Poslední - Když jde o víc, než jen o výhru!

17.04.2017 21:49

Alexandra Oliva - Poslední

Originální název: The Last one
Rok vydání: 2017 (originál vydán 2016)
Počet stran: 304
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Knižní klub 

Kam až jste ochotní zajít?

Sam chtěla zažít trochu toho dobrodružství, než se po boku svého milujícího manžela navždy usadí a založí rodinu. Možná právě proto se rozhodla stát se účastníkem zbrusu nové reality show „Ve tmě“.  Dvanáct odvážlivců bylo ponecháno svému osudu v hlubokých amerických lesích. Každý den je čekají nové nebezpečné úkoly a nástrahy. Pokud uspějí, budou odměněni, selžou-li, čeká je trest. Poslední třešničkou na dortu je pak nemalá finanční odměna pro první tři umístěné. Zkrátka a dobře, je třeba zatnout zuby a bojovat do posledního dechu!

Ovšem svět v mezidobí zasáhne katastrofa nevídaných rozměrů. Tajemná forma nemoci, která zničí více jak polovinu populace Spojených států. Přežijí jen ti nejsilnější, kteří se nyní potulují skrz prázdná města v naději, že najdou své blízké. Hra už skončila, jenže to Zoo vůbec netuší, strávila několik měsíců v naprosté izolaci od svého okolí. A tak vše, co kolem sebe vidí, přičítá zvrácené televizní zábavě. Stačí jen vyřknout tolik známé heslo a bude v bezpečí doma, nebo snad ne? 

„Ne, neskončila,“ ujistí jej producent a plácne stříhače do ramene. „Ale byla zlá“. Střihač se zadívá na Zooino jemné vzezření a laskavé zelené oči. Tento zvrat se mu nelíbí. Vůbec k ní nesedí.

„Servírce vynadala“, rozplývá se producent, „obvinila ji, že prohráli kvůli ní, a podobně. Je to fantazie. Tak minutu nato se omluví, ale to už nikoho nezajímá. Uvidíš sám.“

I ty nejlepší je možné zlomit, pomyslí si střihač. To je koneckonců myšlenka celé show – zlomit soutěžící. Těm dvanácti, kteří vstoupili do ringu, samozřejmě řekli, že jde o přežití. Že je čeká závod. To je sice pravda. Má však svá ale. Dokonce ve smlouvě záměrně uvedli jiný název celého pořadu. Změna vyhrazena, stálo pod ním malým písmem. Logo soutěže nenese název V lese, ale Ve tmě. 

Strhujicí příběh, který vás jednoduše dostane!

Poslední je slibným debutem mladé autorky Alexandry Olivy, která zavádí čtenáře do světa televizní tvorby. Příběh nás totiž provede taji natáčení zábavných TV pořadů. Kniha v sobě ukrývá dvě části, jakési „před“ a „po“. Přičemž samotný její počátek čtenáře okamžitě vtáhne do děje a nastíní, že se bude jednat o mnohem více, než jen o procházku růžovým sadem.

 Kapitoly v er formě bravurně ztvárňuji průběh reality show „Ve tmě“, seznamují nás se soutěžícími a, hodnotí jejich počínání ze strany produkčního štábu, čímž nabízí i jakýsi pohled do zákulisí. A to včetně ohlasů na sociálních sítích. Naproti tomu ich forma poukazuje na události, které nastaly po vypuknutí zmutované nákazy. Sledujeme mladou ženu, která se ze všech sil snaží přežít a především zvítězit, překonat samu sebe a svůj strach. Namlouvá si, že vše co se kolem ní děje, není opravdové, jedná se pouze o výplod režisérské představivosti. 

Za pět dnů zemře i producent. Dojde k tomu, až bude sám ve svém sídle o rozloze tří set osmdesáti metrů čtverečních, zesláblí a opuštěný. V posledních minutách života si bude mimoděk olizovat krev, jež mu poteče z nosu, takovou pocítí žízeň. V té době už budou všechny tři díly prémiového týdne odvysílané, poslední příjemná bezduchá vsuvka před zásadním zvratem. 

Přesto se natáčení v samém centru oblasti, kde epidemie propukla nejdříve a nejsilněji nezastaví. Štáb se bude pokoušet dostat všechny ven, ale soutěžící budou v té době v rámci samostatných misí každý jinde. Produkce pochopitelně připravila před natáčením nouzový bezpečnostní plán, smrtící epidemii však nikdo nečekal. 

Kde je hranice mezi smyšlenkou a realitou? 

Poměrně dynamický děj doplňují i vcelku detailní popisy okolí, včetně velkého množství obětí a prázdných zpustošených míst. Musím říci, že mě při čtení mrazilo v zádech a knížku jsem kupříkladu nemohla číst ve večerních hodinách. Díky čemuž jsem se třistastránkovým textem prokousávala bez mále čtrnáct dní. Až jsem nakonec dospěla k nejednoznačnému finále. Nemohu říci, zda se jednalo o šťastný konec, nebo nikoliv. Najednou prostě všechno skončilo, jako když se rozsvítí světla po promítaném filmu…

Spisovatelka ve mně tedy rozhodně zanechala rozporuplné pocity. Sepsala neskutečně zajímavý postapokalyptický thriller. Ze kterého budete trnout hrůzou a přát si, aby se nic z toho v životě nestalo. Na druhou stranu všechno ukončila dříve, než by vám stihla poskytnout kýžené odpovědi a srozumitelné rozuzlení. Zatajila nám snad Oliva něco? Za sebe dávám 3.7 hvězdiček z 5. možných a přičítám to právě svému vnitřnímu rozpolcení. A také dodávám, že by vám „Poslední“ rozhodně neměla uniknout! Prostřednictvím této recenze bych chtěla velmi poděkovat e-shopu KNIHY DOBROVSKÝ za poskytnutí recenzního výtisku! TAM si knihu můžete také koupit a to za velmi dobrou cenu, která se rozhodně vyplatí!

Po chvíli mi dojde, že vím ještě něco. Tady v okolí vlci nežijí. Divoký vlk by se mohl objevit v Kanadě nebo dejme tomu v Severní Karolíně. Možnost, že mě skutečně napadl vlk, je nepatrná.

 V každém případě jsem to zvíře zabila. Ne kvůli potravě, ne čistě, pastí. Já, milovnice zvířat, která celý svůj profesní život učím děti úctě a lásce k přírodě. Ne kvůli těm dětem. V tom se všichni pletou. Učení mě nebaví. Myslím při tom na Eddieho, káně rudoocasé, lišku Penny. Neměla bych dávat jména zvířatům, která budou vypuštěna do přírody, ale dělám to. Odjakživa.

Konečně se zvednu a vyklopýtám z potoka, Vracím se ke zničenému přístřešku, nohy mám jako ochrnuté. 

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 21.04.2017

Vložil Casion

Titulek Znie to dobre

Odpovědět

Kniha vyzerá zaujímavo, hoci námet nie je veľmi originálny. Je super, že je dej akčný, to mám rada :-)

Datum 23.04.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: Znie to dobre

Odpovědět

Ona zajímavá skutečně je, neváhej a přečti si jí! :)

Datum 18.04.2017

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Zrovna čtu...

Datum 23.04.2017

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

A co na ní říkáš? :)