Tygrovo prokletí - nadešel čas zlomit dávnou kletbu!

04.03.2016 23:20

Colleen Houcková - Tygrovo prokletí

Originální název: Tiger's curse 
Rok vydání: 2012 (originál vydán 2011)
Počet stran: 408
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

Indický princ je stíhán kletbou!

Kelsey Hayesová není ničím zvláštní sedmnáctiletá mladá dáma, která přebývá společně se svými pěstouny v americkém státě Oregon. Právě dokončila střední školu a ráda by pokračovala ve svých studiích i nadále, ale peníze nejsou. Proto se rozhodne, že je načase sehnat si nějakou brigádu. Touha po přivýdělku ji přivede do cirkusu, kde vypomáhá doslova, s čím se dá. Mimo jiné dostane na starost i péči o velkého bílého tygra, jenž ji od samého počátku nepřestává fascinovat. V jeho očích se odráží neuvěřitelně hluboký smutek a strádání. Kelsey si nemůže pomoci a čím dál víc si přeje navrátit té nádherné šelmě volnost, která ji byla odebrána. 

Zdá se, že někdo přeci jen vyslyší její přání, jelikož se těsně před odjezdem cirkusu objeví tajemný muž, který si říká Pan Kadam. Tento cizinec má nebývalý zájem odkoupit od cirkusových artistů onu bílou kočku a převést ji do soukromé rezervace v Indii. No, a aby toho nebylo málo, nabídne Kelsey, možnost jet s ním, s tím, že ji zajistí veškeré výdaje, které jsou s takovouto cestou spojené, kdo by odolal, že? Nicméně nic není takové, jaké se na první pohled zdá!

Vězeň před ním měl svázané ruce a vypadal vyčerpaně a špinavě. Zjevně ho bili, ale přesto z něj vyzařovala hrdost královského dědice. Lokeš na něj povýšeně shlížel z bohatě vyřezávaného pozlaceného trůnu. Vysoké bílé sloupy jako by byly mlčenlivými strážci. Téměř průsvitnými závěsy nepronikl ani jediný záchvěv ozvěny džungle. Jediné, co vězeň slyšel, bylo rytmické narážení Lokešových šperky ozdobených náramků o bok zlatého trůnu. Lokeš sám na něj pohlédl a oči se mu zúžily do pohrdlivých vítězoslavných štěrbin.Vězeň byl princem indického království Mudžulájn. Ve skutečnosti byl jeho celý současný titul Princ a nejvyšší ochránce Mudžulájnské říše, ale on sám o sobě stále přemýšlel jen jako o synovi svého otce.

Mladá dívka a bílý tygr se společně vydávají na nevídané dobrodružství!

 V  příběhu se postupně vydáváme po stopách Dhirena a Kels, kteří se společnými silami snaží zlomit starověké prokletí, které bylo na oba indické prince uvaleno již před mnoha staletími. Prostřednictvím této dvojce máme možnost blíže poznat Indii. Kniha nás zavede na nejrůznější turistická místa jako je Mumbaj, či starobylé město Hampi. Avšak máme možnost taktéž okusit i indickou mytologii a legendy. Buďte si jistí, že ani vaše chuťové pohárky nezůstanou, při čtení, o zážitky ochuzené, jelikož v průběhu četby několikrát narazíte na vskutku podrobný popis všemožných indických pochutin, při němž se vám budou sbíhat sliny, a zaručeně dostanete doslova příšerný hlad!

Co je nutno rovněž tomuto literárnímu dílu přičíst k dobru je neskutečně zajímavý a poměrně originální námět. Jelikož knih tohoto žánru, které by se odehrávaly v tak exotické zemi, opravdu mnoho není. Autorka zkrátka ví, jak své čtenáře zaujmout a to nejen situováním děje. Celá kniha je totiž neskutečně čtivá a i když se v knize místy objevují zdlouhavé popisné pasáže, které předchází akčnějším částem, tak se vám nestane, že byste se u nich užírali nudou.

Začal se probírat svým umně tvarovaným plnovousem a pak dodal: „Samozřejmě, i pokud tě nechám žít, budu oběma královstvím vládnout já.“ Lokeš se znovu usmál. „Když se budeš vzpírat, vezmu si tvou část amuletu násilím.“ Kišan se naklonil k Lokešovi a pokusil se protestovat: „Myslel jsem, že jsme se domluvili. Přivedl jsem ti svého bratra jen proto, že jsi slíbil, že ho nezabiješ! Měl sis vzít amulet. Nic víc.“ Lokeš vymrštil ruku rychle jako had a popadl Kišana za zápěstí. „Mělo ti už dojít, že já si beru všechno, co se mi zamane. A pokud se ti více zamlouvá místo vedle tvého bratra, s radostí ti to umožním.“

Co všechno jste ochotni riskovat, abyste změnili svůj stovky let starý osud?

