Ideální svět - Vybočovat je špatně!

28.10.2019 22:08

 Theresa Hannig - Ideální svět

Originální název: Die Optimierer
Rok vydání: 2019 (originál vydán 2017)
Počet stran: 344
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Omega

Kam patříš? 

Evropská unie měla být symbolem blahobytu a sjednocení všech, avšak nic netrvá věčně, a tak i na toto společenství jednou dojde. Píše se rok 2031 a EU struktura se nenávratně rozpadá, stává se pouze součástí dějin. Nejsilnější kontinentální státy však nechtějí zůstat osamocené, proto si vytváří vlastní formaci, nástupnickou organizaci s přízračným jménem Spolková republika Evropa. Tyto špičky starého světadílu jsou přesvědčené, že kapitalismu, již odzvonilo, proto přichází s revolučním modelem optimálního blaha, jenž se vrací ke komunistickým kořenům a inklinuje k moderní formě diktatury.

A k nezištné kontrole všech obyvatel tentokrát neslouží strana, ale instituce zvaná „Agentura pro životní poradenství“, její zaměstnanci se postarají doslova o každého a každému dají, co jeho jest. Nemusíte se složitě shánět po zaměstnání, životním stylu, ani hledat jádro pudla – jednoduše si zamluvte schůzku u jednoho z mnoha vedoucích pracovníku, projděte pohovorem a začněte žít v novém ideálním seskupení, kde je každý na svém místě.

Lusknutím prstů e-mail odeslal, a ještě jednou si zkontroloval svůj vlastní občanský profil.
Sociální body: 980
Poslední dobrý skutek: pomoc při policejním vyšetřování vandalismu.
Už jen dvacet bodů a povýšení měl jisté.

Co sebou přináší blízká budoucnost?

dystopickými příběhy z budoucnosti se doslova roztrhl pytel, dnes je to „moderní“ žánr, avšak položme si otázku, zda veškeré tituly, jenž do něj knihkupci s oblibou řadí skutečně dostojí svému jménu. Někdy se totiž jedná o dost pochybný marketingový tah, ale v tomto případě nešlápnete vedle! Theresa Hannnig skutečně ví, o čem píše a pomocí svého talentu vdechuje život Německu, ve kterém byste s relativně malými obměnami chtěli pobývat i vy sami. Prostředí, v němž se celá dějová linie odehrává je vykreslené více než zdařile, kromě všelijakých moderních technologií nahlédnete pod pokličku sociální politiky, zdravotnictví, či obsazenosti pracovního trhu.

Prim zde hraje Samson, muž po třicítce, který je mírumilovný, lehce obsedantní a až fanaticky důvěřující v systém, v němž vyrůstá a realizuje se. Vždyť, co může být lepšího než populace lidí, kde každý ví, co je jeho posláním? Milující civilizace, v níž jsou vymýceny nemoci, kriminalita i chudoba. Nicméně nenechte se zmást, za všechno se platí a idea plné svobody je více než jen pomíjivá.

Tak jako se do hodinového strojku dokonale zasadí poslední šroubek, tak jako se kousek skládačky hodí jen na jediné místo, tak by měli lidé po životním poradenství najít své místo ve společnosti...

Najednou si Samson uvědomil, že všichni tito lidé jsou na svém místě. Toto bylo místo, které jim bylo systémem, společností, ekonomikou optimálního blaha předurčeno. Byla to strašidelná představa...

Technický pokrok je požehnáním nebo zkázou lidstva?

Jestliže vás nadchla stará dobrá klasika v podobě „1984“, či třeba fragmentovské dílko „Banka těl – mladší“, tak si zajisté „Ideální svět“ musíte pořídit do své knihovničky. Zprvu by se mohlo pozdávati, že proměnná s jedním ústředním hlavním hrdinou je již od počátku odsouzena k neúspěchu, ale nenechte se zmást. Jistě, jeden mužské element je možná tím, na koho se obracejí světla reflektoru, ale rozhodně se nejedná o žádný nudný prvek. Jednotlivé pasáže svižně odsýpají, o zvraty a překvapení není nouze a čtenář se ve finále od knížky nebude moci odtrhnout.

 Pokud si chcete dát na pár dní pauzu od fantasy, či milostných románů a ponořit se do něčeho, co vás jednoznačně pohltí, tak byste měli sáhnout právě po této autorce. Antiutopické politicky laděné sci-fi rozhodně nabídne mnoho podmětů k přemýšlení a celé zakončení probouzí nehynoucí zvědavost a potřebnost pokračování! Za mě jednoznačně jedna z nejlepších sérií letošního roku, proto nemohu jinak, než hodnotit plným počtem 5. z 5. hvězdiček! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Samson pustil volant a vyhlédl ven. Za okny se míhaly tucty volebních plakátů. Velké, malé, pestře potištěné hesly a portréty. Někdo však tváře politiků zohyzdil. Z očí zbyly jen začmárané černé fleky a z úst trčely špičaté zuby. Samson dvakrát zamrkal a zakroutil očima ve směru hodinových ručiček. V levém oku se z pohotovostního režimu okamžitě probudila komunikační čočka a v zorném poli se mu rozprostřel poloprůhledný závoj rozšířené reality.

V tuto chvíli byl aktivní navigační software, který ho decentní modrou šipkou informoval o trase. Samson pomalu klouzal pohledem po plakátech, aby čočkou natočil co možná nejvýmluvnější záběry, a video hned poslal policii.

Před nastávajícími volbami do spolkového sněmu by občané přeci jen měli mít možnost vytvořit si vlastní názor.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 01.11.2019

Vložil Casion

Titulek https://my-fantasydream.delicate-flower.com/

Odpovědět

Zaujala ma obálka a po obsahovej stránke vyzerá kniha tiež fajn, vďaka za recenziu.

Datum 03.11.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://my-fantasydream.delicate-flower.com/

Odpovědět

Je skvělá, snad se ti bude také líbit aspoň tak, jako mně! :)

Datum 29.10.2019

Vložil Enthu

Titulek https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Tak tohle rozhodně musím zkusit. Zní to tak dobře a je mi jasné, že by se mi to i hodně líbilo. Díky za tip. :)

Datum 03.11.2019

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://enthusiasm-for-books.blogspot.com/

Odpovědět

Je to skvělá kniha, opravdu mě nadchla! :) Snad se bude líbit i tobě! :)