Tisíc kousků tebe - Poznej své alternativní já!

26.11.2017 12:41

Claudia Grayová - Tisíc kousků tebe 

Originální název: A Thousand Pieces of You
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2014)
Počet stran: 280
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

A Thousand Pieces of You

Vědecký průlom právě přichází!

Jen si to představte, možná, že někde v daleké dimenzi existuje vaše alternativní já. Někdo, jako vy, kdo má, ale zcela odlišný osud. Je vám podobný, má stejnou rodinu, ale přeci není tak úplně vámi. Je to tiž vaše alternativní já. Jo, zní to dost šíleně, to uznávám. Jenže pro Marguriete je to naprosto normální. Její rodiče jsou totiž opravdu geniální hlavičky. Stvořili totiž jedinečný přístroj zvaný Ohnivák. Maličký stroj ve formě přívěšku na krk, který umožní jeho majiteli cestovat skrz alternativní časoprostor. Má to však jeden jediný háček, musíte v onom „prostoru“ existovat. Je libo futuristický Londýn, carské Rusko, či podvodní kontinent? S novým vynálezem to není vůbec žádný problém!

Ovšem zlí jazykové na sebe nenechají dlouho čekat. Závist nutí lidi podnikat nejrůznější hrůzné věci. Právě ona totiž stála jejího milovaného tatínka život. Někdo mu poškodil brzy u auta, následkem čehož se vozidlo stalo nepojízdným a skončilo na dně jezera. Všechny stopy ukazují na Paula, mladého studenta, jehož měli rodiče ze všech nejraději. Teď se však skrývá kdesi v odlišné realitě, Meg ho musí najít a pomstít svého otce!

           ***

Recenze je psaná pro Fantasya.cz, TAM si ji můžete také přečíst!

              ***

Ukázka z knihy Claudie Grayové  - Tisíc kousků tebe (str. 233-234) 

Ukáže se, že bydlím na oceánografické stanici jménem Salacia přímo v srdci Korálového moře. Salacia je jednou z nejsofistikovanějších stanic svého druhu na světě, což je důvod, proč ji vede vynikající oceánograf doktor Henry Caine.

Po krátkém hledání na internetu zjistím, že v téhle dimenzi se hladina světových oceánů zvedla mnohem výrazněji a rychleji než doma – připomíná to nejhorší předpovědi klimatických změn v horizontu sta let. Stalo se to kvůli větší míře znečištění? Nebo kvůli něčemu jinému? Věřte tomu nebo ne, i na planetě s úplně jinak tvarovanými kontinenty, než které znám, se kvůli tomu politici stále přou. A zatímco se hašteří kvůli příčině, lidstvo muselo přijít na způsob, jak přežít. Většina světové populace ještě pořád žije na zemi a obývá nová města, která v mojí dimenzi neexistují, nebo města, která sice znám, ale tady jsou z poloviny zaplavená. (New York tady připomíná spíš Benátky.) Ale čím dál víc lidí se vrhá do vody, kde buď žijí na obrovských lodích, které fungují jako města, nebo na výzkumných stanicích, jako je tahle.

V téhle dimenzi je oceánografie nejdůležitější vědecká disciplína. Co se děje s mořským životem, jaké jsou hodnoty železa, kyslíku a zamořujících látek ve vodě, jak se chová nově nepředvídatelný příliv a odliv a ničivé vlny – tyhle informace lidstvo potřebuje znát, aby mohlo vytvořit novou společnost, která bude minimálně z části žít pod vodou. Takže táta se nikdy nevzdal oceánografie, aby se mohl věnovat mámině výzkumu. Tady se naopak do oceánografie pustila i ona a poznali se na výzkumné lodi. (Takhle se to píše v jejich medailoncích na Wikipedii – moji rodiče tady sice nejsou tak známí jako doma, ale i přesto je jejich činnost dost záslužná na to, aby se o nich psalo na internetu.) Na Salacii žijeme už pět let.

Tohle je můj domov.

***

Slibně rozjetá série pro milovníky fantasy a sci-fi s prvkem cestování v čase!

Tisíc kousků tebe mě opravdu mile překvapilo, ještě jsem nečetla nic tak skvělého! Pro mě je to jednoznačně jedna z nejlepších knih roku 2017. O alternativní existenci našich já se zmiňovalo již mnoho světově uznávaných fyziků, vzniklo mnoho vědeckých teorií a domněnek. Nikoho však dosud nenapadlo proměnit vědeckou teorii v živoucí příběh. Až Claudii Greyové se to povedlo, napsala opravdu poutavý příběh, od kterého se nelze odrhnout, navíc krásně vykreslila různé dimenze. Jen škoda, že si na pokračování budeme muset chvilku počkat. Já bych ho totiž brala hned! Za mě jasných 5.z 5. hvězdiček!

***

Recenze je psaná pro Fantasya.cz, TAM si ji můžete také přečíst! 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 26.11.2017

Vložil Betty (hlavavknihach.blogspot.cz)

Titulek Super recenze

Odpovědět

Super recenze! O knížce jsem zjistila nedávno a poměrně mě zaujala, má nádhernou obálku...:)

Datum 03.12.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Super recenze

Odpovědět

Obálka je vážně krásná, ale i obsah stojí za to! :)