Čarodějka v zácviku - Být učněm je fuška!

04.03.2018 23:06

James Nicol - Čarodějka v zácviku

Originální název: The Apprentice Witch
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2016)
Počet stran: 308
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Fragment

Vítejte ve světě plném čarodějek!

Arynwin je čerstvě patnáct, což znamená, že se musí podrobit té nejtěžší kouzelnické zkoušce ze všech. Examinaci, která má za cíl změřit výši jejich magických schopností. Pokud uspěje, stane se plnohodnotnou čarodějkou a bude přidělená do svého vlastního města, kde se bude starat o každodenní potřeby obyvatel. Jenže při slavnostním ceremoniálu přezkoušení na Úřadě pro čarodějnické záležitosti v Kingsportu se něco hrozně zvrtne a pro Arywin takovýto vývoj situace nevěstí vůbec nic dobrého.

Jen díky dobrým konexím své babičky, kdysi jedné z nejlepších kouzelnic své doby, dostane dívka ještě jedno malou šanci. Čarodějek je v důsledku války nedostatek a každá sebemenší magická pomoc se opravdu cenní. A tak Wyn ověnčená bronzovou měsíční broží „čarodějnické učednice“ vyráží vstříc novým dobrodružstvím do malého městečka jménem Limb. Místa, kde lišky dávají dobrou noc. Na takovém odlehlém, světem zapomenutém kraji se ji přeci nemůže nic zlého stát. Nebo snad ano?

Čarodějky odjakživa pomocí kouzelných symbolů nazývaných glyfy krotí, ovládají a využívají magii kolem nás. Existují čtyři základní glyfy a dva vedlejší. Magii si představujete jako nit a glyf jako jehlu. Jedno bez druhého nám příliš neposlouží.

 Čarodějka jednou nebo více glyfy přitahuje magii k sobě a v okamžiku, kdy se spojuje magie s glyfem, vznikne kouzlo. Všechny čarodějky používají stejné sady glyfů, ale schopnosti každého z nich a dostupné množství kouzel je každá kouzla zcela jedinečná.  – PŘÍRUČKA PRO ČARODĚJNÉ UČEDNICE

Ten pravý kouzelný příběh pro dlouhé chvíle je konečně tady!

Máme tady další magický příběh, na rozdíl od světa z péra J.K. Rowlingové v něm jsou kouzla na denním pořádku. O existenci magie všichni vědí, čarodějky se tak nemusí schovávat a mít obavy o svůj krk. Vybraní šťastlivci ji dokonce dokáží ovládat pomocí čtyř základních a dvou pomocných glyfů, což jsou tajemné symboly, jejichž původ je značně nejistý. S jejich dopomocí dokáží k sobě přitahovat kouzla, které je možné nalézt stejně jakou jakoukoliv jinou surovinu, ve volné přírodě.

Celý děj se sice odehrává ve smyšleném světě, ale ten není nikterak vzdálený od toho, ve kterém žijeme. Lidé jezdí v autech a autobusech. Používají telefon, či rádio. Jedinou odlišností je značná pověrčivost místních. Různé ochranné amulety, kamínky nebo zvonečky jsou totiž běžnou záležitostí bez které pomalu ani nemůžete vytáhnout paty z domu. Bezpečnost a ochrana jsou totiž dvě naprosto nejdůležitější věci!

Všechny čarodějky Hylundu,“ hlásal plakát, „vaše země si vás žádá! Ještě DNES se přidejte k nám!“  Arian wyn zírala na elegantní ženu hrdě shlížející z plakátu. Měla zlaté a bujné vlasy a zářivě rudé rty. Na sobě měla námořnicky modrou uniformu a na ní stříbrnou hvězdu čarodějky absolventky. Arianwyn se podívala na vlastní plášť a na místo, kde se brzy také bude třpytit hvězda.

