Tisící Patro - New York jak ho neznáte!

25.08.2019 13:08

K. McGeeová- Tisící patro

Originální název: The Thousandth...
Rok vydání: 2016 (originál vydán 2016)
Počet stran: 416
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Egmont

Peníze zpředstavují prostředky!

New York, léta páně 2118. Uprostřed Manhattanu, v místech, kde kdysi stával proslulý Central park se nyní tyčí obrovská monumentální stavba, čítající tisíc pater. Je to vlastně takové menší město ve městě, přičemž váš společenský status je přímo úměrný patru, ve kterém bydlíte. Čím jste výše, tím lepší máte status. Každý by se rád podíval až na samotný vrchol, do víru společenské smetánky, která ovládá nuzné duše pod sebou. Peníze znamenají vliv, vliv znamená možnost intrikařit, vytvářet zamotané klubko lží, přetvářek a falešného přátelství.

Čím výše jste, tím hlouběji spadnete. Život nehraje čistou hru, a tak i ti, v nejvyšších patrech nemají všechno. Bohatství je sice studnicí nekonečných možností, ale lež má velice krátké nohy, daleko nedojde. Za pikle se tvrdě platí, a tou nejcennější měnou je život sám. Co všechno jste ochotni obětovat pro pomíjivý lesk a chvilkovou slávu? Zaplatíte největší cenu?

„Dnes večer jsem se skvěle bavil“, pronesl Zay Wagner, když doprovázel Avery Fullerovou ke dvařím luxusního střešního bytu jejich rodičů. Byli na večírku v newyorském Akváriu v osmistém třicátém patře, kde tančili v tlumeném světle vodní nádrže a známých tváří. Ne, že by Avery na tomto prostředí nějak záleželo. Ale jak vždycky říkávala její kamarádka Eris, párty je párty, ne?

„Já taky“. Avery naklonila hlavu se záplavou lesklých blonďatých vlasů ke snímači oční sítnice a dveře se odemkly. Usmála se na Zaye. „Dobrou“.

Zay ji vzal za ruku. „Napadlo mě, že bych mohl jít dál, když jsou tví rodiče pryč a tak...“

„Promiň“, zamumlala Avery, a předstírala zívnutí, aby zakryla rozmrzelost. Zay celý večer hledal důvody, aby se jí mohl dotknout, takže tohle měla tušit. „Jsem strašně unavená.“

Moderní velkoměsto v sobě skrývá mnoho lží a přetvařek!

Tisící patro“ je debutovým YA románem mladé spisovatelky Katherine McGee, která stejně jako mnozí její předchůdci sází na dobře prověřenou kartu moderních technologií a zasazuje svou příběhovou linii do dystopického „Velkého jablka“. Široké spektrum počítačových vymožeností, které si pro své příznivce autorka vysnila, doslova připomínají oblíbené scény z klasických sci-fi filmů, avšak ani ony zde nehrají prim, spíše jsou zdobným doprovodným prvkem, který má ve čtenáři vzbudit tu správnou atmosféru. Dodat celé šedi velkoměsta nový lesk a připomenout, že se nacházíme v blízké budoucnosti.

Velkým plusem je, že ačkoliv se primárně pohybujeme v USA, MCGeeová neváhá a nabízí krátký, i když letmý exkurz do evropských metropolí, díky čemuž celé dílo dostává reálnější a uvěřitelnější ráz. Myšlenka růžové budoucnosti však naštěstí nezastiňuje prvotní poslání celé knihy. Příběh cílí hlavně na vztahy a lidskou psychologii, vlastně jeho motivy připomínají známí americký sitkom „Gossip Girl“. Nejenže se s ním tematicky shoduje, ale lze zde natrefit i na určité podrobnosti týkající se chování ústředních protagonistů.

