Helix - Co obětujete ve jménu vědy?

10.11.2019 21:12

Marc Elsberg - Helix

Originální název: Helix - Sie werden..
Rok vydání: 20159 (originál vydán 2016)
Počet stran: 407
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Omega

I ty budeš nahrazen! 

Lidstvo dosáhlo pomyslného vrcholku evolučního vývoje, žije si v jistém dobře udržovaném blahobytu. Již léta nepadla tato rasa za oběť žádné velké epidemii, války a nepokoje taktéž přílišně nehrozí. Nastal zlatý věk klidu a míru, ovšem člověk je od přírody tvor zvídavý a pouze nečinné přihlížení a klidná koexistence ho doslova rozpalují do běla, chtěl by poznávat nové dimenze, napomáhat velkým věcem, jenže jak tenká je hranice mezi poznáním a hrozbou?

Tuto otázku si již nyní klade celý svět. Poté, co během státní návštěvy Mnichova dojde k tragické události, jenž si vyžádá smrt ministra zahraničních věcí Spojených států amerických se otázka etiky a vědecké činnosti stále více a více dostává do popředí, a to nejen v diskuzích světových odborníků. Během pitvy bylo totiž na těle oběti nalezeno zvláštní znamení, které způsobily zřejmě dosud neznámé bakterie. Avšak kdo stojí za tak krutou vraždou, jaký je jeho motiv a může mít tento případ souvislost s dalšími genetickými anomáliemi, jež se vyskytují v chudších částech zeměkoule?

„Stojíme před mnohem závažnější otázkou,“ namítl George Vanouskaukis, profesor filosofie a etiky ze Stanfordu. „Byly nově definovány samy hranice lidství. A v budoucnu budou stále přepisovány. Jsou tyhle děti lidmi v běžném slova smyslu? A pokud ne, kým vlastně jsou? Platí pro ně lidská práva? A pokud jsou oni novými lidmi, kým jsme my? Odpovídají-li popisy a propagační videa skutečnosti, budeme pro ně zhruba tím, čím jsou mladší sourozenci nebo geniální lidoopi pro nás! Budou pak lidská práva platit pro nás? A to je teprve začátek!“

Strhujicí příběh o honbě za poznáním, jež sebou nese krutou cenu!

Helix“, to je název velkolepé novinky z péra spisovatele a novináře Marca Elsberga, pokud autora alespoň trochu znáte, tak víte, že stejně jako v předchozí tvorbě, tak i tady si bere na paškál jednu z možných hrozeb civilizace. Německý mistr slova již oslnil své příznivce lehce pochmurnou vizí budoucnosti, varoval kupříkladu před závislostí na moderních technologiích, či katastrofickému zhroucení nejen světové ekonomiky, v případě trvalé ztráty dodávek elektrické energie. Tentokrát zašel ještě dál a ukazuje svou apokalyptickou představu genetického inženýrství.

Jeho knihy jsou v mnohém výjimečné, svému čtenáři se po pár stránkách snadno dostávají pod kůži, nasadí mu brouka do hlavy a nutí ho zamýšlet se nad dějově vykreslenými situacemi. Mimo jiné nádherně ilustrují staré známé pořekadlo, že „cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly“. Z neškodné myšlenky, dobrého záměru se totiž rázem může stát předmět manipulace, hrozby a vražedný nástroj, stačí jen, aby se dostal do rukou nesprávné osoby. Ideál bezpečného společenství je ve skutečnosti pouze jen „Potěmkinovou vesnicí“.

Na podiu plně obsazeného hotelového sálu stál už jen řečnický pult, americký ministr zahraničí ležel bezvládně vedle něj. Posluchači v první řadě vyskočily ze sedadel, zbytek sálu vzápětí následoval. K podiu vyrazilo několik mužů v černém, jiní členové ochranky se skláněli, aby vlastním tělem chránili ostatní přítomné; německou kancléřku, britského premiéra, francouzského premiéra. Jessica Robertsová pozorovala situaci ze svého místa v jedné ze zadních řad. Žádný výstřel neslyšela. Dav, ale nepřemýšlí. Každý následuje svého šéfa nebo souseda a přenáší paniku na ostatní.

Co je ještě etické, pokud se jedná o přelomový objev?

Středobodem celého příběhu jsou obyčejní hrdinové, lidé jako vy, nebo já. Sám Elsberg bez mučení přiznává, že se ve svých dílech snaží působit jako jakýsi „zlí policajt“, jehož úkolem je varovat prosté občany před mezinárodním dopadem liniové křivky vývoje. Věda a technika jsou sice dobrými sluhy, ale špatnými pány. A právě zasazení děje do reálného, všemi známého světového rozpoložení v tomto případě funguje na výbornou, během čtení totiž budete mít dojem naprosté realističnosti, nic vám nepřijde smyšlené, či přitažené za vlasy, ba naopak, každá jednotlivá kapitola bude postupně utvářet celistvou skládačku emocí.

Jestli už vám lezou krkem všemožné fantaskní dimenze, elfové, kouzelníci, či jednorožci. Zkuste pro jednou něco nového a sáhněte po jakékoliv trojici z těchto „utopistických dítek“. Dostanete nejen parádní příběh, ale i pár podnětů k hloubání. Bude vás z toho mrazit, nedá vám to spát, ale stejně to budete milovat! Za mě se jedná o naprostý strop, co se kvality týče, proto nemohu jinak, než knížce přiřadit 5. z 5. hvězdiček! Opravdu ji vřele doporučuji vaší pozornosti, nebudete litovat, to mi věřte! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

„Co…?“ začal Američan, ale hned zase zmlkl. Čím byly skvrny na mrtvém srdci Jacka Dunbraitha světlejší, tím jasněji dokázal Heschke rozeznat jejich tvar. Dva kruhy, třetí skvrna a pod nimi čára připomínající úšklebek. „Je to…?“ začal Američan znovu. „To přece…to není možné!“

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 11.11.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Tato kniha patří mezi ty, které si chci přečíst. Oprava, všechny knihy od tohoto autora si chci přečíst. :D

Datum 26.11.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Já "Elsberga" určitě jenom doporučuji! Jeho knihy jsou opravdu šokující, donutí tě přemýšlet o tom, kam se lidstvo a moderní technologie vlastně ubírají!