Projekt Kronos - Skáza lidstva klepe na dveře!

21.07.2017 19:48

Pavel Bareš - Projekt Kronos

Český název: ...
Rok vydání: 2017 
Počet stran: 570
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Druhé město

Lidské dny jsou bohužel sečteny! 

Píše se rok 2052 a celým zemským kontinentem právě otřásla třetí světová válka. Jednalo se o katastrofu nevídaného rozměru, jenž vyhladila téměř celou lidskou populaci. Přežilo pouze sedm měst, jedním z takovýchto šťastlivců je i Attona City. Metropole je však rozdělena na dva naprosto odlišné mikroorganismy. Zatímco nad plošinou v područí Institutu si lidé žijí v blahobytu a iluzorním pocitu bezpečí. Tak dole pod ní, ti o něco méně šťastní umírají na nevyléčitelnou infekci v nicotě, špíně a přelidněných ulicích.  Jenže ti dole nikoho nezajímají, vždyť ze všeho nejlepší je prostě přerušit veškeré kontakty a počkat, až nemoc vyřeší všechno ostatní.

Vládnoucí složka Institutu má všechno pevně ve svých rukou. Její propracovaný systém loajálních agentů má městu zajistit kýžený klid. Poslušnost bude odměněna, naopak za zradu se tvrdě trestá. Vláda má jen jediný cíl, udržet své politické elity netknuté. Jenže, kdo pomůže Dowtownerům, lidem z pod Plošiny? V těch nejtemnějších momentech přichází tajemný hrdina – Downer, k němuž promlouvá dokonce samotné město!

„...vítejte v projektu Kronos,“ řekl kníratý generál Connelly a důležitě se rozhlédl po svém obecenstvu usazeném v podzemní aule. Bill Matthews ho ze sedmé řady sledoval s nepřekonatelným skepticismem. „Vážně na sobě potřebuje mít uniformu, aby tady mohl přednášet?“ zamrmlal.

„Je to voják, samozřejmě že nosí uniformu,“ poznamenal LJ který seděl vedle něj. „Neměli bychom spíš hloubat nad tím, proč ty máš na sobě šusťákovku a džíny? “Protože tohle není Afrika, ti lidi kolem nejsou povstalci, válka skončila před deseti lety a kvádro mám pořád ještě v čistírně.“ LJ se pohodlně zanořil hlouběji do svého křesla. „Chápu, že, je to v souladu s tvým vrozeným negativismem, ale není nic špatného na tom, dávat najevo, kdo jsi…“

Generál zbrunátněl, jak nasál do plic další úctyhodnou dávku vzduchu, a jeho mocný baryton opět rozezvučel celou aulu: „Ačkoli je každý z vás z jiné části světa a jiného oborou, jedno mátevšichni společné: jste ti nejlepší z nejlepších…“ Bill natočil hlavu a kradmo se porozhlédl po zbytku obecenstva: téměř stovce těch nejlepších z nejlepších.

Apokalyptický příběh mladého českého autora!

Projekt Kronos je literárním debutem mladého českého autora Pavla Bareše, jenž poukazuje na všechny temné kouty lidské osobnosti. Přemýšleli jste někdy, co se stane z člověka, který navždy ztratí svou duši? Kam až jste ochotní zajít, abyste získaly moc a vliv? Co všechno jste ochotni obětovat pro dosažení svého cíle? Intriky, klevetění, pomluvy, vraždění a ještě mnohem více… Dámy a pánové, vítejte v projektu Kronos!

Bareš velice dobře vystihl beznaděj a nutnost lidské existence, jenž je typická pro život v Dowtownu. Poměrně přesně lýčí stále stoupající napětí navazující na nekonečné touze po tom přežít další a další den. Drogový byznys, zrada, nevěstince a kriminalita rozhodně není nic příjemného. Stejně jako nezájem sousedů nad vámi, vždyť koho zajímá, že nemáte, co do pusy? Ti nahoře se starají jen a jen o své vlastní pohodlíčko. 

Pro většinu vojáků navrátivších se v roce 2042 z války bylo obtížné se po všech těch válečných hrůzách, které prožili, zařadit zpátky do běžného života. Mnoho z nich časem našlo místo v syndikátu 3Souls, který jim dal možnost se s tím vyrovnat: vrátit se do ulic velkých měst a chovat se, jako by válka nikdy neskončila. Oběti válečných zločinů jsme už sice spočítali, ale každým dnem k nim přibývají oběti těch, které jsme před deseti lety učili střílet a teď jim vzali všechny terče. Znovu se tak opakuje historie ztracené generace, jen tentokrát se místo básní píší nekrology.

Rychle ubíhajicí příběh, ač trochu drsnějšího rázu!

Kniha je poměrně čtivá a děj se rychle posouvá ku předu. K větší atraktivitě příběhu přispívají také zajímavé ilustrace, či krátké útržky článků, archivních dokumentů nebo dopisů, jenž doprovází začátek každé nové kapitoly. I když hlavní roli zde hrají samozřejmě postavy a to zejména jejich vývoj a myšlenkové pochody. Sledujeme osudy hned několika hrdinů, jenž se ke konci knihy splétají do hromady a vytváří tak jednotný obrázek celé situace.

Na to, že se jedná o autorovu prvotinu, to rozhodně nebylo špatné, avšak něco tomu přeci jen chybělo, jakási jiskra, která by vám znemožnila knihu byť jen na chvíli odložit. Časté násilné scény mi taky ke spokojenosti zrovna nepřidaly, i když chápu, že k dokreslení celkové atmosféry asi potřeba byly, na mě jich zkrátka i tak bylo zbytečně moc. Dnes tedy hodnotím pouze 3.5 z 5. hvězdiček.  I když věřím, že si Kronos své příznivce určitě najde. Jak říkám, nebylo to špatné čtivo, ale mně zkrátka nestačilo!  Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu Martinus.cz, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

„Hej, Murphy.“

Pan C i pan V se otočili jako jeden člověk. „Myslím tebe, Céčko,“ upřesnil Bill.

Pan C nasadil svůj běžný, provokativní úšklebek a vystoupil z řady lidí, která po ukončení ceremonie mířila k východu z auly. Pan V následoval bratrova příkladu.

„Ale, ale. Ty se vážně vecpeš všude, že jo, Bille?“ usmál se pan C, tak falešně, jak to jen lidská mimika dovoluje. „Svět je pro nás dva asi moc malej,“ odtušil Bill. „Až moc,“ přisvědčil pan C. „Takže… vedoucí bootcampu? To vypadá, že vklouzneš rovnou zpátky do svých starých ocelových kanad.“ Pohlédl na něj přes obroučky svých holo-brýliček. „Tebe vážně ještě nechají pracovat s dětmi?“

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 24.07.2017

Vložil Casion

Titulek ...

Odpovědět

O knihe som ešte nepočula, ale verím, že počuť ešte budem, vyzerá to na pomerne vydarený príbeh. Zaujal ma svojím námetom a hoci ide o debut a zrejme má aj nejaké tie nedostatky, knihu by som si celkom rada prečítala. Ďakujem za dobrý knižný tip :-)

Casion
my-fantasydream.blog.cz

Datum 30.07.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: ...

Odpovědět

Není zač, doufám, že tě kniha příjemně překvapí a zaujme! :)

Datum 23.07.2017

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

S dalšími díly to určitě bude už jen lepší a lepší :)

Datum 30.07.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Doufám, je tam totiž obrovský potenciál! :)