V tisícím patře skomíraly zvuky smíchu a hudby. Večírek končil, protože i ti nejbujařejší hosté konečně doklopýtali k výtahům a vydali se domů. Okna od podlahy až ke stropu vypadala jako obdélníky sametové tmy, ačkoli v dálce už tiše vycházelo slunce a obzor se barvil do okrova, světle růžova a

třpytivě zlatova.

Ticho však náhle protnul výkřik dívky padající k zemi. Její tělo se řítilo stále rychleji a rychleji chladným vzduchem.  

Za pouhé tři minuty měla dívka dopadnout na nemilosrdný beton Východní avenue. Ale zatím jí vlasy vlály jako prapor, hedvábné šaty jí obepínaly křivky těla a zářivě rudá ústa byla znehybnělá v dokonalém vylekaném O. Teď, v tomto okamžiku, byla krásnější než kdy dřív.

Dívčí čtivo, které je napěchované moderními vymoženostmi!

Celkově lze v knížce narazit na vícero postav, z nichž každá vypráví svůj příběh a svou verzi událostí, jež se tu více, či tu méně protínají s osudy ostatních. Právě díky možnosti různorodých úhlů pohledů do sebe jednotlivé pasáže skvěle zapadají a utváří napínavý celek, který pohltí zejména dívčí spektrum. Skombinovat existenci několika lidí do jedné ucelené linie není vůbec jednoduchý úkol, ale tady byl splněn na výbornou a je originálním zpestřením tohoto díla.

Shrnutím lze jen podotknout, že se jedná o skvělý úvod do série, který kromě nádherné původní obálky, nabízí i skvělou čtivost a dobrou zápletku. Ideální kombinace, pokud hledáte něco nenáročného, ale zároveň smysluplného. Za mě velké pozitivní překvapení, které musím nutně odrazit i v hodnocení v podobě maxima 5. z 5. hvězdiček! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu MegaKnihy, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Říká se, že před smrtí lidem proběhne před očima jejich život. Ale když se dívka přibližovala k zemi, nemyslela na nic jiného než na posledních pár hodin, na cestu, po níž se vydala a která zde

končila. Kéž by s ním nemluvila. Kéž by nebyla tak hloupá. Kéž by tam nahoru v první řadě vůbec nechodila.

Když správce doku našel, co zbylo z jejího těla, a otřesený ohlásil tu nešťastnou událost, věděl jen, že ta dívka byla první člověk, který za uplynulých dvacet pět let spadl z Věže. Netušil, o koho jde, ani jak se tam nahoru dostala.

Nevěděl, jestli spadla, jestli ji někdo strčil, nebo jestli se – pod tíhou nevyřčených tajemství – rozhodla skočit.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 26.08.2019

Vložil Maya

Titulek https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Zdá se mi, že knihu od někud znám, ale nemohu si vzpomenout

Datum 26.08.2019

Vložil Maya

Titulek Re: https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Se to nevložilo celé :(.
*Nemohu si vzpomenout odkud. Také mi ořipadá, že je to hodně originální. Jasně, známe kasty v young adult romanťárnách, ale dům s patry?

Datum 26.08.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: Re: https://www.maya-and-books.cz

Odpovědět

Určitě to není špatné čtivo, já z knížky byla nadšená a to většinou jsem k podobným typům spíše skeptická.. :D

Datum 26.08.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Tak tahle kniha mi šíleně připomněla film High-Rise, kde je též, čím vyšší patro, tím vyšší úroveň člověka. :D Zatím se jí tedy vyhnu, jelikož mám film ještě čerstvě v paměti. :)

Datum 26.08.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Ten film vůbec neznám, je aspoň dobrý? Mrknu se po něm.. :) Každopádně kniha byla vcelku originální a velmi čtivá, i když měla velmi omývaný motiv.. :D

Datum 27.08.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Je to šílený, zajímavý logický a zároveň nesmyslný. :D Dá se říci, že je důležité, zda ti to sedne, pokud ne, tak jsem si jistá, že se ti film vůbec nebude líbit.