Zakladatel - Americká církev nové doby!

28.10.2017 18:08

John L. Hancock - Zakladatel

Originální název: The Founder
Rok uvedení do kin: 2016 
Jazyk originálu: Angličtina
Délka filmu: 115 minut
Hlavní role: Michael Keaton

Převratná událost přichází! 

Ray Kroc je malý neúspěšný prodejce elektrotechniky. Se svými vynálezy vlastně všem leze dost krkem.  Snaží se prorazit a vydobýt si své místo na slunci, ale ostatním je spíše pro smích. Moderní mixéry, super skládací stolky, či jinou podobnou vymoženost dnes už nikdo nechce. Až do chvíle, kdy mu přijde jeho životní telefonát. Nový fastfoodový podnik v Saint Bernardino si chce objednat rovnou šest jeho strojů. Zdá se, že Kroc má zase jednou štěstí, i když zatím netuší, že mu do klína spadla zatím největší příležitost všech dob!

Osud ho zavede k bratrům Mcdonaldovým, vlastníkům malého podniku vyrábějícího burgery. Ray restaurace na první pohled zaujme, na rozdíl od jiných systému rychlého občerstvení tady dostanete své jídlo hned a bez čekání. Když mu sourozenci ochotně ukáží svůj podnik, Ray neztrácí šanci. Tohle je něco, co již dlouho hledal, možnost vydělat si miliony a miliony dolarů. Jenže zatím co on vidí cestu k bohatství, McDonaldi po ničem z toho netouží. Dva vesničané z Kalifornie chtějí jen dělat dobré Hamburgery a nic víc. Kroc ovšem netouží nechat nic náhodě, a tak přebírá iniciativu do svých rukou. 

***

Nastává nová éra ve světě stravování, fenomén se dere na světlo!

Přiznejme si to na rovinu, kdo z nás aspoň jednou nenavštívil restaurační zařízení se žlutými oblouky – McDonald? Komu nechutnají jejich Big macky, jablečné taštičky, křupavé nugetky nebo koktejly? Přemýšleli jste vůbec někdy o tom, jak se tento fenomén zrodil? Že ne? Tak právě teď máte tu možnost, režisér John Lee Hancock vás vezme na výlet do 60.let minulého století, respektive do Spojených států amerických. Dá vám možnost nahlédnout pod pokličku jednomu z nejúspěšnějších a nejkontroverznějších podnikatelů všech dob! Připravte se na příběh plný podlosti, krutosti a vychytralosti, připravte se na budování pravého amerického snu.

Celý děj se točí kolem sporu s bratrem a Krocem. Přičemž druhý jmenovaný je zde vykreslen především v negativním světle. Pro naše Evropské chápání se toto může jevit jako kulturní šok. Jen si to představte, jeden z pilířů naší moderní společnosti se zakládá na nečestnostech a lžích. I přesto se jedná o učebnicový příklad seberealizace a vytvoření impéria, které je i po tolika letech stále oblíbené a při síle. To už je čin hodný uznání, nemám snad pravdu? 

***

Pravdivý příběh o tom, jak z ničeho vybudovat pravý americký sen!

Autobiografické filmy u mě nebývají příliš oblíbené, ale u „Zakladatele“ jsem udělala výjimku. Přeci jen měl snímek spoustu pozitivních ohlasů a vesměs dobré hodnocení na filmových databázích. Svého rozhodnutí nelituji, i když musím přiznat, že jsem po skončení snímku zůstala s pusou do kořán. Takovýto vývoj událostí jsem nečekala, stejně jako i vesměs negativní vykreslení pilotního aktéra. Nicméně oceňuji režisérovu snahu o vypovězení pravdivého životního příběhu. Teď, když si jdu k McDonaldovi pro něco dobrého na tento příběh myslím a nemohu se přestat pozastavovat nad tím, jak nadčasové měl tehdy zakladatel myšlenky.

Jedná se o velice povedenou biografii, kde na jejím koci nechybí ani pár opravdu zajímavých číselných informací. Dobře vybraní herci a důvěryhodná atmosféra té doby dělají z tohoto filmu jeden z hitů minulého roku. Rozhodně se jedná o něco, co vám nesmí uniknout. Za mě rozhodně vysoké hodnocení 5. z 5. hvězdiček! Tak si to honem běžte pustit, nebo aspoň trailer, který najdete ZDE. 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 28.10.2017

Vložil TheMelorry (srdceknih.blogspot.cz)

Titulek Zajímavé

Odpovědět

O filmu jsem vůbec neslyšela, ale vypadá vážně zajímavě. :))

Datum 04.11.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Zajímavé

Odpovědět

Je fakt skvělý, vřele doporučuji! :)

Datum 28.10.2017

Vložil Betty (hlavavknihach.blogspot.cz)

Titulek Ten film neznám

Odpovědět

Wow, to vypadá super, vůbec jsem o tom filmu neslyšela, ale neskutečně si mě nalákala!

Datum 04.11.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Ten film neznám

Odpovědět

Tak to jsem ráda! :D Doufám, že se ti bude film líbit! :)