Temný Experiment - Zlo s lidskou tváří!

07.07.2019 13:54

Gwenda Bond - Temný experiment

Originální název: Suspicious minds
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2019)
Počet stran: 320
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Fobos

Hawkins je v ohrožení!

Mohlo to být obyčejné poklidné léto, které by nebylo ničím zajímavé. Terry právě dokončila letní semestr na vysoké škole a už se nemůže dočkat, až se ponoří do nudné šedé rutiny, která zahrnuje party s kamarády, práci v baru a trávení volného času s přítelem. Život je přeci krásný, zvlášť když jste školou povinní a zajímají vás jen běžné denní starosti. Jenže ideálním horkým dnům byl účinně utrum v okamžiku, kdy se jí Stacey, její nejlepší kamarádka svěří s děsivými zážitky z jednoho vládního experimentu. Za městem totiž ze dne na den vyrostla obrovitá laboratoř, jež shání dívky vysokoškolského věku. Kromě kreditů a možnosti osobního růstu nabízí také 15.dolarů za jedno sezení, vskutku božská odměna pro chudého studenta.

To by v tom byl čert, aby se mladá žena nepodílela na tak významné události. Záhady, tajemství a vědecký pokrok jí přímo přitahují, proto se rozhodne, že naskočí do rozjetého vlaku a do náborového řízení se s chutí přihlásí. Nicméně blaho národa, které jim byl vštěpováno od prvních dnů vědeckých prací brzy vystřídá temná předtucha. Něco zlého visí ve vzduchu, zlovolné síly se pomalu, ale jistě snaží pohltit klidné městečko Hawkins do svých pařátů. Utéct je zhola nemožné.

Osmička se nevzbudila, ani když vystoupil z auta a přešel k jejím dveřím. Pomalu je otevřel a holčičku přidržel, aby nevypadla na parkoviště. Pro jistotu jí dal na cestu sedativa. Byla příliš cenným majetkem, než aby ji svěřil někomu jinému. Schopnosti ostatních subjektů byly dosud … neuspokojivé.

„Osmičko“. Skrčil se a jemně jí zatřásl ramenem. Holčička zavrtěla hlavou a oči měla stále zavřené. „Kali“ zamumlala.

Její pravé jméno. Trvala na něm. Většinou jí nevyhověl, ale dnešek byl výjimkou. „Kali, vzbuď se,“ řekl „Jsi doma“

Zamrkala a v očích jí zajiskřilo. Nechápala to. „Tohle je tvůj nový domov.“ Jiskra pohasla.

Na pozadí studené války s SSSR je možné nehrát plně fér!

Příběh party školáků, kteří na počátku osmdesátých let objevily vchod do paralelního světa doslova otřásl internetem. Dnes již neexistuje téměř nikdo, kdo by o tomto kultovním fenoménu něco neslyšel. A tak není divu, že společně s třetí sérií populárního amerického sitkomu spatřuje světlo světa taktéž knižní prequel, který slibuje zodpovědět mnohé svízelné otázky a vnést trochu světla do začátků jedné obří katastrofy. Papírová adaptace své nadšence přenese do horkých dnů léta páně 1969, kdy je celý americký kontinent zmítán všeobecnými nepokoji, jež mají co do činění s krvavou válkou ve Vietnamu. Zdánlivě daleko od krušných záchvěvů se nachází slečna Ivesová, která v tomto zpracování hraje prim. Zatímco v seriálu se jen letmo mihne, tady dostáváte možnost tuhle svéráznou mladou dámu poznat osobně.

Předně je třeba vyzdvihnout naprosto bravurně vykreslenou atmosféru, jež čtenáře provází napříč celou dějovou linii. Drobná „velikonoční vejce“ v podobě přistání na Měsíci, či vražd ve Woodstocku, jen dodávají pocit reálnosti a utvrzují prvotní dojem. V kombinaci s douškem čtivosti a sympatickými hlavními hrdiny tak dostanete dílo, které si zamilují jak skalní fanoušci, tak i ti, kdož jsou zatím tímto trendem zcela nepolíbení. Jedná se totiž o nadprůměrnou literární tvorbu, které nechybí jak dobrodružství, tak i špetka hororového nádechu.

