Fangirl - Vejška má být dobrodružství!

30.08.2015 12:03

Rainbow Rowellová - Fangirl

Originální název: Fangirl 
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2013)
Počet stran: 456
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Yoli

Vejška je od toho, abys poznala nový lidi!

Cath a Wren jsou osmnáctiletá dvojčata, která spolu sdílí úplně všechno oblečení, trable s rodiči, i lásku ke knihám o Simonu Snowovi. Jenže jednoho krásného dne se tahle sesterská "idylka" změní v noční můru. Wren totiž přijde s nápadem, že by na vysoké škole měly bydlet každá zvlášť. 

To pro Cath není zrovna dvakrát dobrá zpráva, na rozdíl od její sestry je totiž spíše introvert. Spíše než "reálnou společnost", vyhledává spíše tu virtuální, kde na internetu píše fanfikce o Simonu a Bazovi. Představa nekonečného bludiště školních budov a nových obličejů v ní vyvolává přímo děs a hrůzu. A k tomu všemu se zdá, že se ji její sestra vzdaluje každým dnem víc a víc. 

***

"Je to jak nemocniční pokoj, akorát menší. A bez televize." "Máš krásnou vyhlídku na kampus,"nedal se. Wren přešla k onku. "Můj pokoj má vyhlídku na parkoviště." "Jak to víš?" zeptala se Cath. "Google Earth." Wren se nemohla dočkat, až se vrhne do víru středoškolského života. Se svou spolubydlící - Cortney - to rozebírala už celé týdny.

Bravůrně vykroslený vysokoškolský život v kombinaci se skvělými postavami!

Příběh nás zavede do prostředí vysokoškolského kampusu. Značná jeho část se odehrává na kolejích v  Poundově budově. Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že příběh nese nudný, místy až "monotónní" charakter běžného vysokoškolského života. Není tomu zdaleka tak, autorka si totiž naprosto excelentně poradila s celou zápletkou příběhu, takže vám, ani nepřijde, že se vlastně nacházíte pořád na jednom místě. Zároveň však napsala tak jednoduchý a milý příběh, který vás zaujme především díky své věrohodnosti. 

Největší důraz příběh klade na postavy samé, vidíme tedy, jak se postupně vyvíjí a utváří mezi sebou vazby. Největší změna je nicméně patrná na samotné Cath, která se v průběhu celé knihy odhodlává pomalu vylézt ze své ulity, zjišťuje, že se dokáže vypořádat se svým životem sama, bez pomoci své sestry a zajisté, dojde i na lásku. Nic z toho, však vám jako čtenáři nepřipadá přemrštěné a zbytečně kýčovité, naopak je to miloučké a taky trochu bezstarostné. 

"Podvádíš," protestovala Cath. "Jen jsem nás popstrčil," prohlásil, "abysme se líp rozjeli." Sebrala mu tehdy sešit a začala psát přes jeho text, vpisovat do něj, vtěsnávat na okraje stránek nové repliky a škrtat věty, které už byly přes čáru. (Nick někdy stylistickými nápady moc plýtval. Potom připsala pár vlastních odstvaců. Už si zvykla psát na papír, i když se jí pořád někdy stýskalo po klávesnici...

Krásné zakončení, které dozajista potěší nejednu čtenářku ( i čtenáře )!

Ano, na konci příběhu samozřejmě nechybí ani "Happy end", nicméně není nafouknutý, ani přeslazený. Je to prostě, takový ten konec, který dozajista potěší každého čtenáře. 

Myslím si, že po téhle skvělé knize si dám Rainbow Rowellovou do svého knižního hledáčku. Už teď na mě doma čeká její prvotina - Eleanor & Park.  Doufám, že bude stejně skvělá a nenucená, jako právě Fangir. Mno a co se týče hodnocení, tak Fangirl si ode mne vysloužila 4 z 5 hvězdiček. Jednu hvězdičku strhávám za místy nudné fanfikce o Simonu a Bazovi. Místy jich tam bylo zkrátka až moc, jsem toho názoru, že ta prvotní dějová linie z Cathina života byla zkrátka daleko zajímavější.

" Já mám strach," začala profesorka, "strach, že nikdy nezjístíte, co doopravdy můžete dokázat. Že nikdy neuvidíte - že já nikdy neuvidím-, jaké se ve vás skrývají. Máte pravdu, nic z toho, co jste v minulém semestru odevzdala, nedosahuje kvalit Simona Snowa a Mágova dědice. Ale mělo to v sobě takový potenciál.  Vaše postavy se chvějí jako struny, Cath, jako by se snažily samy dotvořit a vyskočit z papíru."

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 03.09.2015

Vložil Ellí

Titulek Komentář k recenzi :)

Odpovědět

Další pozitivní recenze na tuto knihu! Už se upřímně nemůžu dočkat, až si ji také přečtu, jen se trochu bojím, že vzhledem k mému aktuálně strašně nabitému programu to ještě chvilku potrvá... :)

Datum 04.09.2015

Vložil Nasťa

Titulek Re: Komentář k recenzi :)

Odpovědět

Určitě ji musíš zkusit, čte se opravdu krásně a ještě jsem nepotkala nikoho, kdo by ji hodnotil opravdu negativně! :)