Neslyšno - Ticho může být prokletím!

29.04.2016 17:12

Richelle Mead- Neslyšno

Originální název: Soundless
Rok vydání: 2016 (originál vydán 2015)
Počet stran: 244
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Domino

Na vrcholku hory stojí osamělá vesnice!

Vysoko na samém úpatí hory se nachází osamocená vesnička, kterou ze všech stran obklopují mohutná skaliska. Její obyvatelé jsou naprosto bezradní a odkázáni na pomoc z venčí. Jejich jedinou záchranou je důl na drahé kovy. Právě z výměny oněch metalurgických cenností žijí. Posílají je totiž po laně dolů, do království v údolí. Na oplátku se jim od Správce lana dostane něco malého k snědku. Jenže příděly jsou každým dnem o něco menší, krom toho se k obyvatelům vesničky nedostane nic než zkažené a zplesnivělé zásoby. Ačkoliv v úpatí pod horou se to zelení a životem jen hemží. 

Nicméně lidé nahoře v usedlosti si o světě "tam dole" mohou nechat jen zdát. Už po staletí jsou totiž stíhány tajemnou kletbou, díky níž přišli již před mnoha lety o sluch. Jsou tak teď odkázány žít pouze v naprosté tichosti. Jenže pak přijde další rána. Celá populace totiž začíná postupně ztrácet ještě i zrak, a tak hrozí, že za chvíli celá generace pomře hladem a neschopností.  

***

Teprve když skončím a o krok ustupuji, abych zkontrolovala své dílo, uvědomuji si, jaké zprávy vlastně zaznamenávala. Smrt. Hladomor. Slepota. Další pochmurný den v naší vesnici. Na to se však zrovna teď nemohu soustředit, neboť naši mistři mají každou chvíli přijít. Děkuji, Fej, znakuje mi Čang Ťing a vzápětí si ode mne bere své nástroje. Rychle přikyvuji a pak spěchám k vlastnímu plátnu na druhé straně místnosti, právě v okamžiku, když chvění podlahy ohlašuje příchod starších. Zhluboka se nadechuji, ráda, že jsem znovu zachrá­nila Čang Ťing před problémem. S úlevou však přichází i dě­sivé zjištění, že už to nemohu déle popírat, zrak mé sestry se zhoršuje.

Jeden dráslavý zvuk vám může změnit život!

 P ak se ovšem stane něco, co nikdo nečekal. Mladou umělkyni Fej probudí uprostřed noci srdceryvný šum. Teprve postupně zjišťuje, co to všechno znamená, jedná se totiž o zvuk. Mocný lidský smysl, který byl jejím předkům odebrán. Krok za krokem začíná dívka přicházet na to, k čemu je vlastně dobré vnímat zvuky okolo sebe. Až se situace začíná zdát nevyřešitelnou. Rozhodne se Fej podniknout naprosto ztřeštěnou věc, sestoupit dolů do vsi Pej-kou. Doufá, že právě tam nalezne odpovědi na to, co se ve skutečnosti stalo s její vesnicí. 

Richelle Mead se konečně odhodlala ukázat se svým čtenářům ve zcela novém světle. Odhodila totiž na čas upíří příběhy a stvořila něco naprosto jedinečného. Příběh, jenž je umně zasazen do období císařské Číny. Nicméně, to by nebyla Richelle, aby to svého vyprávění nevložila trochu té magie, které se však zcela chytře mísí s běžným světem smrtelníků. 

***

Naše vesnice se smířila s tichem, když naši předkové z neznámých důvodů před mnoha generacemi přišli o sluch, ale pohroužit se do temnoty? Tenhle osud nás všechny děsí. Podobné myšlenky musím dostat z hlavy a nasadit chladnou tvář, protože moji mistři začínají procházet kolem řad pláten. Ve vesnici je šest starších a každý dohlíží nejméně na dva učedníky. Většina starších také ví, kdo je nahradí, a vzhledem k tomu, ke kolika nehodám zde dochází, a také vzhledem k počtu nemocných je vycvičení náhradníků nezbytným opatřením. Někteří učedníci stále ještě soutěží o to, kdo se stane nástupcem konkrétního mistra, ale já se o své místo nebojím.

Nenáročný děj s roztomilým koncem, který vás snad i překvapí!

Autorka napsala velmi čtivou knihu, které nechybí ani krásně propracované popisné pasáže. Ty se zabývají hlavně sluchem jako takovým a odkrývají tak věci, které nám dnes přijdou jako zcela samozřejmé. I přesto, že hlavní zápletka není nijak složitá, tak ji určitě ocení každý fanoušek této spisovatelky, ale nejen je. Na své si přijde snad opravdu každý, kromě akčních pasáží totiž v pozapomnění nezůstala ani romantika, anebo i trocha toho té mytologie. Avšak každý tento prvek se naprosto skvělé prolíná s dobře vymyšlenou dějovou linkou. A tak se nestane, že byste se při čtení nudili. 

