Zmizelé dívky - Pravda dokáže být krutá!

09.04.2017 12:56

 Lauren Oliverová -Zmizelé dívky

Originální název: Vanishing Girls
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2015)
Počet stran: 443
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Krev není voda, nebo ano?

Dara a Nick dříve bývaly více než jen sestry, byly to nejlepší kamarádky na život a na smrt. Jenže teď se všechno změnilo, lépe řečeno ta dopravní nehoda to všechno změnila. Od té tragické události, kdy jedna z dívek málem přišla o život, uplynulo jen pět měsíců, i když Nicole to připadá jako celá věčnost. Má svou sestřičku vážně ráda a o to víc ji trápí, že se s ní její spřízněná duše vůbec nebaví.  Aby toho nebylo málo, jejich rodiče se rozvádějí, otec si totiž našel mladou přítelkyni. Jejich maminka je zdrcená a v celém domě panuje ponurá atmosféra.

Děvče se snaží, seč může znovu zapadnout do kolektivu i do dříve tolik normální životní rutiny. Avšak normálnost jako by odplavil čas někam daleko pryč, všude kam se podívá, na ní vyskakují dávno zapomenuté vzpomínky z dětství. Připomínají ji život, který ztratila a jenž možná nikdy nezíská zpět. I když jediné po čem ve skutečnosti touží je usmířit se se svou sestrou, jejíž blízkost teď neskutečně postrádá. 

Ty ses koupala nahá, Nicole?“

 Existuje spousta věcí, které od svého otce nikdy nechcete slyšet. Klystýr. Orgasmus. Zklamala jsi mě. Koupat se nahá je na tomhle seznamu taky pěkně vysoko, hlavně když vás právě ve tři ráno vytáhli z policejní stanice v erárních kalhotách a mikině, které předtím nejspíš patřily nějakému bezdomovci nebo sériovému vrahovi, protože vaše vlastní oblečení a taky tašku, občanku a peníze vám někdo ukradl od bazénu.

 „Byla to jen sranda,“ bráním se, ale sama vím, jak hloupě to zní. Nechat se polonahá zatknout uprostřed noci, když máte dávno spát, žádná sranda není. Reflektory auta dělí dálnici na pruhy světla a temnoty. Jsem ráda, že tátovi nevidím do tváře.

„Tobě to připadá jako sranda? Tohle bych tedy od tebe nečekal. A ten kluk, ten Mike –“ „Mark.“ „To je fuk. Kolik je mu let?“

Tři vteřiny vám dokáží obrátit život vzhůru nohama!

Lauren Oliver už není pro české čtenářky žádným novým jménem. V naších končinách se proslavila hlavně díky trilogii o zakázané lásce – Delirium, či její pisatelské prvotině Chvíle před koncem, která se dočkala i filmového zpracování. Ovšem ve Zmizelých dívkách autorka trochu mění pole působnosti a pro své fanoušky chystá na první pohled obyčejný příběh ze života, který však nejednou překvapí a to hlavně v samém závěru.

V příběhu se v pravidelném opakovacím sledu střídají pohledy obou sourozenců, díky čemuž se nám čtenářům naskytne kompletní pohled na celou situaci. Vše je navíc okořeněno retrospektivou, čili událostmi, které se staly před a po osudové bouračce. K autentičnosti přispívají i fotografie nebo třeba útržky komentářů a článků z internetu. Zkrátka a dobře, celý děj vás doslova pohltí. 

Norwalkská policie obdržela ve 23:55 hlášení o autonehodě na silnici 101 jižně od motelu Shady Palms. Vozidlo řídila Nicole Warrenová (17). Byla s lehčími zraněními převezena do nemocnice Eastern Memorial. Spolujezdkyně Dara Warrenová (16) neměla v době nehody zapnutý bezpečnostní pás a musela být záchrannou službou převezena na jednotku intenzivní péče. Její stav je nadále kritický. Modlíme se za tebe, Daro.

