Neslyšno - Ticho může být prokletím!

29.04.2016 17:12

Richelle Mead- Neslyšno

Originální název: Soundless
Rok vydání: 2016 (originál vydán 2015)
Počet stran: 244
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Domino

Na vrcholku hory stojí osamělá vesnice!

Vysoko na samém úpatí hory se nachází osamocená vesnička, kterou ze všech stran obklopují mohutná skaliska. Její obyvatelé jsou naprosto bezradní a odkázáni na pomoc z venčí. Jejich jedinou záchranou je důl na drahé kovy. Právě z výměny oněch metalurgických cenností žijí. Posílají je totiž po laně dolů, do království v údolí. Na oplátku se jim od Správce lana dostane něco malého k snědku. Jenže příděly jsou každým dnem o něco menší, krom toho se k obyvatelům vesničky nedostane nic než zkažené a zplesnivělé zásoby. Ačkoliv v úpatí pod horou se to zelení a životem jen hemží. 

Nicméně lidé nahoře v usedlosti si o světě "tam dole" mohou nechat jen zdát. Už po staletí jsou totiž stíhány tajemnou kletbou, díky níž přišli již před mnoha lety o sluch. Jsou tak teď odkázány žít pouze v naprosté tichosti. Jenže pak přijde další rána. Celá populace totiž začíná postupně ztrácet ještě i zrak, a tak hrozí, že za chvíli celá generace pomře hladem a neschopností.  

***

Teprve když skončím a o krok ustupuji, abych zkontrolovala své dílo, uvědomuji si, jaké zprávy vlastně zaznamenávala. Smrt. Hladomor. Slepota. Další pochmurný den v naší vesnici. Na to se však zrovna teď nemohu soustředit, neboť naši mistři mají každou chvíli přijít. Děkuji, Fej, znakuje mi Čang Ťing a vzápětí si ode mne bere své nástroje. Rychle přikyvuji a pak spěchám k vlastnímu plátnu na druhé straně místnosti, právě v okamžiku, když chvění podlahy ohlašuje příchod starších. Zhluboka se nadechuji, ráda, že jsem znovu zachrá­nila Čang Ťing před problémem. S úlevou však přichází i dě­sivé zjištění, že už to nemohu déle popírat, zrak mé sestry se zhoršuje.

Jeden dráslavý zvuk vám může změnit život!

 P ak se ovšem stane něco, co nikdo nečekal. Mladou umělkyni Fej probudí uprostřed noci srdceryvný šum. Teprve postupně zjišťuje, co to všechno znamená, jedná se totiž o zvuk. Mocný lidský smysl, který byl jejím předkům odebrán. Krok za krokem začíná dívka přicházet na to, k čemu je vlastně dobré vnímat zvuky okolo sebe. Až se situace začíná zdát nevyřešitelnou. Rozhodne se Fej podniknout naprosto ztřeštěnou věc, sestoupit dolů do vsi Pej-kou. Doufá, že právě tam nalezne odpovědi na to, co se ve skutečnosti stalo s její vesnicí. 

Richelle Mead se konečně odhodlala ukázat se svým čtenářům ve zcela novém světle. Odhodila totiž na čas upíří příběhy a stvořila něco naprosto jedinečného. Příběh, jenž je umně zasazen do období císařské Číny. Nicméně, to by nebyla Richelle, aby to svého vyprávění nevložila trochu té magie, které se však zcela chytře mísí s běžným světem smrtelníků. 

***

Naše vesnice se smířila s tichem, když naši předkové z neznámých důvodů před mnoha generacemi přišli o sluch, ale pohroužit se do temnoty? Tenhle osud nás všechny děsí. Podobné myšlenky musím dostat z hlavy a nasadit chladnou tvář, protože moji mistři začínají procházet kolem řad pláten. Ve vesnici je šest starších a každý dohlíží nejméně na dva učedníky. Většina starších také ví, kdo je nahradí, a vzhledem k tomu, ke kolika nehodám zde dochází, a také vzhledem k počtu nemocných je vycvičení náhradníků nezbytným opatřením. Někteří učedníci stále ještě soutěží o to, kdo se stane nástupcem konkrétního mistra, ale já se o své místo nebojím.

