Aladin - Máš tři přání, využij je dobře!

04.07.2019 13:46

Guy Ritchie Spectre

Originální název: Aladdin
Rok uvedení do kin: 2019 
Jazyk originálu: Angličtina
Délka filmu: 128 minut
Hlavní role: Mena Massound

Co dělá člověka šťastným?

Malý špinavý zlodějíček s ušlechtilými cíli se zuby nehty snaží vymanit z okovů svého osudu. Pokud nemáte bohaté rodiče, zámožné příbuzenstvo, či alespoň dobrý původ, jste odkázáni živořit na ulici. Aladin je již řadu let sirotkem, který kromě malé vychytralé opičky nemá žádné přáteli. Přežívá ze dne na den, stylem z ruky do huby a snaží se přijít na kloub tomu, proč je k němu život tak krutý. Naproti tomu Jasmína žije v přepychové zlaté kleci, obklopena služebnictvem, i vybraným jídlem. Ovšem i tak není šťastná, protože i přestože má zdánlivě vše, na co jen pomyslí, chybí jí hlavní proměnná v podobě svobody.

Tihle dva jsou tak odlišní, jak jen mohou být. Stojí na opačných stranách sociální pyramidy, správně by se ani neměli nikdy potkat. Avšak i tak je svede dohromady stejné přesvědčení, oba chtějí totéž, i když každý trochu jinak. A tak zatímco, dva mladí hrdinové bojují s větrnými mlýny v podobě společenských konvencí a drsných pravidel, uvnitř sultánovi říše se probouzí vzpoura, která má za cíl nejen svrhnout panovníka, ale taktéž nastolit dlouhou a mučivou krutovládu.

***

Agrabah vstává z mrtvých ve zcela jiném rozměru!

Možnosti znovu vzkřísit slavnou animovanou komedii pro nejmenší diváky dostal režisér Guy Ritchie, pro nějž uplynulá léta nebyla příliš příznivá. Jeho poslední dva filmy „Krycí jméno U.N.C.L.E.“ a „Král Artuš – Legenda o meči“ spadaly do oblasti propadáků, které místo kýženého nadšení sklízely spíše nelibou kritiku. A tak není divu, že se možnosti natočit celovečerní hit pro rodiny s dětmi, tak ochotně chopil. Jistě, lze konstatovat, že pohádka sama o sobě jen tak někoho nezklame, protože Guy sázel na jisté karty – nádherné dekorace, krásné kostýmy a obstojné herecké výkony, ale rovněž se nedá ani říci, že by si ze sto dvaceti osmi minut dlouhého snímku divák sedl vyloženě na zadek.

Úkol zněl naprosto jasně, natočit hranou verzi dlouholetého hitu, která by se pevně držela staré předlohy, ale zároveň ji obohatila o některé nové poznatky. Disney v tomto případě cílil hlavně na rodinou podívanou, v níž by si všichni sledující napříč věkovým spektrem našli to své. Nutno podotknout, že prvotní záměr byl naplněn více než jen zdařile. Ve výsledku se podařilo stvořit téměř stejný velkofilm jako před lety. Jistě, pár nových scén, i písní by se tu přeci jen našlo, ale je jich po skromně. A tak vás žádné nové dobrodružství, kromě standartních vzorců nečeká.

***

Neurazí, nenadchne, ale za příjemnou relaxační chvilku rozhodně stojí!

Mladý jinoch vskutku působí pompézním dojmem, oblečení září všemožnými barvami a luxusem. Atmosféra arabské pouště na vás z kinosálu doslova dýchá, oceán, poušť i nepřeberné množství špinavých uliček, jež se mísí s dechberoucími palácovými stavbami nabádají k příjemně strávenému odpoledni v kině. Troufám si říct, že si každý přijde na své a hraná verze se svou zábavností, i jiskrou vyrovná původní předloze.

I když, jak o tom, tak přemýšlím, tak mi tu něco přeci jen chybělo. Možná špetka originality a osobního ducha. Je to hezká podívaná, milá a rozhodně stojí za to jí vidět, ale je až moc konvenční. Snaží se zuby nehty kopírovat sled originálu, což oproti „Louskáčkovi a čtyřem říším“ hodnotím značně pozitivně. Na druhou stranu, trocha kreativity by celému konceptu neublížila. Za mě solidní 4. z 5. hvězdiček a doporučení k návštěvě! Trailer v českém znění lze shlédnout ZDE.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 07.09.2019

Vložil Tereza

Titulek .

Odpovědět

Tak to si musím pustit. :)

Datum 07.07.2019

Vložil Casion

Titulek :-)

Odpovědět

Vďaka za odporúčanie, túto rozprávku by som si veľmi rada pozrela, Aladina ako príbeh mám rada a som zvedavá ako ho spracovali :-)

Casion
https://my-fantasydream.delicate-flower.com/

Datum 13.07.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: :-)

Odpovědět

Není zač, určitě se vyplatí si na "Aladina" zajít, je to takové milé a příjemné, což přesně jednou za čas potřebujeme všichni! :)

Datum 07.07.2019

Vložil Knižní svět

Titulek https://nasknizni-svet.blogspot.com/

Odpovědět

Na tento film se také chystám, sice mě zatím trailer zrovna dvakrát nezaujal, ale hraje tam Will Smith, takže to musím vidět :D. Pěkná recenze :)

Datum 07.07.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://nasknizni-svet.blogspot.com/

Odpovědět

Will Smith je bezesporu tahounem, bez něj by to nebylo ono! Uvidíš, jsem si skoro jistá, že budeš odcházet spokojená.. :)

Datum 04.07.2019

Vložil Adelle

Titulek :)

Odpovědět

Jasmínu jsem jako malá měla hrozně ráda, takže Aladina taky nemůžu vynechat. Moc se na film těším a jsem ráda, že se to drží originálu, asi by mi vadilo, kdyby ne... Tak snad to bude dobré :)

Datum 07.07.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: :)

Odpovědět

Je to moc pěkné, o tom žádná. Jen je právě škoda, že tento snímek tvůrci ničím moc neobohatili, ale i tak za to rozhodně stojí! :) Snad budeš spokojená! :)