Zvony v dálce odzvonily celou a jejich hlas prořízl lomoz hustého ranního provozu. Auta se hrnula ulicí jedno za druhým a čas od času se ozvalo ječivé zatroubení klaksonu. Jestli tu bude ještě chvíli takhle okounět a fantazírovat, tak přijde pozdě. Sebrala tašku, prohopkala davem kolemjdoucích, proběhla vysokou bránou z tepaného železa a vydala se za směrovkami, jež ji vedly k zápisu. Vy­stoupala po schodech a otevřenými dveřmi vešla do dlou­hé nablýskané chodby.

Kolem ní pospíchaly další čarodějky, některé hrdě vystavovaly na odiv zářivé hvězdy i úsměvy a nejrůznější úřednice a tajemnice se stohy papírů a desek. Bzučelo to tu vzrušeným brebentěním a ve vzduchu visel pach vlhkých vlněných kabátů a dezinfekce. Arianwyniny mokré boty na naleštěné podlaze pískaly. 

Prvotina mladého spisovatele pro všechny fanoušky Harryho Pottera!

Čarodějka v zácviku je poměrně typickou knihou pro mládež, ve které nesmí chybět ani pořádně nesnesitelná mrcha, která dokáže hlavní hrdince udělat ze života doslova peklo na zemi. Naproti tomu velké překvapení v sobě skrývá poměrně propracovaný vývoj hlavní postavy, která si celkem ochotně bere poučení ze svých počátečních selhání a snaží se je napravovat, což se ne vždy povede tak, jak bylo původně zamýšleno. Dalším velkým pluse přináší bezpochyby humor, který má v knížce opravdu silné slovo.

Musím říct, že ačkoliv se jedná primárně o dílko, které cílí na čtenářky okolo 13-16 let, tedy mladší věkovou kategorii. Na své si přijdeme i my starší. Debut britského autora Jamese Nicola je vskutku příjemným čtením, které vám rychle uteče. Já nevím, jak to ti Britové dělají, ale na tajuplné příběhy mají zkrátka čich! Jisté podobnosti s Harrym Potterem se sice nevyhneme, ale i přesto jde o velmi kvalitní dílo, které si vaši pozornost rozhodně zaslouží! Za mě pěkné 4.5 z 5. možných hvězdiček!  Touto recenzí bych velmi ráda poděkovala e-shopu eReading.cz za poskytnutí recenzní e-knihy, TAM si můžete také přečíst i samotnou ukázku z knihy!

Bronzová brož si hověla na tmavém kabátě, jako by   tam byla odjakživa. Co se to stalo? Ředitel se obrátil k čekajícímu publiku.

„Dámy a pánové, navzdory neklasifikovanému měření s potěšením udělujeme slečně Flintové měsíční brož. Tu získává studentka, která vykazuje určitý potenciál, ale její síly se ještě plně nerozvinuly. Úřad pro čarodějné záležitosti je pod nesmírným tlakem a máme tu pozici, která by jinak zůstala neobsazena.“

Arianwyn hořely tváře. Co se v té kanceláři stalo? Znovu se podívala na babičku, ale její tvář zůstávala skryta ve stínu. Co udělala?

Zazněl skomíravý potlesk, který skončil stejně náhle jako začal. Profesorka Newamová popošla o kousek blíž a promluvila přímo k Arianwyn: „Panu řediteli zřejmě záleží víc na přízni Rady starších než na dodržování postupů a protokolu.“

Pak vrhla babiččiným směrem kyselý pohled a pokra­čovala. „Vím o jednom městečku, vlastně spíš větší vesnici, poměrně odlehlé. Určitě se nechají přesvědčit, aby vás přijali jako nekvalifikovanou čarodějku. Budete se tam mít báječně, o tom nepochybuji.“

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 11.03.2018

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Britové a čarodějové, to jde asi dohromady :D
Super recenze :)

Datum 11.03.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Děkuji moc, jsem ráda, že se líbí! :)