Norra Latin - Maska v sobě skrývá děs!

15.12.2019 20:13

Sara Bergmark Elfgren- Norra Latin

Originální název: Norra Latin
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2017)
Počet stran: 480
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: King Cool

Rainbow Rowellová - Fangirl

Originální název: Fangirl 
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2013)
Počet stran: 456
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Yoli

Duchové neexistují, nebo ano? 

V samém srdci Stockholmu se nachází ráj všech herců a hereček. Výběrová střední, která svým absolventům doslova otevírá brány do velké branže. Jenže těžké přijímací zkoušky, a ještě náročnější studijní program způsobují to, že do konce čtvrtého ročníku vytrvají opravdu jen ti nejlepší. Ve starodávných budovách vzdělávacího centra však na studenty kromě edukativních svízelí čeká ještě něco jiného, mnohem, mnohem temnějšího. Pradávná zlotřilá tragédie se vrací zpět na scénu, duchové minulosti, přítomnosti i budoucnosti již nechtějí nečinně přihlížet. Touží zbavit se svých okovů a pocítit svobodu.

Pro Tamar je divadlo doslova vším. Celý rok tvrdě dřela, a to jen proto, aby jí kroky donesly do alma mater, jestli uspěje, zapíše se do historie. Pro svou chvilku slávy je ochotná obětovat doslova a do písmene všecičko. Ovšem přání mají moc, za každé „prosím, udělám cokoliv...“ se tvrdě platí a v některých případech může být v hledáčku i váš život. Tami zaprodala duši ďáblu, fantomovi, jenž již léta na škole straší. Nyní musí vykoupit svůj slib, ale čas se krátí a mrtvé duše nejsou zrovna trpělivá stvoření...

„Dřepí přede mnou policistka v uniformě a snaží se mě přimět, abych se na ní podívala. Tmavé oči, světlehnědá pleť, černé vlasy. Hlas má klidný, sebejistý, pevný. Mluví se mnou. Pokládá otázky. Nevím, co odpovídám, jestli vůbec odpovídám. Nepamatuji si, kdy mi přes ramena přehodila přikrývku, udělala to vůbec ona? Jak jsem se sem dostala?

Na fasádě Norra Latin se odráží blikající světlo majáčku a mně přijde, že je to jako v televizním seriálu. Ze vchodu vychází policisté, z kabiny sanitky vystupují záchranáři, členové ostrahy vyslání bezpečnostní společností spolu mluví a postávají – všechno to jsou komparzisté. 

Magický realismus v YA kabátě ve stylu dnešní doby! 

Netypická YA kniha již na samém prvopočátku slibuje nevšední knižní zážitek. Zapomeňte na Velkou Británii, či Spojené státy americké, tentokrát vás vítr zavane přímo do švédské metropole. Vždyť jak název napovídá, podíváte se právě do „Norra Latin“, budovy, jež ve skutečnosti existuje, avšak není to tak úplně školička, nýbrž konferenční centrum. Autorka si nicméně hlavní město přizpůsobila k obrazu svému a přímo do domovů svých příznivců přináší trochu místní kultury. Velkým oživením je mimo jiné i vhled do každodenních stereotypů hvězd teatrálního mola, stejně jako četné úryvky ze známých, i méně známých Shakespearovských her.

Ústřední dějová linie se v tomto případě zmítá mezi Cleo a Tamar. První z nich vás zavede do středu aktérské smetánky, kdežto druhá poskytne nadhled na život mimo městské reflektory. Ač se to na první pohled nezdá, příběh nabídne více než jen klasické mládežnické patálie. Dočkáte se záhad, magie i hororových prvků. Celé je to vlastně koncipované ve stylu několika trnitých cest, jež se ke konci spojí v jednu a nastane velkolepé odhalení. Tento koncept můžete mimo jiné znát třeba z Greenovského „Sněží, sněží“. Kromě postupného „odkrývání“ spletitých intrik se dočkáte i celé škály nejrůznějších emocí, kromě problémů s dospíváním se lehce dotknete i bohemistického stylu života, jakožto i negativních aspektů sociálních sítí.

Smích. Ten nelidský smích, na který nikdy nezapomenu. Divám se na školu, majáček, který pulzuje jako tlukot srdce. Modrá je uklidňující. Mysli na modrou. Majáček. Modré světlo. Modrou. Mysli na stromy.

Mrznu, třu o sebe rukama, abych je zahřála. Na dlaně se mi lepí krev.

„Čí je to krev, Cleo?“

Nůž. Jak zlé to bylo? Vypadalo to zle.

„Ten Erling Jensen, byl také v aule“?

„Neříkejte jeho jméno.“ Zašeptám. Teď už se třesu, mrznu, kousám se do rtů, až začínají krvácet. Hvězdy opuští nebe a tančí kolem nás. Tamar mě bere za ruku.

„Tamar…“ Řeknu. „Tamar Lominadzová, je tady?“

Policistka svraští čelo, vidím, jak se chystá odpovědět.

Já to nechci vědět. Chci si zacpat uši, chci vykřiknout. 

Zdánlivě jednoduchý příběh toho ve skutečnosti skrývá mnohem více!

Sara B. Elfgren rozhodně není žádným nováčkem, má za sebou velkolepý debut v podobě trilogie „Kruh“, kterou sepsala coby spoluautorka v duetu s Matsem  Strandbergem. Nyní se rozhodla konečně vydat své vlastní miminko a světlo světa tak spatřil první díl fantasy série, jež si pro své působiště zvolila právě severskou zemi. Není, ale zřejmé, zda se v dalších úsecích potkáme s protagonisty této knihy, anebo půjde o úplně jinou linku.

Za sebe musím říct, že se jednalo o neuvěřitelné, leč příjemné překvapení, které rozhodně mělo, co nabídnout. Pokud patříte mezi milovníky fantasy a magického realismu, tak budete doslova chrochtat blahem. Pro ostatní se bude jednat i příjemné zpestření „šedé klasiky“, kterou je knižní trh proklatý skrz na skrz. Hodnotím 4. z 5. hvězdiček a upřímně doufám, že se se Sarou opět brzy shledám!  Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Já a moji kamarádi jsme věděli, jaké to je nedostat v den jedenáctých narozenin dopis z Bradavic. Věděli jsme, jaké to je zamilovat se do kreslené postavy. Poznali jsme se, protože jsme měli rádi stejné věci a pak jsme si oblíbili i jeden druhého. Drželi jsme spolu ve všech nesnázích a těžkých chvílích.

Měli mě za pošuka, ale já byla spokojená. Nepřestěhovala jsem se do Stockholmu, protože bych chtěla pryč. Přestěhovala jsem se, protože jsem měla ráda divadlo.

Všichni říkají, jdi za svými sny! A přesně to jsem udělala To moje sny a moje rozhodnutí je následovat, tohle všechno odstartovaly. Aspoň si to myslím. 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 16.12.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Zní to moc dobře. Určitě knihu zkusím, hodně moc mě zaujala. :)

Datum 26.12.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Je to opravdu vydařený příběh. Byla jsem k němu v prvopočátcích velice skeptická, ale opravdu mile překvapil! :)