Bajky Barda Beedleho - kouzelné poučení!

02.04.2018 18:03

J.K. Rowlingová - Bajky Barda..

Originální název: The Tales of...
Rok vydání: 2008 (originál vydán 2008)
Počet stran: 128
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Albatros

Kouzelnické pohádky plné poučení!

Pohádky a nejrůznější historky mají sloužit zejména jako mravní poučení pro nejmenší. Máme si z nich odnést, že člověk má být čestný, hodný a pomáhat ostatním. Dobro vždy zvítězí nad zlem. Laskavé srdce bude odměněno, kdežto to prohnilé se dočká odplaty. Také kouzelnické ratolesti slýchali nejrůznější příběhy, ale na rozdíl od nás mudlů v nich není magie vnímána jako něco nadpřirozeného a prapodivného, ale jedná se o běžnou součást každodenního bytí.

Bard Beedley žil v patnáctém století, ale víme toho o něm poměrně málo. Jedna zachovalá dřevořezba nám ukazuje, že měl neobyčejně dlouhý a hustý plnovous. Pokud bychom měli vycházet z obsahuje jeho tvorby, tak ta poukazuje na autorův vřelý vztah k nečarům. Považuje je za příjemné společníky, kteří jsou spíš nevědomí, co se světa, čar a kouzel týče, ovšem nikoliv zákeřní. Ve svých bajkách, které se čtou dětičkám na dobrou noc upozorňuje na fakt, že každá kouzelná formule má svou cenu a nic se nesmí brát na lehkou váhu.

V jednom domě malé holčičce ve spánku zmizely bradavice, ztraceného osla našlo přivolávací kouzlo ve vzdáleném trnitém houští a jemně ho uložilo do stáje, nemocné dítě polil odvar z dobromysli, takže se probudilo zdravé a usměvavé. Ve všech domech sužovaných nemocí a žalem udělal čaroděj vše, co bylo v jeho silách, hrnec po jeho boku postupně přestával sténat a chroptět a byl znovu tichý lesklý a čistý. „Tak co, hrnku?“ zeptal se roztřesený čaroděj ve chvíli, kdy se na oblohu vyhouplo slunce.

 Hrnec si říhl, vyplivl bačkoru, kterou do něj čaroděj hodil, a nechal se ji navléknout na mosaznou nohu. Když se pak společně vydali zpět k čarodějovu domu, byly kroky hrnce konečně ztlumené. Od onoho dne však čaroděj vesničanům pomáhal stejně jako před ním jeho otec, aby hrnec neodhodil bačkoru a nezačal opět skákat.

Starý příběh dostal druhou šanci i nový vzhled!

Tuhle tenkou knížečku, která je skvělým doplněním série o čaroději s jizvou na čele, bylo možno spatřit na pultech knihkupectví již v roce 2008. Tehdy se jednalo o malou, modrou nevýraznou obálku. Minulý rok přišla změna, v podobě nového kabátku, který má rozhodně potenciál zaujmout nejednoho nového příznivce kouzlení. Avšak obsah zůstal téměř netknutý. Autorka si pro nás přichystala pět krátkých příběhů, které navíc umně doplnila o trefné ilustrace. A samozřejmě nesmí chybět ani odborný nadhled bradavického ředitele, který k vyprávění připojil i svá moudra.

Velkým plusem je zejména vykreslení postav, které rozhodně nejsou ploché a jednotvárné. Kromě kýžených vlastností, jakými jsou čestnost a ochota přiložit ruku k dílu, se tu setkáváme i s temnou stránkou lidské existence, chamtivost, touha po moci a sebestřednost. Každý hrdina je něčím jiný a nikdo není „jen dobrý“ nebo „jen zlí“ v každém se mísí jeho světlá i temnější stránka. Nakonec si každý z nás v pohádkách najde to své. Někdo zábavu a někdo životní lekci.

Vysoko na kopci v začarované zahradě, ukrytá za mohutnými zdmi a chráněná mocnými kouzly, tryskala fontána příznivé sudby.

