Furyborn - Spasitelka nebo zrádce?

13.07.2019 16:36

Claire Legrand - Furyborn

Originální název: Furyborn
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2018)
Počet stran: 520
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: King Cool

Krev, zrada a nesmírná moc!

Ve světě obdařeném legendami čekají na svou spasitelku. Z lidského rodu povstanou dvě královny. Dívky, které dokáží poručit všem sedmi živlům. Jedna bude mít moc učinit z království místo, ta druhá ho vyhladí z povrchu zemského. Osud pomalu míchá karty, které určí, kdo je, čeho hoden. Staré mýty, i dávné neshody se probouzejí k životu, aby konečně dostály své pomstě. Jen jeden druh může vládnout nad ostatními. Andělé, kteří byli dlouho vězněni kdesi v temném zákoutí zakusily svobodu, ale prahnou po větší metě než jen po volném pohybu. Chtějí se znovu stát pány tvorstva. Pouze stará rodová linie má moc nastolit mír, ale skutečně k němu dojde, nebo všechno pohltí tma?

Královna Rielle čelí těžkým zkouškám, aby prokázala, že je hodna toho, aby usedla na trůn a sloužit sloužila svému lidu. O pouhých tisíc let později však její jméno vyšumělo do prázdna. Stala se z ní pohádka, obraz minulosti. Krátký závan vzpomínky, která sotva vyvstane na mysli. Tedy až do doby, kdy se „Ďas“ – profesionální vražedkyně zaplete do šarvátek s Imperátorem, který drží krutou ruku nad prostými poddanými. Schyluje se k válce, která konečně naplní krvavé proroctví předků.

Královnin křik utichl krátce před půlnocí. Simon se schovával v její skříni, prsty nacpané do uší, aby nic neslyšel. Se skloněnou hlavou a koleny přitaženými k hrudníku se tam krčil snad celou věčnost.

Královniny komnaty se totiž jejím křikem otřásaly už dlouhé hodiny. Z ničeho nic se rozhostilo ticho. Simon zadržel dech a odpočítával vteřiny, jako při hromobití. Zahřmí, nebo nezahřmí? Jedna. Dva. Tři. Napočítal do dvaceti a pomalu si odkryl uši.

Ticho protnul křik malého dítěte. Simon se usmál a zvedl se ze země. Tělem mu projela obrovská vlna úlevy. Královna porodila – konečně. Teď mohou s otcem prchnout z města a už se nikdy neohlédnout zpět.

Simon roztrhl královniny roby a vyklopýtal ven ze skříně. „Otče? „zeptal se se zatajeným dechem.

Temná magie i nadupaná akce! Teskníte po Hře o trůny? Už nemusíte!

Furyborn“, tedy první díl z nové fantasy trilogie „Empirium“ v českých luzích a hájích spustil opravdu velkou vlnu všemožných reakcí. Jedni si dílko nemohou vynachválit, ti druzí ho naopak ostře kritizují. V čem tedy spočívá Achillova pata? Zprvu je nutné podoktnout, že tato kniha rozhodně nepatří k typickým klišé YA literatury. Jedná se spíše o komplexní fantasy tvorbu, kterou ocení zejména četní příznivci ságy „Hra o trůny“, či „Kolo času“. Autorka totiž vytváří soběstačný komplex s množstvím postav, vlastní historií i mýtickými bájemi. S každým detailem si hraje opravdu do nejmenších podrobností, díky čemuž do sebe všechny prvky s přesností do milimetru zapadají a vytváří ucelený obraz exteriéru i interiéru, který se velmi výrazně podobá Evropě v ranném středověku.

Avšak nejen vnější aspekty jsou pozoruhodné. Velké pozornosti se těší rovněž postavy, a to nejen ty pilotní. Na první pohled nelze přesně určit, kdo je hrdina a kdo padouch. Jistě, nějaké náznaky tu jsou, ale každý protagonista má ke svému chování nějaký důvod. Všichni se snaží v prvé řadě přežít a získat pro sebe a své blízké nějakou tu výhodu. Čtenář je tak vržen do spletité sítě vztahů, milostných i politických intrik a chytračení.

„Jdi do Borsvallu“, řekla mu Rielle „Najdi krále Ilmaira a velitele Ingridia. Ukaž mu tenhle náhrdelník, ukryjí vás. “ Dveře Riellina předpokoje se roztřásly. „Rielle“? Zařval Corien.

