Dash a Lily - Kniha přání!

19.12.2015 20:22

 R. Cohnová a D. Leviathan - Dash & Lily 

Originální název: Dash & Lily's Book of Dares
Rok vydání: 2014 (originál vydán 2010)
Počet stran: 276
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

O Vánocích se opravdu dějí zázraky!

Lily, zbožňuje Vánoce a vše s nimi spojené, dle ní jsou to nejkrásnější dny v roce. Jenže letos je bude muset strávit úplně sama, rodiče totiž odjeli na Fidži, aby tam oslavili své svatební výročí. Dědeček se zase rozhodl navštívit přítelkyni na Floridě. Zatímco její bratr Langston by chtěl přečkat svátky se svým přítelem Bennym. Jenže jak zabavit Lily?

Plán je prostý, vezme se jeden červený zápisník, do kterého se pro případného nálezce napíše prvních pár úkolů, které bude muset splnit a ukryje se nenápadně do antikvariátu, mezi staré knižní vazby. Tam ho najde právě Dash, jehož rodiče schodu okolností jsou oba na svátky vánoční mimo město. Což mu nijak zvláště nevadí, ba naopak, Dash totiž Vánoce nijak zvláště nemusí. Tihle dva hrdinové jsou úplně odlišní, jako noc a den. Nicméně i tak si pomocí rudého zápisníčku vytváří křehké přátelství. Dokáže však, jejich deníčkové dobrodružství přerůst v něco víc?

Představte si to: Jste ve svém oblíbeném antikvariátu a prohlížíte regály. Dostanete se do oddělení, kde mají knihy vašeho oblíbeného autora, a tam, nenápadně vklíněný mezi dobře známé hřbety knížek, se na polici schovává červený poznámkový zápisník. Co uděláte? Myslím, že je to celkem snadná volba: Vytáhnete ten červený zápisník a otevřete ho. A pak uděláte, cokoli po vás bude chtít.

Vánoční atmosféra na vás dýchá z každé stránky!

Ano, jak již bylo nastíněno výše, příběh se odehrává právě ve vánočním čase, v obrovském velkoměstě jménem New York. Samotná sváteční atmosféra je v knize opravdu velmi patrná. Avšak, příběh sebou nese daleko větší, poslaní, než je jenom to, aby své čtenáře svátečně naladit. Opravdové jádro tkví v nalézání odpovědí na zapeklité životní otázky. 

Ovšem i přesto, že se v knize místy objevují složitější myšlenky, tak neztrácí na své čtivosti, možná právě naopak. Děj se sice vyvíjí zdánlivě v poklidném tempu. Nicméně postupem času zjišťujete, že vyprávěčský styl obou autorů vás vlastně popohání k tomu, abyste četli dál. Pokud k tomu ještě navíc přidáte dva poměrně inteligentní hlavní hrdiny, tak si myslím, že máte na pár dlouhých večerů o zábavu postaráno! 

Přiznám se, že jsem nikdy neslyšel o francouzském pianismu, ačkoli kdyby se mě cizí člověk na ulici (s buřinkou na hlavě, to se ví) zeptal, jestli si myslím, že Francouzi jsou od přírody pianisté, bez váhání bych mu dal kladnou odpověď. Protože jsem se v cestičkách mezi regály ve Strandu vyznal lépe než doma u rodičů (rozumějte v obou domovech u obou rodičů), přesně jsem věděl, kam zamířit – do oddělení hudebnin. Dokonce se mi zdálo až nefér, že mi řekla jméno autora.

Milý příběh, který vás určitě nezklame!

 Z a zmínku stojí i skutečnost, že samotní autoři do poslední kapitoly neměli tušení o tom, jak příběh skončí. Každý z nich, totiž psal pouze kapitoly, které se týkaly jeho postavy, a pak to e-mailem posílal tomu druhému. Nicméně lehká spisovatelská improvizace se na kvalitě příběhu vůbec negativně neodrazila. Možná právě naopak. Řekla bych, že dějová linie je díky tomu naprosto nepředvídatelná a tak je čtenář až do posledního slova napjatý a nejistý, co se samotného konce týče. 

Pro mě byl počin Davida Leviathana a Rachel Cohnové skvělou relaxační četbou, které rozhodně nechyběl originální námět. Osobně si myslím, že tuhle knihu byste rozhodně neměli nechat bez povšimnutí, zvláště co se této roční doby týče! Za sebe dávám knize krásných 3.5 z celkových 5 hvězdiček a těším se na další literární počiny těchto dvou spisovatelů. Doufám, že se ještě odhodlají sepsat dohromady  nějakou tu knihu, spolupráce jim totiž evidentně svědčí!  Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Tak jo. Žádné podvádění. Co tě na obalu té knížky zarazilo (kromě toho, že na něm není žádná grafika)? Zamysli se nad tím a pak otoč list. Tak tohle bylo snadné. Úplně mě zatahalo za oči, že v titulu knihy stálo „v historické perspektivě“, když správná vazba měla znít „z historické perspektivy“. Stačilo si přece uvědomit, že pojem perspektiva můžeme nahradit úhlem pohledu, a spojení „v historickém úhlu pohledu“ by bylo naprosto nesmyslné. Obrátil jsem list.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 20.12.2015

Vložil Aires

Titulek Dash a Lily

Odpovědět

Výborná recenze :) Na čtení této knížky se chystám, ráda bych se k ní dostala, teď když jsou ty Vánoce :)

Datum 23.12.2015

Vložil Nasťa

Titulek Re: Dash a Lily

Odpovědět

Myslím, že tahle kniha si o vánoční čtení přímo říká! :)