Strážce ztracených měst - nová éra dobrodružství na obzoru!

12.08.2019 18:43

Shannon Messenger - Strážce ztracených měst

Originální název: Keeper of the Lost Cites..
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2012)
Počet stran: 400
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Ocelot

Kukaččí mládě v lidském hnízdě!

Sophie byla odjakživa opravdu podivné dítě. Ve svých dvanácti letech by se inteligenčně mohla rovna osmdesátiletým profesorům, má fenomenální paměť i vyjadřovací schopnosti. A to ještě není zdaleka všechno, slyší totiž hlasy, a to nejen tak ledajaké, nýbrž umí číst myšlenky. To, co by se pro jiné mohlo zdát jako splněný sen je pro ni doslova nehynoucí utrpení. Neví, jak uniknout. Lidské radosti, tužby i smutek se na ní lepí doslova ze všech stran. Všechno se, ale změní ve chvíli, kdy potká pohledného mladíka jménem Fitz, který zdá se, že jí nejen rozumí, ale také jí odhalí šokující pravdu o jejím původu.

Fosterová totiž není člověk, nýbrž elf, který byl v dětství coby kukaččí mládě odložen do hnízda úplně jiné rasy. Vyrůstala v zakázaném městě, obklopená lží a prostoduchou myslí. Nyní přišel čas vrátit se do své vlasti a začít úplně nový život plný vzrušujících dobrodružství. Jenže osud zrovna nepřeje šťastným shledáním, mladou elfku se snaží do svých spárů dostat i temné síly, které s ní mají velkolepé, leč nepříliš šlechetné plány. Minulost, i budoucnost se rázem protnou a dívčina se ocitne na prahu jedné velké záhady.

„Takže co?“ vypravila ze sebe Sophie, když se vzpamatovala. „Chceš říct, že jsem … vetřelec?“ Zadržela dech. Fitz propukl v smích. Začervenala se, ale současně se ji ulevilo. Nechtěla být vetřelec. „Ne,“ odpověděl, když se dost nasmál. „chci říct, že jsi elf.“ Elf. To slovo zůstalo viset ve vzduchu mezi nimi – jako cizí předmět, který tam nepatřil. „Elf,“ zopakovala. Hlavou se jí mihl obraz pohádkových bytůstek se špičatýma ušima, oblečených do kabátků a legín. Proti své vůli se zahihňala. „Nevěříš mi.“ „Vážně jsi čekal, že ti to uvěřím?“  „Asi ne.“ Prohrábl si rukama vlasy, až mu na hlavě zůstaly trčet ježaté vlny – jako nějakému rockerovi. Mohl by být někdo takhle pohledný blázen? „Říkám ti pravdu, Sophie. Nevím, co k tomu dodat.“ „Skvělé. Takže jsem elfka. Mám pomoct Frodovi zničit prsten a zachránit Středozemí? Nebo budu muset vyrábět hračky na severním pólu?“

Nové Bradavice, nová magie, sympatická hlavní hrdina!

Strážce ztracených měst“ je úvodním klíčem k osmidílné fantasy sérii, která umně spadá do sekce middle -grade, tedy počinů typu „Harryho Pottera“, či „Nikdyuš“, jež se snaží oslovit čtenáře ve věku dvanácti let. A jak už je pro tento žánr typické, ani v tomto případě se nemůžeme vyhnout přirovnání ke kouzelníkovi s jizvou na čele. Kromě stěžejní věkové kategorie, magického prostředí i školy pro nadané studenty zde lze natrefit na větší, či menší „velikonoční vejce“, které proslavenou ságu z pera J.K. Rowlingové připomínají, ale i tak se jedná o zdařilý počin, který zaujme hlavně čtenářky.

Shannon Messenger velmi umně zvolila jednoduchý styl psaní, ve kterém kombinuje jak akční pasáže, tak i popisné prvky. Krom toho nechybí ani úsměvné dialogy, které spolu vedou pilotní protagonisté, či barvité vykreslení elitářské atmosféry privátní akademické půdy. No a pokud je řeč o postavách, tak i ty jsou opravdu zdařilé. Největším vývojem si prochází zejména hlavní hrdinka, která v sobě postupně objevuje obrovskou sílu, i velké nadání.

„Dejte ji chvilku. Musí si na svou novou schopnost zvyknout.“ Alden jí položil ruku na rameno „Zhluboka se nadechni, uvolni se a zjistíš, co jiného ještě dokážeš. A pamatuj, že mysl nemá na rozdíl od fyzického těla žádné hranice.“

Nemusela svým uším přikazovat, aby slyšely – slyšely samy od sebe. Ale naslouchání je činnost. Člověk se musí soustředit. Se čtením myšlenek je to možná stejné, jako by měla další smysl.

Chcete si zavzpomínat na bezstarostnost svého dětství? 

Jistě, trocha naivity a nelogičnosti se v příběhové linii přeci jen najde. Nechybí samozřejmě ani první zamilování a trable s rodiči. Jenže, když se to vezme kolem a kolem, knížka je určena zejména mladší populaci, která právě takový vývoj událostí jistě ocení. Autorka ukázala, že má fantasknímu světu ještě mnoho co nabídnout, v zahraničí dílo slaví nebývalé úspěchy, a i v našich luzích a hájích už stihlo schytat pár pěkných ohlasů.

Nevím, možná je to dobou, kdy jsem se k tomuto dílku dostala, ale mně se spisovatelka zaryla hluboko do srdce. Rozhodně nevynechám ani další díly. Za mě maximální hodnocení v podobě 5. z 5. možných hvězdiček a obrovské doporučení pro všechny, kdo ještě stále věří na magické chvilky. Mimochodem, o vnějším vzhledu a rozhodnutí ponechat původní obálku se snad ani zmiňovat nemusím! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu MegaKnihy, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

V tom musel mít prsty nějaký elf. A jedině elf to mohl zastavit.

Neměla v úmyslu běžet povědět Radě, k čemu se ji Černá labuť snažila navést, ale ani nemohla dál nečinně sedět. Někdo musel něco udělat.

Alden řekl, že potřebuje důkaz, aby mohli vznést obvinění. Tak ten důkaz obstará. Nevěděla jak, ale nějaký způsob najde!

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 16.08.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Už na knihu párkrát narážím a můžu říci, že kniha zní fakt skvěle. Věřím, že ji budu muset vyzkoušet. :)

Datum 16.08.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Je to skvělý "middle - grade" počin, určitě z něj nebudeš zklamaná, zvlášť pokud se ti líbil "Harry Potter"! :)