Skleněný trůn - Srdce z ledu, vůle z oceli!

28.09.2015 17:19

Sarah J. Maasová - Skleněný trůn

Originální název: Throne of glass
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2012)
Počet stran: 392
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: CooBoo

Postrach Adarlanu se představuje!

Celaena Sardothien není jen obyčejná mladá dáma, nýbrž nájemný vrah. A ne jen tak ledajaký, je to nejobávanější vražedkyně v Adarlanu. Jejím učitelem je sám velký král vrahů. Jenže udělala fatální chybu, nechala se chytit. Za to tvrdě zaplatila rokem otroctví v solných dolech Endovieru, kde musela snášet nejen všemožné urážky, ale i nespočet ran bičem. 

Nicméně jednoho dne se všechno změní. Přijde si pro ni totiž samotný korunní Dorian Havilliard a nabídne ji lákavou dohodu. Svobodu, výměnou za vítězství v turnaji Šampionu, kde se bude muset potkat, s těmi největšími kriminálními živly. Potom po čtyřech letech věrné služby králi bude konečně zcela volná. Takový malý souboj by pro Celeanu neměl být vůbec žádný problém, jenže vše není takové, jaké se na první pohled zdá!

***

Po roce v otroctví v endovierských solných dolech byla Celaena Sardothien zvyklá na to, že ji dozorci všude vodí spoutanou a míří na ni meči. Stejného zacházení se dostávalo většině z tisíců otroků v Endovieru – ovšem Celaena si na cestu do dolů a zpět vysloužila doprovod půl tuctu stráží. Nic jiného jako ná- jemná vražedkyně s nejhorší pověstí v celém Adarlanu ani nemohla čekat. Obvykle ale nečekala společnost muže v černém s kápí na hlavě, který teď kráčel po jejím boku.

Dvacet čtyři bojovníků, jedna vstupenka ke svobodě, klání může začít!

Skleněný trůn se může hrdě řadit mezi nejočekávanější novinky tohoto roku, ne nadarmo se v čase jejího vydání na český trh strhla lavina očekávání a následného nadšení. Všichni kolem mě si příběh Caleany náramně chválili. Sama jsem byla ohromně zvědavá, zda knížka za všechnu tu chválu skutečně stojí. 

A ano, opravdu je tak skvělá, jak se o ní povídá. Možná ještě lepší, ačkoliv zde najdeme pro žánr young adult typický milostný trojúhelník, tak vezte, že není nesnesitelný. Ba naopak, Chaol, Dorian a Celaena se příjemně doplňují. Jejich dialogy byly vtipné a věcné zároveň. V podstatě hnaly celou knihu vpřed a skvěle posloužily jako jakési odlehčení před tou "hlavní dějovou linií".  Zkrátka a dobře, ačkoliv je kniha poměrně objemná a může se tak jednat o několikadenní četbu, tak si buďte jistí, že se při ní rozhodně nudit nebudete. 

***

Poslední dobou však do Endovieru odvlékali čím dál víc povstalců. Většina pocházela z Eyllwe, jedné z posledních zemí, které dosud vzdorovaly nadvládě Adarlanu. Když se jich však Celaena vyptávala na novinky, mnozí z nich na ni jen hleděli prázdnýma očima. Už je stihli zlomit. Mrazilo ji při představě, co museli zakusit v rukou adarlanských vojáků. Byly dny, kdy si říkala, jestli by nebylo lépe, kdyby místo toho zahynuli na popravčích špalcích. A jestli by i pro ni tu noc, kdy byla zrazena a dopadena, nebyla smrt vykoupením.

Obstojný příběh, dokonalý konec, nezbývá, než se jen zeptat, co bude dál? 

Sarah J. Maasová tedy rozhodně umí překvapit, vytvořila vcelku originální příběh, který čtenáři doslova ubíhá pod rukama. Všechno tohle je autorka ještě umocnila tím, že se zbytečně nezabývá dlouhým popisem postav, či prostředí. Pro tyto účely je na předsádce knihy umístěna mapa Eriley, takže v ní může zvídaví čtenář směle bádat. Dalším na můj vkus velmi pozitivním faktem je to, že v celé knize nesledujeme jen myšlenkové pochody hlavní hrdinky, ale máme možnost podívat se do hlavy i jiným postavám. Díky tomu nám samotný příběh snadněji "zapadá do sebe". 

Pokud bych měla tuhle žhavou novinku zhodnotit, tak mě nenapadá nic než, superlativy, respektive slova chváli. Přiznám se, že se už teď opravdu těším na pokračování, které bude snad ještě lepší, jak tento prvotní díl. S čistým svědomím dávám Skleněnému trůnu 4 z celkem 5 hvězdiček, s tím, že ten "zbytek" si nechám na další pokračování téhle zatím skvělé série. Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu  MegaKnihy , za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Korunní princ zavrtěl hlavou, když se pro ni Chaol natáhl. „Neztrácej čas s koupelí. I přes tu špínu v ní vidím potenciál.“ Princ se napřímil a přitom nespouštěl oči z Celaeny. „Zatím jsme neměli to potěšení být představeni, ale jak už nejspíš víš, jsem Dorian Havilliard, korunní princ Adarlanu, a teď možná korunní princ většiny Eriley.“ Celaena si nevšímala vlny hořkosti, kterou v ní jeho jméno vyvolalo. „A ty jsi Celaena Sardothien, nejlepší nájemný vrah Adarlanu – a možná nejlepší nájemný vrah v celé Eriley.“

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.