Nenáročný děj s roztomilým koncem, který vás snad i překvapí!

Autorka napsala velmi čtivou knihu, které nechybí ani krásně propracované popisné pasáže. Ty se zabývají hlavně sluchem jako takovým a odkrývají tak věci, které nám dnes přijdou jako zcela samozřejmé. I přesto, že hlavní zápletka není nijak složitá, tak ji určitě ocení každý fanoušek této spisovatelky, ale nejen je. Na své si přijde snad opravdu každý, kromě akčních pasáží totiž v pozapomnění nezůstala ani romantika, anebo i trocha toho té mytologie. Avšak každý tento prvek se naprosto skvělé prolíná s dobře vymyšlenou dějovou linkou. A tak se nestane, že byste se při čtení nudili. 

Já sama jsem se nesmírně těšila na další dílo této spisovatelky, její předešlé tituly totiž nebyly vůbec špatné. Ale i tak, nepatřím zrovna k milovníkům literatury s motivy vampýrů. Možná právě proto jsem si příběh neskonale užila, hlavně tedy jeho konec. Myslím, že by mi nevadilo, kdyby z pera Mead vzešlo zase něco podobného. Za sebe hodnotím Neslyšno 4 z 5 možných hvězdiček Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy,TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Li Wej ukazuje otci na čelo. Něco se stalo! Kdybych na poslední chvíli nezasáhl, mohlo to být o hodně horší. Už v dole nemůžeš pracovat. Pao však zůstává neoblomný. Můžu a budu! Vidím dost na to, abych mohl dělat svou práci. Na ničem jiném nezáleží. Ale tady nejde jenom o tvou práci. Li Wej vypadá, jako by se musel velmi ovládat, aby zůstal klidný, v očích však má téměř paniku. Nejde jenom o tvůj život. Tady už jde o životy ostatním. Ohrožuješ je už jen tím, že tam s nimi dole jsi. Vykašli se na tu svou hrdost a jdi do důchodu.  Hrdost je to poslední, co mi zůstalo, odpovídá Pao. To poslední, co zůstalo nám všem. Všechno ostatní nám berou. Slyšel jsi tu poslední zprávu o jídle, ne? Když nám teď snížili příděl, potřebují mě dole ještě víc. A taky že tam půjdu, a budu konat svou povinnost. Nehodlám sedět na náměstí s ostatními.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 16.04.2024

Vložil Robertjen

Titulek Hi, wrote about price for reseller

Odpovědět

Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Datum 13.04.2024

Vložil Robertjen

Titulek Hi i write about your price

Odpovědět

Ola, quería saber o seu prezo.

Datum 13.04.2024

Vložil Robertjen

Titulek Hallo write about the prices

Odpovědět

Hola, quería saber tu precio..

Datum 07.04.2024

Vložil LARCHE Foove

Titulek FASSADEN- UND TERRASSENDIELEN AUS SIBIRISCHER LARCHE LARCHELARCHE

Odpovědět

Entdecken Sie die zeitlose Schonheit und au?ergewohnliche Qualitat unserer Fassaden- und Terrassendielen aus sibirischer Larche und sichern Sie sich jetzt im Gro?handel einen Lot von 25 Kubikmetern fur Ihre Projekte in Bayern. LARCHE

Datum 05.04.2024

Vložil Robertjen

Titulek Hello, wrote about prices

Odpovědět

Zdravo, htio sam znati vašu cijenu.

Datum 04.04.2024

Vložil Robertjen

Titulek Aloha, i writing about your the price for reseller

Odpovědět

Здравейте, исках да знам цената ви.

Datum 01.04.2024

Vložil Robertjen

Titulek Hallo, write about price for reseller

Odpovědět

Salam, qiymətinizi bilmək istədim.

Datum 01.04.2024

Vložil Esbehah

Titulek thank you very much

Odpovědět

nothing special

Datum 31.03.2024

Vložil RubinMup

Titulek Test, just a test

Odpovědět


[url=vz-ac.ru]vz-ac.ru[/url]

Datum 31.03.2024

Vložil Robertjen

Titulek Hallo write about your price

Odpovědět

Hi, ego volo scire vestri pretium.