Život ve dvou - Rodičovství je parádním dobrodružstvím!

18.02.2018 15:50

Nicholas Sparks - Život ve dvou

Originální název: Two By Two
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2016)
Počet stran: 512
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Ikar

Manželství není vůbec hračka!

Třicetiletý Američan Russel Green může být se svým životem zcela jistě docela spokojený. Poté co úspěšně vystudoval vysokou školu dostal solidní práci, ve které setrval do dnešních dnů. Doma ho navíc vždy očekává krásná milující žena Vivian a rozmilá dcerka London pro kterou by udělal první poslední. Vlastní útulný byteček v dobré čtvrti a rodiče bydlí jen o pár bloků dál. Jeho starší sestra Marge je tu pro něj dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu, stačí jen zvednout telefon a zavolat.  Zda se, že má opravdu všechno, co potřebuje, už to nemůže být lepší!

Jenže hezké živobytí se najednou začne zcela neočekávaně bortit jako domeček z karet. Ve firmě, kde pracuje se najednou propouští. Manželka je čím dál více nespokojená, a tak místo obvyklého sezení doma a obstarávaní rodinného blahobytu odchází do zaměstnání. Russ se tak najednou stává tátou na plný úvazek. Musí se naprosto sám postarat o pětiletou dcerku a vyřešit náhlé finanční problémy, které se pomalu, ale jistě derou na povrch. No a aby toho nebylo málo, do jeho každodenní rutiny vstoupí nečekaná tragédie. Dokáže dříve spokojený a vyrovnaný muž opět nalézt klid a mír?

„Páni!“ vykřikl jsem, když Vivian vyšla z koupelny a ukázala mi pozitivní těhotenský test. „To je skvělý!“ Popravdě řečeno by se moje pocity dali vyjádřit spíš výrazy... Fakt? Už?

Byl jsem v šoku a trochu vyděšený. Žili jsme spolu něco málo přes rok, a když jsme se rozhodli, že budeme mít dítě, Vivian prohlásila, že zůstane několik let doma. Souhlasil jsem s ní, přál jsem si totéž, ale v tu chvíli mi došlo, že brzy skončí život se dvěma příjmy. Ba co víc, nebyl jsem si jistý, zda jsem připravený stát se otcem, ale co jsem mohl dělat? Netajila se přemnou, že chce mít dítě a oznámila mi, když přestala brát antikoncepci. Já jsem pochopitelně taky chtěl děti, ale Vivian přestala brát pilulky teprve před třemi týdny. Pamatuji si, jak mě utěšovala, že to potrvá nejmíň několik měsíců, než se ženské tělo dostane do stavu vhodného k početí. Podle mých znalostí to znamenalo, že by mohla mít s otěhotněním potíže, což znamenalo, že to mohlo trvat i rok nebo dva.  

Král romantiky se vrací s další skvělou novinkou!

 Hlavní hrdina je opravdu tátou v sukni se vším všudy. Jedná se o milého a vnímavého člověk, kterého si prostě nelze nezamilovat. Oproti tomu jeho druhá polovička Vivian v sobě skrývá naprosto nesnesitelnou ženu, kterou budete během celého čtení spolehlivě nenávidět. Je to zkrátka pěkná mrcha se vším, co k tomuto pojmu patří, i když za ní Russel běhá doslova a do písmene jako poslušný pejsek. Splní ji všechno, co jí na očích vidí a neustále ji bezhlavě miluje. Někdy opravdu dokážeme být slepí, zvláště pokud bezhlavě milujeme a Sparks tohle lidové pravidlo jen a jen umocňuje.

Sám autor je přezdíván králem romantiky, na svém kontě má nejedno dílo, které slaví u čtenářek po celém světě obrovský úspěch. Ačkoliv je to muž dokáže své fanynky opravdu nadchnout lépe než kdokoliv jiný. Je zkrátka opravdu velmi talentovaný na všech frontách, pomocí svého textu míří hluboko do srdce. Jeho knihy obsahují více než jen jednoduchý příběh se šťastným koncem, který vás zabaví na pár večerů. Sparksova díla v sobě skrývají hluboké životní poselství a poučení. Dá se s jistotou konstatovat, že pokud si tohoto spisovatele vyberete, tak nikdy nemůžete minout, je to sázka na jistotu, protože si v něm každý najde to své!

