Z kostí a inkoustu - Informace mají velkou moc!

03.12.2017 13:52

Rachel Caine -  Z kostí a inkoustu 

Originální název: Ink and Bone
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2015)
Počet stran: 344
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Fragment

Vědění je klíč k záchraně lidstva!

Vítejte v novém světě roku 2025, ve světě, kde je vědění doslova vším. Vládu nad novým státním zřízením všech zemí drží spolek Velké knihovny se sídlem v Alexandrii. Právě knihovníci a učenci patří mezi elitu národa. Každoročně příjme Knihovna do svých řad pár mladých tváří. Nadějné mladé talenty, kteří dostanou životní šanci uspět. Pokud projdou všemi fázemi zkoušek, mají šanci dostat se až na vrchol společenského žebříčku. Nicméně pokud selžou, tak je zcela jistě nemine trest. Za chyby se tvrdě platí a jízdenka domů je jen jedna z mírnějších variant této odplaty, v horším případě lze přijít doslova o hlavu.

Jess je synem pašeráka knih. Člověka, který provozuje nelegální obchod se znalostmi. Sbírá a prodává křehké originály, které Knihovna zavrhla pro jejich nevhodnost a buřičský obsah. Opravdoví cenitelé jsou však ochotni za takovýto kousek zaplatit doslova majlant. Jenže mladý chlapec nechce být jako jeho předci, pouhý zlodějíček a prostředník. V žilách mu koluje inkoust a láska k papírovým knížkám s pevnou vazbou. Miluje pach stránek a rád cítí jejich dotek na kůži. Proto se jeho otec odhodlá koupit mu místo právě v Knihovně s vidinou toho, že by synáček mohl být rodince prospěšný i jinak. Ovšem vydobýt si své místo na slunci nebude vůbec jednoduché!

Výnos mistra archiváře ohledně učence Johannese Gutenberga, roku 1415. Na příkaz mistra archiváře určeno pouze pro Černý archiv a kurátory.

Jedna věc je jistá: založení samotné Velké knihovny, od Doktríny zrcadlení dále, klade bezpečí a budoucnost lidského vědění do rukou obskuristů a jejich práce. Tento systém není dlouhodobě udržitelný.

Navrhuji čistě mechanické řešení. Přikládám nákresy zařízení, které je schopné účinně a přesně reprodukovat texty bez zásahu obskuristy, za použití jednoduchých ručně vyřezávaných písmen, rámu, do kterého budou umístěny, inkoustu a čistého papíru. Tato metoda eliminuje Doktrínu zrcadlení a pomůže rychle a jednoduše vytvářet reprodukce našich svazků.

Sestrojil jsem funkční model a reprodukoval stránku, kterou nyní držíte v ruce. Je první svého druhu a věřím, že představuje budoucnost světa.

Omnis cogito est.

Pozuruhodná série, která vás dovede do nového světa budoucnosti!

Musím se přiznat, že již od prvních kapitol jsem se nemohla zbavit dojmu, že mi „Z kostí a inkoustu“ až příliš okatě připomíná jiná veledíla z prostředí Young Adult. Prvky z „Univerzity výjimečných“, či „Hunger games“ nebo Stránek světa“ prostě nešlo přehlédnout. Jenže jako obvykle zvědavost převážila a já se rozhodla dát pilotnímu dílu šanci mě ještě přesvědčit o své čtivosti. Nyní jsem za to ráda, protože jinak bych si nechala mezi prsty proklouznout vcelku obstojné dílo.

Rachel Caine čtenáře rozhodně nešetří a již od počátku jim servíruje pod nos vcelku zdlouhavé kapitoly. Nicméně není to nic, co by mělo ubírat na kvalitě. Protože i přes zdlouhavost, neztrácejí jednotlivé pasáže svoji čtivost a napětí. I prostředí je vykreslené opravdu excelentně. Moderní vynáleze se mísí se staromódním způsobem života a vytváří tak opravdu jedinečný rámec celého děje. Třeba takové moderní parní kočáry, nebo polstrovaný, luxusně zařízené rychlovlaky bych si dozajista nechala líbit. A to nemluvím o hrůzně vyhlížejících živých sochách, kteří střeží jednotlivé pobočky Knihovny!

Nikde nebylo vidět ani jediný ručně psaný originál. Callum Brightwell si dával dobrý pozor na to, aby nebylo patrné nic jiného než to, že je to zdatný dovozce zboží. Dnes napodoboval vzdálený východ, takže pod sakem měl červenooranžovou vestu z čínského hedvábí.

