „Fobos“, jež patří do rodiny „Naše nakladatelství“. Oproti prvotině s názvem „Temný experiment“ se tento počin vyšplhal ještě o třídu výše a nabízí perfektně vybalancovaný thriller s prvky mystického nadpřirozena.

Dějová linie se umně půlí na současnost, tedy na rok 1984 a na události, které již odvál čas, tedy léta páně 1974. V obou případech sledujeme již všem fandům dobře známého a milovaného detektiva, který se neblahými hrátkami osudu nachomýtne k do detailů vypilovaným karetním vraždám, které v sobě skýtají hrůzné poselství.

Odpovědí na jeho otázku bylo jen ticho. Znovu se ohlédl přes ameno. El se na gauči otočila a pohled, jímž se na něj dívala, by se dal přinejlepším popsat jako... nepříliš nadšený. Hopper se zasmál. „To byl jen takový návrh. Tak si třeba čti knížku.“ Domyl nádobí a vytáhl ze dřezu špunt. Zatímco voda odtékala,

sušil si ruce a díval se oknem ven. V odrazu ve skle viděl pohovku a stále puštěnou televizi, ale po El ani stopy.

Fajn, pomyslel si. S počasím nic udělat nemohl, ale možná to vlastně nebylo tak špatné, být takhle v chatě odříznutý od světa. O vánočních svátcích prožili pár perných dní, El trávila čas se svými kamarády a Hopper využil příležitosti, aby trochu pobyl s Joyce. Vypadalo to, že se drží a má z jeho společnosti radost. Stejně jako Jonathan.

Hopper se otočil a zamířil k červenému čtvercovému stolu u stěny naproti kuchyňské lince, na němž ležela otevřená krabice Hladových hrošíků. Pohrával si s myšlenkou, že by si je možná zkusil zahrát sám, a už si přitahoval židli, když El znovu vyšla ze svého pokoje. Pohlédla na něj s výrazem tak vážným, že Hopper s rukou na opěradle židle zkameněl.

„Ech... všechno v pořádku?“ El naklonila hlavu jako pes, který postřehl zvuk daleko za hranicemi lidského sluchu. Oči stále upírala na Hoppera. „Copak je?“ zeptal se Hopper. „Proč jsi polda?“

Napínavý čtivo s prvky mystiky, které si jednoduše zamilujete!

Autor ukazuje, že je minstrem ve svém oboru. Kromě scén, ve kterých si napětím ukoušete všechny nehty na rukou, i nohou, dostanete taktéž mnoho vtipných momentů. Nechybí ani pár životných mouder a velké množství „velikonočních vajec“ ukrývajících dobové reálie, včetně jména skutečného sériového vraha.

Tuhle knížku si vychutnáte, ať již patříte ke skalním příznivcům této série, nebo se prostě pídíte po dobrém a napínavém vzrušení. Retro duch, i krimi prostředí se postarají o to, že tohle dílko jen tak nedáte z ruky. O nečekané zvraty a chvíle překvapení rozhodně nouze nebude. Pár probdělých nocí, budiž garantováno! Za sebe, jakožto milovníka dobré počtené dávám hodnocení 5. z 5. hvězdiček! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Tehdejší Hopper byl někdo jiný, než je Hopper dnes. Jeho život se totiž dělil jen na dvě období.

Před Sárou. A po Sáře. Nic jiného nehrálo roli. Včetně Vietnamu. Nebyl si ale vůbec jistý, jakým způsobem by to měl vysvětlit El.

„Protože,“ řekl Hopper s úsměvem, „Vietnam, to už je dávno. Chci říct, opravdu hodně dávno. A já už jsem jiný člověk.“ Na­klonil se nad stůl, opřený o lokty. „Hele, promiň, vážně. Chápu, že tě to zajímá. A chápu, že o mně chceš vědět víc. Jsem přece tvůj...“ Zarazil se... El pozvedla obočí a znovu napřímila bradu. Če­kala, až to dořekne.

Hopper s úlevou vydechl. „Jsem teď tvůj táta. A máš pravdu, nevíš o mně ještě dost věcí Včetně Vietnamu. Až budeš větší, povyprávím ti o něm.“ El se zamračila. Hopper pozvedl ruku na obranu před námit­kou, kterou čekal. „V tomhle mi prostě budeš muset věřit,“ řekl Hopper. „Jed­noho dne na to budeš připravená, stejně jako já. Ale pro teď to budeme muset nechat být. Souhlasíš?“ El našpulila rty; pak konečně přikývla.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.