Zero - Neustále jste pod dohledem!

20.12.2018 22:48

C. Gabelová a CH. Klamová- Elusion

Originální název: Elusion
Rok vydání: 2014 (originál vydán 2014)
Počet stran: 296
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Marc Elsberg- Zero

Originální název: Zero
Rok vydání: 2018 (originál vydán 2014)
Počet stran: 480
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Omega

Co je to vlastně soukromí?

Svět moderní doby se již kompletně celý utápí v moderních technologiích. Chytré telefony, bezdrátová sluchátka, tablety, a dokonce i automatický regulátor osvětlení. Nic už lidstvo nepřekvapí, nebo ano?  Právě do téhle globální vesnice přichází přelomová aplikace „Freemee“. Toužíte po lepším životě, karierním růstu, kráse, či snad stipendiu? Všechno je naprosto dosažitelné, stačí jen párkrát kliknout. Mobil vám bude milerád nápomocen k radikální změně. Přístroj poskytuje svým uživatelům užitečné podměty k tomu, aby byli ještě lepší. Stačí se jen řídit jeho pokyny. Navíc za každý splněný cíl přichází odměna v podobě bodů popularity. Čím výše v žebříčku jste, tím lepší výhody na vás čekají. Elektronika, poukázky nebo i peněžní ohodnocení, to vše si lze díky své dokonalosti opatřit.

Jenže inovace jsou dobrým sluhou, ale špatným pánem. Ony vědí úplně všechno, od značky sprchového gelu, který nejčastěji používáte až po vaše skryté tužby. Avšak problém nastane, až se o sebe sama začnete více zajímat. Dokud poslušně plníte rozkazy, neděláte problémy a snažíte se zapadnout, tak vám nic nehrozí, jenže až vystrčíte růžky, tak půjde o víc než jen o svobodu projevu. Internetový magnát je mocný, ale pořád je tu Zero, tajemný cizinec, se kterým si není radno zahrávat.

„Máš v tom šutry“ zaúpí Cynthia Bonsantová, když k pracovnímu stolu svého nového souseda dovleče stěhovací krabici. Ta věc jí téměř vykloubila ramena.

„Mám tam pořádnou dávku parádních reklamních dárečků“, nadšené vysvětluje Jeff. „Testovací výrobky pro oddělení techniky.“ Z krabice plné technických přístrojů a kabelů vytáhne plasmovou káču ve tvaru panáčka s mrkacíma očima.

Oddělení techniky! Cynthia si rukou podrážděné pročísla krátké střapaté vlasy, které jí okamžitě zase začnou odstávat všemi směry. Bezděčné se opět pokouší účes uhladit, zatímco pohledem bloumá po nové rozlehlé kanceláři, kam byli nahnáni novináři pro tištěná i on-line vydání Deníku. U šesti dlouhých řad stolů si staří i noví kolegové čile vybalují své krámy, vrší je na hromádky, rovnají jako u expedičního pásu v nějakém velkoskladu kancelářského zboží. Jedna obrazovka vedle druhé. Mezi nimi zapojuje tým z počítačového oddělení poslední kabely, které z přístrojů visí jako vnitřnosti. Do místnosti vcházejí další kolegové s krabicemi v náručích, tlačí se davem a hledají svá místa. Z obří Stěny plné monitorů v čele sálu na ně pomrkává směs obrazů ze zpravodajství, webových stránek a sociálních sítí celého světa. Pod tím bliká zpráva pro nováčky.

Nová generace se ocitá v zajetí svých vlastních výtvorů!

Bestseller letošního roku z nakladatelství Omega je mladším bratrem „Blackoutu“ o kterém se v poslední době opravdu hodně mluvilo. V jistých rysech je tento thriller jemu podobný, ale zároveň si striktně udržuje svou linii. Téma, které si tentokrát Marc Elsberg zvolil je doslova všeobjímající dotýká se totiž naší každodenní rutiny. Dvacáté první století je érou pokroku, jsme zvyklí spoléhat se na stroje, jako na sobě rovné pomocníky, ale co když nám přerostou přes hlavu? Zamýšleli jste se někdy nad tím, že vaše rozhodnutí možná nejsou tak úplně vaše? Domníváte se, že SMS konverzace, či chatování je čistě soukromou záležitostí? Omyl, Velký bratr se dívá!

Rakouský spisovatel zas a znovu ukázal, že psát opravdu umí. Navíc je jeho tvorba spojena s aktuálními tématy, která společnost už od nepaměti rozděluje na dva tábory příznivce a odpůrce. Nejinak je tomu i teď. Postavy totiž působí až děsivě reálně, jsou to běžní lidé z masa a kostí, tak jako vy nebo Já. Prim tu hraje Cyn, novinářka ve středních letech, jež je k bezduchým přístrojům spíše skeptická, nevkládá do nich svou důvěru a už vůbec se jí nelíbí jejich prudký vzestup. Její dcera je však přesným opakem, ráda zkouší nové věci a do všeho se vrhá po hlavě. Ovšem její touha zapadnout do prudce se rozvíjející společnosti se jim oběma stane osudnou. Matka i její dospívající dítko jsou vtaženy do víru intrik, přetahování a boje o moc. V sázce je naprosto vše, včetně jejich hlav. 

„Dron... útočí na něj dron…“ koktá Jeff.

Také Cyn teď' poznává prezidenta Spojených Států. Připravuje si míček k odpalu. Vedle něj Stojí jeho žena, na dalších dvou odpalištích do míčků bez valné chuti mlátí jejich dvě děti. S odstupem několika metrů od prezidentské rodiny se za svými tmavými brýlemi nudí pět osobních strážců.

