Tady končí svět - Každý máme tajemství!

16.08.2017 13:15

Amy Zhamgová - Tady končí svět

Originální název: This Is Where..
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2016)
Počet stran: 248
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Přátelství na věky věků!

Janie a Micah, Micah a Janie nerozlučná dvojice mající své tajemství. Přátelé na věky věků, ale nikdo, absolutně nikdo se o tom nesmí dozvědět. Ačkoliv své hluboké pouto pečlivě střeží, tak oni dva o sobě vědí naprosto všechno, nemají totiž žádná tajemství. Jsou navždy spolu a vůbec nic je nedokáže rozdělit. Tedy alespoň tomu tak bývalo do doby, než oba nastoupily do posledního ročníku na střední, než se odstěhovala do nobl čtvrti a luxusního domu, který nenávidí. Najednou se všechno, úplně všecičko změnilo.

On je slušný kluk, možná tak trochu šprt, i když s matematikou svádí tvrdý boj. Je hodný, tichý, má smysl pro spravedlnost a nikdy, opravdu nikdy nepřekročí povolenou rychlost při řízení. Ona je všechno, co on ne. Hlučná, populární, plná touhy tvořit. Je královnou školy a sní o životě napěchovaném dobrodružstvím. Je to zkrátka jeho múza a tajná láska. Ovšem jednoho dne se Micah probudí v nemocnici a na nic si nepamatuje, snaží se ji najít, ale neúspěšně. Co se mezi nimi stalo té osudné noci, kdy pořádala obrovskou party? Proč se všichni tváří tak divně a nechtějí mu nic říct? 

Všechno končí. To je jasné. To je ta jednodušší část. V to věřím: v nevyhnutelné, v katastrofu, v apokalypsu. Těžší je přijít na to, kdy se to všechno začalo hroutit. Podle mě to šlo do řiti celou dobu, ale kdy jsme si toho konečně začali všímat?

 Poslední den toho léta před posledním ročníkem střední školy se Janie Vivianová odstěhovala. Seděli jsme naproti sobě každý u svého psacího stolu, okna mezi námi byla otevřená. Mezi parapety ležela police z knihovny, ale ona po ní nepřelezla. Taky nebrečela. Přemýšlela. To bylo horší.

„Vždycky se můžeš nastěhovat ke mně,“ navrhl jsem. A nebyl to tak docela vtip.

Neodpověděla. Seděla a vůbec se nehýbala, až na prsty. Ty nepřestaly mnout její oblíbený oblázek z Metafory od té chvíle, kdy jí rodiče řekli, že si má sbalit věci ze svého pokoje. Palec měla černý od fixy.

Jednou přijde apokalypsa a pak nastane konec!

Musím přiznat, že jsme k téhle knize přišla takříkajíc jako slepý k houslím. Martinus.cz mi ji prostě nabídl k přečtení a já souhlasila, aniž bych věděla, do čeho jdu, střílela jsem úplně na slepo a vyplatilo se to. „Tady končí svět“ je totiž přesně takové dílo, které si nejlépe užijete bez zbytečných spoilerů a informací. Zkrátka se musíte jen začíst a nechat se dějem samovolně unášet, jen tehdy si ho doopravdy užijete.

Amy je skutečně pozoruhodná vypravěčka a psát opravdu umí. I když jsou kapitoly poměrně krátké a je jich poměrně dost, tak i přesto obsahují nosné informace a napětí, které by se dalo krájet. Knížka v sobě střídá dva pohledy, respektive časové linie „předtím“ a „potom“. Přičemž ta první je většinou vyprávěna z pohledu hlavní hrdinky a lýčí nám události před onou osudovou party, naopak dějová line odehrávající se poté, přibližuje čtenářům pocity mužské pilotní postavy a ta už se odehrává v reálném čase. Vše je navíc doplněno dívčinými deníky, které jsou opravdu nádherně zpracované, protože Janie je umělkyně, a to je mimo jiné vidět na všem co dělá. 

DENíK JANIE VIVIANOVÉ

 Žila byla jedna malá holčička a ta si postavila domeček z fixů značky Skarpie. Byly levnější než pravé Sharpie a mnohem trvanlivější – aby se jich člověk zbavil, musel se nejdřív zbavit celé vrstvy kůže. Seděla na podlaze svého domečku a kreslila si po rukou, dokud se rodiče nezačali zlobit, že fixy jsou na papír, ne na kůži. A kromě toho, varovali ji, dostane otravu inkoustem.

Holčička tedy zastrčila fixy do kapsy a šla si stavět domeček ze sirek. Vysypala je z krabiček a dívala se, jak hoří skoro až ke špičkám prstů. Vždycky si něco přála a pak sirku sfoukla.

Skládala je do viklavých hraniček a představovala si, jak shoří, protože se jí zdálo, že by to bylo krásné. Skládala sirky výš a výš, dokud se učitelé nezačali zlobit, že malé holčičky by si neměly hrát s nebezpečnými věcmi. A kromě toho, varovali ji, je to proti školnímu řádu.

Žila byla jedna princezna, která byla opravdu hodně nešťastná!

Zhamgová napsala velice poutavý příběh o životě a mezilidských vztazích. O tom, jak je důležité si věřit, sdělovat své pocity a nikdy se neoctnout tváří v tvář svému neštěstí. Je třeba si uvědomit, co znamená opravdové přátelství a kdo statečně jsou naši kamarádi. „Nesmíme mlčet, musíme o svých problémech mluvit. Dospívaní není jednoduché, ale zvládnout se dá.“ Přesně takové je poselství, které chce spisovatelka poslat do světa. Tohle a spoustu dalších životních pouček si uvědomíte až ve chvíli, kdy knihu dočtete. Garantuji vám, že ve vás zanechá směs nejrůznějších pocitů.

Rozhodně nelituji času, který jsem s Janie a Micahem strávila. Jejich příběh totiž přinesl mnoho ponaučení a samotný konec vás donutí zamyslet se nad hodnotami, respektive tím, co je a není důležité. Osobně mne udivuje průměrné hodnocení, které toto dílo provází. U mě totiž obstálo daleko lépe, hodnotím tedy 4.5 z 5. hvězdiček a přidávám své vřelé doporučení. Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu Martinus.cz, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Můj mozek je tekutý. Cpou do něj jednu informaci za druhou, ale můj mozek je tekutý. Dotknou se hladiny, ta se zavlní a pak je zase hladká. To je na tom nejhorší. Cítím, jak se mozek vyprázdní, ale pak zapomenu i to.

Co si pamatuju, co mi říkali už dostatečně často, je tohle:

Konala se party. Konal se táborák a oheň se vymkl kontrole. Janiin dům vyhořel. Když dům hořel, byla tam spousta lidí, protože se konala party.

Ale Janie mezi nimi nebyla. Neřekli mi ale, kde byla nebo kde je teď. Nebo možná řekli. Nevím.

 Hodně spím. Když se vzbudím, obvykle je tam Dewey. To on mi řekl, že táta dělá směny navíc, aby zaplatil účty z nemocnice. On mi taky nejvíc povídá o tom požáru. Asi. Je tu pořád. Normálně je to kamarád na prd, takže je divné, jak je najednou vytrvalý. To asi ten Xbox.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 21.08.2017

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Díky moc za recenzi, už vím najisto, že do knihy jdu! :)

Datum 24.08.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Jsem ráda, že tě moje recenze přesvědčila, jelikož knihu je opravdu škoda minout! :)