Tygrův osud - Je tygrům souzen šťastný konec?

01.05.2016 13:12

Colleen Houcková - Tygrův osud

Originální název: Tiger's Destiny
Rok vydání: 2014 (originál vydán 2012)
Počet stran: 432
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Výprava za zlomením kletby pokračuje!

Po té co se Kelsey a jejím tygrům podařilo získat čtvrtý Duržin dar, tak padla do zajetí samotného ztělesnění zla. Lokeš by si totiž milerád podmanil její moc, ačkoliv zatím netuší, že opravdová síla tkví v darech bohyně Durgy. Ren a Kišan tak svádějí boj s časem, aby Kelsey dostali z prohnilých spárů muže, než jim navždy poznamenal život. Avšak i po samotné záchraně Kels ještě není všemu konec. 

Naše trojce hrdinů se totiž bude muset vypořádat s velmi nelehkým úkolem. Mají-li navždy změnit svůj osud, tak musí cestovat do dávné minulosti. Lépe řečeno do samých počátků dějin Indie. Tedy doby, kdy se zrodila bohyně Durga. V těchto pradávných končinách musí najít poslední magický artefakt, ohnivý bič. Jen z jeho pomocí mohou zničit největšího zloducha všech dob a získat tak pro sebe své šťastné až na věky. Jenže takováto výprava se dozajista neobejde bez velkých ztrát. A tak je jen otázkou, co všechno jsou schopni dva bratří a jedna dívka riskovat pro to, aby na věky, věků změnili svůj osud? 

***

Unášely mě vlny oceánu a zdálo se mi, že plavu vedle velikého draka, který na mě mrkal. Když se prosmýkl kolem mě, máchl ocasem a já se začala topit. Vykřikla jsem a zápasila s vlnami, ale potom mě hrubě uchopily něčí ruce a vytáhly prudce ven. Hukot vln nahradilo vytí motoru a sen se změnil. Najednou jsem byla v lese a v uších mi znělo neutuchající dunění tygřích tlap běžících listím za mnou. Hned potom mě obestřely noční můry. Moře plné žraloků, piráti na Deschen i to, jak mě Lokešovi muži vzali do zajetí. Z dálky se ozýval naléhavý hlas. Vzbuď se, Kelsey. Otevřela jsem oči a zamotala se mi hlava. Ležela jsem na posteli s nebesy! Všechno to byl jenom hrozný sen, pomyslela jsem si s úlevou. Slunce vysílalo své slábnoucí paprsky skrz okno nad postelí. Za tlustým sklem byly mříže, které bránily komukoli dostat se dovnitř… nebo ven. „Ne!“ rozlehl se můj výkřik prázdným pokojem. Vůbec to nebyl sen.

Magie spolu s dobrudružným spádem se opět hlásí o slovo!

 Čtvrtý díl tygřích dobrodružství zavede čtenáře do dosud neprobádaných končin propadliště dějin. Díky tomuto konceptu, zdá se autorka konečně upouští od nudných a zdlouhavých popisů pocitů. Milostný trojúhelník, stejně jako veškeré trable s láskou je tak na čas odsunut daleko do pozadí. Prostor tedy opět dostává velká dávka akce a magických reálií. Dostane se taktéž na velké a strastiplné bitvy, či dávné legendy. Takovýto vývoj událostí má však i přímí dopad na hlavní hrdiny, kteří konečně dospějí a přestávají se chovat nemožně dětinsky. 

Prozatímní závěrečný díl série se ve mnohém podobá prvním dvěma. V příběhu jsou totiž vyváženy jednotlivé akčnější, dějově bohatší linie s těmi spíše romantickými a oddychovými. I když ony "lásky plné" pasáže patří i v tomto díle spíš k těm významově slabším, až místy opravdu nudným. 

