Devět Nocí - Schyluje se ke změně starých pořádků!

20.02.2019 11:49

Zuzana Strachotová - Devět nocí

Originální název: -
Rok vydání: 2019 (originál vydán -)
Počet stran: 384
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Fantom Print

Diktatura nebo demokracie, co vyhraje?

Šedé dny konečně pominuly, svítá na lepší časy. Sera a Lee si mohou užívat bezprostřední blízkosti. Jenže všechno není úplně černobílé. Zatímco oni riskovali krky i holý život pro záchranu Bloku, bašty rebelů, kteří se odmítají podřídit diktatuře církve. Jeho obyvatelé v tomto skvostném činu spatřují spíše svoji záhubu. Bez elektřiny, potravin a dodávky léčiv z druhé strany barikády nepřežijí ani první přízemní mrazíky. Vidina demokratického právního státu se tak, jako mávnutím kouzelného proutku rozpadá. Sídlo povstalecké skupiny zachvátily boje o moc a snaha prosadit si svou, ať to stojí, co to stojí.

Parker spolu se zbytkem svých věrných zorganizuje poslední zoufalou záchrannou misi, avšak při ní se přihodí něco opravdu hrozivého. Mocenská elita se nezastaví před ničím, aby získala nadvládu nad vším, co zbylo z kdysi prosperujícího světa. A aby toho nebylo málo, na území nevěřících směřuje smrtící bouře, která má tu moc srovnat všechno se zemí. Tři přátelé proto musí dát v sázku naprosto vše, aby uchránili svět před zkázou nevídaných rozměrů. Schyluje se k finální bitvě, která navždy změní osudy milionů.

Nenávidí je. Všechny je tak strašně nenávidí! Vzali mu všechno, ale tohle mu nevezmou. Jen na vteřinu před sebou znovu spatřil výraz v tváři umučené matky, již kněží popravili stejně jakou celou jeho rodinu. Jen na vteřinu znovu ucítil prst na spoušti, když zastřelil svou nejmladší sestřičku. Vše, co měl, zmizelo v jediné vteřině. Nenáviděl brány svého města, stejně jako ten bordel v Pajutě. I tu bábu, co té díře šéfovala. Byla to její vina. Nechali ji umřít.

„Zkapala v noci, panáčku. Nezvládla porod. Ale fracek po ní zůstal. Nejspíš bude tvůj,“ řekla.

Usmál se při vzpomínce na to, jak jí pěstí vyrazil půlku zubů. Ječela jako pominutá, přesto jí to bylo k ničemu. Nepamatoval si, jak zlikvidoval ostrahu, vše měl úplně zamlžené. První jasná myšlenka zaplála až při pohledu do krabice, odkud se na něj dívaly ty malé tmavé oči. Jeho oči. Byla na světě jen pár hodin a už neměla nic. Stejně jako on. Byli rodina. Poslední dva na celém světě.

Otočil se k té ženštině a jen s největším odporem vyštěkl otázku: „Kdy se narodila? Dostala něco k jídlu? Postaral se o ni někdo? Tak mluv!“

Krčila se na zemi jako ten největší lidský odpad. „F nofi. Nalodila fe f nofi,“ huhlala zkrvavenými ústy.

Debutová série české autorky, která se vyrovná světovým topkám!

Mladá česká autorka pokračuje ve své tvorbě. Po úspěšném debutu „Devět dní“ navazuje na již rozjetý příběh druhým dílem se stejnojmennou číslovkou. „Devět nocí“ vás tedy zavede přesně tam, kde jste v úvodu skončili. Jelikož start této nadupané série zanechal spoustu nezodpovězených otázek, které měly tendenci hlodat čtenáře hluboko v nitru, tak se již při rozjezdu pokračování naskytla naděje na jejich vyřešení. Doufat však bylo zcela marné. Spisovatelka své příznivce ráda napíná, takže si buďte jistí, že si ukoušete nejeden nehet, než některé z mnoha záhad přijdete na kloub.

Příběh navíc plyne světelnou rychlostí. Nevyskytuje se v něm téměř žádné hluché místo, všecičko sviští jako na drátkách. Jedna akce, střídá jinou. Bitvy, strasti, ale i politické pletichy, to, a ještě mnohem více v sobě ukrývá hluboké ponaučení, které vyplyne na povrch až těsně před koncem celé knížky. Zuzana Strachotová totiž barvitě vykresluje scénu z níž postupně odhaluje jen některé střípky, až ve výsledku vznikne barvitá mozaika skutečností.

Lee se rozhlédl kolem sebe a zkontroloval pozice obou bývalých Jestřábů, kteří měli se svými jednotkami na starost zneškodnění posledních agentů Citadely. Thomas Carter i John Hall drželi své muže rovnoměrně rozptýlené kolem budovy. Posunky jim naznačil strategii a přesunul se k jednomu z oken. Carter mu poslal dva muže, aby mu asistovali při otevírání okna a kryli ho. Stačilo se na ně jen podívat a zalitoval, že Stone není s ním. Na druhou stranu ho při vzpomínce na něj pokaždé zaplavila úleva, když si uvědomil, že jeho přítel jen o vlásek unikl smrti.

Lee trpělivě čekal na signál. Jakmile se z přední strany budovy ozvala palba, odpočítal na prstech tři vteřiny a jeden z povstalců vypáčil okno. Druhý muž přejel puškou prostor a pak uhnul na stranu, aby mohl Lee vlézt dovnitř.

