Rudá volavka - Stvořena zabíjet!

26.08.2018 20:10

Jason Matthews - Rudá Volavka

Originální název: Red Sparrow 
Rok vydání: 2014 (originál vydán 2013)
Počet stran: 488
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Knižní klub

Moc dokáže doslova zabíjet!

Dominika Jegorová je mladá, úspěšná a ambiciózní dáma. Mluví se o ní jako o vycházející hvězdě ruského baletu. Velké osobnosti v oboru ji předpovídají zářivou budoucnost, plnou slávy a blahobytu. Jenže, její úspěch znamená překážku v životním snu někoho jiného. Svým přirozeným talentem zkřížila cestu své méně schopné spolužačce, která na přijetí do elitního baletního sboru dřela celý život. Rozhodne se proto konkurentku odstranit jednou pro vždy. Kdo by také toužil po umělkyni, která pajdá? Cesta na výsluní je holt nelítostná a musí se o ní bojovat.

Dívka se tak rázem ocitá v úplně jiné dimenzi. Poté, co se jí roztříštil její koníček se dostává do víru tajných služeb. Nepřetržité sítě, her, intrik a předstírání. Pokud chce přežít, a přitom si uchovat dekorum, bude se muset stát nejlepší ve svém oboru. Volavkou, která je sice krásná navenek, ale vražedná uvnitř. Její úkol je jasný, najít, identifikovat, a především eliminovat zrádce ve svých řadách. Jenže klubko polopravd se stále více zašmodrchává a ona už neví, komu může věřit. Jedno je, ale jisté, chce zůstat na živu!

Po dvanácti hodinách detekce sledování byl Nathaniel Nash od pasu dolů promrzlý. Na dláždění vedlejší moskevské uličky mu připadalo, že má nohy ze dřeva. Dávno se už setmělo, přesto pokračoval v detekci, jejímž cílem bylo napnout pavučinu sledovačů do krajnosti a znervóznit je natolik, aby se odhalili. Ničeho si nevšiml, žádné jednotky si nevyměňovaly místa, nikdo se za ním s odstupem neskrýval, žádné zvláštní zvuky za rohy bloků neslyšel, nic a nikdo nereagoval na jeho pohyby. Byl čistý? Nebo ho sledoval hodně početný tým? V samotné povaze téhle Hry spočívalo, že nevidět, kdo vás sleduje, je ještě horší než vědět, že vás mají pod dozorem.

Byl sice teprve začátek září, ale mezi první a třetí hodinou detekční trasy začalo sněžit. Pomohlo to zakrýt, že vystoupil z auta. Pozdě dopoledne Nate vyskočil z jedoucí Lady Kombi, kterou řídil Leavitt z expozitury. Leavitt změřil mezeru mezi nimi a sledovači, a když zahnuli za roh do ulice v industriální části města, beze slova zvedl tři prsty. Pak poklepal Nateovi na rameno. Sledovači z FSB, Federální služby bezpečnosti, je během tří vteřin nedohnali a projeli kolem Natea ukrytého za hromadou sněhu. Leavitt je odvedl pryč. Nate nechal svůj aktivní mobilní telefon registrovaný na ekonomickou sekci velvyslanectví v Leavittově autě. FSB tak klidně mohla přes retranslační stanice přístroj zaměřovat nejméně další tři hodiny. Když Nate vyskočil z auta, natloukl si koleno. Prvních několik hodin ho měl ztuhlé, ale ten v něm díky zimě bolest necítil. Padla tma a Nate se procházel, skrýval a proklouzával přes polovinu Moskvy, aniž zahlédl cokoli podezřelého. Zdálo se, že je opravdu čistý.

Knížka, která je inspirovaná skutečnými událostmi!

Ještě, než tato kniha spatřila světlo světa, byl tady jeden docela obyčejný muž. Jmenoval se Jason Matthews. Vystudoval žurnalistiku a přesídlil do hlavního města Spojených států amerických. Doufal, že získá vysněnou práci v nějaké příjemné redakci, místo toho, ale přišla nabídka od federálních tajných služeb. V kariérním žebříčku se vyšplhal až na posty nejvyšší. Mnoho toho prožil, stejně joho viděl. Až po odchodu na penzi nastal čas ke splnění pisatelského snu. Právě psaní mu sloužilo jako terapie, při níž své lehce poupravené zážitky zformuloval do napínavého špionážního thrilleru.

Již od prvních okamžiků si autor nebere servítky. Děj je přímočarý, bez příkras a jakkoliv dlouhých romantických, či vedlejších scén, které by mohly působit coby rušivý element. Jeho pozornost je soustředěna především na práci. Na více jak čtyři sta stránkách jemně odhaluje delikátní tajemství špionážní praxe. Jak sám ostatně zcela otevřeně uvádí, některé postupy a metody jsou změněny tak, aby neodhalovaly jádro pudla, ale princip zůstává stejný. A tak vás při čtení tohoto díla bude zaručeně mrazit v kostech.

