Ready Player One - Najdi vejce a vyhraj!

12.07.2018 21:25

Steven Spielberg - Ready Player...

Originální název: Ready...
Rok uvedení do kin: 2018 
Jazyk originálu: Angličtina
Délka filmu: 140 minut
Hlavní role: Tye Sheridan

Ponořte se do virtuální reality!

Svět zasáhla katastrofa nevídané obdoby. Kdysi obyvatelné a životem bující území skončilo v prachu. Lidstvo si zničilo svou planetu, která se stala pouhým místem pro přežití. Nádherná krajina, fauna i flora. To všechno a mnohem víc prostě lehlo popelem. Jediná možnost úniku je OASIS, hra nové generace, ve které je možné úplně všechno. Můžete se vydat na cestu do nevídaných končin, aniž byste hnuli brvou. Stanete se kýmkoliv si zamanete, dokonce si lze přijít i na nějaký ten peníz. Tato dimenze je vším. Najdete tu školy, zábavní parky, ale i rozsáhlá pracoviště. Jednoduše dokonalost sama.

Nicméně, když tvůrce James Haliday naposledy vydechne začne se dít hotové peklo. Zanechá po sobě totiž velkolepou závět. Do svého celoživotního díla vložil skryté velikonoční vejce, jenž tomu, kdo jej nalezne zajistí nepřeberné bohatství a podíl v jeho korporátní společnosti. Lákavá nabídka, není liž pravda? Pro Wadea je to jedinečná možnost, jak se vymanit ze spárů Columbijského slumu a jeho nuzných podmínek ve kterých živoří doslova ze dne na den. Jenže netuší, že se tahle nevinná hříčka stane doslova bojem na život a na smrt!

***

Jedna z nejoblíbenějších knih poslední doby míří na filmová plátna!

Otázkou je, co činní „Ready player one“ tak výjimečným? No přeci Steven Spielberg, jenž se tentokrát s plnou parádou chopil režisérských opratí a vytvořil tak něco, co se bude líbit stejnou měrou jak dětem, tak i dospělým. Podařilo se mu totiž zbortit hranice mezi „vysokým“ a „nízkým“ uměním. Přitom však ději nechybí ráz, ani přehlednost, díky níž se budete v celém příběhu bez problému orientovat. Navíc drobné narážky na známe snímky z prostředí 70.-80.let nabízí prostor k identifikaci a sebepoznání opravdu každému.

Co trochu pokulhává je samotná „realita“ roku 2045, která není tak barevně vylíčená jako její internetový protějšek. Hlavně lidské postavy v ní mají své značně velké, nejen osobní rezervy. A ach ano, jistě Spielberg si většinu knižní předlohy prostě jen předělal k obrazu svému. Celé několika měsíční dějství je zde zúženo do 140. minut a rovněž i úkoly zaznamenaly enormní změnu, což je trochu škoda.

***

Jste připravení na multidimenzionální dobrodružství nové doby?

Velkým plusem je ovšem spolupráce autora knihy Ernesta Clina na této adaptaci. Díky jeho zásahu si filmové zpracování zachovává stejnou míru akce a smyslu, jako původní dílko. Jedná se totiž o nečekaně rozumný a smysluplný snímek, ať se na něj díváte z kteréhokoliv úhlu. Hlavně ve vás dokáže vzbudit opravdu obrovský příval emocí, které nepominou ani po odchodu z kina.

Trnem v oku jsou jen záporní hrdinové, kteří jsou mírně řečeno neschopní a opravdu velice průhlední. Rozhodně neočekávejte žádný velkofilm, který vám nedá spát dnem, ani nocí. Spíše se jedná o pěkný rodinný filmeček, ve kterém si každý něco najde. Pokud nebudete mít přílišná očekávání, odejdete spokojení. Mně se to docela líbilo a rozhodně bych se na tuhle honbu za pokladem ještě nejednou podívala. Hodnotím 3.7 z 5. hvězdiček a doporučuji vaší pozornosti coby relaxační záležitost. Trailer je k dispozici ZDE.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 20.07.2018

Vložil Lory Humble

Titulek tichyodpor.blogspot.cz

Odpovědět

Já jsem od Ready Player One nic moc neočekávala, ale nakonec jsem byla mile překvapená - nejspíš i proto, že jsem nečetla knižní předlohu a tím pádem nemohu posuvoat změny v úkolech atd. Jsou tam mezery, přinejmenším ve vykreslení reality, jak zmiňuješ a i ti záporáci jsou vážně průhlední, ale - mně se to líbilo. Pokud to člověk bere jako ten "rodinný filmeček", bude spokojený :)

Datum 26.07.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: tichyodpor.blogspot.cz

Odpovědět

Jako relaxační film to byla skvělá záležitost, ale v podání Spielberga už to bohužel není to co bývalo. Čímž neříkám, že je to špatné, to rozhodně ne. :) Každopádně knihu si určitě musíš přečíst! :D

Datum 19.07.2018

Vložil Aires

Titulek https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Skvělá filmová recenze :) RPO jsem četla jako knihu a byla naprosto nadšená :) Byla t onejlepší kniha, jakou jsem letos četla a tak jsem čekala hodně i od filmu. Ta kniha má velký potenciál, ale film je spíše rodinný, dost osekaný a pozměněný :) Nebyl špatný, jen prostě jiný :)

Datum 26.07.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Děkuji.. :) Kniha mě taky moc mile překvapila, i když nejsem zrovna fanoušek počítačových her.. :D Film rozhodně není špatný a ráda se k němu jednou vrátím! :)