Královna Tearlingu - Mladá žena s velkým srdcem!

31.10.2015 21:54

Erika Johansenová - Královna Tearlingu

Originální název: The Queen of the Tearling
Rok vydání: 2014 (originál vydán 2013)
Počet stran: 432
Vazba knihy: Měkká
Nakladatelství: Yoli

Mladičká královna s královstvím v troskách!

Kelsea není jako všechny ostatní královny, není totiž ani trochu hezká. Ba naopak, ženskost a pohledná tvářička jsou ji velmi cizí. Neví, jaké šaty jsou teď v módě, či jaký klobouk si vybrat. Za všechno může její tvrdá výchova, Kelsea totiž nevyrůstala jako ostatní dědičky trůnu ve skvostu a blahobytu paláce. Byla vychována svými pěstouny Carlin a Bartym Glynnovími  malé chaloupce uprostřed lesa. Roky nepotkala kromě svých adoptivních rodičů jedinou živou duši, až teď v den jejích  devatenáctých narozenin se všechno změní. 

Mladá královna je totiž povolána zpět do Pevnosti, aby se zde ujala vlády. Ovšem její království je v troskách, brousí si na něj totiž zuby Rudá královna ze sousední Mortnesme. Dokáže se jí Kelsea postavit a zvítězit, nebo bude její hlava brzy vyset na městských hradbách. Nelítostný boj o trůn začíná!

***

Barty kývl, strčil do pusy dva prsty a pronikavě hvízdl. Kelsea bezhlučně sklouzla ze stromu a vyšla z lesa. Srdce jí bušilo. Proti jednomu útočníkovi by se uměla ubránit nožem, o to se Barty postaral, ale ozbrojená jednotka vojáků byla pro ni novinka a trochu ji to děsilo. Cítila, jak si ji všichni ti muži prohlížejí, jak si ji měří. Vůbec nevypadala jako královna a věděla to o sobě.

Dvě Královny, jedno království, na trůn může usednout jen jedna z nich!

Již poměrně dlouhou dobu se internetem šíří zvěsti o tom, že chystá filmové zpracování tohoto příběhu. No co víc, představitelku hlavní role by měla ztvárnit samotná Emma Watson, kterou známe díky jejímu filmovému debutu v Harrym Potterovy. Tato zpráva vzbudila v knižním světě poměrně velké "haló" a tak jsem začala být zvědavá, jestli tahle kniha skutečně stojí za tak obrovskou pozornost. 

Musím říci, že jsem byla velmi příjemně překvapená. Kniha se sice soustředí čistě jen na příběh Kelsey, která také příběh vypráví. Nicméně díky ojedinělé možnosti "nahlédnutí" do hlavy jiným postavám se čtenáři  přehledně rýsuje celý příběh. Máme možnost vytušit, co ta, či ona postava vůbec chystá, ještě před tím, než se to dozví samotná Kelsea. 

***

Kelsea fascinovaně hleděla na dopis, tohle psala její matka, toho se dotýkala. Matka byla dávno mrtvá, ale dopis byl tady. Carlin to zřejmě uspokojilo. Vrátila papír strážci. „Kelsea si musí vzít věci.“ „Jen pár minut, Výsosti. Pak musíme jet.“ Carroll teď mluvil ke Kelsee, znova se uklonil a ona viděla, že na Carlin už zapomněl.

Skvělý příběh s mírně nevyužitým potenciálem a trochu zdlouhavým koncem!

 S amotná kniha je psaná spíše rozvláčným tempem, které postupně nabírá na intenzitě, což také umožňuje čtenáři více se přizpůsobit samotnému ději. Už od prvních stránek na vás z knihy dýchá atmosféra středověku, ale Erika Johansenová vás během chvilky uvede do rozpaků. Takhle totiž dopadlo lidstvo v blíže neurčené budoucnosti, vrátilo se o pár staletí nazpět. Přestože o Tearlingu jako takovém toho moc nevíme, může za to i fakt, že se v knize nenachází příliš mnoho jeho popisů, nicméně i tak je nám jasné, že má bohatou historii. Což naznačují i úryvky z kronik, které provází začátek každé kapitoly. 

Zkrátka a dobře, Královna Tearlingu je moc milé čtení na jakékoliv dlouhé večery. Troufám si říci, že pokud od knihy nebudete očekávat příliš mnoho, tak si ji i docela užijete. Přesto se však nezbavíte pocitu, že "to celé" jste už vlastně někde viděli. Nicméně i tak si troufám říci, že tuhle knihu můžeme zařadit mezi ty lepší fantasy počiny. Já sama se hrozně moc těším, s čím autorka přijde dál. Za mě je to dnes pouze 3,5 z 5 možných hvězdiček. Nechám si totiž "něco" v rezervě pro další pokračování této trilogie. 

Tohle je nebezpečná doba, Kelseo,“ řekla Carlin do okna a její hlas zněl jako z dálky. „Dávej si pozor na regenta, bez ohledu na to, že je to tvůj strýc, ten chtěl sedět na trůnu, už když byl v matčině lůně, ale garda tvé matky jsou dobří muži a postarají se o tebe.“ „nemají mě rádi, Carlin,“ vyhrkla Kelsea. „říkala jsi, že pro ně bude čest mě doprovázet, ale oni jsou tady neradi.“ Carlin a Barty se po sobě podívali a Kelsea zahlédla pří- zraky mnoha starých hádek mezi nimi. Bylo to divné manželství.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 06.11.2015

Vložil Ell (dve-knihomolky.blogspot.cz/)

Titulek Komentář

Odpovědět

O knize jsem četla i mnoho negativních recenzí... Královna Tearlingu mě sice láká, ale momentálně mám doma hrozně moc jiných a zajímavějších knížek. Nicméně krásná recenze. (Taky miluju Looking for Alaska!)

Datum 07.11.2015

Vložil Nasťa

Titulek Re: Komentář

Odpovědět

Moc díky za pochvalu recenze.. Doufám, že se ke Královně někdy dostaneš, je pravda, že to není úplně úplně nejlepší kniha roku, ale za přečtení určitě stojí. :)

Datum 04.11.2015

Vložil Whirpy (whirpy.blog.cz)

Titulek Komentář

Odpovědět

Kniha vypadá dobře, slyším o ni prvně. Nicméně teď mám v plánu Hledání Aljašky a potom Egypťana Sinuhetta, ale tohle bych si taky ráda přečetla. Myslím, že by mě to i bavilo a jako tečku bych si dala film s Emmou, pokud bude :D

Datum 07.11.2015

Vložil Nasťa

Titulek Re: Komentář

Odpovědět

Hledání Aljašky je skvělé, jsem zvědavá, jak se ti bude líbit (nezapomeň pak napsat), doufám, že se ke knize jednou dostaneš. P.S. Taky by mě zajímalo, jestli teda ten film nakonec bude, nebo nebude.. :D

Datum 01.11.2015

Vložil Aires

Titulek Královna Tearlignu :)

Odpovědět

Moc pěkná recenze :) Teď mám hroznou chuť se pustit do čtení této knížky :)

Datum 07.11.2015

Vložil Nasťa

Titulek Re: Královna Tearlignu :)

Odpovědět

To jsem moc ráda, že tě moje recenze nalákala! :)