***

Byla jsem zavřená v cizí ložnici jako vězeň v cele. Běžela jsem ke dveřím a zkusila vzít za kliku. Bezúspěšně. Shromáždila jsem vnitřní energii, zvedla paži a chtěla zámek odstřelit. Nic, žádný blesk se nekonal. Úplně mě to rozhodilo. Ruka mi vylétla ke krku, kde jsem nahmatala Duržin náhrdelník z černých perel. Jak to, že už nemám svou sílu blesku? Kde to jsem? Kde je Ren a Kišan, moji tygři? Našla je Fanindra? Co se stalo s panem Kadamem a Nilimou? Hledají mě, aby mě vysvobodili? Jak se odsud dostanu? Chtěla jsem si zrekapitulovat situaci. Mám perlový náhrdelník, taky božský šál, který je stále provlečený poutky mých džín, ale nikde v dohledu není Duržin luk s šípy ani zlaté mango. S hořkým pousmáním jsem si uvědomila, že s Duržinými dary můžu mít, kolik chci vody a látek, ale taky, že mi to sotva pomůže.

Krásné zakončení napínavě netradiční ságy!

Co se týče samotného vztahového rozuzlení celé série, tak to je zde dosti předvídatelné. Nicméně i v této sféře se setkáme s menšími momenty překvapení. Pokud se to vezme kolem a kolem, tak se jedná spíše o oddychovou četbu. Avšak celá kniha je velmi zdařile pospojována indickou mytologií, která zde figuruje jako jakýsi "exotický" nádech. Čtenářky rovněž jistě potěší úryvky Shakespearových básní. Spisovatelce se velmi zdárně podařilo vytvořit spojení mezi světem smrtelníků a něčím, co tento život přesahuje. V závěru je pak vidět, že Collen Houck měla zakončení svého epického dobrodružství velmi detailně nalinkované. Avšak myslím si, že pozornější čtenáři mohli už dříve tušit, kam se to celé bude vyvíjet. 

Já osobně jsem byla s poslední tygří knihou velmi spokojená. Ačkoliv se jedná přednostně spíše o knihu, pro mladší, tak si na své přijdou i o něco starší milovníci fantasy žánru. Osobně se nezmůžu se na nic jiného, nežli na slova chvály, která se dozajista odrazí i v mém ohodnocení. Tygrovu osudu dávám maximální počet hvězd, 5 z 5 a doufám, že se Česká republika rozhodne vydat i páté pokračování! Za sebe bych to velmi ocenila! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

„Ne, že bych měla jinou možnost,“ opáčila jsem. „To je pravda,“ usmál se a stiskl mi ruku. Trochu moc. „V oblečení jsem ti také nedal na výběr,“ pokračoval, „a přece jsi tu v jiných šatech. Rád bych zjistil, jak sis je obstarala.“ Jedním nenápadným pohybem jsem ubrouskem přikryla nůž, přesunula ho do klína a opatrně zastrčila do kapsy. Doufala jsem, že si toho nevšiml, a posměšně jsem odpověděla: „Když mi řekneš, kde se bere tvoje síla, ráda ti ukážu, jak se dá vytvořit garderoba ze vzduchu.“ Konečně mám zbraň, o které nic netuší! To mi dodalo odvahy. K mému překvapení se Lokeš zasmál. „Těší mě mít vedle sebe ženu, které to myslí! Zatím k tobě budu shovívavý, ale nezkoušej mou trpělivost!“

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 26.05.2016

Vložil Lucy Lillianne

Titulek *

Odpovědět

Já už to chci taky číst :-D Potřebovala bych víc času...

Datum 28.06.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: *

Odpovědět

Jo, času je málo, ale snad se to v létě umoudří! :) Za sebe knihu určitě doporučuji! :)

Datum 13.05.2016

Vložil Lory Humble | tichyodpor.blogspot.cz

Titulek ...

Odpovědět

Já jsem zatím četla jen první tři díly, ačkoliv mám doma všechny. Po téhle chvále si ale možná pospíším s re-readingem :)

Datum 28.06.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: ...

Odpovědět

Určitě si sérii přečti, věř mi, stojí ti za pozornost! :)