Caraval - Nenechte se pohltit tajemstvím!

13.07.2017 13:57

Stephanie Garberová - Caraval

Originální název: Caraval
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2017)
Počet stran: 407
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Egmont

Lze se vzepřít svému osudu?

Dvě nejlepší přítelkyně a zároveň sestry Scarlett a Donatella neměly nikdy na růžích ustláno. Celý svůj život prožily daleko na všemi zapomenutém ostrově zcela odříznuté od civilizace, jen ve společnosti svého despotického otce. Dívky se už nejednou pokusily z jeho tyranských spárů uniknout, ale nikdy to nebylo nic platné. Pokud jedna z nich něco provede, vždy si to odskáče ta druhá. Teď, zdá se přicházejí lepší časy, Scarlett má totiž domluvené manželství daleko od domovského území a z celého srdce doufá, že v něm nalezne štěstí pro sebe i sestřičku.

Pár dní před její svatbou se, ale stane něco neuvěřitelného, dívky dostanou pozvánku na Caraval. Velkolepou show plnou magie a nejrůznějších podivností. Vítěz navíc získá zbrusu novou cenu v podobě jednoho splněného přání. Děvčata vždy tajně snila o možnosti se této hry zúčastnit a teď se skutečně naskytla. Jenže Scarlett čekají za nedlouho námluvy, může odjet, aniž by si jejich papá něčeho všiml? Koneckonců dva dny zábavy přeci nikomu neublíží! Avšak, co když se z nevinného rozptýlení stane něco víc, něco, co je schopno vám dočista změnit život? 

Scarlett se vzbudila s pocitem, že ztratila něco důležitého. Na rozdíl od většiny dnů, kdy po probuzení přemlouvala oči, aby se otevřely, dlouze si protahovala jednotlivé končetiny a až pak vstala a opatrně se rozhlédla kolem sebe, se jí tentokrát oči otevřely naráz a ve stejném okamžiku se posadila.

Všechno se s ní houpalo.

„Opatrně.“ Julian ji zachytil ještě předtím, než se na lodi pokusila vstát – pokud se tedy těm neckám, do kterých se vměstnali, dalo říkat loď. Příhodnější bylo spíše slovo kocábka. Vešli se do něj jen taktak.

„Jak dlouho jsem spala?“ Scarlett se chytila okrajů plavidla a zaostřila na své okolí.

Naproti ní Julian ponořil do vody obě vesla, opatrně, aby ji nepocákal, a pokračoval dál po neznámém moři. Voda vypadala téměř růžově, s malými víry tyrkysové barvy, které se zvětšovaly s tím, jak měděné slunce šplhalo výše na oblohu.

Vše je jen iluze, nic není skuečné. Jde pouze o zábavu!

Prvotina americké autorky Stephanie Garberové sází na osvědčené milníky žánru Young Adult. Magie, dobrodružství, napětí a nakonec trochu omšelý, rádoby milostný trojúhelník. Tyto prvky nepředstavují v branži knih pro mladé dospělé vskutku nic neobvyklého. Jenže Caraval je jiný, než valná většina jeho předchůdců. Kromě klasických aspektů v sobě totiž skrývá i něco víc, totiž nečekané zvraty a nepředvídatelné chování postav. Myslíte si, že jste odhadli, kterým směrem se bude děj ubírat dál? Vskutku jste o tom přesvědčeni? Omyl, dámy a pánové, omyl, který vám spisovatelka hned v další kapitole ráda ukáže. A konec? Ten byl pro mě osobně snad největším překvapením!

Důležitou roli zde hraje především prostředí. Ačkoliv o okolním světě toho víme opravdu poskromnu, přičemž ani postupování příběhem nám toho moc neodhalí. Na druhou stranu o magickém Caravalu se toho dozvíme až, až. Včetně jeho naprosto nevyzpytatelné magie a způsobu, jakým jako celek funguje. Hlavně, „nezapomeňte, že je to všechno jen hra a nic není skutečné“. Nicméně, co kdyby náhodou přeci jen bylo? Změnila by tato skutečnost životy těch, kdo se ho zúčastnili, jednou pro vždy?

„Já…“ Scarlett přestala protestovat, když přešel ke skříňovým pendlovkám z růžového dřeva. U nich stály dva páry bot a na jejich štítě visela po obou stranách dvě ramínka s oblečením.

„Jako by ti někdo chtěl pomoct.“ Do Julianova hlasu se vrátil posměšný tón.

Scarlett se to snažila ignorovat a opatrně se k nim přiblížila. Vedle pověšeného oblečení stála na pozlaceném stole s měsíčními hodinami oblá váza s rudými růžemi a vedle ní mísa s fíkovým chlebem, skořicovým čajem a vzkazem.

Pro Scarlett Dragnovou a jejího společníka

Jsem velmi potěšen, že jste přijali mé pozvání.

Legenda

Vzkaz byl napsán na stejném papíru se zlatými okraji jako dopis, který byl Scarlett doručen na Trisdu. Přemýšlela o tom, jestli Legenda věnoval takové úsilí všem svým hostům. Nechtělo se jí věřit, že by byla tak výjimečná, ale zároveň si neuměla představit, že by mistr Caravalu chystal osobní uvítání a rudé růže pro každého návštěvníka.

Velkolepý přííběh, který vás ohromý, chytne a nepustí! 

Za zmínku stojí i postavy, sami o sobě. Zatímco na prvních stránkách budete mít pocit, že byste Scar nejraději zavraždily a ukryli někam daleko, aby vám nechodila na oči. Tak s přibližujícím se závěrem se váš postoj bude pomalu měnit, až ji nakonec začnete mít i docela rádi a to nemluvím o Julianovi, kterého jsem si doslova zamilovala, stejně jako mnohé vedlejší postavy. Jen je trochu škoda, že se ke slovu více nedostala  Scarlettina mladší sestra Dona, která by si pozornost určitě také zasluhovala.

Celý magický svět mi trochu připomínal bláznivou Říši divů a tajuplnou zemi Oz. Nicméně troufám si říci, že obě dokonce překonal. Na to, že se jedná o spisovatelčinu prvotinu, musím jedině smeknout! Doufám, že na pokračování, které už se připravuje, nebudeme muset dlouho čekat. Nutně ho totiž potřebuji už teď. Hodnotím samozřejmě 5 z 5 hvězdiček.

Dívka si odkašlala a začala šlapat ještě usilovněji. „Vítejte, vítejte v Caravalu! Té největší show na pevnině i na moři. Uvnitř zažijete více zázraků než většina lidí za celý život. Budete se moci napít kouzel ze šálku a koupit si sny v lahvičce. Ale předtím, než zcela vstoupíte do našeho světa, si musíte zapamatovat, že to vše je jen hra. Co se stane za touto branou, vás může vyděsit, či nadchnout, ale nenechte se tím obelstít.

My se vás budeme snažit přesvědčit, že to je skutečné, ale všechno je to jen představení. Svět imaginace. Chceme, abyste jím byli uchváceni, ale dávejte pozor, abyste jím nebyli uneseni příliš daleko. Sny, které se vyplní, mohou být nádherné, ale mohou se také změnit v noční můry, pokud se neprobudíte.“

Dívka se odmlčela a šlapala rychleji a rychleji, až se zdálo, že výplet jejího kola zmizel a pak se Scarlett ztratil z očí ve stejnou chvíli, kdy se otevřela kovaná brána.

„Pokud se chcete hry zúčastnit, jděte tudy.“ Cestu po levé straně náhle osvítily louže hořícího stříbrného vosku, díky nimž stezka ve tmě zářila. 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.