Tygrova plavba - Bratři konečně spojí své síly!

14.04.2016 21:11

Colleen Houcková - Tygrovo prokletí

Originální název: Tiger's Voyage
Rok vydání: 2013 (originál vydán 2011)
Počet stran: 528
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: CooBoo

První zklamání, bolest anebo láska? 

Kelsey prožila ty nejhorší narozeniny všech dob, její milovaný Ren si na ni totiž vůbec nepamatuje. Všechno se postupem času začíná ještě více zhoršovat. Dhiren totiž při jejich setkáních pociťuje nejen hlubokou vnitřní neochotu, ale také i fyzickou bolest. Kels je tak ponechána napospas svému rozbitému srdci i nekonečnému žalu, jenž ji nyní sžírá zevnitř. Jediným světlým bodem v jejím životě je Kišan, Renův okouzlujicí bratr, který ji jako přítel věrně stojí po boku. Jen jemu se může svěřit s tím, co ji doopravdy trápí. Jenže jak plyne čas a měsíce ubíhají, začne se jejich přátelství pozvolna měnit v něco víc.

Ovšem stále je tu pradávná kletba, kterou je třeba zlomit. Tentokrát je osud zavede za pěti lstivými draky oceánů. Ti si pro Kelsey a její tygry vymýšlejí opravdu zapeklité  a velmi nebezpečné úkoly. Dokáže je Kelsey spolu s oběma bratry splnit a získat tak další předmět, který by jim pomohl zlomit prokletí? Anebo je snad jejich výpravě osudem předurčeno, aby skončila neúspěšně? 

***

Zírala jsem na Rena, jestli uvidím náznak emocí. Uběhla celá minuta. Poznala jsem okamžitě, že se rozhodl. Natáhl ruku, aby provedl svůj tah. Smál se, když vyhazoval Kišanovu figurku a svoji posouval do domečku. Za chvilku hra končila. „Vítěz!“ usmíval se Ren, opřel se do křesla a založil si ruce. „Říkal jsem ti, že v Člověče nikdy neprohrávám.“ Už to bylo víc než měsíc, kdy jsme Rena zachránili před mučením a vězněním na Lokešově základně u tábora Baigů, a tři týdny od té děsné oslavy mých narozenin. Život byl jako očistec. I když jsem mu dala přečíst svůj deník a vypotřebovala všechnu mouku na sušenky s čokoládovými vločkami a arašídovým máslem, nerozvzpomněl se vůbec na nic, nevybavila se mu jediná vzpomínka na mě. V Renově amnézii musel mít prsty Lokeš. Sice jsme se shledali, ale nebyli jsme spolu.

Dobrodružná linka příběhu poněkud ustupuje do pozadí, ve prospěch romantiky!

U série Tygří sága platí zdá se takové nepsané pravidlo, že každý další díl je o něco objemnější, než býval ten předchozí. Bohužel tloušťka je v případě Tygrovy plavby spíše na škodu, protože více jak polovinu knihy se zhola nic neděje. Tedy kromě toho, že neustále sledujeme složité myšlenkové pochody hlavní hrdinky, která se utápí ve svém smutku a podstupuje životně důležité rozhodnutí s kterým, že z bratrů chce strávit zbytek svého života. 

Tradiční akční spád plný indické mytologie, která se umně prolíná s dobrodružnou linkou příběhu se tak dočkáme spíše až ke konci celého příběhu. Na čtenáře totiž čekají umně vykreslené postavy pěti mytologických draků, jenž střeží vody oceánů. Colleen Houcková si s jejich charaktery vskutku pohrála, protože každý z nich je opravdu po svém vychytralý a neústupný. Myslím si, že právě ony šupinaté bytosti jsou tím nejlepším, co nám třetí díl série může nabídnout.  

