Toulky Londýnem a návštěva filmových studií!

09.09.2018 12:23

Už je to více jak týden, co jsem se vrátila z dvoudenního londýnského poznávacího zájezdu. Byl to vskutku velký zážitek. Jen si to představte, vidět všechna ta úžasná místa z filmů na vlastní oči. Britská metropole mě opravdu v mnohém očarovala. Je v ní opravdu živo, všude kolem proudí davy lidí, ale zároveň nemáte vůbec pocit, že by město bylo, jakkoliv anonymní. Kromě tradiční procházky centrem a návštěvy turistických atrakcí jsem měla možnost prozkoumat i filmové studie Harryho Pottera, což bylo samo o sobě dost kouzelné. Svou výhodu v sobě nesl i fakt, že jsme zvolili autobusovou dopravu, tudíž odpadlo řešení logistických problémů typu – „kde koupit jízdenku?“ „Jak se dostat z bodu A do bodu B?“, protože nás všude pohodlně odvezl náš vlastní dopravní prostředek. V tomto článku bych vám chtěla alespoň rámcově přiblížit atmosféru tohoto velkoměsta a podělit se o své zážitky, které budou doprovázeny fotografiemi (vytřídit je byl tedy výkon... )

***

Předně vás provedu malým exkurzem „WB Studio Tour London“, čili známými studiemi, kde se zrodila filmová legenda. Už při příjezdu jsme nevěřícně kouleli očima, protože „ty budovy“ jsou opravdu obří. Pokud se tam jednou vydáte, doporučuji obrnit se trpělivostí, protože si budete muset vystát „kilometrové“ fronty (nám zabrala asi 40. minut). Nicméně nevěšte hlavu, protože i při pomalém postupování si budete moci prohlédnout některé rekvizity (létající ford, přístěnek pod schody, bradavické kufry...). Pak už následuje ta zajímavější část, která se zahajuje nejprve s průvodcem v malém kinosále, kde hned zažijete krásné kouzlo (nebudu prozrazovat, o hodně byste pak přišli). Posléze se odeberete do „Velké síně“ a odtud pak pokračujete směle po vlastní ose.

(Bradavický expres jsme měli možnost prozkoumat i ze vnitř, kde na nás čekala pomyslná časová osa skrz celou sedmidílnou řadu.)

(Hůlky, svou tu má prý každý herec, filmový štáb, dokonce i J.K. Rowlingová)

(Koukněte na ty krásné detaily, úplně se mi z nich zbíhají sliny, nádhera!)

(Detaily kostýmů byly ohromujicí, já jsem třeba obdivovala náušnice "Lenky Láskorádové", ale i klobouky z "Krásnohůlek" byly dechberoucí)

Čeká na vás několik školních učeben, „Hagridova bouda“,“ Ministerstvo Kouzel“ i „začarovaný les“. Dále pokračujete přes venkovní prostory, kde vás přivítá známé obydlí tety a strýce, „Záchranný autobus“, či třeba velké kouzelnické šachy. Nesmím opomenout ani Příčnou ulici, nebo obří model školy čar a kouzel, kde vaše prohlídka končí (tedy pokud nepočítám obchůdek se suvenýry, skrz kterým musíte projít, abyste se dostali ven).

(Kabinet nejotravnějšího zloducha všech dob jsem si samozřejmně nemohla nezaznamenat. Ta ženská má, ale vkus..)

(Začarovaný les byl opravdu děsivý, zejména tedy pavouci. Nikdy jste totiž netušili, kdy znovu vyskočí)

(Máslový ležák nás tedy vůbec nenadchnul. Chutnal jako směsice kávy, karamelu a minerálky se šlehačkou na vrchu, ale co už. Člověk má přeci zkusit všechno..)

(Bradavice jsou úchvatné, tento model je nádherný. Atmosféru ještě dotváří i filmová melodie a tak máte pocit, jako by jste se propadli přímo do vaší oblíbené scény).

První den v Londýně jsme zakončili návštěvou muzea voskových figurín. Další den na nás pak čekala prohlídka tradičního turistického okruhu (při kterém jsme našlapali kolem patnácti kilometrů). Odpoledne byl ohlášen rozchod, při kterém jsme si mohli obstarat to, co každý uznal za vhodné. My jsme se šli podívat k divadlu, kde se hraje „Prokleté dítě“, navštívili místní obchůdek s čaji. Dali si „Fish and chips“ (bez toho by to ani nešlo) no a samozřejmě se zastavili v knihkupectví, odkud jsem si odnesla „Lady Mary“, která mě svou anotací zaujala.

(Pár momentek z katedrály, klid a mír..)

(Slavný červenný autobus jsem samozřejmně nemohla nechat bez povšimnutí!) 

(Výhled z "Londýnského oka" rozhodně stál za to, město jako na dlani!)

(Muzeum voskových figurín vás překvapí svými detaily, figury jsou totiž opravdu jako živé. A ano, "Agent 007" k Londýnu neodmyslitelně patří)

(Procházka "Královským" parkem, doplněna o svačinku v podobě teplé křupavé wafle..)

(Jedna výtečná místní klasika, doporučuji všemi deseti!)

(No a na závěr malá ukázka mých "suvenýrů", jak jinak než s kouzelnickou tématikou..)

Z tohoto krátkého dobrodružství si odnáším jen ty nejlepší vzpomínky. Jednou bych se na Britské ostrovy ráda vrátila, tentokrát však na delší dobu. Pokud stále váháte, zda se do Spojeného království vypravit, tak za sebe mohu říct jen jediné, tahle země vás uchvátí. Láska k tradicím a barvitá historie na vás dýchají ze všech koutů. Já návštěvy rozhodně nelituji, jen je škoda, že tak rychle skončila.  A co vy, chytáte se tam vypravit? Popřípadě, pokud už jste s Anglií měli tu čest, jaké jsou vaše dojmy?

***

Zpět

Vaše komentáře k novinkám

Datum 12.12.2018

Vložil Lucka Stefani (luckastefani.cz)

Titulek :)

Odpovědět

Do Londýna se plánuji vydat, ale vždy do toho něco přijde :/ Ale věřím tomu, že se tam jednou dostanu. Každopádně velice děkuju za pomyslnou návštěvu, tak nějak si zase říkám, že už bych se opravdu měla rozhoupat.
Jinak teda ten popis chutí Máslového piva zní opravdu zajímavě, ale mám pocit, že můj žaludek by to nedal :D

Datum 03.02.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: :)

Odpovědět

Věř mi, rozhodně to stojí za to! :) Já si třeba celý rok šetřím a pak v létě vždycky někam vyjedu. Moc ráda poznávám nová místa a ten zážitek z cestování určitě stojí za všechny prvotní strachy. :)

Datum 10.09.2018

Vložil TheMelorry (srdceknih.blogspot.cz)

Titulek ...

Odpovědět

Tak to musel být krásný výlet. Závidím. :))

Datum 29.09.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: ...

Odpovědět

Bylo to úžasné! :) Hned bych se tam s chutí vrátila!