Poslední aristokratka - Být šlechtičnou není vůbec lehké!

08.09.2015 11:38

Evžen Boček - Poslední aristokratka

Český název: ...
Rok vydání: 2012 
Počet stran: 250
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Druhé město

Život Kostkových není žádná pohádka! 

František Antonín Kostka z Kostky je potomkem starého českého šlechtického rodu, který si ovšem nyní pokojně žije ve Spojených státech amerických. V New Yourku zaujímá vcelku nenápadný post učitele literatury. Kolegové a studenti mu říkají Franku. Nikdo z nich netuší, že je to český aristokrat. Lépe řečeno, nikdo z nich nemá  ponětí, že nějaké existují Čechy.

 

Nicméně po pádu komunistického režimu se všechno změní, neboť je František Kostka povolán zpět do vlasti, aby převzal do vlastní správy rodový barokní zámek Kostka. Rodina Kostkových je tedy nucena opustit svůj domov za "Velkou louží" a vydat se do neznámých končin, aby se konečně ujmuli svého šlechtického sídla.

 

***

 

Jmenuji se Marie Kostková z Kostky. V rodové historii jsem v pořadí třetí. Marii I. pochovali v roce 1450 do rodinné hrobky, aniž se přesvědčili, že je dostatečně mrtvá. Když o pár let později hrobku otevřeli, seděla na schodech. Od té doby jsme pohřbíváni v zatlučených rakvích. Zatlučená je i rakev Marie II., která při jednom z pokusů o výrobu kamene mudrců vynalezla zřejmě dynamit. Do rakve zatloukli pouze část jejího šatníku a paruku, protože tělo zmizelo spolu s věží, kde měla laboratoř. Obě jsou naše strašidla. Ani jedna se nedožila dvaceti.

Švejkovství a typicky český humor, to je to, oč tu běží!

 

No ano, kniha je doslova napsaná tak, aby vám dokázala vykouzlit úsměv na tváři za každých okolností. Od samého začátku se budete při čtení chytat za hlavu a nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jak jsou postavy místy až až naivní. Dokonce i postavy jsou vytvořeny tak, aby s trochou nadsázky poukazovaly na všechny neduhy češštví. 
 
Mary Kostková je vlastně obyčejná osmnáctiletá dívka, která se do České republiky dostává vůbec poprvé. S českým chováním a mentalitou se dosud neměla možnost setkat a tak na všechny situace nahlíží poněkud odevzdaným a nevinným pohledem. O to více se čtenář pobaví při líčení nejrůznějších "vtipných" a místy i trapných situací, protože jsou vyprávěny právě Marií, tak jak to ona sama vnímá. 
 

Brno není v žádném případě oním pulzujícím velkoměstem, jež si cestou stvořila ve své fantazii matka. Údajně v něm žije čtyři sta tisíc obyvatel, ale my jsme jich během necelých dvou hodin potkali dvanáct, počítajíce v to i dvoučlennou policejní hlídku, s níž jsme se minuli několikrát. Když jsme se viděli naposledy, pozdravili jsme se jako staří známí. Rozčarovaná matka mě nutila, abych se jich zeptala, jestli je zákaz vycházení nebo proběhla evakuace.

 
Dobré zakončení prvního dílu vás jistě donutí sáhnout i po tom druhém!
 
Autor dozajista umí psát, což dokazuje i skutečnost, že svůj příběh končí v tom nejlepším a pro čtenáře nejzajímavějším bodě, což vás automaticky donutí zašátrat po pokračování, které slibuje větší vývoj příběhu a ještě zábavnější prostředí!
 
Pokud bych měla teď knihu ohodnotit, tak se přiznám, že jsem trochu v rozpacích, na jednu stranu jsem se u čtení místy "až za břicho popadala“, ale na tu druhou děj nebyl nikterak pestrý, autor tady pořád dokola omýval myšlenku "těžkého" zámeckého života, což bylo místy, zejména uprostřed knihy už docela nuda. Když to vezmu kolem a kolem, tak si myslím, že 3,5 z 5 hvězdiček je pro knihu vcelku pěkné a spravedlivé hodnocení. 

Omlouvám se, že Ti ten článek nemůžu poslat, ale z druhé strany je fotka mojí matky. Vylézá na ní z krbu. Je špinavá od sazí, ve vlasech má vysušeného netopýra a v ruce smeták, jímž na požádání fotografů markýrovala čištění krbu. Vypadá jak čarodějnice, která se právě spustila komínem. Přes fotku je obrovský titulek: BABA JAGA? NE!!! HRABĚNKA KOSTKOVÁ!!! Milada ovšem považuje matčinu fotku na titulní straně nejčtenějších českých novin za „fantastický zářez“, který Kostce zadarmo udělal reklamu, jež by stála miliony. Asi má pravdu. Matka je ovšem ze svého mediálního zářezu poněkud rozpačitá, zvláště když jsem jí vysvětlila termín BABA JAGA.

 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.