Ve tvých očích - Za chyby se tvrdě platí!

26.02.2017 17:30

Nicholas Sparks - Ve tvých ocích

Originální název: See Me
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2015)
Počet stran: 456
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Ikar

Lásku lze najít opravdu všude!

Colin a Maria jsou odlišní asi jako nebe a dudy. Ona je svědomitá, ambiciózní mladá žena. Pracuje v advokátní kanceláři a svému početnému příbuzenstvu dělá jen radost. On je doslova magnetem na problémy. Kvůli své přílišné agresivitě se dostal několikrát za mříže. Pohádal se s rodiči a nyní je v podmínce, jakmile by něco provedl, čeká ho okamžité vězení.  Teď je však odhodlaný změnit svůj život k lepšímu. Odstěhoval se ke svému nejlepšímu příteli, nastoupil na vysokou, sehnal si práci. Tvrdě cvičí a sní, že se jednoho dne stane učitelem. No a právě cestou z práce jednoho bouřlivého večera potká Mariu, která se zoufale potýká s výměnou pneumatiky.

Počáteční známost rychle přeroste v něco víc a tak nehledě na různorodé předsudky k sobě dvě mladé duše najdou cestu. Události by nabraly téměř pohádkový konec, kdyby se nevynořily Mariny temné stíny minulosti. Týkají se případu, který měla coby státní zástupce na starost, případu, který skončil tragickou smrtí mladé dívky. Někdo zřejmě ani poletech nezapomněl, náhle totiž začnou mladé právničce chodit výhružné dopisy a podivuhodné dárky. Někdo ji sleduje a pokud tomu všemu hodně rychle nepřijde na kloub, tak se to může zvrtnout v tragédii!

Byl blízko, hodně blízko, ale musel zůstat trpělivý.  Dlouze se nadechl a zatajil dech, než opět vydechl. Viděl studenty s batohy na ramenou kráčející po cestičkách na přednášky, i když v tuhle denní dobu byly v přesile jejich spolužáci, kteří se chystali na víkend.  Skupinky po třech, či čtyřech postávaly porůznu v kampusu, studenti si povídali a popíjeli z lahví na vodu, i když měl podezření, že v nich mají alkohol, dvojice mladíků si házela létajícím talířem, zatímco jejich přítelkyně si povídaly opodál. Nějaký mladý muž se hádal s mladou ženou. Byla celá rudá a přítele od sebe odstrkovala. Usmál se a oceňoval, že na rozdíl od něj dívka nemusela skrývat své pocity. 

Romantické čtení? Ne, mrazivě napínavý Thriller!

Nicholas Sparks, stejně jako jeho kolegyně Jojo Moyesová jsou mezi ženským čtenářským publikem vcelku známými osobnostmi. Dokonale totiž umějí zahrát na citlivé srdíčko něžného pohlaví. Se špetkou humoru, lásky a nehynoucí naděje totiž naprosto bravurně naleznou tu správnou pocitovou strunu. Jeho romány byly dokonce nesčetněkrát zfilmované a tak není divu, že jakákoliv jeho kniha okamžitě získá nálepku „Světový bestseler“.

Osobně jsem od autora ještě nic nečetla, ani jsem to v plánu neměla. Nicméně když mi přišla nabídka od Martinus.cz ke zrecenzování jeho žhavé novinky Ve tvých očích, tak jsem si řekla, proč ne. A musím přiznat, že mě kniha neuvěřitelně překvapila, pod rouškou romantiky se totiž skrývá vcelku obstojný thriller, u kterého se v žádném případě nebudete ani chvilinku nudit. Navíc příběh v sobě neobsahuje nic smyšleného, naopak popisuje realitu bez příkras, na rozdíl od mnohé fantaskní literatury. 

Felix se stal členem obchodní komory i Rotary klubu a každou neděli chodil s manželkou na mši do kostele  St. Mary, kde také sloužil jako jáhen. Carmen představovala trochu záhadu. Zjistil o ní pouze to, že stále radši mluví španělsky než anglicky a stejně jako její manžel je pyšná na dceru Mariu, jenž jako první z rodiny vystudovala vysokou školu. A co se Marii týče… Ve Wilmingtonu ji ještě neviděl. Odjela na právnickou konferenci, avšak znal ji ze všech nejlépe. Když ještě žila v Charlotte, vídal ji často. Mluvil s ní, pokusil se jí přesvědčit, že se mýlí a nakonec kvůli ní trpěl, jak by nikdo trpět neměl a za to, co udělala, ji nenáviděl. 

Sparks je zkrátka autor, kterého si nelze nezamilovat!

Hlavní hrdinové jsou osobití a prostě sví, zatímco Maria oplývá rozumností, sympatií a neskonalou touhou udělat vše správně. Tak Colin je přesně ten typ mužského hrdiny, kterého by každá z nás brala všema deseti, ochranitelský, milý, šarmantní, no prostě rozený džentlmen.  Navíc hlavní hrdinka je právnička, což mně velmi lichotí, vzhledem k tomu, že  studuji stéjný obor.

Kniha mě velice potěšila, párkrát jsem se u ní od plic zasmála. Za mě rozhodně palec nahoru a doporučení pro vás. Určitě si zaznamenejte autorovo jméno, protože jeho tvorba by vám zkrátka neměla uniknout. Za sebe dávám knize 5 z 5 hvězdiček a těším se na další jeho díla! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu Martinus.cz, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Polovina hostů se snažila vystřízlivět po propitém a druhá půlka – nepochybně ti, co předtím slíbili, že budou řídit -  také střízlivěla, protože byla opilá jen o něco méně. Na takovém místě by se mohli snadno dostat do maléru, takže když odbočil na štěrkové parkoviště, napůl čekal, že Evan bude pokračovat ve svém priusu dál. Evan musel ovšem také předpokládat, že Colinův vzhled by mohl jinde způsobit potíže. Jen proto do takového zařízení vkročil, zvlášť v tuhle dobu.  Mezi místní osazenstvo se v růžové košili, ponožkách s kosočtvercovým vzorem, kožených mokasínech s pečlivě učesanou pěšinkou v blonďatých vlasech zrovna nehodil. 

 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 28.02.2017

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Ráda bych tohoto autora zkusila, slyšela jsem na něj totiž mnoho chvály :)

Datum 04.03.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Určitě si od něj něco přečti, stojí to za to! :)

Datum 26.02.2017

Vložil Marie

Titulek mariehorse.blog.cz

Odpovědět

Nicholase Sparkse mám moc ráda a přečetla jsem od něj už docela dost knížek, škoda jen, že většina končí smutně, ale to by to pak bylo moc tuctové :D

Datum 04.03.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: mariehorse.blog.cz

Odpovědět

Tak to tě určitě potěším, protože tahle kniha končí šťastně! :) Určitě se do ní pusť! :)

Datum 04.03.2017

Vložil Marie

Titulek Re: Re: mariehorse.blog.cz

Odpovědět

Díky! Kouknu se po ní :)