Cesta šamana – Vítejte v blízké budoucnosti!

18.08.2018 17:46

Vasilij Mahaněnko - Úkol přežít 

Originální název: Survival Quest 
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2015)
Počet stran: 304
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Fantom Print 

Napínavá série, pro příznivce fantastiky!

IT specialista Daniel Mahan rozhodně není žádná bezduchá troska. Žije si celkem pohodlný život, aby také ne, když má doslova práci snů. Zastává totiž flek ve fantaskní online hře Barliona, která funguje coby virtuální realita. Jenže ani on se nevyhne krásné „lásce na první pohled“, která se však zdá býti krutým žertem osudu. Propadne kouzlu přitažlivé ženy, která si říká Marina, předvádí se před ní doslova jako kohout v kurníku, a tak když mu navrhne vskutku poťouchlou sázku s díky ji přijme.

Jeho úkolem je obelstít tajný systém městské kanalizace. Všechno se jeví být opravdu zábavné, vše je jen jako. K této akci má oficiální povolení a pokud to klapne, tak s ním ona tajemná dívka bude muset po určitou dobu randit. Ideální, lepší motivaci si snad ani nelze představit. Jenže kráska nečekaně vezme do zaječích a na Mahana sklapne past. Nyní musí strávit osm let uvěznění v počítačovém světě, kde si bude těžkou prací v dolech odpykávat svůj trest. Jeho jedinou šancí je zalíbit se dozorcům a dostat pozvánku do hlavního herního prostředí.

… shledal obžalovaného Daniela Mahana vinným z nabourání se do bezpečnostního systému městských kanalizací, což vyústilo v zastavení programu, a odsoudil ho k odnětí svobody v nápravné kapsli, jako pracovníka sběru surovin na dobu osmi let, dle článku 637, sekce 13 trestního zákoníku. Místo výkonu trestu bude obžalovanému přiděleno. Pokud vězeň splní podmínky předepsané v článku 78 sekce 24 trestního zákoníku, dostane nabídku přenést svou postavu do hlavního herního světa. Soud stanovuje obžalovanému následující vlastnosti: rasa ‒ člověk, třída ‒ šaman, hlavní profese ‒ klenotník. Filtry smyslového vnímání budou po celou dobu trestu vypnuty. Podmíněné propuštění je možné, pokud obžalovaný zaplatí částku sto milionů zlaťáků v herní měně. Rozsudek je konečný a není možné se odvolat.“

Říkají, že Bůh je Pravda. Opravdu nevím. Možná to tak je. Nikdy jsem to neověřoval, takže se nebudu hádat. Ale všechny hádky jsou zlé, velmi zlé. A to je Pravda, o které se nelze hádat. Slovní hříčka, chcete-li.

Ruský spisovatel je průkopníkem zcela nového žánru!

Úkol přežít“ je prvním dílem několikadílné ságy „Cesta šamana“, kde autor popisuje to, co tak důvěrně zná. Mahněnko je hráč celou svou duší, proto mu činní neskonalou radost popisovat jako se jeho knižní já vypořádává se všemi těmi úkoly, které mu přidělil. Sledovat proces narůstání zkušeností, který má přímí vliv na jeho postup herními úrovněmi. Zkrátka srdce nejednoho gamblera při čtení této knihy zaplesá radostí. Bude mít pocit, jako kdyby se na plno ponořil do své oblíbené RPG.

Toto dílko, řadící se do nového žánru LitRPG, stejně jako kupříkladu „Ready player one“ vás buď pohltí a vy si ho zamilujete, nebo nad ním budete nevěřícně kroutit hlavou. Žádná zlatá střední cesta v tomto případě neexistuje. Ovšem jsem si jistá, že stejně jako já, a mnoho jiných přede mnou, i vy nakonec propadnete tomuto nově se vzmáhajícímu fenoménu. Přeci jen, takováto tvorba vnáší do ponuré a pořád se opakující tématiky fantasy knih zcela nový rozměr.

„No tak, skoč dovnitř!“ Smál se technik, když mě strkal do kapsle. Vtipálci. Všechny městské noviny mi jednohlasně přezdívaly „Ničitel kanalizace,“ což byla asi nejmírnější přezdívka, jakou jsem za tu dobu dostal. Především jsem však nestál o to, aby se na mě tahle přezdívka přilepila ve vězení. Před očima mi šlehl blesk a zůstal jsem na chvíli ochromený.

