Dívka ve věži - dokáže změnit, kým je?

03.06.2019 20:28

Katherine Arden - Dívka ve veži

Originální název: The Girl in the Tower
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2017)
Počet stran: 370
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: King Cool

Kdo určuje, kým skutečně jsme?

Vasilisa je žena, ale mnohem raději by se narodila jako příslušník opačného pohlaví. Konvence její doby ji neúprosně sužují. Očekává se, že bude pokorná, hodná, ale především skrz na skrz podřízena svému manželovi, který ji povede pevnou rukou. Jenže ona touží po něčem mnohem větším. Ráda by se vydala vstříc dobrodružství, které jí pomůže zapsat se do dějin, stát se částí starodávné historie. Poslední kapkou v moři jejího vzteku je prachsprosté obvinění z čarodějnictví. Vasja už tohle ponížení nehodlá dále snášet, proto si sbalí své saky paky a vydává se na dlouhou pouť za lepším životem. Společnost jí dělá jen kouzelný kůň Slavík, jenž je obtěžkán sedlovými brašnami přetékajícími stříbrem, které dostala darem od Mrazíka.

Cesta osudu dívčinu zavede přímo před brány kláštera, ve kterém působí její bratr Alexandr, nyní rádce moskevského knížete. Dívka má jen dvě možnosti, buď se prozradí a přijde o krk, nebo se bude chovat jako muž. S druhou variantou se jí najednou otevírá široké spektrum příležitostí, které by coby křehké stvoření nemohla nikdy využít. Avšak teď vidí nejen pozitiva jiné genderové role, ale i negativní důsledky spletitých šlechtických intrik, před kterými dívčinu nedokáže ochránit ani Pán Zimy.

"Klidně mi můžete říkat, abych šla domů, ale já se můžu rozhodnout, že to neudělám. Myslíte, že to je všechno, co v životě chci? Tučné věno a muže, kterému bych rodila děti?"

Mrazík nebyl o moc vyšší než ona, ale přesto se musela pod tím jeho bledým pátravým pohledem zklidnit. "Mluvíš jako dítě. Myslíš, že někoho v tom tvém světě zajímá, co chceš? Ani knížata nemají, co chtějí, a panny už vůbec ne. Na cestě tě nečeká nic dobrého. Nic než smrt, dřív nebo později."

"Pokaždé, když si zvolíš jednu cestu, musíš žít se vzpomínkou na tu druhou, na život, jejž ses vzdala. Rozhodni se pro to, co ti připadá nejlepší. Ať zvolíš kteroukoli cestu, každá má své hořké i sladké stránky.“

Tajemné báje, nebo krutá pravda? Kde se nachází realita?

Knižní série, ve kterých figuruje odvážná, nezranitelná a kurážná hlavní hrdinka nejsou v dnešní době nikterak výjimečné. Obzvláště v žánru YA je silná protagonistka sázkou na jistotu, jež se více, či méně předpokládá. Ardenové se i přes striktně vyhraněné vzorce podařilo stvořit svéhlavou mladou ženu, která na rozdíl od svých kolegyň není bez chybičky. Její boji vzdornost je mnohdy klíčem ke všem potížím, o něž až tak nezdravě často zakopává. Klidně se pustí do rozepře s démonem mrazu, nebo nakope zadek nejednomu jinochovi, ale ve výsledku trpí stejně jako obyčejní smrtelníci. Poněvadž ona je obyčejná, i když značně svá.

Atmosféru, kterou autorka tak barvitě líčí si jednoznačně zamilujete. Tentokrát se společně s divenou vydáte až do samotného srdce Ruska, do Moskvy. Styl, kterým je příběh napsán je doslova strhující, nenajdete v něm žádná slepá místa, buďte si tedy jistí, že se u čtení rozhodně nudit nebudete. S postavami je to jako na horské dráze, některé si zamilujete, jiné budete z duše nesnášet, ale všechny vám budou naprosto perfektně zapadat do primární dějové linie.

„Jsi stvořená ze sněhu,“ varoval ji Mrazík. „Nemůžeš milovat smrtelníka.“ Zima ztrácela na síle, a spolu s ní i Mrazík. „Zrodila ses ze sněhu a budeš žít věčně. Ale jestli se dotkneš ohně, zemřeš.“

„Byla bílá jako kost,“ šeptala Darinka. „Propadlé rty a místo očí temné jámy, ve kterých by se utopil svět. Zírala na mě, jak byla, bez těch rtů, a já chtěla začít křičet, ale nevydala jsem ani hlásku.“

Saša zůstal stát, jako by vrazil do zdi.

Tu tvář viděl naposledy před osmi lety, a i když teď vypadala dospělejší, Saša ji neomylně poznal a oněměl úžasem.

Perfektně propracovaná trilogie, která vnáší nové barvy do světa YA!

Tato trilogie je bezesporu tím nejlepším, co lze na poli literatury pro mládež objevit. Rozhodně by knížky snesly své vyobrazení i na filmovém plátně, když už nic jiného, tak by se jednalo o velmi zdařilý počin. Pokud se trochu strachujete, že se ve všem tom folkloru a středověké atmosféře ztratíte. Odhoďte své obavy stranou. Katherine nemá v plánu své čtenáře přehltiti, pouze dodat příběhu ten správný pohádkový nádech, které z obyčejného čtení účinní něco kouzelného.

Za sebe mohu říci jen jediné, jak úvod do trilogie, tak i pokračování mě upřímně opravdu mile překvapily. Rozhodně si nenechám ujít ani závěr, který bude, jak doufám opravdu šťastný, protože si ho všichni zaslouží! Zřejmě se to dá očekávat, ale co naplat. Nelze hodnotit jinak, nežli plným počtem hvězdiček – 5. z 5. je tedy mým finálním verdiktem. Na závěr si dovolím jedno malé doporučení, jelikož v červenci pro nás vášnivé čtenáře nastává okurková sezona a nových titulů vychází jen pomálu, tak tu je skvělá možnost k rozečtení právě těchto literárních skvostů! Každý přeci potřebujeme občas snít, no ne? Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také zakoupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Pozdní nocí cválal hnědák s dívkou v sedle bezejmenným lesem daleko od Moskvy, daleko od všeho. Všude ležel sníh a jeho bíle ticho narušovalo jen chřestění zamrzlých stromů.

Byla skoro půlnoc, a ta hříšná hodina tající v sobě ledu a bouře a propasti beztvaré oblohy. A přesto ta dívka a její kůň jeli zarputile dál.

Led obalil zvířeti jemné chloupky na čelisti, ve slabinách se mu kupil sníh. Ale jeho oči pod ofinou byly laskavé, uši se radostně pohybovali dopředu, dozadu.

Jejich stopy vedly hluboko do lesa, napůl pohlcené čerstvým sněhem.

Najednou kůň zastavil a zvedl hlavu. Mezi chřestícími stromy před nimi ležel ledový háj. Jako by opeřené větvičky jedlí se proplétaly mezi sebou, jejich kmeny ohnuté jako hřbety starých mužů.

Sníh teď padal hustěji a zachycoval se dívce na řasách a na šedé kožešině její kapuce. Nebylo slyšet nic než skučení větru.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 04.06.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Na Dívku ve věži narážím na samé pěkné ohlasy. A jak to vypadá, tak si celou sérii i přečtu. Tvá recenze mě na ni hodně nalákala. :)

Datum 26.06.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

To jsem ráda, že v tobě má recenze vzbudila touhu si knihu přečíst! :) Je skvělá, nebudeš litovat!