Tajemství temného hvozdu - Je čas vstoupit do historie!

12.02.2019 12:15

V.A. Mahaněnko -Tajemství temného..

Originální název: Secret of..
Rok vydání: 2018 (originál vydán 2014)
Počet stran: 352
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Fantom Print

Figurka na šachovnici nebo osobnost?

Šaman je zdá se stále populárnější, kdekoliv se mihne, tam se začnou dít přímo nevídané věci. Má vskutku z pekla štěstí. Kdo to, kdy viděl, aby mladý neotrkaný zelenáč, a ještě navíc vězen získával tak lukrativní úkoly a šplhal vzhůru po společenském žebříčku doslova rychlostí blesku. Navíc, jako by se nechumelilo mu do klína spadne další hvězdná příležitost. Má totiž možnost, jako vůbec první hráč ze všech dobít mýty proklatý Temný hvozd, ale co když je jen figurkou na šachovnici v rukou někoho mnohem mocnějšího?  

Buď anebo, hackerovi nezbývá nic jiného než vzít osud do svých rukou a řídit se pokyny vývojářů. Na konci jeho dlouhé cesty ho buďto čeká nekonečná sláva, či hořký osten zklamání. Jedno už je však jisté, na pokoření prokletých plání bude třeba vybudovat neporazitelný manšaft a získat si jeho důvěru. Jenom silný vůdce může dovést svou jednotku k úspěchu a vyváznout z her osudu živý!

„Mahane, čekají nás ještě nějaká další překvapení, nebo už nám k tomu něco řekneš?“ Anastariina jednoduchá otázka zazněla v okolním tichu jako hrom a všechny kolem probrala z úžasu. Svět okolo nás pohltil jásot a křik. Hráči na vlastní oči spatřili draka, přečetli si oznámení o možnosti hrát za kartosskou stranu, a navíc po dlouhé a náročné bitvě ze sebe potřebovali konečně dostat všechny nastřádané emoce. Všichni najednou. Okolí se otřásalo všemožnými výkřiky jako: „No tohle! Drak!“, „Prý že už vymřeli, ale já ho viděl na vlastní oči!“ a „Kdo to sakra je?“ V okolí bylo tolik hluku, že jsem neslyšel ani sám sebe, natož abych se snažil o nějakou smysluplnou odpověď.

Jen pár hráčů přes hluk uslyšelo zvuk otevíraného portálu. Nedaleko palouku z portálu vyšel nový herold. Ustanovení nového císaře na trůn provází vytvoření celé jeho družiny kromě rádců, kteří se k císaři přidávají na jeho konkrétní přání. Mám dojem, že se celá záležitost zvládne za jeden den. Vývojáři si jistě pro takovou změnu vše dopředu připravili. Rozhlédl jsem se po davu hráčů, který hučel jako úl. Tisha vyvalenýma očima sledovala přicházejícího herolda. Dívka se stále neprobrala z šoku a dosud se jí nepodařilo pochopit, jak se ze dvou jejích nejbližších příbuzných stali vládcové dvou císařství.

Jen dobrý stratég dokáže vést vojsko k vítězství!

Již třetí díl veleúspěšné RPG ságy bohužel nepřináší žádné strastiplné objevy. Dějová linie se točí především okolo založení si vlastního klanu se všemi strastmi, které tato aktivita obnáší. Bloudí se tak v kruzích, doslova kolem horké kaše, ovšem i tak se tu najde prostor pro staré i nové tváře. Kniha čtenáře blíže seznamuje s tím, jak celý herní svět funguje a kam až sahají jeho virtuální chapadla. Jedná se totiž o multidimenzionální realitu, ve které je možné nejen oddávat se zábavě, ale taktéž vydělávat nějakou tu kačku. Avšak právě peníze jsou mnohdy trnem v oku, protože dokáží vnést zrnko sváru i mezi tu nejstmelenější grupu.

To, co knížka trochu postrádá jsou překvapivě klišé a levelování. Autor se snažil zacílit hlavně na politikaření a mezilidské vztahy, ve výsledku nicméně zapomíná na pilotní hybatel, a to na prachsprostý děj. Místy se příběhová linie až neskonale dlouho vleče, hutnou chvíli se až na Anastariino škemrání, které je opravdu velice otravné, nic neděje. No, a právě nejkrásnější dívka hry byla v tomto případě i nejotravnější hrdinkou široko daleko, ufňukaná a nervy drásající.

Nevím, zda to bylo rozbitým palácem nebo měsícem ve Vodnáři, ale při chůzi za císařem jsem necítil z odměny žádné vzrušení. Měl jsem pocit, jako by se má vnitřní zoo cítila pod psa a upadala do apatie. Především pohled na hrabivého křečka byl velmi smutný. Podle všeho měl cupitat za císařem v očekávání, že se mu do pacek dostanou nevýslovné bonusy. Realita nemohla být od představy vzdálenější. Jen tak seděl, smutně hleděl na zamračenou chamtivou žábu a slzy měl na krajíčku. Otevřel jsem seznam úkolů a prohlédl si je, abych nějak zahnal melancholii.