„Pozor! Probíhá vstup do Barliony! Vězeňská kapsle TK3.687PZ‒13008/LT12.“ Ocelově chladný hlas byl doprovázen bílým ubíhajícím textem na obrazovce. Hlas bez emocí působil nepříjemně. To bylo cílem. Věděl jsem, že stejný hlas může být i jemný a uklidňující. „Počáteční parametry byly nastaveny a nemohou být změněny. Pohlaví: Muž. Rasa: Člověk. Třída: Šaman. Vzhled: totožný se subjektem. Skenování subjektu dokončeno. Synchronizace fyzických dat s vlastnostmi vybrané rasy implementována. Fyzická data nastavena. Počáteční lokace zvolena. Místo trestu: Měděný důl Pryke. Účel trestu: těžba měděné rudy. Zahájeno vytváření postavy.“

Virtuální realita jako nový prostředek vězeňské služby!

Jak už samotní název pilotního dílu napovídá, děj se bude upínat především na přežití hlavního hrdiny. Úvod do série se nese v duchu seznamování se s novou dimenzí, i když v blízké budoucnosti, jako takové se příliš nezdržíme, jelikož nás spisovatel hned přemístí do prostoru tvořeného jedničkami a nulami. A tak, vám celé tohle dobrodružství bude spíše připomínat počáteční minuty vašich oblíbených RPGéček.

Pokud se hrdě řadíte mezi obdivovatele „World of Warcraft“, či jemu podobných počinů, tak si jistě přijdete na své. Vasilij vás totiž donutí nahlížet na vaši zálibu z trochu jiné perspektivy. Toužili jste někdy poznat, co se skrývá na druhé straně monitoru? Ano? Tak teď k tomu máte příležitost. Za mě to bylo výborné dobrodružství, které jsem si náležitě vychutnala, a tak nemohu jinak, než ohodnotit ho maximem 5. z 5. hvězdiček! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy,TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Nedaleko stála osamocená budova. Na budově jsem spatřil ceduli s nápisem: „Vítejte v Měděném dolu Pryke.“ Aha, tohle bude zdejší administrativní kancelář. Tam bych měl najít strach nahánějícího předáka, který má pravomoc přesunout mě do hlavního světa.

Ano, přístup do hlavního světa. Těsně před umístěním do kapsle jsem si vyhledal obsah článku 78 sekce 24, který zmiňoval soudce, když mluvil o možnosti přístupu do hlavního světa. Během přípravy na trest jsem tuto část nějak přehlédl. „Pokud vězeň získá přízeň dozorců na místě svého trestu, může být přeložen do hlavního světa.“ Další část nařizovala strávit šest měsíců od počátku v přiděleném táboře, i pokud získáte přízeň strážných druhý den po příchodu do dolu. Navíc musíte odevzdat třicet procent všech vydělaných peněz. Zbytek nařízení si už nepamatuju, ale hlavní věc je, že mám šanci dostat se do hlavního herního světa.

Mým hlavním cílem bylo získat respekt a zalíbit se vedoucímu dolu. Nebo se nejdřív zalíbit a pak si získat respekt. Nezáleželo na pořadí, hlavně, abych odsud zmizel. Skvělé, jsem tu jen pár minut a už osnuju plány, jak zmizet.

 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 24.08.2018

Vložil Zuzana

Titulek čtenář

Odpovědět

Já mohu všem absolutně doporučit. Je to tak odlišné od té masovky,co se ted vyrábí na jedno brdo. Levlování postavy a skillů je super, kdo hrál nějaké RPG, úplně to máte před očima. Proto i popisy stačí menší, protože si do nich automaticky zasadíte svůj herní svět. Vynikající

Datum 26.08.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: čtenář

Odpovědět

Souhlasím a plně se ztotožňuji, byla to skvělá jízda od začátku až do konce. Ráda jsem si přečetla něco, co se tak trochu vymyká dnešním "trendům" fantasy literatury.

Datum 23.08.2018

Vložil Maddie

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Může to být dobrá knížka, ale asi úplně nezapadá do toho, co já teď preferuji :D

Datum 26.08.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Tak třeba jednou ti do noty padne, já myslela, že fantasy máš celkem ráda?

Datum 19.08.2018

Vložil Casion

Titulek my-fantasydream.blog.cz

Odpovědět

Vďaka za tip, kniha vyzerá naozaj dobre a láka ma aj nový žáner. Chcem si prečítať Ready Player One a snáď sa neskôr dostanem aj k tejto knihe.

Datum 26.08.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: my-fantasydream.blog.cz

Odpovědět

Nemáš zač. Pokud se ti zalíbí "Ready player one", tak tohle musíš přečíst taky! :D