Do psychologického pavilonu Terry během studia ještě nikdy nezavítala. Byl zastrčený v zadním koutě kampusu: měl tři patra a částečně ho skrývaly stromy, jejichž větve se zrcadlily v oknech. Koruny se vlnily proti šedému nebi, které věštilo déšť.

Před budovou stál podél chodníku zaparkovaný nablýskaný mercedes a dvě černé dodávky – přestože na parkovišti bylo teď přes léto, kdy v kampusu pobývalo méně studentů, spousta volného místa.

Dodávky jako dělané pro vraždu, pomyslela si Terry. To je tedy ironie, Možná skutečně jsem něčemu na stopě.

Když to důkladněji promyslela, připadala jí náhle představa, že by se tu měl odehrávat nějaký důležitý experiment... spíš nepravděpodobná. Přesto se však dostavila. Když se Stacey vyptávala, co by měla vědět, spolubydlící jí sdělila, že stačí, když se ohlásí v jedné místnosti v prvním patře. S Terry se rozloučila uklidňujícími slovy: „Taj snad to přežiješ ve zdraví.“

Netflix přichází s novinkou v papírové podobě, která vás ohromí!

Temný experiment“ vychází z obdobného nápadu na jaký mohou být fantasy příznivci zvyklí třeba z trilogie „DC Icons“ a to sice z rozvoje již existující dimenze. Jedná se totiž o volně navazující romány z univerza „Stranger Things“, které lze číst jak samostatně, tak v kombinaci s filmovým plátnem. Každý díl utváří v kontextu jeden celek, a tak lze jen doufat, že se na český trh dostanou i další knížky z této řady, které budou mít ovšem na svědomí jiní spisovatelé nežli Gwenda Bond.

Zkrátka a dobře, jestliže jste skalní fandové, tak si poznamenejte do diářů datum 8.7.2019, protože právě v tento den se tato kráska objeví na pultech všech knihkupectví. No a pokud vám tento svět čistě náhodou nic neříká, nezoufejte a dejte konceptu šanci. Uvidíte, že vás příjemně překvapí a zabaví na více než jedno letní odpoledne! Za mě maximální hodnocení 5. z 5. hvězdiček! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také zakoupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Na druhou stranu – kolik spisů se do něj může vejít? Za stolem stála vysoká dřevěná kartotéka. Bezhlesně se pomodlila a zkusila druhou zásuvku odspodu.

Hladce se vysunula. Terry se pustila do listování složkami a v záhlaví zahlédla spolu s razítky TAJNÉ slova MK ULTRA a INDIGO. Ani jedno jí nic neříkalo. Listovala dál a hledala výrazy, o nichž se zmiňovala Gloria, ale nic. Takže další šuplík. Když Terry došlo, na co narazila, zahořela zvědavostí.

Tyhle složky nebyly označeny jmény. Byly označeny čísly. 001,002,003. A pokračovaly až do 010. Po nich následovala slova PROJET INDIGO. V záhlavích lejster našla další razítka TAJNÉ. Na co vlastně narazila jí však prozradily fyzické popisy. Nízké hmotnosti. Výšky, které začínaly kolem metru. A konečně čísla v rubrice nastoupil/a ve věku. Čtyři roky.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 11.07.2019

Vložil Maddie

Titulek walletofinfinity.blogspot.com

Odpovědět

Já jsem nadšená z nové série, ale tuhle knihu si chci taky přečíst!

Datum 13.07.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.com

Odpovědět

K seriálu jsem se ještě nedokopala, ale tahle knížka je fakt skvělá! :) Četla jsem jí se zatajeným dechem, doporučuji všemi deseti! :)

Datum 11.07.2019

Vložil Luca

Titulek WOW..

Odpovědět

To vypadá skvěle! Knihu rozhodně musím mít!!

Datum 13.07.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: WOW..

Odpovědět

Je to parádní čtení, nelze jinak než doporučit! :)