1. Noční teror vesnice. Vzácný. Splněno. Odměna: +400 reputace u provincie Krong, +500 zkušeností, +80 stříbrných, vzácný předmět od předáka.

2. Hon na temného koordinátora. Unikátní. Splněno. Odměna: +4000 reputace u Malabarského císařství, +4000 zkušeností, +10000 zlatých, vylepšující se předmět od císaře.

3. Poslední naděje, část třetí. Vzácný. (Čas, než se vlci znovu objeví: 2 měsíce a 21 dnů.)

4. Oko černé vdovy. Legendární. Úkol se zpřístupní po dosažení levelu 100.

 5. Cesta šamanismu, část třetí. Dokončení zkoušky pro získání titulu: vyšší šaman. Úkol pro šamany.

6. Nastolení spravedlnosti. Unikátní úkol pro šamany.

Třetí kniha představuje určitý mezník v akci napěchované sérii!

Bezesporu jako největší překvapení v dobrém slova smyslu se jevil Plinto a jeho postupně se vyvíjející osobnost. Ostatní prvky působily spíše jako klasická vycpávka na cestě k lepším zítřkům. Po výborném rozjezdu bohužel následuje mírná stagnace, která doufejme nebude mít dlouhého trvání. Méně, či více občasné překlepy ke vší té smůle zrovna nepomáhají navodit lepší pocit ze čtení.

I přese všechny výše nastíněné mouchy se, ale jedná o čtivé dílko, při jehož louskání zaplesá zejména fanouškovské srdéčko. Přes tři sta stran slupnete jako malinu, a i přes některé přešlapy si další Mahanovo dobrodružství užijete! Pokud patříte mezi milovníky počítačových her, nebo jenom chcete zkusit něco nového, tak směle do toho! Za sebe hodnotím obstojnými 3. z 5. hvězdičkami a těším se, na pokračování! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy,TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

No… Bude mi to muset stačit. Aspoň mám nový recept, když nic jiného. Doufal jsem však v hodnotnější odměnu. Výraz na mé tváři císaře rozesmál.

 „Rozhodně musíš zapracovat na své mimice. Vypadáš, jako by ti někdo právě navrhl něco nepřijatelného. Uvědom si, že úkol nalezení sklice mohl být klidně automaticky odebrán ve chvíli, kdy okolo Beatwicku vypuknul boj, ale já jsem se rozhodl, že si odměnu zasloužíš. Teď tě však čeká odměna jistě bližší tvému gustu, za splnění honu na mě samotného.

 “ Odměna za splnění úkolu: Hon na temného koordinátora. +4000 reputace u Malabarského císařství, +4000 zkušeností, +10000 zlatých, vylepšující se předmět od císaře.

Všiml jsem si, že mi v peněžence přibylo přesně deset tisíc. Tato odměna je osvobozena od třicetiprocentní daně. Rychle jsem si snažil spočítat, kolik bych na dani zaplatil, ale vycházely mi jen zlomky, a ne celá čísla. No nic.

„Na stole před tebou je pět předmětů, které by se ti mohly hodit,“ pokračoval císař. „Můžeš si jeden z nich vybrat. Žádný z těchto předmětů nenabízejí Triciniáni, ani kdybys u nich měl nejvyšší úroveň reputace. Vlastnosti předmětu však uvidíš, až si daný předmět vybereš. Dobře se rozmysli.“

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 17.02.2019

Vložil Aires

Titulek https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Tuhle sérii mám hrozně ráda :) Právě se chystám na druhý díl. Táta už je má přečtené a říká, že si z nich doslova sedl na zadek :D Takže se neskutečně těším :)

Datum 22.02.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Tahle série je fakt super! :) Kromě klasických fantasy prvků obsahuje totiž i něco navíc, což je super! :)

Datum 14.02.2019

Vložil Maddie

Titulek walletofinfinity.blogspot.com

Odpovědět

Týjo, tato kniha mě úplně minula. Děkuji moc za tip :)

Datum 14.02.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.com

Odpovědět

To je poněkud zvláštní, že tě minula. Zrovna o téhle sérii je (právem) poslední dobou dost slyšet.. :)

Datum 14.02.2019

Vložil Roni

Titulek www.kakaoseskorici.blogspot.cz

Odpovědět

No vypadá to dost dobře. Moc se do těchto knih nepouštím, ale třeba jednou... díky za tip

Datum 14.02.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: www.kakaoseskorici.blogspot.cz

Odpovědět

Tak třeba jednou, ostatně - nikdy, neříkej nikdy! :)

Datum 13.02.2019

Vložil Maya

Titulek Maya-and-books.cz

Odpovědět

Najednou mě začíná tato tématika více a více zajímat. Nechápu, čím to je, ale nemám nic proti, navíc tahle knížka vypadá zajímavě :D

Datum 14.02.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: Maya-and-books.cz

Odpovědět

Jo v poslední době je tento žánr docela in. :) Ačkoliv nejsem fanoušek počítačových her, tak i mě to baví a to už je co říct! :D