Stačí jen chtít - Každé přání má svou cenu!

13.08.2017 16:37

Joelle Charbonneau - Stačí jen chtít

Originální název: NEED
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2015)
Počet stran: 267
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Fragment

Co naprosto zoufale potřebujete? 

Představte si, že vám mailem přijde pozvánka na jednu z nejúžasnějších sociálních sítí na NEED. Takhle bezva stránka dokáže jejímu uživateli splnit každičké přání. Chceš nový chytrý telefon, kabelku, či snad lístky na koncert populární kapely? Žádný problém, stačí splnit malý úkol, který vám síť zadá a hned druhý den vám bude vaše přání doručeno. Všechny interakce jsou navíc prováděny v naprosté anonymitě. Pozvat na tyhle webovky pár přátel, nebo doručit krabici sušenek snad není zločin, že?

Kaylee Dunhamová žádné levné cetky nepotřebuje, chce něco víc. Její mladší bratr JT pomalu umírá a zachránit ho může jen nová ledvina. Kaylee není blázen a ví, že nikdo není tak pošetilý, aby rozdával drahé věci jen tak, jenže je zoufalá. Po marných snahách najít vhodného dárce se přeci jenom obrací na NEED. Nicméně, když všude kolem začnou záhadně umírat spolužáci, je dívka odhodlaná odhalit pravou tvář NEEDu a jeho strůjců, ať to stojí, co to stojí. 

„Koukni, Kaylee. Úžasný, viď?“ Nate se otočil v mojí židli a zazubil se, až odhalil rovnátka, kterých se příští týden konečně zbaví. Bojoval za to, aby mu je sundali ještě dřív, protože žádný šestnáctiletý kluk by neměl být nucen čelit dívkám s železem v puse, ale jeho otec i zubař mu řekli ne. Já osobně si myslím, že mu rovnátka ten jeho blonďatý kukuč trochu kazí, což není na škodu. Nate potřebuje nějakou vadu. Nebo třeba deset. Já mám samozřejmě dost chyb za nás za oba. Já jsem hysterka, která neustále vyhledává pozornost, on ten přehlížený bratr, kterému tolik nejde sport. Jsme tolik odlišní, a přesto jsme v jádru stejní.

„Nechápu,“ řekla jsem a obrátila svou pozornost ke svému Macu. „Myslela jsem, žes říkal, že tohle je ta stránka, ze které Jackovi poslali ten nový iPhone.“

Potřeba a přání se od sebe zásadní měrou liší, dej si pozor!

Joelle Charboenneau není na české Young Adult scéně tak úplně nové jméno, do našeho podvědomí se dostala hlavně díky perfektní dystopické sérii „Univerzita výjimečných“. Tentokrát šáhla do současnosti a nabídla svým příznivcům jednohubku ze světa internetu, kterou stejně jako výše zmíněnou trilogii vydalo nakladatelství Fragment.

Musím říci, že námět knihy je více než aktuální. Nedávno totiž Evropou otřásl neblahý fenomén sebevražedné hry, která nutila její aktéry plnit všemožné sebedestrukční úkoly. V jistých ohledech je NEED přeci jen jiný, on vám přání plní a nikoho navíc nenutí do něj vstoupit, všechno, co činíte, činíte dobrovolně. Jenže každé přání něco stojí a cena může být mnohdy opravdu vysoká. 

Nate ale zavrtěl hlavou. „Já taky myslel, že je to její práce, ale pak jsem zaslechl, jak si Jack povídá s nějakým kámošem. Říkal mu, že ten telefon dostal od svý nový sociální sítě. Musel tam za něj akorát přizvat pět vhodných kamarádů. A jakmile jeho pozvání přijali, bum, telefon byl jeho.“ „Takhle to na světě nechodí.“ Alespoň ne v tom mém. „Ta stránka od něj musela chtít číslo kreditky nebo tak něco. Nikdo nerozdává smartphony jenom za to, že pozveš pět kámošů do nový sociální sítě.“ „Tahle jo.“ Nate se znovu otočil k počítačové obrazovce. „Věř mi, můj brácha není dost chytrej na to, aby si něco takovýho vymyslel. A taky není jedinej, kdo něco dostal. Koukni sem.“

Nate klikl myší a trochu obrazovku otočil, abych na ni taky viděla. Normálně bych bez brýlí nic nepřečetla. Ale teď jsem na černém pozadí zřetelně viděla velká červená písmena.

