Turnaj na Gorlanu - V čase míru přichází to nejtemnější zlo!

01.08.2016 15:43

John Flanagan - Turnaj na Gorlanu

Originální název: The Tournament at Gorlan
Rok vydání: 2016 (originál vydán 2015)
Počet stran: 456
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Egmont

Zlo si tiše spřádá své prohnilé plány!

Královstvím se začínají šířit divné zvěsti o zvěrském chování korunního prince Duncana, který zcela nelidsky drancuje sever země. Lidé mají strach a před budoucím králem prchají, seč jim síly stačí. Této situace touží celkem příhodně využít ambiciózní baron Gorlanu Morgarath, který už odjakživa touží po lesku královské koruny. A tak zatímco stařičký panovník každým dnem stále více chřadne, spřádá lstivý šlechtic Morgarath plány na to, jak se co nejrychleji chopit trůnu. 

Povídačky o prapodivné zálibě královského syna si najdou cestu i k uším dvou postav ve skvrnitých pláštěnkách. Mladý uprchlík ze Země za mořem a čerstvě vycvičený hraničář Cronwley spolu putují napříč královstvím ve snaze pomoc těm, kteří to potřebují. Osud je zavane až do vesničky, která se právě stále terčem princova útoku. Jenže něco tady přeci jen nehraje, jak je možné, že by tak hodný a poctivý mladík, se smyslem pro spravedlnost konal něco takového? To se dědici ani v nejmenším nepodobá. Jenže, kdo za tím stojí? Dokáží to dva udatní muži zjistit dřív, než bude pozdě? 

„To stačí“, řekl Crownley a sklonil luk. Nechtěl střílet po mužích, kteří ustupovali a byli v podstatě bezbranní. Halt přikývl. „Ti poběží až na hranici.“ Obrátil koně a krokem překonali posledních sto padesát kroků směrem k barikádě. Když se k ní přiblížili, vesničané přelezli barikádu ze stolů, židlí, vozíků a dalších předmětů, které stihli navršit, aby zadrželi útočníky. Když oba jezdci zastavili a sesedli z koní, rozlehlo se chraptivé zajásání. Vykročil k nim vysoký statný muž ve věku kolem pětatřiceti let. Patřil k lépe vyzbrojeným a vybaveným vesničanům, v jedné ruce dřímal bojovou sekeru s jediným břitem a na druhé měl velký dřevěný štít. 

Nositelé dubového lístku jsou zpět, zavedou nás na místa, kde všechno začalo!

Turnaj na Gorlanu je prologem k veleúspěšné sérii Hraničářův učeň. Autor nás tak zavede do dob, kdy celý příběh teprve započal. Setkáme se tady tak s mladším a méně zkušeným já našich oblíbených knižních hrdinů. Hned úvodem narazíme na malé shrnutí, ve kterém nám spisovatel připomene, co knize předcházelo a na co tedy navazuje. No a pak započne všem známá jízda plná napětí, dobrodružství a nebezpečných situací. Zkrátka vše, jak má být! 

Zas a znovu bude čtenář ponořen do perfektně vykresleného světa, kterému vdechl život sám velký pan spisovatel John Flanagan. Chybět nebudou ani známé hraničářské pády z koně anebo moře intrik a podivuhodných triků, jimž je pověstný každý dobrý hraničář. Avšak i přesto příběh nemine lehká předvídatelnost, kdy zejména pozorný čtenář velmi rychle vytuší, kam se bude děj dále ubírat.  

Mávl rukou kolem sebe - k nehybným postavám ležícím na ulici a hořícím a doutnajícím budovám. „Co způsobilo tohle všechno?“ Yorik se zakabonil. „Princ Duncan to způsobil, Podnikl se svými muži nájezd na druhou stranu hranice a podráždil Skotie. Odtáhl dřív, než mu to mohli vrátit a tak jsme to za něj schytali my. Proklínám tu jeho zločineckou kůži“ Řekl hořce. Pak mu tvář náhle obestřel strach. Koneckonců tohle byli královští hraničáři a nejspíš ještě pořád podléhali princi Ducanovi coby členovi královského rodu. „Odpusťte“, omlouval se a klopil zrak. „Mluvil jsem bez rozmyšlení.“ 

Turnaj na Gorlanu je snad ještě lepší než je jeho "mateřská" série!

I po sečtení všech plusů a mínusů musím podotknout, že celkový příběh zůstává daleko nad bodem průměru. Co se mistrovi tužky a papíru upřít nedá je schopnost vytvořit neuvěřitelně čtivé dějství, od kterého se nebudete moci odtrhnout. Děj se na každé stránce postupně rozvíjí, až ve finále graduje do něčeho, co jste sice čekali, ale přesto vám to vyrazilo dech.

Postarší australský „mistr brku“ zas a znovu dokazuje, že skutečně i po dvanácti dílné úspěšné sérii, dokáže překvapit a vytvořit něco, co příjemně pohladí na duši čtenáře každého věku a pohlaví. „Spin-off“ Hraničářova učně s podtitulem První roky, je totiž něco, co byste si rozhodně neměli nechat ujít! Je libo ještě ohodnocení? No prosím, tady ho máte a je jak jinak maximální! Absolutně a bez váhání 5 z 5 hvězdiček!  Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu MegaKnihy, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Do hovoru se vložil Halt. „Slyšeli jsme, že Duncan si tady dost vyskakoval – loupil a bral všechno, co chtěl.“ Zdálo se, že nesouhlasný ton Haltova hlasu Yorika trochu uklidnil. „Jo, přesně tak a když sebral všechno, co mělo nějakou cenu, táhnul dál. Byli jsme rádi, že ho máme z krku -  samozřejmě do chvíle než přišli Skotiové. Duncan má sebou dvacet ozbrojenců. Udělali by s těmi surovci krátký proces. „Ukázal na dva mrtvé Skotie ležící na ulici. Ostatní vesničané už začali rozebírat barikádu a nosit nábytek zpátky do domů, odkud ho vzali. 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 04.08.2016

Vložil Lory Humble | tichyodpor.blogspot.cz

Titulek ...

Odpovědět

Já jsem Hraničářům taky naprosto propadla. Na Turnaj v Gorlanu jsem se hrozně těšilaa čtení jsme si opravdu užila, i když asi nemohu říct, že by se mi líbil víc než "mateřská" série :)

Datum 04.08.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: ...

Odpovědět

Já ti nevím, mě to přišlo i lepší, hlavně Halt byl v mládí opravdu pěkný bručoun, ale uměl si dobře rýpnout.. :D

Datum 04.08.2016

Vložil knižní svět

Titulek Hraničářův učeň

Odpovědět

Tuhle knihu už mám také přelouskanou a nemohla jsem si ji vynachválit :D

Datum 04.08.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: Hraničářův učeň

Odpovědět

Přesně, tyhle knihy jsou skvělé! :)