Nyxia - Kdo získá všechno?

15.01.2019 20:21

Scott Reintgen- Nyxia

Originální název: Nyxia
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2017)
Počet stran: 392
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: King Cool

Život je jen zboží, jako cokoliv!

Deset vyvrhelů dostalo od osudu přímo hvězdnou příležitost. Mají možnost vyhrabat se z chudoby, napravit staré křivdy, začít od píky. Stačí jen vyhrát vstupenku na Eden, planetu, jež se v mnohém podobná matičce Zemi. Místo, kde se těží tajemná nyxie. Inteligentní hmota, která dokáže, jak léčit, tak i zraňovat. Jenže právě díky téhle černé substanci je Babel comunications tou nejbohatší společností široko daleko. Pro své černé zlato a nebývalé zisky udělá doslova cokoliv. Třeba pošle deset mladých lidí bojovat na život a na smrt.

Osm vyvolených zajistí sobě, i svým bližním blahobyt, slávu a velký obnos peněž. Stanou se z nich milionáři. Vylodí se v nové éře. Dostanou možnost prozkoumat nové zákoutí. Má to však jeden háček, Adamity, humanoidní druh, který se v mnohém podobá člověku, ale svou bratrskou rasu nesnáší. Na své teritorium jsou ochotni vpustiti jen mladé mozky. Právě osmička nejlepších se má stát novým nástrojem v rukou oligopolní těžařské firmy. Ovšem, co když se za líbivým pozlátkem ukrývá druhá, méně příznivá tvář?

„Všichni víte, proč jste tady.“

U stolu je nás deset. Do jednoho přikývneme, jako bychom v tom měli jasno.

Na opačném konci konferenčního sálu stojí osm nejbohatších mužů a žen světa. Včera večer jsem si půjčil od Pjeje telefon, abych si je prohlídl. Babel communications. V roce 2036 spolkli Google. Na jednomu blogu se píše, že už pěknou řádku let jsou takovým stínem NASA. Ať dělají cokoliv, vypadají při tom dobře. Všichni mají na sobě stejný oblek v uhelné barvě. Dress code s kouřovým nádechem. Z naleštěných bot a ramen přímo čiší investiční síla.

Jenže to už se světla v sále, místnost sama i celý svět obracejí k muži, který se právě chystá promluvit. Marcus Defoe. Je taky černoch, ale mezi náma dvěma je propastný rozdíl. Zatímco já jsem polovinu svého života prožil tak nějak mimo, v bezměsíčné noci, tenhle člověk ovládne každou situaci, do které vkročí, V celém jeho postoji je něco královského. Jak se naklání, jakým tonem mluví, jak se přímo nese. Zamíří k nám a mou myslí se mihne záblesk pantera. Celý se leskne a září, takže si skoro nevšimneme drápů.

Meziplanetární hrátky o to, jak neztratit své vlastní já!

Nakladatelství „King cool“ řečeno moderním jazykem opravdu válí. Po veleúspěšné knize „Medvěd a slavík“ obdařuje své příznivce neméně vydařenou novinkou z mezigalaktického prostředí. První díl trilogie s názvem „Nyxia“ vás již na první pohled zaujme svou neotřelou obálkou. Jenže může toho svým čtenářům nabídnou daleko více než jen krásný zevnějšek. Ostatně hodnocení na goodreads, které dosahuje bezmála plného počtu bodů mluví samo za sebe. Jestli se řadíte mezi hrdé fanoušky „Hunger games“, „Akta Iluminae“ nebo „Lovu stínů“, tak byste si tuto chystanou pecku rozhodně neměli nechat ujít.

Jedná se o neuvěřitelně čtivý příběh se spoustou emocí, které přetékají skrze stránky knih a zarývají se svému čtenáři přímo do srdce. O spletité vztahy, či neočekávané zvraty se autor postaral opravdu na jedničku. Myslíte si, že jste kápli božskou a víte, kam se bude děj dál ubírat? Omyl, protože zatímco vy marně spekulujete o dalších možných, či nemožných krocích svých oblíbenců, Scott mezitím rozehrává novou scénu, která zboří všechny dosavadní mýty.

Dá se to hrát na hodně způsobů. Můžu být zticha a mít oči a uši otevřené. Asi bych hodně odpozoroval, ale ostatní by mě taky mohli mít za špiona. Nebo si taky můžu vybrat ty nejsilnější soupeře a těch se držet. Nebo se můžu přidat do party, a třeba radši do dvou.