Říká se, že narozená miminka vypadají buď jako Winston Churchill, nebo jako Mahátna Ghándí, ovšem mě ze všeho nejdřív napadlo, že naše dítě, protože kvůli anémii bylo pěkně bleďounké připomíná Yodu, pochopitelně bez těch uší. Krásného Yodu, úchvatného. Zrovna přijeli moji rodiče, celý nervózní a nadšený jsem je čekal na chodbě a vyhrkl první slova, která mě napadla.

„Máme šedivé dítě!“

Matka na mě koukala jako na blázna a otec si zašťoural prstem v uchu, jestli ho nemá ucpané špínou. Na moji poznámku nic neřekli, vstoupili do pokoje a spatřili Vivian s naší dcerkou v náručí. Zadíval jsem se stejným směrem a pomyslel si, že London musí být ta nejnádhernější holčička v dějinách.  Tohle si určitě myslí každý otec o svém dítěti, ale přesto je jasné, že nejnádhernější holčička v dějinách může být prostě jen jedna, a proto jsem se trochu divil, že naši dceru nechodí ostatní obdivovat.

Velice emotivní příběh, který vás rozhodně nenechá chladnými! 

První polovina knížky se trochu táhne, obsahuje detailnější popisy každodenní rutiny Russe a jeho dcerky. Nicméně posledních sto stran už opravdu odsýpá jako po másle. Nicholas opět vstupuje na scénu se svou nejsilnější zbraní v podobě mezilidských vztahů, poukazuje na jejich komplikovanost a propletenost. Na faktor přetvářky a krutosti lidské existence jako takové. Poněvadž během jedné minuty se může stát událost, která má tu moc vám obrátit život vzhůru nohama a vy s tím opravdu nic nenaděláte, ať se budete snažit sebevíc.

Život ve dvou lze s naprostou jistotou doporučit nejen romantickým dušičkám, pro které je Sparks troufám si říci už povinností, ale i všem příznivcům společenských románů. Pokud hledáte dramatickou příhodu s překvapivým koncem, tak jste na správném místě. Za sebe dávám 3.7 z 5 hvězdiček za poněkud nudnější úvod a rozhodně doporučuji vaší pozornosti. Věřte, že tento kousek z nakladatelství Ikar by vám rozhodně neměl uniknout!  Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy,TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Možná se ptáte, co bylo dál?

Jako každá manželská dvojice jsme se ocitali jednou nahoře, jednou dole. Jsem přesvědčený, že manželství je aspoň teoreticky báječná věc. 

V praxi bych spíš použil slovo komplikovaná.

Manželství nikdy nedopadne tak, jak čekáte. Moje romantické já si ho nepochybně představovalo jako prodlouženou reklamu na filmový kanál. – svíčky, růže a samá láska a důvěra. Moje praktičtější já vědělo, že pokud spolu chcete vydržet, vyžaduje to oboustranné úsilí. Věrnost, ústupky, spolupráci, zvlášť pokud vám život hází klacky pod nohy, právě když to nejméně čekáte. V ideálním případě kolem vás proletí bez větší škody, jindy dvojici ještě víc spojí.

Ale občas vás zasáhnou do prsou blízko u srdce a zanechají tam modřiny, které se snad nikdy nezahojí.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 23.02.2018

Vložil TheMelorry (srdceknih.blogspot.cz)

Titulek Pěkná recenze

Odpovědět

Pěkná recenze, filmy i knihy od Sparkse, které znám se mi líbili moc a tahle kniha vypadá také hodně dobře. :)

Datum 24.02.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: Pěkná recenze

Odpovědět

Pokud máš Sparkse ráda, tak bys ji rozhodně neměla minout, určitě se ti bude líbit.. :)

Datum 20.02.2018

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Nic pro mě, ale i tak jsme recenzi přečetla jedním dechem :)

Datum 24.02.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Děkuji moc, to mě těší! :)

Datum 19.02.2018

Vložil Aires

Titulek https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Skvělá recenze :) Sparks je vážně král romantiky, četla jsem od něj pár knih a vždycky se mi líbily. Některé víc, jiné míň, ale jsou to příjemné oddechovky :)

Datum 24.02.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

To máš pravdu, je to vcelku příjemné (a reálné) čtení po všech těch fantasy knihách.. :D