***

„Myslíte nechat ho být?“ Pohladil mi paži a zamyslel se. „Jeden z mých synů kdysi našel ptáčka s poraněným křídlem. Toužil si ho nechat a starat se o něj. Pak mi ho jednoho dne přinesl a ptáček byl mrtvý. Syn mi vysvětloval, že se ptáček uzdravil a zatřepotal křídly. Jenomže on zpanikařil a chytil ho, aby neuletěl. Zmáčknul ho tak silně, že se udusil. Ptáček měl možnost volby. Mohl zůstat s mým synem, nebo uletět pryč. Konec by byl v každém případě šťastnější. Kdyby uletěl, můj syn by byl smutný, ale pamatoval by si veselého ptáčka. Místo toho byl zničený smrtí svého miláčka a těžce se s tím vyrovnával.“ „Takže říkáte, ať Rena nechám.“

Tygrova plavba si pro nás přichystala překvapivé zakončení!

 A utorka tentokrát napsala poněkud slabší dějovou linii, než na kterou jsme byli zvyklí. Jedná se o velmi nenáročný román, který se zabývá spíše hledáním sama sebe a naplnění svého štěstí. Avšak i tak zde nechybí trochu nadpřirozena a akce, která celé filozofické jádro dokáže nebývale nabít a rozproudit. Zkrátka a dobře příběh má své kouzlo, které dokáže vtáhnout do děje nejednoho milovníka fantasy literatury. 

Ačkoliv se zatím jednalo o nejslabší článek celé série, tak i přesto si spisovatelka dokázala zachovat pozoruhodnou čtivost a skvělý námět, jenž celou pentalogii provází. Už se opravdu moc těším na to, až se budu moci pustit do čtení poslední knihy, která v sobě jistě skrývá odpovědi na mnohé otázky. Za sebe dávám knize 3.5 z 5 možných hvězdiček a doufám, že příště už budu moci udělit opět maximální ohodnocení. Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu MegaKnihy, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Zlatavé oči se zablýskly, jak na mě Kišan vrhnul pochybovačný pohled, ale sednul si a chňapnul po druhé polovině mého dánského sýra. Laškovně jsem ho plácla přes ruku, pak jsem si vzala utěrku a šla pomoct Renovi. Když jsme všechno sklidili, Ren mi vzal utěrku a třepnul mě s ní přes nohu. Smála jsem se, že už zase spolu blbneme, ale když jsem se otočila, Kišan se na nás mračil. Ren mi dal zlehka ruku na rameno a naklonil se mi k uchu: „‚Z Cassia kouká hlad, moc hubený je, moc přemýšlí. To bývá nebezpečné.‘ Dej si na něj radši pozor, Kelsey.“ Smála jsem se, šťastná, že si alespoň pamatuje Shakespeara, když ne mě. „S Kišanem si nedělej starosti, Caesare, víc vrčí, než kouše.“ „Kousnul tě teď někdy?“ „Ne, teď ne.“ „Hm, budu ho sledovat!“ prohlásil a šel pryč.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 18.04.2016

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Netuším, jestli se do série někdy pustím, podle tvé recenze možná dokonce i ano! :)

Datum 16.04.2016

Vložil Lucy Lillianne

Titulek *

Odpovědět

Taky bych se k této sérii jednou ráda dostala :-)

Datum 16.04.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: *

Odpovědět

Určitě ji zkus, je totiž úžasná! :)

Datum 15.04.2016

Vložil Lory Humble | tichyodpor.blogspot.cz

Titulek ...

Odpovědět

Tak tenhle díl je přesně to místo, kde jsem se zasekla - zhruba v polovině, asi před dvěma lety. Přesně už si nepamatuji proč, snad kvůli tomu slabšímu ději. O prázdninách bych si celou sérii ale ráda přečetla od znova a (konečně) ji dočetla do konce :)

Datum 16.04.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: ...

Odpovědět

Pevně věřím, že se ti série bude líbit, zrovna jsem se pustila do četby závěrečného dílu a ten je zas tradičně akční! :)