Někdo mi poklepe na rameni a já málem přepadnu přes zábradlí. Poznávám toho kluka u ranní schůzky. Jednoho z těch dvou, kdo sebou trhli při slově rakovina. Možná je tu ze stejného důvodu, jako já. Možná má doma někoho, jako je moje máma, někoho, kdo potřebuje pomoc, kterou jim zajistí smlouva s Babylonem. Vypadá, že je ze středního východu. Jeho oči jsou plejádou hnědi. Různé odstíny, poskládané jako puzzle. Kůže pod i nad maskou má docela tmavý nádech. I přes celý ten konvertor je vidět, že se usmívá.

„Ahoj“, začíná váhavě. Pozdrav doprovodí zdvořilým pokývnutím, jako by se bál, že zařízení nebude fungovat. „Jmenuju se“ – ukáže si prstem na hrudník – „Bilál“. Pokyvuji hlavou a napřáhnu k němu ruku „Emett“.

Pozdravíme se. Podívá se přes zábradlí. „Vau, docela výška. Obrovská loď co?“ „To teda jo. V Detroitu nic takového nemáme.“ Odpovídám a měřím si tu vzdálenost.

Máte rádi nové dimenze, špetku napětí a mládí v akci?

Velkou pochvalu spisovatel zasluhuje zejména za vykreslení hlavních postav. Prim tu hraje Emett, mladý dospělý, který je správný klaďas celým svým coulem. Nicméně ani on není bez chybičky. Marně se snaží zapadnou do kolektivu, získat prvenství v náročném konkurzu, a přesto zůstat sám sebou. Ti mocní z něj totiž chtějí mít bezduchý živý nástroj, prostřednictvím nějž mohou popravovat své nepřátele, avšak on se zuby, nehty drápe na světlo.

Sečteno a potrženo, jedná se o obstojný úvod do dobře vypadajícího sci-fi trháku. Dějová linie má stoupající tendenci a protagonisté vám přirostou k srdci. Jestli hledáte něco nenáročného, ale plného akčních scén. Tak rozhodně dejte této novince šanci. Na pulty českých knihkupectví se dostane někdy v půlce února. Za mě solidních 4. z 5. hvězdiček jako příslib do budoucna! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také předobjednat a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Znovu se obrátím na Defoa. „A co se stane, když to neudělám? Půjde k soudu?“ Defoe zavrtí hlavou. „Takhle primární právo nefunguje. Když hlavní poškozený odpustí, pak musí odpustit všichni.“ „Takže co? Zavřete ho?“

„Jistěže ne,“ Defoe se zatváří, jako by odpověď byla všem zřejmá. „Vrátí se ke svým povinnostem.“ Pevněji sevřu meč v ruce. „To není fér.“ „Tak to naprav,“ odpoví. „Nemůžeš si stěžovat, že to není fér, když soudcem jsi ty sám.“  Takže, buď ho zabiju já, nebo bude osvobozen? To je pitomost.“ „Pokud chceš vynést rozsudek, tak prostě máchni tím mečem.“

Na ramenou cítím váhu Defeovy výzvy. Chce po mně příliš, Doktor Karpinski se dívá ven z místnosti, už teď je napůl duchem. Je to jen další test. Babylon chce zjistiti, jak se zachovám v roli soudce. Dokud bude Karpinski naživu, jeho temný čin mi bude pouštět žilou, oslabovat mě. Stejnými chodbami jako já se mnou bude kráčet možný vrah. Mohl by zaútočit znova. A příště se mu to může podařit.

„Tohle je jediný způsob?“ Přiložím mu čepel na krk. Karpinsky na ten dotyk kovu vůbec nezareaguje. Je už tak napůl mrtví. Defoe přikývne na souhlas. „Ano, jediný způsob“. Zopakuje po mně. Přikývnu, jako že to chápu. Rozhodnutí je snadné. „Jsi to nejlepší ze mne, a to nejlepší z mámy.“ A je to pravda, protože táta řekl, že to tak je. Nechám meč spadnout na zem, Zazvoní Karpinskimu u hlavy jako porušený slib.

 

 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 17.01.2019

Vložil Lucy Lillianne

Titulek lucy-lillianne.blogspot.cz

Odpovědět

zrovna dneska zacinam cist :-)

Datum 03.02.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: lucy-lillianne.blogspot.cz

Odpovědět

Přeji, ať se kniha líbí! :)

Datum 15.01.2019

Vložil Maya

Titulek maya-and-books.cz

Odpovědět

Naprostý souhlas, byla to pecka :)

Datum 03.02.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: maya-and-books.cz

Odpovědět

Já už se nemohu dočkat druhého dílu! :)