Arabella z Marsu - Napoleonské války trochu jinak!

19.09.2019 13:26

David D. Levine- Arabella z Marsu

Originální název: Arabella of Mars
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2016)
Počet stran: 400
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Omega

Mars už není jen snem!

Arabella celý svůj dosavadní život strávila na rudé planetě, obklopena domorodým obyvatelstvem. Skotačila se svým bratrem, nosila kalhoty a zajímala se o robotické figurky. Zkrátka a dobře, počínala si tak, jak by si mladá dáma počínat rozhodně neměla. Jednoho dne však pohár trpělivosti přetekl, lumpáren už bylo dost. Je načase vrátit se do civilizace a začít spořádaně koexistovat. Alespoň toto si myslí její matička anglická panička, každým coulem. Ashbyová tak musí dát sbohem blízkým končinám a vydat se zpět k zemské přitažlivosti. Jenže britské sytě zelené kopce v ní vyvolávají spíše úzkost a nejistotu.

Nedlouho po návratu na modrou domovinu se všechno změní, ke dveřím dorazí poslíček s černou obálkou, jenž rozhodně nevěstí nic dobrého. Pochmurné zprávy spustí nečekanou lavinu událostí, jež rozhodně neústí ve šťastný konec vdovy a jejích dcer. Mladá dívka musí rychle jednat, je načase vrátit se do rodných luhů a hájů, zvrátit koloběh osudu a nastolit spravedlnost. Jestli zůstane pouhým pozorovatelem, její matka i sestry přijdou o všechno. Musí tak proklouznout na palubu vzducholodě a získat si vstupenku zpátky na Mars.

Pak si povzdechl a otočil se k matce „Můžeš s sebou vzít děvčata“, prohlásil rezignovaně. „Ale Michael zůstane tady a bude mi pomáhat s plantážemi“.

„Ale otče...“ spustila Arabella, otec však potřásl hlavou, aby jí umlčel. Pohled jeho očí jasně prozrazoval, že si nepřeje, aby někam odjížděly, ale všem bylo jasné, že tentokrát matku neuchlácholí.

Arabella pohlédla na Michaela a hledala u něj podporu. Oči se mu zalily slzami, ramena se mu roztřásla a jeho ruce, stále pokryté Arabellinou krví, bezvládně visely podél těla. „Je mi to moc líto,“ zašeptal.

Postava hraběte Zeppelina rázem získává nový rozměr!

Arabella z Marsu“ je úvodem do trilogie z odvětví steampunkové tvorby. Tedy literárního žánru, který doslova přepisuje dějiny a vnáší do nich cosi nového a neotřelého. Myslíte si, že vás na napoleonské době nemůže nic překvapit? A co takhle vesmírné boje, mechaničtí navigátoři a velice konvenční anglická smetánka? S obdobně laděnou knihou jsme naposledy měli tu čest v roce 2014, kdy u nás vyšly „Úklony a úklady“ z produkce nakladatelství CooBoo. Bohužel se však série z pera Gail Cariger neujala, a tak si příznivci této počtené museli na nějakou tu velkou rybu chvíli posečkat, a teď je tady!

Nenáročný, leč čtivý příběh se sympatickou hlavní hrdinkou. I takto v kostce by se dala shrnout dějové linie tohoto dílka. Pokud jste s tímto žánrovým vymezením měli tu čest, tak jistě víte, že jsou pro něj typičtí charizmatičtí pilotní protagonisté, či lépe řečeno protagonistky– ne jinak je tomu i v tomto případě. Dívčina je vskutku pěkné kvítko, které svým rodičům nejednou způsobilo pořádný bolehlav. Jenže co jiného jí také zbývá? Obyčejné povinnosti dámy v nesnázích, to není nic pro dobrodružnou a zvídavou dušičku. Koho by bavilo vyšívání, či hra na klavír, když může lítat venku, hrát strategické kvízy a objevovat krásy přírody?