Jakmile dopadl na podlahu, ucítil píchnutí, až se mu bolestí podlomila noha. Slabě sykl a na okamžik zapochyboval, jestli se neměl také nechat odvést do nemocnice. Zranění od ostrého úlomku kovu, jenž se mu při výbuchu granátu v přehradě zabodl zezadu do stehna, vysílalo i přes provizorní ošetření do těla vlny intenzivní bolesti. Jenomže představa, že tu někde běhají neobjevení agenti Citadely, nenechala jeho vojenské návyky na pokoji. Raději si tak přitáhl blíž k tělu břidlicově modrý kabát, který mu Rivera vnutil k zakrytí jestřábího stejnokroje. Poslední, co potřeboval, aby si někdo spletl jeho černý oděv s nepřítelovým.

Lee koutkem oka zahlédl, jak se za ním oknem soukají přidělení muži. V duchu zaúpěl. Jejich neohrabanost mu bude pouze přítěží. Mávl na ně, ať pouze kontrolují prostor, a sám se vydal dál mezi regály.

Dobře vykreslený postapokaliptický román s hromadou akčních scén!

Zpočátku máte pocit, že víte, kam se dějová linie asi tak bude ubírat. Jednání nejen pilotních postav vám přijde naprosto jasné a bezprostřední. Nenechte se zmást, čtěte mezi řádky, a především buďte pozorní k drobným detailům. Ony maličkosti jsou opravdu důležité, protože tvoří základ hlubšího poznání, jakési záhady, která čeká na to, až jí trpělivý čtenář přijde na kloub. Do oněch maličkostí bravurně zapadá i exteriér, který je v knížce popsán. Diktatura, skrytá trýzeň i ovlivnění propagandou je tu více než hmatatelné. Dobová atmosféra se vám rychle dostane pod kůži.

Zatímco vůči prvotině jsem si nechávala určitou rezervu se spoustou otazníků, zda si děj udrží svou kvalitu. Tak ukončení duologie nemohu vytknout absolutně nic. Snad jen podotknout, že toto dílo je velmi často zbytečně přehlíženo, dle mého skromného názoru by si nejen tato sága zasloužila o ždibíkem více pozornosti. Za mě naprosto jednoznačně úplné maximum 5. z 5. hvězdiček a striktní doporučení především pro fanoušky dystopií a postapokalyptických příběhů! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala autorce za poskytnutí recenzní knihy. Můžete si ji zakoupit na e-shopu eReading.cz a Fantom Print!

Trvalo to možná hodinu, než se jim podařilo obejít celou přehradu. A i když jeho hrdost trpěla, ke konci se už prostě musel nechat podpírat. Poslední desítky metrů viděl prakticky rozmazaně, a tak vděčně přijal pomoc. Koneckonců jim zachránil život a oba muži si to nejspíš uvědomovali. A co víc. Dokonce si toho vážili.

Do nemocnice vpadli zavěšeni jeden do druhého. Leeho krví nasáklý kabát změnil barvu na tmavě rudou a splýval s jeho jestřábí uniformou, takže když se dopotáceli do místnosti, která byla zařízena jako hlavní ordinace, ozvalo se hned několik výkřiků.

Jako první se k němu přiřítil Collins. Leemu stále ještě přišlo zvláštní vidět bývalého jestřábího medika v doktorském plášti. Hned za ním ho provrtaly důvěrně známé šedé oči. Sera byla v obličeji úplně bílá a na posteli seděla jen proto, že ji tam násilím přidržoval Rivera.

„Co se stalo? Jak rozsáhlá jsou zranění?“ zjišťoval Collins.

„Nic mi není,“ odpověděl Lee. A aby byla jeho potupa kompletní, omdlel.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 02.03.2019

Vložil Lory Humble

Titulek tichyodpor.blogspot.cz

Odpovědět

Na knížky téhle autorky se chystám už nějakou dobu a jsem hrozně zvědavá. Nejspíš to odkládám částečně i kvůli strachu, protože u většiny českých spisovatelů (tím myslím zejména ty současné) jsem zatím byla spíše zklamaná. Tady to vypadá konečně nadějně, tak se budu modlit, aby to vážně vyšlo :)

Datum 10.03.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: tichyodpor.blogspot.cz

Odpovědět

Do této duologie určitě jdi. I já jsem byla hodně skeptická, protože přesně jak říkáš, česká tvorba většinou za moc nestojí, ale tahle knížka je velkou vy jímkou. Hlavně ten konec, ten je bezkonkurenční! :)

Datum 23.02.2019

Vložil Maddie

Titulek walletofinfinity.blogspot.com

Odpovědět

Tvoje recenze mě překvapila, mile. Obvykle totiž od českých autorů vychází docela hrůzy (můj názor), tak je fajn, že tu jsou i velmi talentovaní jedinci.

Datum 10.03.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.com

Odpovědět

To máš pravdu, česká tvorba je spíše podprůměrná, ale tenhle počin rozhodně stojí za pozornost! :)

Datum 22.02.2019

Vložil Maya

Titulek https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Musím dočíst ten první díl a to rychle. Koukám, že všichni po pokračování dost šílí, tak nechci, ať mě to mine :D

Datum 10.03.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Dočti a vrhni se hned na pokračování! :D Doporučuji všemi deseti, fakt za to stojí! :)