Láska mezi písmenky - Zamilovanost dokáže divy!

26.08.2017 22:35

Jodi Picoultová.. - Láska mezi písmenky 

Originální název: Off the Page
Rok vydání: 2016 (originál vydán 2015)
Počet stran: 349
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Bylo nebylo, ale asi spíše bylo!

Deliah je vcelku nevýrazná šestnáctiletá středoškolačka, která mnohem radši tráví svůj čas s nosem zabořeným v knize nežli ve společnosti svých spolužáků. Možná právě díky její neskonalé lásce ke knihám se ji podaří opravdový zázrak. Vzkřísí jednu z pilotních postav pohádkového příběhu „Mezi řádky“. Díky jejímu přání přichází do našeho světa krásný princ Oliver, naopak na jeho místo ve dvojrozměrné dimenzi nastupuje Edgar, syn spisovatelky, která pohádku stvořila. Oba chlapci se musí potýkat s nástrahami jejich nových životů. Zatímco Oliver se musí naučit být správným americkým středoškolákem, Edgar je vystavěn roli hrdiny a zachránce.

Nicméně všechno není tak růžové, jak se zdá. Knížka totiž začíná mít dost změn, které v ní oba chlapci provedli a snaží se vrátit zpátky k starému dobrému šťastně až na věky. Nicméně tento návrat může mít daleko hlubší důsledky, než se na první pohled zdá. Hoši se tak musí pustit do boje s časem a rozložit si své priority, zvítězí pravá láska, či předepsaný konec? 

Neberte si to osobně. Vůbec netvrdím, že nejste důležití. Jakmile jste se pustili do čtení, probudili jste svou představivostí celý příběh.

 Opravdu v lese spadne strom, když jeho pád nikdo neslyší? Opravdu žije postava v knížce, kterou nikdo nečte? Když očima hltáte řádky a příběh se vám přehrává v hlavě, postavy se dají do pohybu, promlouvají k vám a ožívají.

Komu příběh vlastně patří? Spisovateli, který jej vytvořil? Postavám, které ho rozvíjejí? Nebo snad vám, čtenářům, kteří mu vdechnete život?

 Možná jeden nemůže existovat bez ostatních.

 Možná že bez téhle kouzelné trojice by příběh byl jen prázdnými slovy na papíře.

Láska i hory přenáší, je tomu opravdu tak? 

Lásku mezi písmenky společně napsaly dvě ženy, a to sice matka s dcerou. Možná je zezačátku také dobré připomenout, že se jedná o druhý díl série, ten první „Mezi řádky“ u nás zatím nevyšel. Avšak nevěšte hlavu, jelikož jeho vydání se chystá u nakladatelství CooBoo. Pokud jste tedy výše zmíněnou úvodní knihu nečetli nezoufejte, děj se dá lehce pochopit i bez toho. Navíc v prvních pár kapitolách nás autorky stručně seznámí s událostmi, které „Lásce mezi písmenky předcházely“.

Asi vám nemusím říkat, že si při čtení velice rychle uvědomíte, kam se to celé budu asi tak ubírat. Není divu, přeci jen jde o pohádkový konec, a tak je happy end více než žádoucí. Ovšem i přesto vás příběh okouzlí, je totiž neuvěřitelně miloučký. Navíc hrdinové jsou milý a v žádném případě se nejedná o černobílý kontrast. Třešničku na dortu mají na svědomí zajímavé filozofické pasáže, které celý děj skvěle doplňují. 

Na Olivera jsem čekala celý život, takže byste řekli, že další čtvrthodina navíc mě nevytrhne. Jenže během téhle čtvrthodiny je Oliver poprvé sám a bez dohledu v autobuse. V autobuse, který je plný těch nejbezcitnějších, nejzlomyslnějších a nejzákeřnějších stvoření na světě -  středoškoláků.

Chodit na střední je jako se každé ráno vzbudit a vší silou narážet čelem do stejné cihlové zdi. Každý den jste svědkem Darwinovy teorie o přežití nejsilnějších v praxi -  evoluční výhody, jako dokonale bílé zuby, pevná prsa nebo třeba fotbalový dres, je to jediné, co vás může zachránit před tyrany, kteří se živí strachem vyděšených prváků. V takových chvílích vypadají přinejmenším třikrát větší, než doopravdy jsou, a prváci si po setkání s nimi připadají jako nicky. Po letech strávených ve škole už vím, jak na sebe nepoutat pozornost. Máte pak větší šanci, že vás nechají být.

Jenže Oliver nic z toho neví. Až doteď byl vždycky středem pozornosti.

Každý občas potřebuje nějaký ten životní zázrak!

Důležitou roli tu hraje především fantasie, ta je při čtení přímo nepostradatelná. Bez ní si asi jen těžko představíte plochý svět, mezery mezi stránkami, které je nutno přeskočit, či portál z copyrightu. Jen je trochu škoda, že se většinou pohybujeme právě v „papírové“ respektive pohádkové dimenzi, namísto té naší. Myslím si, že Jodi by mohla celému příběhu dodat více šťávy, ale bohužel se tak nestalo.

Co na to říci? Spisovatelky nám předhazují krásné, miloučké a úsměvné čtivo. Pokud máte mladší sourozence, pořiďte jim jeden exemplář, pokud chcete po knize sáhnout sami, tak vězte, že se jedná o skvělý relax na jedno (ideálně letní) odpoledne. Mně se tohle dobrodružství vážně líbilo, dost jsem se u něj nasmála a pobavila. Hodnotím 3.7 z 5. hvězdiček! Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Obleču se, vyčistím si zuby a zamířím dolů po točitých schodech. Přemýšlím, odkud se line ta božská vůně, která zaplavila celý zámek. Nakonec zjistím, že za ni může královna Maureen. Má na sobě stříbrný superoblek a ruce, až po zápěstí ozdobené platinovými náramky, má zabořené v míse těsta.

„Dobré ráno, Edgare!“ pozdraví mě a vesele se usměje. „Jak se ti spalo?“

 „Dobře, dokud neletěl kolem ten drak“

 „Máš pravdu, vážně vstává brzo,“ zamyslí se. „Časem si zvykneš.“

Vezmu si z pekáče ještě teplý koláč a souhlasně zamručím. Maureen zaváhá a váhavě se usměje. „Říkala jsem si... Nevadilo by, kdybych přišla na zkoušku, až dopeču? Nikdo si nás nepřečetl už několik týdnů... tak by snad nevadilo, kdybych strávila ještě hodinu tady nad čokoládovými taštičkami?“

Neodpovím hned a Maureen si začne pomalu otírat ruce do utěrky.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 03.09.2017

Vložil TheMelorry (srdceknih.blogspot.cz)

Titulek Pěkná recenze

Odpovědět

Moc pěkná recenze. Knihu bych si taky ráda přečetla, rozhodně se na ní chystám. :)) Bohužel je tak málo času a tak moc skvělých knih. :)))

Datum 05.09.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Pěkná recenze

Odpovědět

Děkuji moc, až budeš někdy chtít "něco lehčího", tak je tahle kniha výborná volba! :)

Datum 30.08.2017

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Knížku mám na seznamu, snad se k ní dostanu :)

Datum 05.09.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Byla by to škoda, kdyby ne. Je moc fajn.. :)