„Tyto záběry z místa prezidentovy dovolené se už několik vteřin vysílají živě na internetu.“ brebentí vzrušený televizní moderátor z videostěny. „Krátce předtím byla veřejnost a média na tuto akci upozorněna přes sociální sítě organizací jménem Zero.  Zatím nevíme. jak ten dron překonal bezpečnostní opatření – nemluvě o tom. co má Zero v úmyslu!"

jak se letící kamera řítí na prezidenta USA. Cyn se rozbuší srdce. Copak to tam nikdo nevidí? Někteří kolegové polekaně vykřiknou. Dokonce i stěhováci přerušili práci a civí na videostěnu.

Prezident se rozmáchne. odpálí, hledí za míčkem. Zarazí hlavu hole do trávy a něco za míčkem volá. Nic milého, usoudí vzhledem k jeho úšklebku Cyn. Vtom prezident zkřiví tvář. Napřahuje paži, ukazuje prstem přímo na kameru. obrací se k ochrance. pak vybíhá ke své ženě a šokem strnulým dětem. Za ním uhání několik členů ochranky. Z lesa vystřelí dva tmavě terénní vozy. Jejich pneumatiky rozrývají trávník. zatímco se bodyguardi ochranitelsky vrhají na prezidenta a jeho rodinu.

Smyšlený román, nebo hořká pravda naší doby? 

Napětí, záhady, konspirační teorie, i tak by se ve třech slovech dalo popsat to, co si Marc pro své čtenáře nachystal. Tahle knížka vás pohltí a jen tak nepustí. Je úplně fuk, že je situována do Londýnské metropole, protože to, oč v ní běží je naprosto totožné, ať jste, kde jste.  Snad jedině na Severním pólu byste se při troše štěstí mohli vymanit z vlivu „vyšší moci“, i když kdo ví. Její oči a uší jsou zkrátka všude a zároveň nikde.

Pokud se pídíte po kvalitním čtivu, jistě po téhle cihličce sáhněte. Garance pár probdělých nocí je příjemným bonusem. Po tom, co se dostanete na konec, budete mít až nezdravé nutkání stáhnout si soubor pro šifrování dat. Otázky se vám budou v hlavě honit jako včely v úle, protože tohle není tak úplně fikce. Za sebe mohu s klidem v duši prohlásit, že to byla jedna z nejlepších knih, co se mi v roce 2018 dostala do rukou. Takže nikoho nepřekvapí maximální hodnocení 5. z 5. hvězdiček! Prostřednictvím této recenze bych velmi ráda poděkovala knihkupectví  KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!  

Cyn ještě několik minut naslouchá vzrušeným hlasům svých Kolegů, dokud jim nedojde, že legrace skončila. Z prezidentova prázdninového sídla už žádné další nepovolené záběry nepřicházejí. Stěhováci zalezou zpátky pod psací stoly, aby připojili kabely a dotáhli poslední šrouby.

„A teď?“ zeptá se Jeff

„Teď mi z toho vytvoříte příběh!“ odpoví Anthony. Je to chytrý muž v Cynině věku, manažer a ekonom, který by rád byl kreativcem, jak prozrazují jeho šaty a účes. Majitelé ho na jeho místo dosadili. aby mediální skupinu „dovedl do budoucnosti“, která samozřejmé spočívá v internetu. „Jeffe, Charly, vy budete pátrat po Zerovi. Vyhrabejte všechno, co jen dokážete najít! Cyn pokryje vyšetřování."

„Internet není můj obor.“ připomene mu. zatímco on se prohrabává stěhovací krabicí. Aniž by vzhlédl. opáčí: „Internet je oborem vás všech.“

„Žádní mrtví. žádní zranění.“ soudí Charly pramálo nadšeně. „jestli to bylo všechno. bude pozítří po vzrušení.“ „Ale do té doby z toho vyždímáme. co se dá“ zvolá Anthony rozčíleně, zatímco mu paže vězí v bedně. „Kde jen jsou?“ mumlá. „Aha, tady!“

Hrdě zvedne tři malé krabičky. Spěšně je rozdá Cyn. Charlymu a Jeffovi. „Abyste ten příběh mohli prezentovat moderně“! vysvětluje.

„Člověče, boží! raduje se Jeff „Ty nové brýle!“ Prsty bryskně roztrhne obal. Vytáhne brýle a okamžitě si je nasadí. Dalším pohybem hmátne po chytrém telefonu na svém stole.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 27.12.2018

Vložil Maddie

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

No, to teda musím sáhnout, tato knížka je jako stvořená pro mě :o

Datum 31.12.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Pokud si dobře vzpomínám, tak jsi byla z "Blackoutu" nadšená, takže určitě do ní jdi! :)

Datum 21.12.2018

Vložil Marie

Titulek mariehorse.blog.cz

Odpovědět

Na Blackout se chystám, a tohle taky vypadá dobře. Je fajn, že se někdo zaměří na negativa toho, na čem jsme závislí a ani si to neuvědomujeme. Trošku mi to připomíná knihu Game a film Nerve - hra o život, ale jen okrajově, určitě to bude super :) .

Datum 31.12.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: mariehorse.blog.cz

Odpovědět

Knih s podobnou tématikou je poslední dobou opravdu kvantum. Roztrhl se s nimi pytel. Určitě od Elsberga něco zkus, píše opravdu hodně dobře! :)