Největší showman - Úsměv je to nejcennější na světě!

04.02.2018 18:34

Michael Gracey - Největší Showman

Originální název: The Greatest Showman
Rok uvedení do kin: 2017
Jazyk originálu: Angličtina
Délka filmu: 105 minut
Hlavní role: Hugh Jackman

Nechť ta nejlepší show započne!

P.B. Barnum není nikým jiným než chudým krejčovským synkem, který se se svým otcem potlouká Spojenými státy a snaží si vydělat aspoň na chleba. Jednou je jejich cesta zavane až do sídla zámožné americké smetánky. Právě tam se seznámí se svou životní láskou, blonďatou dívenkou, která je pro něj však nedostupná. Jak by se ji také mohli dvořit, vždyť ona má vše, co by si jen mohla přát a on je jen obyčejný bídák. Po smrti svého otce je Barmun odkázán jen sám na sebe, přichází o střechu nad hlavou a je nucen dát se ke stavařům železnic, aby získal nějaký ten peníz. Nicméně ani po letech dřiny a utrpení nedokáže zapomenout na svou dětskou zamilovanost a velké sny.

Vrací se do města, aby získal tu, jíž patří jeho srdce. Jenže by ji rád dal něco víc než jen svou oddanost. Touží po blahobytu a uznání, ale hlavně po úsměvech, které by mohl lidem rozdávat. Sní o lepším světě. A právě z těchto fantazijních představ se zrodí cirkus, místo, kde je možné zažít tu nejkouzelnější show na světě. Místo, kde je možné dotknout se hvězd. Tak tedy vstupte a bavte se, představení začíná!

***

Pohledný principál si prospívá cestu až ke svým nejtajnějším přáním! 

La la land vnesl do kin muzikálový duch a získal si nemalý věhlas svých diváků. Byla to doslova bomba, která k velkému plátnu přilákala i ty, kteří tento žánr zrovna dvakrát nevyhledávali. Největší showman se snaží na tohle velké fiasko navázat, a tak kromě Rebbeci Fergoson, která si paradoxně zahrála slavnou operní divu, všichni poctivě zpívají, co jim hrdlo ráčí. Hugh Jackmann si tak stejně jako hlavní hrdina plní své dávné touhy! Všechno se vlastně děje tak, jak by se dalo očekávat.

Film lze obecně vymezit jako biografický muzikál, nutno podotknout, že tohoto konceptu se mladý debutující režisér Michael Gracey držím opravdu zuby nehty, jelikož se od naplánované šablony neodtrhne ani o centimetr. Sází doslova a do písmene na jistotu. Obří efekty jsou vždy střídavě doplňovány chytlavými písněmi, které se pohybují v bezpečných vodách popu. Ovšem garantuji vám, že po odchodu ze sálu, vám všechny songy budou znít v hlavě ještě hodně, hodně dlouho.

***

Předvídatelná klasika, na které si snad každý najde něco svého! 

Nutno podotknout, že ani životopisná linie nevybočuje ze starého dobrého středu. Krásný dětský románek otrhaného kluka a dívky z lepší společnosti plynule přechází v rodinný život, proklatý pohádkovou idylkou. Bezejmenný muž se propracuje až na vrchol společenského žebříčku. Sem tam musí sice překonat nějakou tu překážku, ale buďte si jistí, že nakonec dojde ke svému šťastnému konci. Pokud se však pídíte po něčem jako je hlubší psychologie postav, či osobitá zápletka, tak jste vedle, jak ta jedle. Showman je totiž klasický romantický film, který cílí na masového diváka.

Rozpočet okolo osmdesáti milionů je rozhodně poznat, vždyť audiovizuálními efekty se to během více než stominutového snímku jen hemží. Je to zkrátka typický rodinný film, který neurazí, ale ani velkolepě nenadchne. Klišé a víra v lepší zítřky je doslova a do písmene hlavní náplní tohoto snímku. Přesto jsem z kina odcházela nadšená, protože mi pan P.B. poskytl přesně to, co jsem potřebovala – rozptýlení a příjemně strávený čas. Určitě se na „Největšího showmana“ ještě někdy podívám. Zatím mu dávám pěkných 3.5 z 5. hvězdiček!  Trailer je k dispozici ZDE

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 04.02.2018

Vložil Aires

Titulek https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Výborná recenze :) I když muzikály moc nemusím, tenhle film chci vážně vidět :) Všichni si ho moc chválí :)

Datum 08.02.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Děkuji moc! :) Určitě je to hezký film a nelituji toho, že jsem ho viděla (a rozhodně ne naposledy..) :)