Já sama jsem se nesmírně těšila na další dílo této spisovatelky, její předešlé tituly totiž nebyly vůbec špatné. Ale i tak, nepatřím zrovna k milovníkům literatury s motivy vampýrů. Možná právě proto jsem si příběh neskonale užila, hlavně tedy jeho konec. Myslím, že by mi nevadilo, kdyby z pera Mead vzešlo zase něco podobného. Za sebe hodnotím Neslyšno 4 z 5 možných hvězdiček Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy,TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Li Wej ukazuje otci na čelo. Něco se stalo! Kdybych na poslední chvíli nezasáhl, mohlo to být o hodně horší. Už v dole nemůžeš pracovat. Pao však zůstává neoblomný. Můžu a budu! Vidím dost na to, abych mohl dělat svou práci. Na ničem jiném nezáleží. Ale tady nejde jenom o tvou práci. Li Wej vypadá, jako by se musel velmi ovládat, aby zůstal klidný, v očích však má téměř paniku. Nejde jenom o tvůj život. Tady už jde o životy ostatním. Ohrožuješ je už jen tím, že tam s nimi dole jsi. Vykašli se na tu svou hrdost a jdi do důchodu.  Hrdost je to poslední, co mi zůstalo, odpovídá Pao. To poslední, co zůstalo nám všem. Všechno ostatní nám berou. Slyšel jsi tu poslední zprávu o jídle, ne? Když nám teď snížili příděl, potřebují mě dole ještě víc. A taky že tam půjdu, a budu konat svou povinnost. Nehodlám sedět na náměstí s ostatními.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 08.12.2020

Vložil Pharmacyvam

Titulek canadian online pharmacy

Odpovědět

canadian online pharmacy <a href="https://supermarketpharmacysummit.com/">canadian pharmaceuticals online</a> canadian online pharmacy https://supermarketpharmacysummit.com/ <a href="https://supermarketpharmacysummit.com/">more</a>

Datum 08.12.2020

Vložil MarionTuh

Titulek Animals Moments?

Odpovědět

Добрый день, Подскажите Название cats?
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=3FEoVQsdMpU>cat prank</a>

#xvNHsUcQ7m

Datum 08.12.2020

Vložil MixGlame

Titulek Pnademic info expert

Odpovědět

I am expert of pandemic, and i can help you.
PS: How are you? I am from France :)/ mixx

Datum 08.12.2020

Vložil Richardsmulk

Titulek В Какой Степени персонален сновидение

Odpovědět

В Какой Степени персонален сновидение любого лица,
до такой степени персонально я выбрали перечень постельных
приспособлений с наилучших изготовителей общества,
законодателей манеры также свойства бытового текстиля
со долголетним навыком также столетными обыкновениями. https://luxury-nights.ru/

https://luxury-nights.ru/odeyala-podushki-christian-fischbacher/
https://luxury-nights.ru/ehksklyuzivnye-odeyala-iz-gagachego-puha/

Datum 08.12.2020

Vložil RichardBEK

Titulek Все о самом перспективном университете!

Odpovědět

Ташкентский правительственный экономический университет
(Узбекистан) и университет Сайтама (Япония) подписали
Меморандум о взаимопонимании. Сообразно соглашению, обе
стороны будут обмениваться учителями. Особое край в
государственной политике, проводимой в области развития
экономики, занимает способ образования. Чтобы выбора
оптимальных решений проблемы интеграции образования.
[url=https://jspi.uz/]
институт педагогического образования[/url]

https://jspi.uz/ru/abiturientlarga/
[url=https://adti.uz/]
медицинский институт агми[/url]
https://adti.uz/?lang=ru
[url=https://tsue.uz/]
обучение в экономическом университете в СНГ[/url]

https://tsue.uz/?page_id=167

Datum 07.12.2020

Vložil Ronaldglync

Titulek lchs community service shot

Odpovědět

The coronavirus pandemic has studied universities to swap to haughtiness learning. essay editing service online <a href=https://goodthesisstatementsdsa.com/>frankenstein thesis statements</a> upenn essay writing service.
But what is happening now can be called an crisis delivery of content to listeners in isolation . Many schools and the teachers themselves were not ready for the transition to online. According to a 2019 HSE study, University educators with an academic degree rate their level of proficiency in remote technologies at 3.2 points out of five. One in four people has never used remote video services to participate in webinars or video conferences in the past three years.
But professors are not required to own online studying technologies. They were simply not ready for this, although education and its advanced methods are the main function of academies. Try to oblige the surgeon to do their work from home. Let him explain to the patient via Skype how to remove his appendicitis. It sounds strange. Thus, the resourcefulness with which teachers adapt to the remote format is commendable.