Arabella opatrně otevřela dveře své ložnice a neslyšně vkročila do temné chodby. V celém domě panovalo ticho a služebnictvo, i panstvo neslyšně oddychovalo ve svých postelích. Do noci se ozývalo jen tiché tikání starožitných hodin.

Našlapovala bosýma nohama na dřevěnou podlahu a na cestu si svítila svící. Držela se u zdi, kde prkna podlahy nevrzala. Udělala dlouhý, opatrný krok, aby překročila místo, o kterém věděla, že by mohlo hlasitě zaskřípat.

Sešla dolů po schodišti a proplížila se bludištěm tmavých chodeb až do salonku, kde v nejvzdálenějším koutě stálo cembalo a za ním seděla tichá postava.

Brenchleyho hračka na cembalo.

Alternativní dějiny v jedinečném knižním žánru!

Samotný první díl je rozdělen na čtyři tematické části, které věrně kopírují přelomové momenty v životní cestě mladé lady. Kromě fantaskního intergalaktického prostředí bude čtenář mít co do činění i s dobře známým Londýnem první poloviny devatenáctého století, a to včetně jeho předsudků a zakořeněných stereotypů. I s tímto společenským úskalím si David D. Levine poradil na výbornou. Neboť krom klasické příběhové linky, brouzdá i do sfér hlubokých filozofických a sociálních otázek jakými jsou rasizmus, zkreslené vnímání světa, i touha jít si za svým snem.

Mě osobně autorova tvorba do značné míry pozitivně překvapila. Toto literární vymezení je mi velice blízké, proto jsem byla opravdu hodně potěšena tím, že na pultech našich knihkupectví konečně přistála nějaká ta novinka. Škoda otevřeného a nedotaženého konce, stejně jako místy vleklé prostřední části. I tak se jedná o zdařilý počin, který potěší především fantasy a YA nadšence, ale nepohrdnou jím ani ty, kdo rádi hledají a objevují nové knižní vody. Zkrátka, pokud jste připraveni na pořádnou jízdu, tak směle do toho! Za sebe dávám 4.5 z 5. hvězdiček a tiše doufám, že se s Arabellou ještě někdy setkám! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Arabella Ashbyová ležela na břiše na vrcholku duny a celým tělem se tiskla k chladnému rudému písmu Marsu. Noční ticho proťal vzdálený výkřik khulekha na lovu. Pouští se prohnal vítr a Arabella ucítila směsici vůní: mízu khoreššského dřeva, skořicovou vůni Marťanů a typické ostré aroma písku. Pohlédla nahoru na Phobos – ještě několik centimetrů vzdálený od Arcturu – a pak zpět dolů do tmy údolí, kde se jistě za chvíli objeví Michael.

Pod koženým thughongem jí prudce bušilo srdce – ne námahou po rychlém běhu na vrcholek duny, ale radostným očekáváním. Byla si jistá, že tuto noc konečně bratra porazí ve hře šoroš khe kušora, neboli na psa a zajíce.

Hra byla velmi jednoduchá. Dnes v noci byl Michael kušura, hbitý běžec a Arabella byla šoroš, krutý a lstivý predátor. Jeho úkolem bylo utíkat asi čtyři kilometry od vyčnívajícího kamene, kterému říkali Starý zlomený nos, až k sušícím pecím, ležícím na jihu od jejich pánského domu. Jejím úkolem bylo ho zastavit.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 23.09.2019

Vložil Maya

Titulek https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Mám na Arabellu stejný názor, jen je škoda, že se tolik nedostala do povědomí čtenářů :(

Datum 24.09.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Ano, to je opravdu smůla. :( I když on tento žánr obecně není příliš populární, bohužel..

Datum 23.09.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Tato kniha mě hodně zaujala. A mám na ni i zálusk, jen si radši počkám, až bude kompletní. Mám tak či tak už dost sérií, na které čekám. :D

Datum 24.09.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Nečekej, příběh se dá číst i samostatně a je více, než zdařilý! :)