Jednou do roka, vždy v době mezi sluncem východem a západem nejdelšího dne roku, se jedinému nešťastníkovi dostalo příležitosti probojovat si cestu až k fontáně, vykoupat se v jejích vodách a po zbytek života se pak těšit přízni osudu. Onoho určeného dne mířily k zahradě stovky lidí z celého království tak časně, aby ještě před rozbřeskem dospěly k jejím zdem. Muži i ženy, bohatí i chudí, mladí i staří, čarodějové i mudlové se scházeli v temnotě a každý z nich doufal, že právě on bude tím jedním, který bude smět do zahrady vstoupit.

Na okraji shromážděného davu se setkaly tři čarodějky, každá obtížená vlastním břemenem žalu, vyprávěly si navzájem o svých strastech a čekaly na svítání.

 První z nich se jmenovala Asha a trpěla chorobou, již nedokázal vyléčit žádný z léčitelů. Doufala, že ji fontána jejich příznaků zbaví a umožní jí žít dlouhým a šťastným životem.

Bajky jsou milou povinností pro každého správného fanouška!

 Příběh tří bratří se dokonce objevil na filmovém plátně, coby vysvětlení původu relikvií smrti. Magických předmětů, které propůjčují jeho majiteli ohromnou moc díky níž se stává téměř neporazitelným. Rozhodně se jedná o záležitost, která se těší velké popularitě z řad fanoušků Harryho Pottera. Pokud tedy milujete svět J.K.Rowlingové, tak vězte, že tohle je něco, co by vám nemělo uniknout.

Já sama jsem opravdu ráda, že jsem se k bajkám konečně dostala. Rozhodně se jednalo o velice zajímavé dílo, jehož čtení jsem si opravdu užila. Nyní mám v plánu pustit se i do dalších doprovodných knih. Breedleyho zcela určitě doporučuji vaší pozornosti a dávám maximální hodnocení 5. z 5. hvězdiček! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu MegaKnihy, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

,,Fontána příznivé sudby“ je pohádkou nadčasovou a natolik oblíbenou, že se stala předmětem dosud jediného pokusu obohatit vánoční oslavy v Bradavicích o divadelních představeních. Náš tehdejší učitel bylinkářství, profesor Herbert Beere, nadšený příznivec ochotnického divadla, přišel s návrhem upravit tuto dětmi milovanou pohádku do podoby vánočního představení pro učitele i studenty. Já sám jsem tehdy byl mladým učitelem přeměňování a Herbert mě pověřil zajištěním,, speciálních efektů“, k nimž patřilo vytvoření plně fungující fontány příznivé sudby a miniaturního travnatého pahorku, po němž měli naše tři hrdinky a jeden hrdina zdánlivě stoupat vzhůru, zmíněného dojmu bylo dosaženo tím, že se pahorek pomalu propadal pod jevištěm a mizel obecenstvu z dohledu .

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 07.04.2018

Vložil TheMelorry (srdceknih.blogspot.cz)

Titulek Pěkná recenze

Odpovědět

Knihu jsem četla, není to tak dávno a je vážně skvělá. Pro HP milovníky je to nutnost. :))

Datum 08.04.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: Pěkná recenze

Odpovědět

Přesně, souhlasím! :) Jsem vážně ráda, že se mi dostala do rukou! :D

Datum 05.04.2018

Vložil Casion

Titulek my-fantasydream.blog.cz

Odpovědět

Milujem tieto príbehy, knihu mám doma v slovenskom aj anglickom vydaní a veľmi sa mi páči, hoci priznávam, že obálka sa mi páči viac pri starom vydaní ako pri novom :D

Datum 08.04.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: my-fantasydream.blog.cz

Odpovědět

Mně se teda nejvíce líbí ta obálka anglického vydání, mám-li být upřímná.. :)

Datum 04.04.2018

Vložil Aires

Titulek https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Výborná recenze :) Já jsem se ještě k těmto vedlejším knihám ze světa HP nedostala, ale chci to napravit :) Hlavně se těším na Fantastická zvířata, moc se mi líbí ty ilustrace :)

Datum 08.04.2018

Vložil Nasťa

Titulek Re: https://airesbooks.blogspot.cz

Odpovědět

Děkuji moc, určitě si některé doprovodné knihy přečti. Jsou skvěle napsané a navíc ti rozšíří obzory vnímání kouzelnického světa.. :)