Nate sáček opatrně otevřel a přidržel ho roztažený. MARBLE sáhl dovnitř a vyndal baterie, které technici pečlivě zabalili v laboratořích ve Virginii. Na oplátku vhodil do sáčku dva disky. „Odhaduju, že na těch discích bude přibližně pět metrů složek,“ prohlásil. „Že nechám pozdravovat.“

 Nate si všiml, že starý špion dál přemýšlel v objemu papírových složek, ačkoli kradl digitální tajemství. „Díky. Je tam i shrnutí?“ Centrála požádala Natea, aby MARBLEOVI připomněl, že u každé předávky potřebují souhrn, aby mohli stanovit priority pro překlady a zpracování zpráv. „Ano, tentokrát jsem nezapomněl. Na druhém disku je také nový telefonní seznam úřadu. Několik změn, ale nic překvapivého. Také je tam plán mých zahraničních cest na příští rok. Vždy pro ně hledám nějaké pracovní zdůvodnění. Podrobnosti jsem uvedl,“ vysvětloval MARBLE a hlavou kývl směrem k diskům.

 „Těším se, až se sejdeme mimo Moskvu,“ prohlásil Nate. „Rozhodnutí je na vás.“ Čas utíkal. Došli spolu na konec uličky a vraceli se zpátky.

Tahle série se vám zaručeně dostane pod kůži!

Postavy i prostředí působí opravdu realistickým dojmem. Navíc díky četnému střídání několika pohledů máte možnost zformulovat si o celé záležitosti svůj vlastní obrázek. Porozumíte tomu, proč jednotlivý hrdinové jednají tak, jak jednají, protože jim doslova a do písmene vidíte do hlavy. Pilotní charaktery „DIVU“ a „Nathea“ si navíc nelze nezamilovat. A tak jim budete držet palce od začátku až do konce. Mimochodem závěr prvního dílu je opravdu šokující, takže u něj buďte opravdu obezřetní!

Pro milovníky kvalitních krimi a napínavého čtení je „Rudá volavka“ jasnou volbou. A mimochodem, pokud jste to ještě nepostřehli, tak jsme se v březnu dočkali i filmové adaptace, která ovšem není pro slabé povahy. Já teď budu muset co nejrychleji vyrazit do knihkupectví, protože nutně potřebuji vědět, jak si bude osud s hlavními protagonisty i nadále pohrávat. Pro mě je to jeden z nejlepších románů tohoto žánru a jednoznačně ho doporučuji vaší pozornosti. Jednoznačných 5. z 5. hvězdiček! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Na zlomek vteřiny se podíval na MARBLEA a vzápětí se oba dali do pohybu. Odhodili starosti kvůli špionskému prášku, zapomněli na všechno ostatní. Nate pomohl staršímu muži svléct si tmavý kabát a současně mu ho obrátil naruby, takže se z něj najednou stal barevný a jiného střihu, špinavý a odřený na loktech a ve švech. Pak pomohl MARBLEOVI do kabátu vklouznout. Sáhl do kapsy a vyndal starou kožešinovou beranici. Byla prožraná od molů a používal ji pro vlastní maskování, ten ji však narazil MARBLEOVI na hlavu. MARBLE z kapsy vyndal brýle se širokými obroučkami a jednou nožičkou oblepenou bílou náplastí. Nasadil si je na nos. Nate hmátl do jiné kapsy a vyndal krátkou tyčku. Namířil jí dolů, pružinový napíná uvnitř cvakl a najednou Nate držel v ruce hůlku, kterou vtiskl MARBLEOVI do ruky.

Moskvan středního věku zmizel, protože ho během osmi vteřin nahradil vetchý penzista v levném oblečení, který se stěží šoural o holi. Nate ho mírným postrčením nasměroval ke křižovatce a stanici metra. Použít metro sice bylo v rozporu se všemi příručkami, protože agent se mohl pod zemí snadno ocitnout v pasti, ale pokud by se tak MARBLE dostal pryč z oblasti, stálo by to za to. Jeho maskování by mělo ošálit i řady bezpečnostních kamer na nástupištích.

 „Odlákám je odsud,“ dodal ještě Nate, zatímco se MARBLE sehnul a začal se šourat ke křižovatce. Starý špion se na něho ještě jednou podíval, sice podmračeně, ale klidně, a mrkl. Tenhle člověk je legenda, pomyslel si Nate. Ten se jeho prioritou stalo odlákat sledovací vozy a přimět je, aby se vydaly za ním, pryč od MARBLEA. Ani on sám se však nesměl nechat zadržet. Disky v kapse by starého muže zabily stejně jistě, jako kdyby ho zadržela skupina sledovačů.

  

James Patterson - Zpovědi podezřelé

Originální název: Confessions of a Murder Suspect
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2012)
Počet stran: 328
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 03.09.2018

Vložil Casion

Titulek my-fantasydream.blog.cz

Odpovědět

Videla som kúsok filmu a námet ma celkom zaujal, ani som netušila, že to je podľa knižnej predlohy, vďaka za info :-)

Datum 04.09.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: my-fantasydream.blog.cz

Odpovědět

Film je průměrný, kniha je rozhodně lepší, to mi věř! :)

Datum 27.08.2018

Vložil TheMelorry (srdceknih.blogspot.cz)

Titulek Pěkná recenze

Odpovědět

Kniha mě hodně zaujala a rozhodně mám v plánu si ji přečíst, i když to není zrovna žánr, který obvykle čtu. Mimo jiné se mi líbí prostředí Ruska, ve kterém se kniha odehrává. :)

Datum 04.09.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: Pěkná recenze

Odpovědět

Zrovna u tebe jsem si jistá, že by si kniha celkem šplhla. Jelikož je pro tebe, jak dělaná. Myslím, že nebudeš zklamaná.