„Otče,“ oslovil ho Jess a čekal, až jeho táta zvedne oči a všimne si ho.

Callum si ještě perem několik vteřin zapisoval něco do osobního deníku a pak ho vyzval: „Sedni si, Jessi. Chci s tebou mluvit.“ „Brendan mi to říkal.“

Callum odložil pero a sepjal ruce. Seděl za bohatě vyřezávaným mahagonovým stolem s fantastickými obličeji a obřími nohami s drápy, které Jessovi vždy připomínaly lvy od Knihovny.

„Musíš se přestat toulat,“ začal. „Není dobré počasí na to, abys někde lelkoval, a mimo to, měl jsem pro tebe práci.“ „Promiň,“ omlouval se Jess. „Netušíš, kam se poděla moje kopie Inventio Fortunata? Měl jsem na ni kupce.“

Dobře uchopená myšlenka, která se rozhodně neztratí! 

Jen postavy mi přišly malinko nedotažené. Jako tělo bez duše. Nebyly vyloženě špatné, ale chyběla jim určitá jiskra, jenž by je oživila. Tak nějak mi žádný z učenců nedokázal přirůst k srdci. I hlavní hrdina se tvářil na můj vkus až příliš racionálně a nějaké pořádné emoce postrádal. Tak doufám, že se tenhle drobný detail do příště zlepší. Přeci jen se adresát příběhu s jeho charaktery rád ztotožňuje.

Jinak musím konstatovat, že mě úvod do série „Velké knihovny“ mile překvapil. I přes drobnou podobnost si dokázal zachovat vlastní nápad a nesklouznout k pustému opisování toho, což už tu minule bylo. Navíc svět plný knih je pro pravého knihomola jako balzám na duši. Za mě tedy spokojenost a pření, aby stejná laťka přetrvala i do pokračování, na které se velice těším! Dnes zaslouženě 4. z 5. hvězdiček! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu Martinus.cz, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Většina vypadala vyděšeně, ovšem nebylo jisté, zda se děsili selhání, nebo úspěchu. Všichni na sobě měli nóbl oblečení a jejich budoucnost nepochybně závisela na výsledku zkoušek. Bohatý druhorozený syn dneška je chuďas zítřka, říkával jeho otec.

List papíru na Jessově stole se začal zaplňovat textem. Bylo to staré knihovní písmo, krásné a zdobné, polovina vítězství byla už ho přečíst... ale Jess jen tak pro zábavu zkoumal a luštil mnohem složitější texty.

Úvodní otázky, přestože byly navržené tak, aby otestovaly vědomosti uchazečů, pro něj byly až směšně lehké. Mohl se tím trochu utěšovat, protože další oddíl byl mnohem těžší a netrvalo dlouho a začal si dělat starosti a potit se.

Sekce alchymie a mechanika mu daly pořádně zabrat a u sekce medika si taky nebyl dvakrát jistý. Tolik k jeho úmyslu udělat test bez zaváhání. Jess dlouho váhal, než se nakonec podepsal pod poslední odpovědi.

Písmo poté ze stránky zmizelo a elegantní nápis, který se objevil místo něj, ho informoval, že výsledky budou brzy zveřejněny a nyní může odejít ze Serapea.

Když odcházel, královna Anna stále ještě soudila kolemjdoucí a Jess, který bral schody po dvou, se snažil nedívat se jí přímo do očí. Bylo teplo a slunce svítilo, na nádvoří poletovali holubi a Jess

hledal kočár Brightwellů, který měl být přistavený poblíž.

 Popojel ale kousek dál a Jess se k němu rozběhl. Uvědomil si, že je nervózní. Ve skutečnosti je napjatý, jak si poradil s testem. Záleželo mu na tom. Byl to pro něj nový pocit, který mu nebyl zrovna příjemný. 

 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 04.12.2017

Vložil Eliz

Titulek walletofinifnity.blogspot.cz

Odpovědět

Patří mezi knihy, které mě lákají, ale ještě uvidím :)

Datum 10.12.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinifnity.blogspot.cz

Odpovědět

Vůbec neváhej, řekla bych, že zrovna tobě byse mohla líbit! :)

Datum 03.12.2017

Vložil TheMelorry (srdceknih.blogspot.cz)

Titulek Pěkná recenze

Odpovědět

Pěkná recenze, knihu neznám ani jsem o ní neslyšela, ale nevypadá vůbec špatně. Plus má moc krásnou obálku. :))

Datum 10.12.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Pěkná recenze

Odpovědět

Obálka je vážně nádherná, ale i ta kniha stojí za to! :)