Hříšní světci - Krev za krev, oko za oko!

12.04.2020 20:06

Emily A. Duncan - Hříšní světci

Originální název: Wicked Saints
Rok vydání: 2020 (originál vydán 2019)
Počet stran: 384
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: King Cool

Svatí lačnící po krvi!

Naděžda Laptěva zasvětila celý svůj život bohům. Vyvolili si jí a promlouvají k ní, ona jediná jim dokáže naslouchat. Žije v klášteře, kde také vyrostla, kromě jeho masivních zdí nic jiného nepotkala. O světě, kde zuří krutá válka o moc, se dozvídá jen skrze legendy a vyprávění. Svaté prostory dívence poskytují útočiště i školu, až plně pochopí svou úlohu, stane se klíčovou zbraní, která s pomocí posvátné síly na ní seslané ukončí mučivé krveprolití. Malá, nevinná dívka je klíčovou figurkou na šachovnici intrik a moci, jen ona dokáže zastavit kacířské krvavé mágy.

Serafin v sobě sice ukrývá královské geny, lépe řečeno je přímím následníkem trůnu, ale jeho otec ho příliš v lásce nemá. Před jeho krutými způsoby utekl na frontu, kde si vybojoval respekt a uznání svých poddaných. Nyní čelí obtížnému úkolu, vyhledat a zajmout svatodějku, jen s její pomocí dokáže obrátit misky vah ve svůj prospěch a ukončit trýznění, jemuž je podroben jeho lid. Avšak ještě netuší, že bude muset obětovat mnohem více nežli svou hrdost. Cena míru je příliš vysoká!

Stačilo, aby na to Naďa jen pomyslela, a už ji v ruce chytala písařská křeč.

„Naďo.“ Konstantin jí strčil do lokte, až jí vypadl nůž z ruky.

„Co blázníš, Kosťo?“

Můj rekord čítající padesát čtyři spirálek zůstane nepřekonán, pomyslela si zamračeně. Utřela si rucedo haleny a pohlédla na Konstantina.

Jeho tmavé oči soustředěně hleděly na zavřené dveře vedoucí ke schodišti vzhůru na povrch. Nebylo slyšet vůbec nic, až na…

Ach ne.

Brambora jí náhle vypadla z ruky na zaprášenou podlahu. Ani si nevšimla, že zvuky mše nad jejich hlavami náhle ztichly. Kosťovy prsty se jí zaryly do paže, ale i jeho dotyk vnímala jen velmi mlhavě.

To přece není možné.

„Děla,“ zašeptala, jako by se hrozba měla stát skutečnou teprve poté, co ji vysloví. Bezmyšlenkovitě mezi prsty převrátila nůž a uchopila ho, jako by to byl vorjen, útočná dýka s tenkou čepelí, a nejen tupá

kuchyňská pomůcka.

Každé kaljazinské dítě dokázalo bez váhání poznat zvuk střelby z děl. Koneckonců za těch zvuků děti vyrůstaly, před usnutím jim z dáli bez ustání zněly do ukolébavek. Válka byla stále nablízku a kaljazinské děti dobře věděly, že musejí utíkat hned, jakmile děla zaslechnou a jakmile ve vzduchu ucítí kovovou příchuť magie.

Temná a akční fantasy série ze které tuhne krev v žilách!

Hříšní světci“ jsou prvním dílem temné americké série pod názvem „Bohové a netvoři“, která si zejména ve Spojených státech vydobyla obrovskou popularitu. Smíchat slovanský folklor s prvky „Her o trůny“ okořeněné o velkou porci akce, temnoty a intrikánských pletich byla opravdu sázka na jistotu, která funguje výtečně za každých okolností. Bitva ideologií a lidského přesvědčení je totiž kýženým tématem za kterýchkoliv okolností.

Dějová linie má jistý šmrnc, který trefně a přesně potrhuje temné stránky nejen pilotních postav, ale i surového exteriéru do něhož je všechno zasazeno. Velkým plusem je určitě i fakt, že v knížce nenajdete téměř žádná slepá místa, jistě u některých prvků budete nevěřícně protáčet oči a kroutit hlavou, ale těch je v bezmála čtyři sta stránkové bichli poskromnu.

