Zpovědi podezřelé - Vrah už číhá na svou další oběť!

03.12.2015 20:52

James Patterson - Zpovědi podezřelé

Originální název: Confessions of a Murder Suspect
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2012)
Počet stran: 328
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Tandy nemůže věřit nikomu, ani sobě!

Tandy Angelovou vytrhnou z poklidného spánku zvuky policejních sirén, ba co víc, chvílí na to jim policie zazvoní přímo přede dveřmi. Tandy jim tedy otevře a zamíří nahoru do ložnice rodičů, tam ji ale čeká nemilé překvapení. Její rodiče leží v posteli zcela beze známek života, jsou mrtví. Jak se to ale mohlo stát? Jak se mohl vrah nepozorovaně dostat do zabezpečeného domu milionářů, aniž by vzbudil nejmenší podezření? Jak je vůbec možné, že policie věděla o vraždě dříve, něž děti Angelových, kteří byly ten osudný večer doma?

Nezodpovězených otázek je celá řada, podezřelí jsou ovšem pouze čtyři děti Malcolna a Maud Angelových. Šestnáctiletá Tandy, její dvojče Harry, starší čtyřiadvacetiletý Matthew a nejmladší desetiletý Hugo.  Mohl to udělat někdo z nich? Proč by to vlastně dělal? Najít odpovědi na tyto otázky by bylo, o tolik snažíš, kdyby si Tandy z oné osudné noci alespoň něco pamatovala, jenže opak je pravdou. Nicméně, kdo by stál o to vzít rodičům život? Jedno je jasné, Tandy to musí zjistit!

***

Mám pár opravdu ošklivých tajemství, o která se chci s někým podělit, a klidně se o něm podělím s tebou. S úplně cizím člověkem, se čtenářem knih, ale především s někým, kdo mi nemůže ublížit. Takže takhle se to všechno, anebo nic – už v tom asi ani nevidím rozdíl – seběhlo. Ten večer, kdy rodiče zemřeli – poté, co je v leskle černých plastových pytlích svezli služebním výtahem a vynesli z domu – můj bratr Matthew křičel z plných plic: „Byli to hrozní lidé, ale nezasloužili si, aby je vynesli jako odpadky!“

čtyři nevinné děti, ale mohl někdo z nich zabíjet? 

Obecně se traduje, že když se něčeho ujme pravý profesionál, tak je to hned poznat. Nejinak je tomu i u Zpovědí podezřelé. Knihu totiž z velké části napsal sám velký král detektivek James Patterson. To, že autor už nad psaním knih strávil "nějaký ten pátek" je patrné již na první pohled. Příběh je totiž proklatý poutavým stylem psaní, který ještě umocňují krátké, zároveň však výstižné kapitoly. Celkovou myšlenku ještě vyzdvihává naprosto bravurní vyprávěčka, která nás čtenáře přímo oslovuje a nabádá, abychom ji nevěřili všechno, co nám poví. 

Je pravda, že samotná detektivní zápletka zpočátku trochu "drhne", čímž nás přivádí do rozpaků a mírných nepochopení situace. To však s blížícím se koncem úplně mizí, příběh najednou dostává spád a vy se zatajeným dechem zjišťujete, že se nejste schopni od čtení vůbec odtrhnout!

***

Všímáš si, jak se v okamžicích nejhlubší krize čas až neuvěřitelně zpomalí? Možná ne. Neříkám to ráda, ale tohle není první kritický okamžik, ve kterém jsem se ocitla. Takže jsem ten pocit, že se čas neskutečně vleče, už dobře znala. Ačkoli mi to připadalo jako věčnost, bylo to ve skutečnosti jen asi deset minut, než jsem otevřela dveře strýčku Peterovi.

Opravdu velmi nečekané rozuzlení!

V samém závěru na nás čeká doslova šokující konec, který opravdu nečekáte. Ovšem, aby těch překvapení nebylo málo, autor nechává spoustu otevřených a nezodpovězených dotazů, které mají nalákat na čtení dalších dílů. Zkrátka a dobře, spisovatel si se čtenářem pohrává jako kočka s myší a celkem se mu to daří, příběh je totiž perfektně načasovaný, nikde se zbytečně neprotahuje a "nezdržuje". Ačkoliv má kniha o něco více jak tři sta stran, tak ji zvládnete bez problémů přečíst za jedno odpoledne. 

Co se mě týče, tak Zpovědi podezřelé mohu jen doporučit. Hlavně milovníci detektivních příběhů by neměli tuto knihu opomenout. Musím říci, že už teď se upřímně těším, až se budu moct začíst do pokračování. Já jsem s knihou opravdu velmi spokojená, což se dozajista odrazí i na hodnocení. Zpovědím podezřelé dávám 4 z celkových 5 hvězdiček a doufám, že druhý díl bude ještě o něco lepší! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

„Chtěli byste proti mé sestře vznést nějaké falešné obvinění, pánové?“ zeptal se Matthew výhružně a chvíli se nad oběma detektivy tyčil jako valící se lavina.
„Ne tak rychle, pane Heismane. Tady jsme ještě neskončili,“ prohlásil Caputo a taky se zvedl. „Tan-doori Angelová,“ řekl a záměrně protahoval mé jméno, „zatýkám vás za maření výkonu úřední moci druhého stupně. Půjdete s námi.“

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 06.12.2015

Vložil Aires

Titulek Recenze

Odpovědět

Moc pěkná recenze :) Tahle knížka mě dost láká, už se nemůžu dočkat, až mi přijde pod ruku :)

Datum 13.12.2015

Vložil Nasťa

Titulek Re: Recenze

Odpovědět

Doufám, že se ti bude líbit tak, jako mě! :)

Datum 04.12.2015

Vložil Eliška-Věnováno knihám

Titulek Detektivka

Odpovědět

Jo tak ta se tváří víc než dobře, mám tyhle "rodinné" detektivky ráda. Parádní recenze, díky za lákačku ! :)

Datum 05.12.2015

Vložil Nasťa

Titulek Re: Detektivka

Odpovědět

Ona se nejen tak tváří, ona vážně dobrá je! :) Doufám, že se ti bude líbit!