Přestože se jedná o další knihu patřící do škatulky s názvem Young Adult, tak se zde nevyskytují jen pouhé romantické pasáže. Ke slovu se hned zkraje dostává ona zmíněná archaická kletba, kterou je třeba zlomit. A tak se naši dva hlavní hrdinové s pomocí Pana Kadama snaží vyřešit všechny hádanky osudu, po jejichž rozluštění by se Ren měl konečně stát člověkem jednou pro vždy. Ačkoliv se v knize hojně objevují rozličné pasti, hlavolamy a hádanky, které nesporně patří k hlavní pointě příběhu. Tak i přesto nemusíte mít obavu, že byste se po dočtení té, či oné kapitoly nespavostí převalovali v posteli. Nečekají nás totiž žádné dech beroucí momenty, ani sžíravé otázky, které by ubíraly na spánku. Těch se pravděpodobně dočkáme až v pokračování série.

 Ačkoliv se jednalo pouze o první díl z pětičlenné série, tak musím podoktnout, že i přes dosti otevřený konec, který se trochu projasní krátkou ukázkou do druhého dílu, autorka nasadila velmi vysokou laťku. Musím říci, že je to zcela jistě jedna z nejlepších fantasy knih, které jsem si měla možnost si přečíst. Za sebe nemohu jinak, než vám knihu co nejvřeleji doporučit. Asi vás tedy  jen stěží překvapí  hodnocení, které je dnes absolutní,  5 z 5 hvězdičekProstřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu Martinus.cz, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Světlo vystřelilo směrem k princi a sevřelo ho krutými prsty. Drtilo mu hruď a prostupovalo celým jeho tělem. Nebyl na takovou bolest připravený. Snažil se udržet, ale když ho náhle sežehl nesnesitelný žár, vykřikl a padl k zemi. Natáhl ruce ve snaze chránit si tělo, ale dokázal se jen chabě posunout po chladných bílých dlaždicích. Bezmocně sledoval, jak se Yesu baj i jeho bratr vrhli na Lokeše a ten je bez milosti odmrštil pryč. Yesu baj, upadla na zem a hlavou se tvrdě udeřila o vyvýšené pódium s trůnem. Princ ještě chvíli dokázal vnímat bratra přemoženého žalem nad umírající Yesubaj. Pak už nebylo nic, jen nekončící bolest.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 10.03.2017

Vložil Tygři nej!!

Titulek doporučuji!

Odpovědět

Nej!!! Úžasná nej série co jsem kdy četla!! Mám už dva díly přečtené a teď čtu Tygrovu plavbu. Nemůžu se od toho odtrhnout. Je to prostě nezapomenutelné!!

Datum 07.03.2016

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Jejda, další série, kterou jsem ještě nestihla! :o
Pěkná recenze :)

Datum 06.03.2016

Vložil Lory Humble | tichyodpor.blogspot.cz

Titulek Kniha

Odpovědět

Mě první díl moc bavil, hodně jsem se na něm jak se říká rozmlsala a polovina druhé dílu mě potom značně zklamala. Pak už to naštěstí zase bylo lepší. Každopádně série je to moc vydařená (akorát já myslela, že jen čtyřčlenná).
Povedená recenze :)

Datum 06.03.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: Kniha

Odpovědět

Je pravda, že půlka druhého dílu je taková rozvláčná, ale když se přes ni přehoupneš, tak je to zase skvělé! :) Ne, opravdu série má pět dílů, ten poslední se jmenuje Tygrův sen, ale ještě bohužel nevyšel - https://www.goodreads.com/book/show/12474623-tiger-s-dream.

Datum 05.03.2016

Vložil Aires

Titulek Recenze

Odpovědět

Jé Tygrovo prokletí :) Moje oblíbená série :) Ren a Kishan, tihle chlupatí tygříci mi hned přirostli k srdci :) Moc pěkná recenze :)

Datum 06.03.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: Recenze

Odpovědět

Já jsem se k sérii dostala až teď, ale zatím mě opravdu neskutečně baví. Ren i Kishan jsou úžasní! :)