„Světlo?“ To slovo vyřkl blahosklonně, spíš jako nenápadný příkaz nežli prosbu. Kdykoliv jindy by měl poněkud víc ohledů ke Kašparovým citům, ale únava v něm vzbudila neomalenost.

„Jistě, promiň.“ Kašpar se sehnul k zemi pro zhaslou pochodeň a znovu ji zapálil.

Prošli kolem komory, kde se předtím obě dívky skrývaly, a hned za ní narazili na Serafínova generálporučíka Teodora Kijeka.

„Nechte zpravit mého otce o průběhu dnešní bitvy,“ přikázal mu Serafín. O kněžkách se ho neobtěžoval informovat. Bude lepší, když si otec bude myslet, že uprchly. Nemusí vědět, že je Serafín nechal jít úmyslně.

„Samozřejmě, Vaše Jasnosti.“

„Už víme, kolik Kaljazinců přežilo?“

„Bude jich kolem tuctu,“ odpověděl Teodor.

Serafín pokýval hlavou a zamyslel se. Bude se muset rozhodnout, co udělají se zajatci. Z mučení a výslechů neměl žádnou radost.

„Už víme, jestli ta dívka byla jediným mágem v klášteře?“ Nedovedl si představit, že by měl takové štěstí, aby jich objevil víc najednou, ale přesvědčit se o tom musí.

Příběh, který vás pohltí a srazí do kolen, tuhle knihu nepustíte z rukou!

Za zmínku určitě stojí i protagonisté, a to nejen ti pilotní, ale i četní vedlejší představitelé. Všichni jsou totiž opravdu výtečně vykreslení. Mají své světlé, ale i stinné stránky a téměř jeden a každý z nich skrývá i kostlivce v podobě nelichotivé minulosti. Ironický, leč trochu ostřejší jazyk posunu čtenářský zážitek na úplně jinou úroveň, čímž se dostane do hledáčků i lecjakých starších milovníků fantaskní literatury.

Stručně řečeno, jedná se o dobře vystavěnou trilogii, která má našlápnuto k absolutnímu hitu ve svém žánru. Leč mně osobně k dokonalosti ještě něco chybělo, proto nemohu hodnotit maximem, ale musím pár bodíků ubrat. Za mě tedy zatím 3.7 z celkových 5. hvězdiček, doufám, že další díl mne doslova posadí na zadek! Zatím mohu úvod do nové dimenze doporučit zejména příznivcům magie, nadpřirozena a mocenských otázek – ti si tuto počtenou opravdu vychutnají a budou ji hltat plnými doušky! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

„Naďo,“ vydechl a něco na způsobu, jakým vyslovil její jméno, ji zároveň zahřálo i zamrazilo. Zamrkala a ucítila, jak se jí do nitra vkrádá strach. Malachiáš vypadal otřeseně a ona si ani nechtěla představovat, co by asi mohlo takhle vyděsit mága krve. „Jsou tu Supové.“

Po zádech jí přejel mráz. V zátylku ucítila zmatek. Bohové byli rozčílení. Klouby jí ztuhly a kosti se proměnily v led. Jak je tohle možné? Nejdřív se tu objeví Nejvyšší princ, a teď ještě Supové? Před Supy nedokázala uniknout. Bylo nemožné prchnout před nejhorší noční můrou, jakou kdy Tranavie stvořila.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 15.04.2020

Vložil Casion

Titulek https://my-fantasydream.delicate-flower.com/

Odpovědět

Mňa trochu mrzí, že hlavná postava bola taká trošku oničom, priemer, nenadchne, ani neurazí, aspoň u mňa. Ale inak sa mi páči námet aj temnota a určite som zvedavá na pokračovanie :-)

Casion
https://my-fantasydream.delicate-flower.com/

Datum 01.06.2020

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://my-fantasydream.delicate-flower.com/

Odpovědět

S hlavní postavou naprosto souhlasím, byla lehce nedotažená. Taková jako tělo bez duše, která v určitý moment nevěděla co dělá a proč to vlastně vůbec dělá. Jinak to bylo za mě takové dobře divné čtení, u nějž si pokračování rozhodně nenechám ujít! :)