In some cases it is funny. Colleagues from regional varsities said that some professors asked to write abstracts by hand and send them scans for verification.Now, people communicate remotely in real time thanks to digital technologies, students can "raise their hands" with a single button, they can write with a finger on a tablet as on a blackboard, and they are told: "Please write a handwritten conspectus and send the scan." Or, for example, this case: a physical education professor asked students to shoot five-minute videos where they show physical exercises. In spite of the fact that remote physical education training can be more original, for example, you can make a selection of ready-made videos on YouTube, find checklists in the official domain, and teach them to play sports at home, while you can't go anywhere anywhere.

University professors are faced with a lack of guidance and problems in dealing with organizational matters. Someone conduct classes on Skype, someone -in Zoom, someone only sends lectures to WhatsApp. Some professors record lessons on a webcam and send them to students. The quality of such materials is minimal, and it is quite difficult to perceive them. At least because the content on YouTube, which students are used to, is shot and edited professionally and the viewer is spoiled by the quality of video materials.
There are also difficulties with monitoring attendance. Some professors ask you to put a " + " in the chat, others ask you to turn on Webcams and take screenshots of students. Against the background of all the misunderstandings and difficulties, one element of academic life remains unchanged - assessment. Students don't get an educational experience on campus, but they will get grades, even formal ones.
<a href=https://goodthesisstatementsdsa.com/>thesis statment</a>
Learning online from home does not have these disadvantages, because it is based on a carefully designed learning process in an electronic information and educational environment. Teachers have instructions, manuals, memos,checklists, templates for emails and notifications, and even presentations. Everything is thought out here-from the screen saver before the lesson to the slide with homework.

Datum 08.12.2020

Vložil JFum

Titulek exotic beauty esperanza

Odpovědět

I am sorry, it not absolutely that is necessary for me. Who else, what can prompt?


-------
<a href=https://www.anal4us.com/videos/291343/white-girl-moans-blm/>https://www.anal4us.com/videos/291343/white-girl-moans-blm/</a> <a href=https://www.anal4us.com/>https://www.anal4us.com/</a>
https://www.anal4us.com/

Datum 06.12.2020

Vložil JEmisk

Titulek бойцы мма

Odpovědět

Нада сё на заметку взять!!!!


------
<a href=https://xn----htbdjbj4afmz1a5i.xn--p1ai>орхидеи цена</a>


Извините, что я вмешиваюсь, но, по-моему, есть другой путь решения вопроса.


------
<a href=https://global-smm.ru/>smm накрутка</a>


Это было и со мной. Давайте обсудим этот вопрос.


------
<a href=https://стройресурс18.рф/ipoteka>ипотека под строительство частного дома</a>


Жаль, что сейчас не могу высказаться - тороплюсь на работу. Вернусь - обязательно выскажу своё мнение по этому вопросу.


------
<a href=https://newsmma.net/fighters/anderson-silva>андерсон силва видео</a>


Вы не правы. Я уверен. Предлагаю это обсудить.


------
<a href=https://xn----8sbwhhnjdzg8hwa.xn--p1ai/>купить тюльпаны оптом к 8 марта</a>


Между нами говоря, по-моему, это очевидно. Рекомендую Вам поискать в google.com


------
<a href=https://sadleto.ru/hvoynye-rasteniya/mozhzhevelnik/>купить саженцы можжевельника в москве</a>


Да вы талант :)


------
<a href=https://venro.ru/>онлайн накрутка инстаграм</a>


Какой полезный вопрос


------
<a href=https://umelec24.ru/service-category/uslugi-santekhnika/>сантехники по москве</a>


Прошу прощения, что вмешался... Я здесь недавно. Но мне очень близка эта тема. Могу помочь с ответом. Пишите в PM.


------
<a href=https://thujas.ru/>фирма туи</a>

не ново,


------
<a href=https://prava-msk.com/>купить права москва сколько</a>

Datum 06.12.2020

Vložil Mriancof

Titulek Believe reduced no recipe

Odpovědět

cialis u.k.
cialis viagra or livtera best price
<a href="https://pharmacywalmart.com/#">cialis walmart
</a> - cialis levitra or viagra
[url=https://pharmacywalmart.com]cialis over the counter walmart
[/url] generic cialis online no prescription

Datum 05.12.2020

Vložil ecoJal

Titulek Удачно совершаем

Odpovědět

[b][url=https://eco-corporation.ru][/url][/b]