POČET ČLENŮ SÍTĚ – 48

 PŘÁNÍ ČEKAJÍCÍ NA SPLNĚNÍ – 43

SPLNĚNÁ PŘÁNÍ – 7

 „Takže…“ Nate se na mě vesele usmál. „Co bych si měl přát? Nový kolo? Nebo počítač?“ 9 „Ani jedno z toho přece nepotřebuješ.“ „No a co?“ pokrčil rameny Nate. „Jack ten novej telefon taky nepotřeboval, a dostal ho.“

Ve vodách internetu není pro mladé vůbec bezezpečno!

Autorka své dílo zaciluje spíše na mladší čtenáře, s jasným cílem – varovat je před nebezpečím internetu. Příběh je vyprávěn jak z pohledu hlavní hrdiny, tak i z perspektivy jejich spolužáků. Máme tak možnost dozvědět se, jak se každý teenanger vypořádává s plněním svého úkolu a postoji k téhle síti. Velkým plusem je i svižné tempo, jenž celý příběh provází. Navíc v knížce chybí jakýkoliv milostný trojúhelník a romantická linka taktéž ustupuje do pozadí. Hlavní roli tak přebírá především akce a napětí.

Myslím, že dospívající v okruhu kolem patnácti let by měli „Stačí jen chtít“ číst naprosto povinně jako varování před nástrahami internetové sítě. Ti starší pak v tomto útlém paperbacku najdou něco na zamyšlení. Mně to celé připadalo místy opravdu až děsivé, ovšem nikoliv nereálné. Za sebe dávám 4.5 z 5. hvězdiček a budu se těšit na další tvorbu této spisovatelky.Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu MegaKnihy, za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit, a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Zamyslela se nad tou otázkou. Co potřebujete?

Hmm… Nějaký výcuc z té knihy? Nebo třeba krásné nové šaty na silvestrovskou party? Kdepak. Aby upoutala Nateovu pozornost, bude muset vymyslet něco originálnějšího. A kdo ví, třeba se pokusí jí její přání splnit. A pokud ano, mělo by jít o něco náročnějšího než jen o cestu do obchoďáku. Chvíli zahazovala jednu myšlenku za druhou, až ji to konečně napadlo. „Potřebuju týden vánočních prázdnin navíc.“

 Páni, táta by byl nadšenej, kdyby to vyšlo. Učí sice rád, ale i on říkal, že letošní prázdniny jsou příliš krátké. Měl by tak víc času na sledování fotbalu a hraní videoher s jejími bratry. A ona by tu knihu mohla nechat ještě pár dnů ležet.

Táta by to označil za všestranně prospěšný návrh. Hodiny na obrazovce už začaly tikat.

Jakmile byl její požadavek přijat, pozvala do systému dalších sedm kamarádů a klikla na tlačítko Odeslat.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 14.08.2017

Vložil Casion

Titulek Dobrá kniha

Odpovědět

O knihe som už počula, najmä vďaka autorke, od ktorej som čítala práve Univerzitu. Knihu by som si rada prečítala, vyzerá to na dobré čítanie a ako sama píšeš, táto téma je vaic než aktuálna.

Casion
my-fantasydream.blog.cz

Datum 16.08.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Dobrá kniha

Odpovědět

Určitě si ji přečti, vážně stojí za pozornost.. :)

Datum 13.08.2017

Vložil TheMelorry (srdceknih.blogspot.cz)

Titulek Pěkná recenze

Odpovědět

Moc pěkná recenze, kniha vypadá hodně zajímavě. Četla jsem na ní už hodně recenzí a o jejím přečtení jsem uvažovala. Potom jsem na ní nějak pozapomněla :))) ale ráda bych si ji v budoucnu přečetla...

Datum 16.08.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Pěkná recenze

Odpovědět

Díky moc, doufám, že se ti bude také líbit! :)