Rielle položila Simonovi dlaň na tvář a podívala se mu zpříma do očí. „Ať se stane cokoliv, nedovol mu, aby tě spatřil“.

Když se otočila chystala se odejít, Simon jí popadl za ruku. Bez ní zůstane s dítětem sám a on si najednou ze všeho nejvíc přál, aby schoulit v Riellině náručí. Ať už byla, nebo nebyla zrůda, teď byla matkou, a to byla věc, po které teď Simon prahl ze všeho nejvíc.

„Neodcházej prosím“, zašeptal. Ztěžka se na něj usmála. „Jsi silný Simone, vím že to dokážeš.“

Poté spěchala zpátky dovnitř a uprostřed pokoje se setkala s Corinem.

Začátek, opravdu slibně se tvářicí, epické fantasy série je tady!

Dějová linie opravdu svižně odsýpá. Jedna akce střídá druhou a v knížce se tak nevyskytují žádná hluchá místa. Velkým plusem je taktéž značná absence milostných trojúhelníků, či neblahých intimních scén. Sem, tam se sice vyskytují, ale jsou pouze mezerou, respektive krátkým momentem odreagování v jinak natřískané bichli. Věrní příznivci fantaskních zápletek navíc jistě ocení přehlednou tabulku, která umně objasňuje hierarchické linie, předních představitelů.

Jestliže se pídíte po neotřelé tvorbě, která do světa klasických vzorců vnáší závan něčeho nového, tak jste tu na správné adrese. Nenechte se strnout vlnou negací a pomluv. Dejte Claire Legrandové šanci. Dostanete štědrou porci všeho, čeho si vaše čtenářské srdce žádá. Pro mne se jedná bezesporu o jedno z nejlepších, ne-li nejlepší dílo tohoto roku, proto nemohu jinak než ohodnotit plným počtem 5. z 5. hvězdiček. Již s napětím očekávám návrat do této dimenze! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také zakoupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Corie zavrčel a vrazil jí facku. Rielle zavrávorala, ret celý od krve a její pohled se setkal se Simonovým. Královniny zlatě planoucí oči byly nelítostné, naplněné pocitem vítězství. Z jejího jinak unaveného obličeje vyřazovala síla, kterou nikdy předtím neviděl.

Poslala jsem jí daleko pryč. S někým natolik mocným, že jí v životě nenajdeš. Jsi silný Simone, vím, že to dokážeš. Simon to zčistajasna pochopil, nikdo jim na pomoc nepřijde. To on byl někým mocným.

A bylo jen na něm samotném, aby zachránil princeznu. Bude muset použít své kouzlo – kouzlo marquejů, lidí dvojí krve; přednášecí kouzlo, které zahubilo téměř všechen marquejský lid – které je oba může poslat na míle daleko do bezpečí Borsvallu.

Rielle se otočila zpátky ke Corinovi.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 16.07.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

To zní moc dobře. Ale já si počkám, až to bude kompletně, abych si takto nerozečetla další sérii. Už tak toho mám požehnaně. :D A až to bude kompletně, tak věřím, že knihu vyzkouším. :)

Datum 22.07.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Já jsem z ní byla absolutně nadšená, opravdu komplexní svět i příběh! :) Za sebe mohu jen doporučit! :) Takže jí určitě dej šanci!

Datum 14.07.2019

Vložil Maya

Titulek https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Já nevím, nehážu se ani do jednoho tábora. Přijde mi, že fantasy docela čtu, ale tady jsem prostě nepochopila spoustu věcí. A říkat, že se to dozvíme dál, vždyť to přece nevadí, a že mi všechno v prvním díle stačilo, to bych lhala... prostě mi chybí vysvětlení celé té situace, jak k čemu došlo. Myslím, že řešit to až ve druhém díle, je trochu pozdě. Nicméně kniha se mi líbila a ráda si další díly přečtu, ale vadilo mi to zmatení :).

Datum 22.07.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

No já ti nevím, mně to zmatené vůbec nepřišlo! :) Všemu jsem dokonale rozuměla a všechno mi dávalo smysl. Já jsem zvyklá číst ty obšírné fantasy ságy, takže mám asi cvik z nich.. :D Každopádně já už se opravdu upřímně těším na pokračování a doufám ve stoupající úroveň! Autorka u mně opravdu zabodovala na plné čáře! :D