Taková škoda! Doufám, že se z toho dostane! napsal: mamka27 v 6:04

 bydlím hned vedle tu ránu jsem slyšela o kilometr dál!!! napsal: RoZtOmiLKa27 v 8:04

Tyhle děcka mají pocit, že jsou nesmrtelný. Kdo si proboha nezapíná pás?? Může si za to sama. napsal: markhhammond v 8:05

Chlape, copak nemáš kouska soucitu? Všichni občas děláme kraviny. napsal: trickmatrix v 8:07

Někteří lidi dělají větší kraviny než jiní. napsal: markhhammond v 8:08

Konec dobrý všechno dobré, ale co když je to naopak?

Umně jsou vykresleny i charakterové rysy obou hlavních postav. Obě děvčata jsou totiž odlišná jako den a noc.  Zatímco Nick je klidná mladá dáma, která nerada vyčnívá ze společnosti svých vrstevníků, neholduje alkoholu a ani nemá ráda výrazné líčení. Její sestra je přesným opakem, miláček společnosti, hvězda večírků a diskoték. Každá z nich má navíc trochu odlišný názor na shodnou situaci nebo jednání, což činí knihu o to realističtější, takže vám bude připadat, jako byste se najednou ocitli přímo uprostřed příběhu. 

Jedná se o poměrně zajímavou knížku, kterou přečtete tak říkajíc na posezení. I přes drobné zmatky, které se vyskytly hlavně díky rychlému střídání časových linií, rozhodně patří mezi ty povedenější. Navíc v některých momentech je opravdu těžké knihu odložit. Nicméně i tak se nemůžu ubránit pocitu, že mi tady něco chybělo, možná to bylo tím koncem, který dle mého názoru nastal poměrně náhle a zbytečně rychle. Každopádně já hodnotím 3.5 hvězdičkami z 5 možných a přidávám své doporučení na vskutku originální relaxační četbu!  Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Dolů z okna jsem od té nehody nelezla. Trochu se bojím, že to moje zápěstí nevydrží. Měla jsem ho rozdrcené na padrť, víc jak měsíc jsem ani neudržela vidličku. Poslední metr se musím pustit a seskočit a moje kotníky se nepříjemně ozvou. Ale aspoň jsem slezla dolů vcelku, takže fyzioterapie asi přece jen k něčemu bude. Ani omylem se nehodlám potkat s Nick. Ne potom, co řekla. Nejsem ani trochu jako ona.

Dokonalá Nick. Ta Hodná. Nejsem ani trochu jako ona.

Jako bychom celý život nelezly tajně jedna druhé do pokoje, abychom mohly spát ve stejné posteli, šeptat si o klucích, co se nám líbí, sledovat obrazce, které měsíční světlo vrhalo na strop a rozeznávat v nich různé tvary.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 16.04.2017

Vložil Ell Alliová

Titulek A ještě doporučení

Odpovědět

A Kouzelníkův únik z reality ti vážně můžu jen doporučit, až se začteš, tak se ti to bude určitě líbit :)

dve-knihomolky.blogspot.cz/

Datum 23.04.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: A ještě doporučení

Odpovědět

Tak to jsem zvědavá, poznamenám si ji do seznamu přání. Díky za doporučení! :)

Datum 16.04.2017

Vložil Ell Alliová

Titulek Zajímavá kniha!

Odpovědět

Tahle kniha mi nějak splynula s ostatními, protože ač jsem si byla jistá, že vím, co to je za knihu, tak mě recenze překvapila, protože jsem si Zmizelé dívky pravděpodobně s něčím spletla :) Nyní kniha vypadá moc zajímavě!
Krásná recenze :3

Datum 23.04.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Zajímavá kniha!

Odpovědět

Jo třeba ti s ničím splynula, ona je hodně podobná třeba Ostrovu lhářů, ale možná i o něco lepší. Hlavně díky těm fotografiím, mailům a článkům z internetu, které knihu doprovází. Navíc se čte úplně sama! :)

Datum 09.04.2017

Vložil Luca

Titulek Milé čtení..

Odpovědět

Tohle nevypadá vůbec špatně, přiznám se, že o knize dost uvažujiu! :D

Datum 23.04.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Milé čtení..

Odpovědět

Ona je skvělá, neuvažuj a pusť se do čtení! :D