Poslední aristokratka - Zbloudilý syn se vrací domů!

03.11.2019 19:58

Jiří Vejdělek - Poslední Aristokratka

Originální název: Poslední Aristokratka
Rok uvedení do kin: 2019 
Jazyk originálu: Čeština
Délka filmu: 110 minut
Hlavní role: Yvona Stolařová

Modrá krev není voda!

Humoristický knižní román z péra kastelána Evžena Bočka se konečně dočkal svého převtělení na obří filmová plátna. Vcelku dobře zabezpečená New Yorská středoškolačka Marie Kostková, dcera americké matky a emigranta z Československa se potýká z rozporuplnými pocity. Vždy měla za to, že je její tatíček pouze skromným lektorem češtiny, teď však zjišťuje, že se jedná o potomka starodávného šlechtického rodu, jenž byl však nucen opustit svou rodnou vlast.

A právě jeden telefon vše navždy změní. Antonín Kostka z Kostky dostál slibu, který dal svým prapředkům a získal rodové sídlo zpátky. Teď spolu se svou famílií míří zpátky ke kořenům. Jenže tenhle příběh není „Deníkem princezny“, ale spíš jeho verzí naruby. Kostka se za blahých restitučních 90.let nachází ve stádiu pomalého rozkladu a navrch ještě se značně svérázným personálem.

***

Energie českého filmu míří správným směrem!

Právě střed krásné představy, kterou oplývá zejména maminka hlavní hrdinky, jež si sebe sama vysnila jako klon britské princezny Diany a skutečným stavem věci, tvoří primární východisko jednoduché dějové linie. Vejdělek do celého konceptu navíc vetkává zasněženou krajinu a příměs romantiky, právě tyhle dvě proměnné zadělávají na tuzemskou vánoční stálici. Ona bílá pokrývka prostě za každého počasí, a zvlášť v tomto podzimním období působí trefně a dává zavdat blížícím se svátkům klidu a pohody.

Nejde o žádný céčkový film, který by byl napěchovaný nesmyslnými, rádoby vtipnými narážkami. Ovšem původní veselé scénky perfektně zafungují i v „oživlém“ kinematografické průmyslu, k nimž se kromě vytříbeného jazyka nyní přidávají obstojné kulisy, i dobře zvolené kostýmy. Středobodem dvouhodinového snímku jsou však pro nás již běžné každodenní trampoty, které v současné době přehlížíme. Nicméně světlo, teplo, telefon, či dokonce televize, to je pro hrdiny tohoto spektáklu doslova dar z nebes.

***

Dobrá jednohubka ke štědrovečernímu stolu!

Navzdory hvězdnému obsazení, ale nelze mluvit o žádných mistrovských výkonech v této branži. Režisér od první, do poslední scény dává jasně najevo, že své dílko zaměřuje spíše na průměrného diváka. Právě onen průměr je zde naprosto určující, lehká zápletka, láska nesmí chybět, no a samozřejmě trocha vtipu, i tak by se tento počin dal popsat.

Mnozí knihomolové budou sice tvrdit, že na knihy tento „paskvil“ nemá, ale já si to nemyslím. Jestliže jdete do kina pouze za účelem relaxu a vyčištění si hlavy, rozhodně nešlápnete vedle. Dostanete slušnou dávku dobrého zábavního průmyslu, ale i pár trochu hlubších myšlenek. Troufám si říci, že za rok budeme „Poslední aristokratku“ sledovat po boku takových klasik jako jsou „Tři oříšky pro Popelku“, anebo všemi oblíbeného „Anděla páně“. Za mě slušné 4. z 5. hvězdiček a doporučení k tomu! Trailer je k dispozici ZDE

 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 05.11.2019

Vložil Alžběta

Titulek Budoucí vánoční klasika...

Odpovědět

Skvělý report přímo z kina, užily jsme si to, kamarádko! :D Hlavně Josefův netradiční přístup a romantiku zasněženého kraje (což je stejná fabulace jako ta maminky Kostkové o budoucím životě aristokratky ;) ). Myslím, že máš pravdu a tento filmový skvost můžeme nejpozději o příštích vánocích očekávat po boku klasik jako Popelka nebo Anděl páně (doufám, že jedna z uvedených letos opět pofrčí, bez nich by to nebylo ono...).

Datum 10.11.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: Budoucí vánoční klasika...

Odpovědět

Jo, máš pravdu, užily jsme si to! :) Tyhle naše "večerní kino výlety" bychom měli pořádat častěji! :) Na letošní "vánoční klasiky" se již těším, příští rok doufám, že si na obrazovce ČT užiji i repete tohoto počinu! :D

Datum 04.11.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Ohledně Poslední aristokratky jsem četla pouze první díl a ten mi bohatě stačil. Vůbec mě nebavil a myslím, že se filmu i pro jistotu vyhnu, možná by to s mým názorem na něj dopadlo bídně. :/

Datum 10.11.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Tak uvidíš, třeba až (jestli) bude film někdy "v televizi" tak neodoláš a dáš mu šanci! :)