Dětské zoubky - Musím tě zabít, mami!

17.03.2019 12:33

Zoje Stage - Dětské zoubky

Originální název: Baby Teeth
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2018)
Počet stran: 360
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Omega 

Buď ona, nebo já, jedna z nás vyhraje!

Suzette a její dcera Hanna spolu nemají zrovna ideální vztah. Maminka a dceruška, zprvu by se mohlo zdát, že tyto dvě dívky budou spřízněnými dušemi. Jenže tak to není. Žena v domácnosti se zuby nehty snaží získat si přízeň svého dítka. Vymýšlí pro ni všelijaké hry, kreativní dílničky a kupuje jí drahé dárky. Barevné pastelky, voskovky, diáře a zarážky do sešitu. Krásné oblečení, hračky i oblíbené ovoce v čokoládě. Jenže ani jedna kapka nepadla na úrodnou zem. Holčička všechno odmítá, její tvář je stále bez výrazu a nic ji nebaví. K celkovému obrazu nepřispívá ani to, že školačka ve svých sedmi letech nevydala ani hlásku, ze všech vzdělávacích institucí byla kvůli svému problémovému chování vyloučena a nemá žádné přátele.

Jenže to se brzy změní. Jakmile odstraní svou zlotřilou matku z cesty, dostane to, po čem tolik touží. Bude mít svého milovaného tatínka, který jí tolik rozumí, jen a jen pro sebe. Zbývá jediné, sprovodit ze světa jeho ženušku tak, aby si toho nikdo nevšiml. Alex by totiž dvakrát nejásal, kdyby zjistil, že za tragickou smrt může jeho malá dívenka. Je čas sklapnou past jednou pro vždy a zbavit tátu zlé kletby.

Nech toho, to, když si Hanna usmyslela, že ji bude fixovat nemrkajícím pohledem. Nebo když se přiostřenými tužkami strefovala jako šipkami do zdi. Hanna měla spoustu výtečných nápadů, jak se zabavit, a bohužel většina jich byla totálně nemožná.

Možná, že se Hanna ještě stále zlobí za to, že jim došly banány. Ráno bušila pěstičkami do stolu a vztekle zírala na svou misku s cereáliemi, ve které chyběly. Nebo ji snad Hanna nemůže odpustit nějakou křivdu ze včerejška, z minulého týdne nebo snad z minulého měsíce?

Chtěli hodnou a milujicí dcerunku, mají psychopata toužícího po pomstě!

Debut americké autorky Zoji Stage již na první pohled zaujme svým netradičním námětem. Pouhé uvedení titulu na pulty českých knihkupectví strhlo masivní vlnu nadšení. Výtisky doslova mizely zájemcům pod rukama a nakladatel nestíhal dotisky. A není divu, to, co se na první pohled tváří jako průměrný thriller, však zaujme něčím daleko hlubším. Kromě mrazivé atmosféry, jež je naplněna touhou po krvi, tu lze natrefit i na fenomén rozpadajícího se ideálu. Na první pohled úspěšná americká rodinka, která si dokonale rozumí, totiž ve svém středu ukrývá opravdu ošklivého kostlivce.

Celou dějovou linií čtenáře provázejí tři pilotní postavy. Mamka, dcerka a tatíček. Ostatní protagonisté jsou spíše do počtu a vytvářejí celkovou kulisu dějového rámce. A i přesto, že by se na zpočátku mohlo zdát, že mužský hrdina bude hrát prim, není tomu tak. Ústřední roli si pro sebe uzurpovalo něžné pohlaví. Právě pohledy dvou hrdinek se neustále kapitolu, po kapitole střídají, čímž nabízí svému čtenáři dokonalý pohled do nitra obou charakterů a pomáhají k dotvoření toho správného prostředí.

Jestli mluvit odmítá… tak to vyžaduje jiného lékaře, než pokud mluvit nemůže.”

Suzette cítila, jak rudne. Jako by z ní někdo vymačkával život. „Já – my – nevíme co s tím. Už nemůžeme.“ Zalapala po dechu.

Lékař propletl prsty obou rukou a věnoval jí soucitný, pokřivený úsměv. „Behaviorální problémy můžou být stejně obtížně léčitelné jako ty fyzické, a možná ještě hůře.“

Přikývla na souhlas. „Pokaždé si říkám – dělám něco špatně?“

„Chápu, že je to pro rodinu náročné. Možná by se dalo zkusit… mohl bych vám doporučit dětského psychologa. Nedoporučoval bych psychiatra, alespoň ne dokud nebudeme vědět diagnózu. V tomto věku se příliš snadno předepisují léky a možná je to něco, co byste mohli společně odstranit.“

Kam až je ochotná zajít, aby dostala to, co chce?

Autorce se navíc nedá upřít velice chytlavý styl psaní, který svého adresáta zaujme již od první stránky a udrží si jeho pozornost do úplného konce. Lehké napětí, jenž je umně spojeno s očekáváním následného tahu jen podtrhne prvotní drama a dá knížce ten správný ráz. Důležitým středobodem celého příběhu je bezesporu jeho propracovanost, která jde v ruku v ruce s vývojem jednotlivých aktérů. Veškeré dění se upíná k reálnému sledu událostí, všechno to, co „Dětské zoubky“ popisují, jakkoliv to zní děsivé, se skutečně může stát. Dětičky totiž nemusí být jen roztomilý drobečci s andělskou tváří.

Tahle prvotina rozhodně stojí za to. Měli byste jí věnovat náležitou pozornost. Spisovatelka kromě rozboru pokřiveného ducha, kterého sužuje nemoc, klade důraz i na partnerské soužití. Vnitřní familiární vazby i vzájemnou důvěru, bez které se neobejde žádná slušná domácnost. Zpočátku jsem se zdráhala do knihy pustit, ale musím říct, že to byla chyba. S klidným srdcem vám jí doporučuji, hlavně pokud stejně jako já inklinujete k tomuto žánru. Myslím si, že 4. z 5. hvězdiček je adekvátním hodnocením! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také zakoupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Tak nebo onak, Hanně nedovolí, aby jí dál ničila život. Při odchodu se Suzette usmívala na okolní sestřičky. Odcházela ruku v ruce se svou dcerou, se kterou si vzájemně drtily dlaně v tichém souboji o to, která z nich dokáže stisknout bolestněji.

Teď už ale věděla, jak se jmenuje Hannina nová hra. Byla to hra Vyděsíme maminku. A proto bude schopná se bránit. I pod teplou sprchou jí ale při pomyšlení na její ďábelskou dceru vyskočila husí kůže.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 17.03.2019

Vložil Maya

Titulek https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Já ty tvoje recenze žeru. Píšeš neskutečně zajímavě, poutavě a hrozně “živě”. Mám na Zoubky stejný názor :)

Datum 24.03.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Děkuji moc! :) Taková pochvala mě nesmírně těší! :)